גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: יצחק תשובה, היזם שפעם מצא כסף בים ופעם אחרת הטביע אותו בים

החוסן הפיננסי של קבוצת דלק לא עמד במבחן הלחץ שייצרה הסערה המושלמת בשוק הנפט והגז ● הפער בין והתחזיות של תשובה ומנהליו לבין התוצאות בשטח גדול יותר מהמרחק בין נתניה לים הצפוני

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: איל יצהר
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: איל יצהר

הערת "עסק חי" בדוחות של קבוצת דלק היא אירוע מעציב המלמד על האופי האנושי של היזם יצחק תשובה לא פחות מאשר הוא מלמד על יכולותיו בניהול חברות ובניהול פיננסי.

תשובה, כנראה אחרון הטייקונים בשוק ההון, שצלח בעור שיניו את משבר 2008 , בחר אשתקד ללכת בעיניים פקוחות על עסקת ענק סופר ממונפת, שטיבה השקעה בנכס בסיס תנודתי ושמו נפט (רכישת נכסי שברון בים הצפוני), ולרכז את משאביו הפיננסים בתחום זה מתוך אמונה כי הוא יראה ברכה בהשקעתו.

בדרכו התעלם תשובה מהאיתותים השליליים שקיבל מהשווקים הפיננסים - שנבעו מעלויות המימון של עסקת שברון ומעלייה דרמטית במרווח הסיכון של חוב קבוצת דלק - וזאת עוד בטרם ביצע משבר הקורונה סיכול ממוקד לעסקיו בתחום האנרגיה.

מי שמאשים את נגיף הקורונה בקריסתה של הקבוצה עושה "הנחת סלבס" גדולה לכל המעורבים באירוע מורכב זה. נכסי הגז של קבוצת דלק  בים התיכון סובלים תקופה לא קצרה מהתגברות התחרות מצד מאגרי כריש ותנין לצד חוסר הבהירות בסוגיית היצוא ובדגש על היצוא למצרים.

ללא יצוא גז בהיקפים מהותיים, העוגן הנכסי והתזרימי של הקבוצה נסדק. בנתונים אלה לערום עוד ז'יטונים על השולחן של שוק האנרגיה העולמי הייתה החלטה הרפתקנית, גם אם ה"אקסל" של עסקת שברון נראה אטרקטיבי.

משבר הקורונה אשר פגש את משבר האמון בין יצרניות הנפט, הוא המשבר הגדול ביותר שניתן היה להעלות על הדעת מבחינתו של תשובה, ואולם ראוי לומר כי לא כל החברות בענף האנרגיה העולמי הגיעו למצב של הערת עסק חי וחשש להסדר חוב. המפתח לעבור את התקופה הקשה הוא מינוף פיננסי נמוך ואמון משקיעים המאפשר מחזור חוב גם בימים קשים.

החוסן הפיננסי של קבוצת דלק לא עמד במבחן הלחץ שייצרה הסערה המושלמת בשוק הנפט והגז, ממש כמו שהחוסן הפיננסי של חברות ההחזקה ששלטו בעסקי הסלולר בישראל לא עמד בזמנו בפתיחת השוק לתחרות ובשחיקה הדרמטית בחשבונית הסלולר החודשית.

המשקיעים המוסדיים, שראו חדשות לבקרים בשנים האחרונות פירמידות ממונפות קורסות מסיבות שונות ומשונות, צריכים לדרוש מין החברות להפחית מינופים בשנים הקרובות גם במחיר של פגיעה מהותית בתשואה על ההון וזאת כתנאי להשקעה של כספי ציבור.

בכל האמור באמון המשקיעים בכושר ההחזר של קבוצת דלק, הרי שתשובה איבד אותו מהר וזאת בגלל ההיסטוריה של חברת דלק נדל"ן (הסדר חוב שכלל תספורת של 65% על חוב של יותר מ-2 מיליארד שקל), הדימוי ההרפתקני שיצא לו והשקיפות החסרה ביחס לפעילותה של הקוצת דלק בים הצפוני וביצוא הגז למצריים.

ניהול קשרי המשקיעים של דלק התנהל לאורך התקופה האחרונה באופן שבו הקבוצה משדרת לציבור המשקיעים אופטימיות אין סופית ביחס להתפתחויות עסקיות עתידיות. פעם זה ביחס ליצוא הגז ופעם זה ביחס להנפקות של פעילות האנרגיה והכנסת שותפים, פעם לגבי דיבידנדים ופעם לגבי הביקושים העתידיים. במבחן התוצאה התברר כי הפער בין והתחזיות של תשובה ומנהליו לבין התוצאות בשטח גדול יותר מהמרחק בין נתניה לים הצפוני.

קבוצת דלק מתקרבת בצעדים מבהילים לסוף חייה הכלכליים במתכונתה הנוכחית, ואולם נכסי הגז שלה בים התיכון ימשיכו לשרת אותנו שנים רבות ולפחות על כך צריך להודות ליצחק תשובה - היזם שפעם אחת מצא כסף בים ופעם אחרת הטביע את הכסף בים.

עוד כתבות

פיבי גייטס / צילום: Reuters, Anthony Behar

לא רק "הבת של": פיבי גייטס גייסה 30 מיליון דולר לסטארט־אפ האופנה שלה

הרעיון נולד במעונות סטנפורד, מחוויה לא־מוצלחת של קניות אונליין ("רכשתי שמלה ב־500 דולר, אח"כ גיליתי אתר שמוכר אותה ב־150 דולר") ● כעת, בגיל 23, גייטס מנהלת עסק בשווי 180 מיליון דולר ומושכת משקיעים מהשורה הראשונה ● עם זאת, היא מודה: "לא הייתי יכולה לגדול בתנאים האלה אלמלא ההורים שלי"

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

אנדרו סטנטון ודמותו של וול-E. ''נתיב אחר לגמרי בכביש המהיר'' / צילום: Reuters, Martin Klimek

יוצר "וול-E" של פיקסאר ראה שחורות בנוגע לעבודה בעתיד, וצדק

לבמאי והתסריטאי-המשותף אנדרו סטנטון היה חזון של עולם דיסטופי, שנראה כעת נבואי באופן מטריד ● בראיון כעת הוא אומר שבעיניו הבינה המלאכותית לא תמחק את היוצרים: "המגע האנושי צריך תמיד להיות מעורב איכשהו"

פינוי פצועים משדה הקרב / צילום: דובר צה''ל

הכשרה ממומנת ועבודה מובטחת: כך המדינה משלבת פצועי צה"ל בענף הסייבר הלוהט

מיזם ייחודי של משרד הביטחון מכשיר בשנה האחרונה פצועי צה"ל בתחום הסייבר, במטרה להעניק להם נתיב תעסוקתי חדש ● גם המדינה מרוויחה מכך - כוח אדם איכותי בתחום שזקוק לו ● מאור, משתתף בתוכנית: "הרגשנו שקופים, וראו אותנו"

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראשת ממשלת יפן סנאה טקאיצ'י בפרלמנט. האישה הראשונה בתפקיד / צילום: ap, Eugene Hoshiko

התיירות הישראלית ליפן קפצה ב־88% מהשנה שעברה. זו הסיבה האמיתית

הציבור המזדקן, התוצר המתכווץ והיחלשות המטבע הכניסו את הכלכלה הרביעית בגודלה לסחרור, וחבילת תמריצים ממשלתית כבר יצאה לדרך ● אבל כשהשמיים מתקדרים מעל ארץ השמש העולה, נדמה שדווקא לישראלים נוצרות הזדמנויות יוצאות דופן - מההייטק והביטחון ועד החופשה שהוזלה

בכמה נמכר בית פרטי שזקוק לשיפוץ יסודי ביישוב הר אדר / צילום: נועם יונה

המחיר ההתחלתי נשק ל-6 מיליון שקל: בכמה נמכר בית בן 40 בהר אדר?

מחיר השיווק של הנכס, בעל 7.5 חדרים, עמד על 5.8 מיליון שקל ● לבסוף, הוא נמכר תמורת 4.9 מיליון שקל ● "זאת הייתה עסקה לא פשוטה, המוכרים התחילו גבוה אבל הבינו את המצב בשוק" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית - שחלקה מתבצעת מהבית, וחלקה מהמשרד ● כך עושים את זה נכון

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

בדרך לצפון עוצרים בכרמל: הביסטרו המנחם בבית האבן בן ה-100

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה