גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי "שיגעון מרץ", המיתון מאיים גם על רשתות המזון

לאחר שבמרץ רשם שוק המזון את שיא כל הזמנים, באפריל נרשמה עלייה של 25 מיליון שקל בלבד במכירות ביחס לחודש המקביל ● מתחילת השנה נמכרו מזון ומשקאות ב-14 מיליארד שקל ● גורמים בשוק: נערכים לתרחיש של מיתון בהמשך השנה

אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל; אבי בן-אסאייג, מנכ"ל אסם; ואייל מליס, מנכ"ל תנובה / צילום: יוסי זמיר, סיון פרג' וכדיה לוי
אייל דרור, מנכ"ל שטראוס ישראל; אבי בן-אסאייג, מנכ"ל אסם; ואייל מליס, מנכ"ל תנובה / צילום: יוסי זמיר, סיון פרג' וכדיה לוי

בשוק המזון נהנו מ זינוק במכירות בזכות הסגר בחודש מרץ בסדרי גודל שטרם נראו כמותם בישראל, אלא שכעת הנתונים לחודש אפריל 2020 מגלים כי המכירות עמדו במקום. בחברות המזון הגדולות כבר מסתכלים בדאגה קדימה למחצית השנייה של השנה ונערכים לתרחיש של מיתון, של מעבר לצריכת מוצרי בסיס ושל היחלשות של חלק מקטגוריות הפרימיום, התחזקות המותג הפרטי וצמצום בקניית מותרות כמו חטיפים וגלידות. איך ייראה שוק המזון ב-2020?

במרץ האחרון נשבר שיא המכירות החודשי ברשתות הקמעונאות כפי שהוא נמדד על-ידי סטורנקסט. המכירות, שנתמכו בהשפעות משבר הקורונה ובקניות לחג הפסח, זינקו בהיקף פנומנלי של 37%. ואולם באפריל בתמונה הייתה שונה לחלוטין. מנתוני סטורנקסט שהגיעו לידי "גלובס" עולה כי במהלך חודש אפריל, מכירות המזון והמשקאות ברשתות הקמעונאות צמחו ב-0.7% בלבד, עם תוספת זניחה יחסית למכירות של 25 מיליון שקל לעומת חודש אפריל ב-2019.

אחרי מכירות שיא כל הזמנים שהיו במרץ

בכל זאת גידול ריאלי באפריל?

היציבות הזו עשויה להציג גידול ריאלי ביחס לשנה שעברה, שכן ב-2019 חג הפסח חל ב-18 באפריל, כך שהקניות לחג התבצעו בחודש זה, בעוד שפסח הנוכחי חל ב-8 באפריל, כך שייתכן שחלק ניכר מהקניות לתקופת החג התבצע במרץ, זאת בנוסף למיעוט ימי העבודה בחודש בשל העובדה שהחג חל השנה באמצע השבוע, לעומת סוף השבוע אשתקד.

עם זאת, מעניין לראות כי "הדריכה במקום" של המכירות באפריל מתרחשת למרות הסגר, ועל אף שהיו השנה יותר "פיות להאכיל". זאת משום שהשוק המוסדי - בתי קפה, מסעדות ומלונות - הושבת לחלוטין, השווקים היו סגורים, וכשבמקביל סדר גודל של כ-600 אלף ישראלים נשארו השנה בישראל ולא העבירו את תקופת החג בחו"ל כבשנים עברו.

סיבה נוספת לכך עשויה להיות התנהגות "האגירה" שאפיינה את חודש מרץ, במהלכו הציבור רכש מזון (בעיקר יבש) בכמויות גדולות, מתוך חשש ממחסור זמני במוצרים, מה שהביא לרכישה מופחתת בחודש אפריל.

הנחת היסוד בשוק היא שלפחות במחצית הראשונה של השנה, הישראלים יאכלו יותר בבתים במקום בחוץ מאשר בשנים עברו, כך שסך הקניות הכולל יגדל. במקביל, גורמים בענף המזון עוקבים אחר ההתפתחויות הללו ומתחילים לבחון כיצד להיערך למחצית השנייה של 2020, כשתרחיש של מיתון נוכח בכל אותן הערכות.

מגמה מעורבת, תנובה בלטה לטובה

מיתון, מעריכים בענף, עלול להביא לשינוי בהרגלי הצריכה ולהשאיר מאחור קטגוריות פרימיום יקרות שחברות המזון השקיעו וטיפחו בשנתיים האחרונות, ובמקביל להביא לחזרה למוצרי בסיס,והשקות של מוצרים פשוטים, בכמויות קטנות יותר או לחלופין במארזי חיסכון. הסל הממוצע צפוי להתכווץ, אולם הכמויות יגדלו, כי המצב הכלכלי יאלץ ציבור רחב יותר לצמצם בהוצאות ולהפחית אכילה בחוץ.

אז מה קרה לספקיות המזון הגדולות בחודש אפריל? המגמה מעורבת ותלויה בין היתר לתמהיל המוצרים של כל חברה. תנובה, חברת המזון הגדולה בישראל בניהולו של אייל מליס, הציגה צמיחה מרשימה בכלל, ובפרט ביחס למתחרותיה, עם שיעור צמיחה במכירות בהיקף של 14.2%, שהסתכמו בתוספת חודשית למכר בהיקף של 57 מיליון שקל.

אגב, בניגוד לדיווחים האחרונים על הפחתת מבצעים מצד החברות המתחרות בענף המזון, תנובה דווקא בוחרת באסטרטגיה ההפוכה ויוצאת החודש במבצע רוחבי לקראת שבועות על הגבינות המיוחדות והמלוחות שלה של "2+1", וזאת בדומה למבצעים דומים שביצעה מחלבות גד בשנה שעברה.

שטראוס ישראל, חברת המזון השנייה בגודלה בשוק המקומי, בניהולו של אייל דרור, הציגה קצב גידול נמוך יותר, של 2.4%, שהביא לה תוספת חודשית למכר של 10 מיליון שקל לעומת אפריל אשתקד.

אסם-נסטלה, קבוצת המזון השלישית בגודלה בניהולו של אבי בן-אסאייג, שמרה על קצב גידול דומה שעמד על 2.2%, עם תוספת למכירות של 6 מיליון שקל מול החודש המקביל אשתקד.

החברה המרכזית, הלא היא קבוצת קוקה-קולה ישראל והבעלים של מחלבות טרה בניהולו של יורם שגיא, דרכה במקום במכירות ביחס לאפריל 2019, כשהתוספת למכירות בחודש זה עמדה על מיליון שקל בלבד. זו לא הזירה היחידה בה החברה נפגעת: סגירה כמעט מוחלטת של פעילות בתי המלון, המסעדות, ובתי הקפה המהוות כ-40% ממכירות החברה דחפה אותה להוציא כ-600 עובדים לחל"ת.

עם זאת, מסתמן כי הפגיעה במכירות המשקאות היא רוחבית ואינה מאפיינת רק את החברה המרכזית. יפאורה תבורי, שחשופה פחות לשוק בתי הקפה וההסעדה, ספגה קריסה במכירות של 21% בחודש אפריל אל מול אפריל אשתקד, שמשמעותה אובדן מכירות של 13 מיליון שקל ביחס לחודש המקביל ב-2019.

חברת טמפו, שהצהירה כי היא חווה ירידות בפעילותה לשוק המלונאות וההסעדה ואף הוציאה בשל כך 300 מתוך 1,300 עובדי הקבוצה לחל"ת ועובדים אחרים למתכונת של ארבעה ימים בשבוע, דווקא מציגה צמיחה ברשתות הקמעונאות. מכירות החברה גדלו ב-6.2% בחודש אפריל, עם תוספת של 5 מיליון שקל למכירות הכספיות אל מול אפריל אשתקד. ואולם הפעילות של טמפו בשוק הברים והמסעדות היא מהותית עבורה, כך שהיקף הפגיעה בה ניכר. החברה פירטה בדיווח לבורסה כי להערכתה מכירותיה ברבעון השני עשויות לרדת בכ-30% ביחס לרבעון השני אשתקד.

נטו, חברת המזון החמישית בגודלה בניהולו של עמי גולדין, הציגה גידול בשיעור של 2.7% במכירותיה הקמעונאיות לפי נתוני סטורנקסט, אשר אינם משקללים את מכירות הבשר והדגים הטריים שהיא משווקת. ואולם נתונים שמסרה נטו ל"גלובס" מעלים כי בפועל החברה חוותה ירידה במכירות בשיעור של 8.2% בשקלול מכירות הבשר והדגים הטריים.

ספקיות נוספות שבלטו לשלילה בחודש אפריל הן דיפלומט, שרשמה ירידה במכירות בשיעור של 11.1%; וחברת תה ויסוצקי, שרשמה ירידה במכירות של 8.6% בחודש אפריל.

בלטו לחיוב: גד, מ.לסר ווילי פוד

לחיוב בלטו מחלבות גד, שהציגה את הצמיחה המרשימה ביותר מבין חברות המזון הגדולות שעמדה על 28.1%; ספקית הביצים מ.לסר, שייבאה ביצים מחו"ל בשיא המשבר וצמחה בכ-20%; וילי פוד, שהציגה צמיחה נאה של 16.8%; ושסטוביץ, שצמחה גם היא באופן מרשים בשיעור של 7%.

בבחינה של השליש הראשון של השנה, בחודשים ינואר עד אפריל, מציג שוק המזון צמיחה כוללת של 10.7%, וזאת בעיקר הודות לחודש מרץ החזק. המכירות לשליש הראשון של השנה בשוק המזון והמשקאות הסתכמו בכ-14 מיליארד שקל.

נתוני סטורנקסט מתבססים על מדידה של כ-2,500 חנויות המורכבות מרשתות ארציות, סופרמרקטים, מינימרקטים וחנויות נוחות, המהוות לפי סטורנקסט למעלה מ-80% מסך המכר בשוק מוצרי הצריכה, והם אינם כוללים קצביה, מאפייה, פירות, ירקות וסיגריות. הם אינם כוללים נתוני מכירה במגזר הערבי ואינם כוללים מכירה בפיצוציות ובחנויות מתמחות דוגמת מעדניות. 

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פתיחה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.1% ות"א 90 מטפס בכ-0.8% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?