גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: העקומה תשתטח, הנפגעים מהקורונה הכלכלית לעומת זאת יישאו על גבם צלקות של שנים

חולי הקורונה ברובם המכריע יבריאו, אבל נפגעי הקורונה מבחינה כלכלית-חברתית יישאו הצלקות על גבם למשך שנים ● צריכה להתגבש תוכנית פעולה נחרצת לטפל בכלכלה ● ומה יהיה על הפנסיונרים בצל הריבית הנמוכה?

משבר הקורונה התחיל בתחום הבריאות, עבר לכלכלה אך יתמקד בתחום החברתי-כלכלי. משבר פיננסי כנראה לא יגיע. הבנקים המרכזיים הזרימו כזו כמות של כסף, שזה אולי הדבר היחיד שלא חסר היום בשווקים, חוץ אולי מעודף חמדנות שתמיד הייתה שם.

אינני מומחה לענייני בריאות. אך אם אני מנסה ללמוד ממה שנאמר בתחילת המגפה, ואנסה ליישם בדיוק את אותם הכללים ששימשו את המנהיגים כדי לשכנע אותנו בצדקת דרכם (ואכן צדקו לדעתי), שיש להטיל סגר ובידוד, אזי יש כמה מסקנות ברורות.

העקומה התחילה להשתטח לקראת אמצע אפריל. מעולם לא הייתה כוונת המנהיגים להרוג את הקורונה (לא ניתן), אלא לפרוס את התפשטותה על כמה שיותר זמן, כדי לאפשר לכמות חולים מסוימת להגיע לשיא המחלה בטווחי זמן שונים, ובכך לאפשר למערכת הבריאות לעמוד בעומס המקרים הקשים. כמו כן שיהיו מספיק מכונות הנשמה, מיטות בבתי החולים וצוות רפואי.

סגר מצוין, שחרור מגומגם

החלק הראשון בתוכנית עבד ככל הנראה מצוין: הבנה נכונה של המצב, קבלת החלטות טובה ויישום טוב. יש מקום לתת הרבה מילים טובות לעם הישראלי ששיתף פעולה באופן יוצא דופן וסייע לממשלה בהצלחת המדיניות. אגב, שיתוף פעולה זה נבע בעיקרו מהשקיפות שהאזרח קיבל, וכן מתחושת ההזדהות עם דרך הפתרון למשבר באותה נקודת זמן.

אך מה הלאה? הממשלה הייתה צריכה באותה הנחרצות ושקיפות לומר מה הפרמטרים שעליה לבדוק ולמצוא כדי לשחרר את הסגר במדורג ולהחזיר הכלכלה לפעולה. זה כנראה הזמן, וכל יום שעובר מהווה נזק של ממש, וחבל. הוא גם פוגע בהצלחת החלק הראשון, שהיה כנראה מוצלח מאוד.

משבר הבריאות ייפתר, העקומה תשתטח, כמות החולים הקשים תפחת ובמקביל יגדל מלאי הציוד הרפואי, מכונות הנשמה ועוד. אך זו לא הבעיה. עיקר הבעיה כבר התגלגלה למעשה למשבר כלכלי-חברתי חמור, שייקח זמן רב כדי באמת להתגבר עליו.

זו לא הערכה אפוקליפטית. המשק ישרוד ויתגבר, אלא שהמחיר שיהיה בדרך הוא קשה מנשוא. חולי הקורונה ברובם המכריע יבריאו, אך נפגעי הקורונה מבחינה כלכלית יישאו הצלקות על גבם למשך שנים. חלקם יגיעו לנקודת שבר כלכלי - אי עמידה בתשלומים, פשיטות רגל  ודחיקתם למטה מבחינת מעמד חברתי מינימלי. זה מחיר כבד ולא מובן מאליו. את אותם אנשים לא שאלו איך לטפל בקורונה, לא ביקשו הסכמתם להוציאם לחל"ת או לסגור להם את המלון או המסעדה, או חנות. אך הם אלו שיצטרכו לשלם את המחיר.

אם מפנימים את המחיר הזה, צריכה להתגבש תוכנית פעולה נחרצת לטפל בכלכלה. הזמן הזה כבר הגיע. לשמחת כולנו, אין היום אילוץ של חוסר ציוד רפואי או מיטות שיכול להביא למוות בקרב נדבקי הקורונה. ואם אכן יש מעט דרגת חופש בתחום, היא חייבת להיות כל כולה מוענקת לתחום הכלכלי. לא ניתן ברמה המוסרית לשקול על כפות המאזניים את חייהם של נפטרי הקורונה אל מול חייהם, עם רעב, קושי נפשי ועוד, של נפגעי הקורונה השורדים. אך ברגע שאין יותר מחיר לנפטרי קורונה, כי ניתן לטפל כבר בעומס, הרי שהשאלה המוסרית התחלפה והיא כעת האם ניתן להמשיך בסגר כדי למנוע עוד קצת את קצב ההתפשטות (ללא השפעה על התמותה) לעומת החזרת הכלכלה בהקדם לטובת שיפור מיידי של נפגעי הקורונה השורדים. נראה כי התשובה היא נחרצת. כעת תורם של נפגעי הקורונה לקבל את המשקל הגדול בשיקולי המנהיגים, ואין זמן לבזבז.

הטיפול במשבר לווה בהצהרות חשובות וברורות די מההתחלה. זה היה גורם מכריע בניהול המשבר ובאמינות שנרכשה למנהיגים. ידעו לתת רמיזות מראש, רמיזות קשוחות, ואחר כך דאגו לומר שהאכיפה תהיה קצת פחות הדוקה. זה עבד מצוין. דאגו לומר שיהיה אוכל לכולם ואכן היה. טרחו לספר על נייר טואלט, וגם זה היה. בנקים עבדו, כספומטים, אוכל ובתי מרקחת לרוב. לרגע לא הייתה תחושת אחרית הימים. את הנחרצות הזו, השקיפות והבהירות למהלכים קדימה יש לעשות גם כעת, ליציאה מהמצב הקיים. בלי מפת דרכים ברורה של הדרך ליציאה מהמשבר, ואף האמונה שזה יצליח, נפגעי הקורונה לא רואים את האור בקצה המנהרה. קשה לעבור את היומיום מהבית, בפרט לאנשים שלא התרגלו ולא רוצים להיות מובטלים או נתמכים.

תועלות והשלכות עתידיות

עבודה מרחוק, עבודה מהבית. זה נראה פתאום כל כך מעשי, קל ואפילו יעיל. יש חיסכון של זמן נסיעה, מצמצמים זיהום אויר, שעות העבודה גדלות ואפילו מספיקים להגניב ארוחה קלה בצהרים עם מי שנמצא בבית. יש יכולת של ניהול ושליטה מרחוק. ההטמעה האגרסיבית שנכפתה עלינו הייתה מאוד מוצלחת ומשכנעת.

היבטים חברתיים של מבודדים יעלו לסדר היום. יש בקרבנו לא מעט אנשים כאלו, שבימי השגרה הם פחות או יותר שקופים. אבל הפעם אנו מבינים מה זה אומר. יש קושי אמיתי בגיל השלישי כאשר לא ניתן לקיים קשר חברתי, משפחתי ובכלל. צורך זה ייצור מסגרות חדשות ואולי גם הטכנולוגיה תיכנס הרבה יותר חזק לנושא הזה. צורך יש, יכולת יש, סביר לכן שהפתרון הטוב גם יגיע.

הגלובליזציה תעבור מחשבה לגבי דברים הכרחיים לכל מדינה. הכלכלה הגלובלית לא תיעצר. אך המגמה של העברת כל הייצור, לייבוא או ייצוא רק לפי מחיר תעבור שינוי. יכולות חיוניות, של שליטה על שרידות במצבי קיצון, יישארו במדינה ולא יימסרו לידיים חיצוניות, גם אם זה יותר זול שם. השליטה הזו התבררה כהכרח.

הכלכלה הגלובלית ושוקי ההון הפכו לפגיעים במיוחד, אחרי הטלטלה הפיננסית של 2008 וכעת במשבר הקורונה 2020. בכל העולם המדיניות המוניטרית והפיסקאלית נוצלה במלואה ואף מעבר למה שניתן היה לדמיין קודם לכן, כך שאם מסיבה כלשהי יצוץ זעזוע נוסף, כבר לא נותרו כלים לטפל בו.

בנקים מרכזיים הפכו לספקי נזילות (רוכשי אג"ח מדינה), משקיעים ספקולנטים (רכישת אג"ח זבל ואף מניות). במילים אחרות, הם הפכו לקרנות ההשקעה הכי גדולות בעולם. הם מהמרים על הכלכלה, אך בדרך מספקים חילוץ בתנאי דה-לוקס דווקא למשקיעים שלקחו סיכון גדול. מי שלקח סיכון בשוק עד היום הרוויח. כאשר הוא צפוי להפסיד, בא הבנק המרכזי ומחלץ אותו ברווח. ועל חשבון מי? על חשבון כלל הציבור (שהבנק שייך למדינה שלו, ומי שמחזיקים במטבע הזה), ולחלקו הגדול בכלל לא היה דבר בניירות הערך שנרכשו. הציבור ישלם בדרך זו או אחרת. את ההשלכות מכך נלמד כולנו יחד בעתיד.

ריבית הבנקים המרכזיים תישאר נמוכה גם אחרי הקורונה, ולא תוכל לעלות (גם מחשש משבר חובות), כך שיהיה קשה להשיג תשואה סבירה על השקעה רגילה.

נוכח הריביות הנמוכות, לפנסיונרים תהיה בעיה קשה מאוד. לא תהיה תשואה שנים רבות קדימה על השקעותיהם, לרבות בקרנות הפנסיה שלהם. להם כבר אין זמן לתקן את החוסר שנוצר. הייתה להם תוכנית איך לחיות בכבוד עם הפנסיה, כאשר התשואה הפנימית בה הייתה סבירה. 

הכותב הוא יו"ר הראל פיננסים. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין