גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדריך נבוכים: כל מה שצריך לדעת על הדרמה ההיסטורית של התרסקות מחיר הנפט

מה יכול להסביר את התנודה הקיצונית במחירו של הזהב השחור בתקופה האחרונה, למה ההסכם בין רוסיה לבין סעודיה נכשל בשלב זה ומתי נראה עוד פשיטות רגל בסקטור החבול ● שאלות ותשובות על הרגע שבו נגיף הקורונה ריסק את מחיר הנפט וגרם לו לצנוח הרבה מתחת לאפס

משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press
משאבת נפט בטקסס / צילום: Eric Gay, Associated Press

מה קרה ולמה?

מחירי הנפט בארה"ב קרסו מתחת לאפס דולר לחבית, וננעלו במינוס 37.63 דולר לחבית. זו רמת שפל מאז שניימקס, בורסת חוזי האנרגיה בניו יורק, נפתחה למסחר בחוזי נפט ב-1983. הקריסה הזו נבעה בחלקה מגורמים טכניים: חוזה חודש מאי לנפט גולמי ממערב טקסס, WTI, הנפט הבסיסי האמריקאי, פוקע ביום ג'. רוב המשקיעים כבר מתמקדים בחוזה של יוני, ולכן מחזור המסחר בחוזה של מאי היה נמוך ואיפשר את התנודה הקיצונית במחיר. חוזי יוני ל-WTI נסחרו בכ-22 דולר לחבית, לא במינוס, אך הם עדיין צנחו. חוזי הנפט העולמי מסוג ברנט ירדו ב-8% ל-25.81 דולר לחבית.

מה משקף הלחץ של הסוחרים?

הלחץ הקיצוני על חוזה WTI למאי שיקף את החששות הגואים מהדינמיקה של ההיצע והביקוש, שפגעה בשוק הנפט. "אף אחד באמריקה לא רוצה נפט בטווח הקצר", אמר האנליסט ג'פרי הולי מחברת אואנדה.

סעודיה, רוסיה ומפיקות אחרות ניסו בשבוע שעבר לתמוך במחירים בסיוע ארה"ב על ידי קיצוץ התפוקה העולמית ב-9.7 מיליון חביות נפט ביום במאי וביוני - הקיצוץ החד ביותר שנדון אי פעם. אבל גם הוא לא צפוי לחסל את עודפי התפוקה שנוצרו מהתנדפות הביקוש לאנרגיה.

כיצד ישפיעו מחירי הנפט על הכלכלה העולמית?

השוק אמר שחבית נפט לא שווה כלום מפני שאין לה ביקוש כתוצאה מהסגרים של הקורונה. אם אנשים נשארים בבית, מובטלים, ללא נסיעות וללא חיים רגילים, הנפט לא שווה הרבה. זו לא רק בעיה של ארה"ב, אלא בעיה עולמית שתשפיע על רוסיה, סעודיה ועוד מדינות נפט.

ההשלכה על מגזר הנפט תהיה קשה. צפוי שעוד אנשים יאבדו את עבודתם, ומפיקות קטנות, שהיו ממונפות מאוד, יפשטו רגל. בארה"ב רבים תוהים אם הממשל צריך להתערב ולחלץ את חברות הנפט מהקשיים. יש הרבה דברים לא ידועים כרגע, ורק ברור שזהו רגע היסטורי.

האם זה קשור למאבק הכוח בין סעודיה לרוסיה?

רוסיה וסעודיה שיתפו פעולה בהפחתת תפוקה בסביבת מחירים נמוכים, אבל הכלכלות שלהן תלויות בהפקת נפט, ולכן המודל הזה הפך לחסר קיימות במשבר הקורונה העולמי שבו הביקוש פשוט נעלם. העסקה שהוכרזה בשבוע שעבר לקיצוץ 20 מיליארד חביות ביום מהתפוקה היא בערך מחצית מהתפוקה הכוללת של אופ"ק ורוסיה. לכן, שתיהן יסבלו מירידה במכירות הנפט ומירידת המחירים.

האם המחירים ימשיכו לרדת?

הקריסה הייתה של החוזה הנוכחי לחודש מאי. ביום ג' יתחיל להיסחר חוזה יוני, ברמה של כ-22 דולר לחבית, שרבים רואים בה איתות לכך שהשוק יתאושש בעוד זמן מה. מומחים רבים אינם מסכימים. הם חושבים שהחוזה הזה יימכר כי לביקוש לנפט ייקח יותר זמן להתאושש מכפי שכל אחד מנבא כעת.

יקר יותר לאחסן נפט מאשר למכור אותו?

יקר לאחסן נפט, וקיבולת האחסון כבר כמעט מלאה. זו אחת הסיבות לקריסת המחירים. כשחוזה עתידי פוקע, זה אומר שהסחורה תסופק. הסיבה לכך שהמחיר הפך לשלילי היא שאם הנפט יסופק, אין שום מקום להחזיק אותו. לכן האחסון הוא חלק גדול מהמשוואה הזו.

מה עושים עם הנפט העודף? 

הנפט הוא ייחודי בכך שחייבים להפיק אותו לתוך מערכת לוגיסטית מוכנה, מתוחכמת וייעודית. סחורות אחרות, כמו נחושת או עפרות ברזל, אפשר לכרות ואחר כך לשים בצד אם יש קריסה של ביקוש. לא כך בנפט. אפשר לאחסן חלק ממנו, אבל רק במערכת הקיימת.

האומדנים הנוכחיים מדברים על יכולת אחסון של כמיליארד חביות נוספות. בהנחה שעודפי הנפט המופק כעת הם 15 מיליון חביות ביום, האחסון הזה יתמלא בתוך 70 יום. זו הנחה מאד לא ריאלית, כי האחסון מתוכנן גם להתרחב, ומעולם לא היו לנו עודפים של 15 מיליון חביות ביום לתקופה ממושכת, אבל זה כמו להפנות כלי רכב מהכביש המהיר לאיזו רחבה בצד. גודל הרחבה הוא הגורם המגביל. המערכת הלוגיסטית תוצף לפני שהאחסון יהיה מלא.

מה יקרה כשהביקוש יחזור?

בצד ההפקה, סגירת בארות תפגע בהן וייתכן שלא לא יחזרו לתפוקה מלאה. הפקת נפט מחייבת ניהול של מצבי לחץ משתנים במאגר (באר) ואיזון ששומר על הפרש לחץ שמעלה את הנפט לראש הבאר. היפותטית, אם סוגרים תפוקה של 20 מיליון חביות ביום, אפשר יהיה להחזיק את הבארות רק ל-80% יכולת הפקה קודמת, כלומר אובדן תפוקה של 4 מיליון חביות ביום. האירוניה היא שהשוק יעבור לתת-היצע אם נחזור לביקוש של 100 מיליון חביות ביום לפני שהיצע נוסף יוכל להדביק אותו, אבל זה תלוי כמובן בכמה מהר הביקוש יחזור.

מי מרוויח מכל זה?

בטווח הקצר, חברות שיש להן יכולת אחסון ויכולות לגבות כסף תמורת אחסון. אם הביקוש הסופי יחזור ויהיה לנו הרבה נפט באחסון במחירים נמוכים ויכולת ההפקה עדיין לא תחזור, חברות בתי הזיקוק עשויות להרוויח. בטווח בינוני והארוך, מפיקות עם הרבה הון ומאזנים חזקים, נפט באיכות גבוהה וגישה מוכנה לשוק העולמי ירוויחו בצד של ההפקה.

האם זו תהיה עונת הדוחות הגרועה בהיסטוריה?

אחרי הבנקים הגדולים בארה"ב, חברות כמו קוקה קולה, נטפליקס, יבמ ואינטל יפרסמו השבוע את הדוחות שלהן לרבעון הראשון. פחות מ-10% מחברות מדד 500 S&P כבר פרסמו תוצאות לינואר-מארס. עד כה, הן "אכזבו באופן כללי גם יחסית לציפיות הצנועות מהן", אמר דייויד קוסטין, אסטרטג המניות של גולדמן זקס. בנק זה חישב ש־43% מהחברות יחמיצו את התחזיות של וול סטריט, שיעור שיא מאז 1998. ג'ון בטרס, אנליסט של FactSet, מעריך שרווחי 500 חברות P&S יירדו ב־14.5% ברבעון הראשון - הירידה הרבעונית בהשוואה שנתית, הגדולה ביותר מאז הרבעון הראשון של 2009.

כיצד ההאטה הנוכחית תשפיע על חברות האנרגיה?

"יהיו הרבה חברות שלא ישרדו את הירידה הנוכחית", אמר ראיין פיצמוריס, אסטרטג אנרגיה בראבובנק ההולנדי. לא חסרים סימני מתח במגזר האנרגיה. מדד האנרגיה של S&P500 איבד השנה יותר מ־40% מערכו - למרות ההתאוששות הדרמטית של שוק המניות הכללי בחודש האחרון. חברות כמו נובל אנרג'י (השותפה בקידוחי הגז לוייתן ותמר), הליברטון, מרתון אויל ואוקסידנטל איבדו כולן מעל שני שלישים משוויין. אפילו מניית אקסון מוביל, חברת האנרגיה הגדולה בארה"ב, שכלולה במדד דאו ג'ונס, ירדה ב־38%.

תרחיש מחיר הנפט של 20 דולר של חברת המחקר Rystad מנבא שיותר מ־70 מיליארד דולר של חובות שצברו חברות הנפט ייפרסו מחדש לפירעון בפשיטות רגל, ואחריהם יבואו עוד 177 מיליארד דולר ב־2021. ומדובר רק על חברות החיפושים וההפקה, ולא על חברות שירותי הנפט שמספקות את ציוד הקידוח וכוח העבודה של המפיקות.

ככל הנראה היו עוד פשיטות רגל בגלל התנודתיות הקיצונית במחירי הנפט, הסביר אחד המומחים. הסיבה לכך היא שחברות רבות מתקשות לגבש תוכנית רה-ארגון כי הן אינן יודעות מה יהיה מחיר הנפט בעתיד הקרוב והבינוני.

"האירוניה היא שהמחיר הנמוך האט את התהליך הזה של פשיטות רגל", הוא אמר. "כמה חברות כבר היו קרובות להגשת בקשות (פשיטת רגל), אך הן הצטרכו לחזור לחשב הכל מחדש".

התשקיף הקודר במגזר הנפט מקשה על חברות שמנסות להתארגן מחדש בחסות צ'פטר 11 לחוק פשיטות הרגל האמריקאי (שמאפשר לחברות להמשיך כעסק חי) ולקבל את העזרה הכספית לשם כך. הנושים שמחליפים בדרך כלל את האג"ח שלהם במניות, לא צפויים לרצות כעת את המניות. זה אומר שבניגוד למפולת המחירים של 2014-2016, כמה חברות נפט ייצאו מהעסקים באמת.

"צ'פטר 11 מחייב נותני חסות כספית שיתמכו בך. יהיו אולי יותר פשיטות רגל לפי צ'פטר 7 (כינוס נכסים)", אמר ריד מוריסון, מנהל תחום האנרגיה בחברת PWC.

התרחיש הזה עשוי ליצור הזדמנויות קנייה לא רגילות לשחקניות הגדולות במגזר. חברות הנפט ששקועות בצרות, בפשיטת רגל או לפניה, יצטרכו למכור נכסים מובחרים - במחירי סוף עונה. אקסון ושברון הגורילות של המגזר, יתפתו אולי לבצע רכישות כאלו.

החברות הפגיעות ביותר יהיו אלו שצברו יותר מדי חוב, שפדיון האג"ח שלהן קרוב והן אינן יכולות לייצר תזרים מזומנים שיממן אפילו את תשלומי הריבית שלהן בלבד. 

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35