גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה הגדילה את הצורך ברובוטים למשלוחים, אך הסטארט-אפים לא מוכנים

בשל משבר הקורונה, רובוטים ורחפנים אוטונומיים הפכו בחודשים האחרונים לחלק משרשראות התפעול והאספקה של בתי חולים וספקי מזון במקומות שונים ברחבי העולם • עם זאת, הסטארט-אפים לא נמצאים בשלבים מספיק מתקדמים מבחינת אישורים וייצור ויתקשו לקטוף את הפירות

רובוט אוטונומי של חברת סטארשיפ. ביצעה 100 אלף משלוחים בעולם / צילום: רויטרס
רובוט אוטונומי של חברת סטארשיפ. ביצעה 100 אלף משלוחים בעולם / צילום: רויטרס

בשבוע שעבר התחיל זוג רובוטים אלגנטיים על ארבעה גלגלים לנוע על מדרכה ישנה מחוץ ל"זירת סליפ טריין", אולם הכדורסל שבו אירחה קבוצת סקרמנטו קינגס והיום משמש כבית חולים שדה לחולי קורונה.

הרובוטים הללו, שמכונים 2R, היו אמורים לספק מצרכי מכולת לתושבי שכונת יוקרה ביוסטון, טקסס, במסגרת השקה של הסטארט-אפ Nuro ממאונטן וויו בעמק הסיליקון. במקום זה, כמו רובוטים רבים אחרים בעולם, הם גויסו בבהילות להעברת סחורות וציוד רפואי כדי לעזור למנוע את העברת נגיף הקורונה הקטלני.

בסקרמנטו, קליפורניה, הרובוטים של Nuro מעבירים מזון, מצעים חדשים לציוד מיגון אישי בין מאגר הפצה סמוך ובית החולים המאולתר, ומאפשרים לעובדי התמיכה להישאר רחוקים פיזית מהחולים ומצוות בית החולים.

התהליך הזה, מעין גיוס לא צפוי בעת מלחמה, התרחש בצורה כזאת או אחרים במקומות שונים ברחבי העולם, בערים כמו תל אביב, הנגז’ו בסין, וושינגטון וגרנד פורקס בצפון דקוטה. המאמצים הללו נעים בין תוכניות פיילוט לפעילות בהיקף רחב, עם רובוטים שנעים על כבישים או באוויר, ויחד מכסים אלפי קילומטרים. כמה מהרובוטים הללו הופכים במהירות לחלק חשוב משרשרת אספקה של שירותי בריאות, אך רובם פשוט מסייעים בהעברה של מוצרים חיוניים ללא מגע יד אדם.

דגש על ביצוע ולא על עלות

עידן הרובוטים למשלוחים היה עובדה מוגמרת עוד לפני הקורונה, לפחות במקומות שבהם זה אפשרי, אך המגיפה הפכה עסקים, רשויות ממשל וצרכנים מכאלו שמשתמשים ברובוטים באופן זהיר, כחלק מניסויים בשלב בטא, למאמצים נלהבים של הטכנולוגיה. הבעיה היא שמה שצריך היה להיות "בוננזה" לחברות הסטארט-אפ הגיע אולי מוקדם מדי, לפני שהן יכולות להגדיל את היקף הייצור של הרובוטים, וגם לפני שהתקבלו אישורים מהרשויות לגבי המקומות שבהם הרובוטים יכולים לפעול ובאלו דרכים.

"לפני הקורונה, המניע של האוטומציה היה בעיקר עלות המשלוח. כעת זה עניין של כמה שיותר יכולת ביצוע", אומר אנתוני טאונסנד, יועץ בתחום טכנולוגיה אורבנית ומחבר הספר שיופיע בקרוב, "כביש רפאים", על עתיד כלי הרכב האוטונומיים. מבחינת חברות כמו פלייטרקס (Flytrex) הישראלית, שפיתחה רחפן אוטונומי למשלוחים, המשמעות של המגיפה היא פחות ביורוקרטיה רגולטורית, שהיא החסם הגדול ביותר לשימוש בטכנולוגיה חדשנית, אומר המנכ"ל יריב בש.

רחפן שמבצע משלוחים / צילום: רויטרס

לפני כשבועיים השיקה פלייטרקס פיילוט של שירות המשלוחים ברחפן אוטונומי שלה בגרנד פורקס, שכולל מסירת הזמנות ממחסן של וולמארט לבתים בסביבה (פלייטרקס קונה סחורה מהחנות, כך שוול מארט לא מהווה חלק מהפיילוט). בחודשים הקרובים החברה מתכננת להרחיב את השירות.

פלייטרקס עורכת בשנתיים האחרונות ניסויים של מנהל התעופה הפדרלי (ה-FAA) לרחפני משלוחים ומתקדמת לקראת קבלת אישורים. הקורונה עיכבה אמנם את מבחני השטח האחרונים של הרחפנים, שהיו אמורים להתנהל בצפון קרוליינה, אבל אישורים אחרים קיבלו תאוצה.

"אני חושב שהבוחנים של FAA (מנהל התעופה הפדרלי) עובדים קשה יותר מהבית. הם כל הזמן נמצאים בזום", אומר בש. "מאז שמשבר הקורונה החל יש לנו שלוש, ארבע ולפעמים גם חמש שיחות איתם בשבוע. לפני כן הייתה אולי שיחה אחת בשבוע". דובר ה-FAA אמר בתגובה שההכרה במסירות של עובדי המנהל "מחממת לב".

רובוט שנוסע 14 שעות ביום על מדרכות

חברת Starship (סטארשיפ) מספקת מוצרי מכולת בעיר הבריטית מילטון קיינס מסוף 2018. הרובוטים בגודל כלב טרייר ויש להם שישה גלגלים. הם עובדים 14 שעות ביום בנסיעה על מדרכות. בעקבות המגיפה, החברה כמעט הכפילה את מספר האנשים שהיא יכולה להגיע אליהם, ל-180 אלף. כמו כל שירות משלוחים בעולם היום, סטארשיפ נהנית מגידול חד בביקושים.

מנכ"ל סטארשיפ לקס באייר מתכנן להכפיל בקרוב את צי הרובוטים, שהיום מונה 50 רובוטים, ולהגדיל את יכולתו לבצע משלוחים - ממאות ביום לאלפים. לפי החברה, היא ביצעה עד כה מעל 100 אלף משלוחים בעולם והרובוטים שלה נעו לאורך 800 אלף קילומטר.

בארה"ב, סטארשיפ מתמקדת במשלוחים בקמפוסים של מכללות, שהמדרכות בהם ידידותיות לרובוטים. כעת הביקוש של הסטודנטים גבוה יותר. כך למשל, החברה מספקת לחלק משלוחים לסטודנטים באוניברסיטת ג’ורג’ מייסון בוירג’יניה, אלו מהם שנשארו בקמפוס, באמצעות 26 רובוטים, שבעה ימים בשבוע. בתגובה למגיפה, החברה גם הרחיבה לאחרונה את המשלוחים אל העיירה השכנה.

מבחינת Nuro, יצרנית רובוטי 2R שפועלים כעת בסקרמנטו, הקורונה הובילה לביקוש מוגבר לשירותיה אך גם לשינוי בסדרי העדיפויות שלה, והם משמשים למשלוחים בבתי חולים ולהעברת מזון לחולים מבודדים.

החברה ממשיכה להפעיל את שירות המשלוחים האוטונומי ביוסטון, וכמות ההזמנות כמעט הוכפלה מהשבוע הראשון שבו אנשים נשארו בבתים ועד סוף אפריל. המשלוחים אינם מבוצעים על ידי הרובוטים, אלא על ידי מכוניות טויוטה שהותאמו לנהיגה אוטונומית.

Nuro תכננה להשיק רובוטי 2R אוטונומיים בטקסס כבר כעת, אמר דייב פרגוסון, אחד המייסדים ונשיא החברה.

לא צפויים לקחת מקומות עבודה בקרוב

בסין, חברת משלוחי הרחפנים אנטוורק (Antwork) מספקת בשנתיים האחרונות הזמנות מסטארבקס ו-KFC במחוז ז’גיאנג, במסגרת פיילוט, אומר ליאון ז’או, מנכ"ל החברה. כשהנגיף הגיע למחוז, החברה החלה לבצע שליחויות עבור בתי חולים, והפכה לחוליה קריטית בתשתית הבדיקות והבידוד המקומית.

כעת, כשאיום המגיפה במחוז נחלש, אנטוורק ממשיכה לבצע שליחויות רפואיות לאורך שבעה צירי תנועה חדשים. מפברואר הרחפנים של נטוורק השלימו 450 טיסות באורך כולל של מעל 3,700 ק"מ, בלי שום תקלה.

מכיוון שהן נערכו להשקה איטית בהרבה, כל החברות הללו מתאמצות כעת לזרז את לוחות הזמנים של תהליכים, מייצור הרובוטים עד בדיקות הבטיחות שלהם. פלייטרקס הישראלית, לדוגמה, אינה יכולה לקיים את מבחני השדה הקריטיים לרחפנים שלה בגלל ההנחיות להישאר בבתים, אומר בש.

Nuro קיבלה לאחרונה אישור מהממשל הפדרלי לרובוט המשלוחים וממדינת קליפורניה לתפעול אוטונומי שלהם על הכבישים, אך נתקלה בבעיה. "אין לנו ממש יכולת להרחיב את הייצור בן לילה", אומר המנכ"ל פרגוסון.

עד שלא תהיה רזרבה של רובוטים, בדומה לרזרבה של עובדים שאמזון יכולה לגייס במקרי חירום, משלוחי הרובוטים יהיו רק חלק מוגבל מהתגובה למשבר כמו הקורונה, בייחוד בגלל עלויות אחזקה ותפעול גבוהות.

סביר יותר שהרובוטים ישלימו בהדרגה את כוח העבודה האנושי כאשר הביקוש למשלוחים מתרחב. לפני המגיפה, כ-3% מההוצאה על מוצרי מכולת בארה"ב הייתה באינטרנט, לפי סקר מפברואר 2019 של חברת הייעוץ ביין אנד קומפני. הנתון הזה יעלה באופן דרמטי, גם אם רק חלק מאלו שאימצו בינתיים את האופציה הזו ימשיכו להשתמש בה אחרי המגיפה.

זה אומר שרובוטי המשלוחים לא צפויים לבוא על חשבון מקומות עבודה בעתיד הקרוב. "מה שאנחנו נחליף זה לא את נהג המשלוחים, אלא את הנהיגה לחנות של הלקוח", אומר פרגוסון. בנוסף, גם מערכות תפעול אוטומטיות לגמרי זקוקות לעבודה אנושית, מתחזוקה עד עזרה מרחוק.

גם מנהלי החברות הללו מכירים בכך שהטכנולוגיה שלהן יכולה להיות רק חלק מהפתרון. מחקרים על הכלכלה וצריכת האנרגיה של משלוחים במשאיות ורכב רגיל מראים שכמעט בלתי אפשרי לנצח את הדרך המסורתית שבה מתבצעים משלוחים, כשהיא נעשית כמו שצריך. ובכל זאת, המגיפה הבליטה את הזמינות של הרובוטים למשלוחים מהירים לטווח קצר מעסקים מקומיים, וכן בתחומים שבהם הזמן והבטיחות הם גורמי מפתח, כמו שירותי הבריאות. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות