גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלנים מעריכים: היציאה מהמשבר תיראה כמו הלוגו של נייקי

מנהיגי מדינות, כלכלנים וראשי עסקים העריכו עד לאחרונה כי ההתאוששות של הכלכלה מהקורונה תהיה דומה לצורת V ● נתונים כלכליים חדשים מביאים רבים מהם למסקנה כי ההבראה הכלכלית תהיה דומה יותר ל"סווש", שמזכיר בצורתו את הסמל של חברת נייקי

עסקים רבים בעולם נסגרו, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלם / צילום: Tony Dejak, Associated Press
עסקים רבים בעולם נסגרו, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלם / צילום: Tony Dejak, Associated Press

עד לאחרונה, קובעי המדיניות וראשי עסקים רבים בארה"ב קיוו להבראה כלכלית דמוית V ממגפת הקורונה: קריסה קצרה ותלולה, שאחריה באה קפיצה חזרה לרמת הפעילות של לפני הנגיף. כעת, לעומת זאת, הם צופים הבראה בסגנון "סווש" (swoosh) .

צורת "סווש" דומה ללוגו המוכר של חברת "נייקי": ירידה גדולה ואחריה הבראה איטית, כאשר ההערכה היא שכלכלות מערביות רבות, כולל ארה"ב ואירופה, לא יחזרו לרמות התוצר של 2019 לפני סוף 2021 - או אחריה.

האלף?בית של התאוששות הכלכלה

התחזית המפוכחת החדשה הזו משקפת את עומק הנסיגה שמתועדת באביב הנוכחי, וכן עדויות נוספות לכך שהנסיקה באבטלה וחודשים או שנים נוספות של ריחוק חברתי - בייחוד במערב - ידכאו את הפעילות הכלכלית הרבה לתוך השנה הבאה.

"זו לא תהיה הבראה מהירה", אמר לאחרונה מארק שניידר, מנכ"ל נסטלה, יצרנית המזון הארוז הגדולה בעולם. "זה הולך להיות תהליך של כמה רבעונים, אם לא כמה שנים".

גם חברות התעופה לא צופות שמספרי הנוסעים יחזרו לרמה של טרום־עידן הקורונה, לפני 2022 לכל המוקדם. כמו כן, הריחוק החברתי יקשה על יציאה לקולנוע, למסעדות או למכוני יופי עד שיפותח חיסון.

חברות מוצרי הצריכה צופות שהקונים יעברו למוצרים זולים יותר, יוותרו על פינוקים, ויישארו מחושבים הרבה אחרי שהסגרים יסתיימו. כמה חברות כבר הודיעו על פיטורים חדשים בסתיו הבא. בכך הן מאריכות את הגאות באבטלה, שכבר השאירה יותר מ־30 מיליוני אמריקאים ללא עבודה.

אחת הסיבות לתחזית הקודרת יותר הזו היא שהסגרים מוקלים בקצב איטי יותר ממה שנצפה תחילה בכמה מדינות. וגם כשיש הקלות, פעילויות בקנה מידה גדל - כמו קונצרטים ואירועי ספורט - לא יהיו אפשריות עוד במשך חודשים רבים. קמעונאים ומסעדות שפתחו מחדש יכולים להכניס רק מספר מוגבל של לקוחות לדוגמה, והצרכנים שחוששים מהנגיף לא ימהרו לחזור להרגליהם הישנים.

לפי סקר של קבוצת מחקרי השוק Coresight Research, יותר מ־70% מהאמריקאים מעריכים שהם יימנעו מהמרחב הציבורי אחרי הקלת הסגרים. יותר ממחציתם אמרו שהם צפויים להתרחק מקניונים. מבין אלו, כמעט שליש מעריכים שהם יישארו מחוץ למרכזי קניות ליותר משישה חודשים. בסקר נפרד של Coresight, יותר ממחצית הנסקרים מתכננים לצמצם את קניות חג המולד.

האפשרות שהנגיף יחזור בסתיו או בחורף הקרובים הביאה כמה אנליסטים להזהיר מפני בעיות פוטנציאליות, שעלולות להפוך גם הבראה בסגנון "סווש" לקופצנית יותר מאשר חלקה.

"הכנסנו 'להקפאה' את כל התרחישים שהיו לנו על הבראה דמוית V", אמר גרהם פיטקתלי, סמנכ"ל הכספים של "יוניליבר", "אנחנו כנראה נעבור תקופה ממושכת של חיים עם הקורונה".

התאוששות הכלכלה במשברים הקודמים בגרפים

תחזיות לא ברורות

התחזית הכלכלית לא ברורה עד כדי כך ששורה של חברות גדולות השעו את ההנחיות הכספיות שלהן למשקיעים לשנה זו.

"אשפר לעשות השוואות לתקופות של פגעי מזג אוויר או אסונות טבע או מיתון, אבל האמת היא שמעולם לא ראינו כל כך הרבה גורמים שפועלים בו זמנית בקנה מידה עולמי שכזה", אמרה מישל באק, מנכ"לית יצרנית השוקולד "הרשי", שמשכה את ההנחייה שלה לשנת העסקים 2020.

חודשים או חלילה שנים של ריחוק חברתי יעיקו על הכלכלות. מגזר הנדל"ן המסחרי, שכבר נפגע מהצרות של המלונות והקמעונאים, ניצב בפני שאלות על שטחי משרד מאז שכמה חברות בארה"ב ובאירופה כבר הודיעו לעובדים שהם לא יחזרו למשרדים בחודשים הבאים. ביום חמישי הודיעה פייסבוק שעובדיה יוכלו לעבוד מהבית בכל שנת 2020.

"המשבר הראה שאנחנו יכולים לעבוד בדרכים אחרות, ואולי לא צריכים את כל המשרדים שיש לנו כעת ברחבי העולם", אמר דרק ואן דה פוט, מנכ"ל מונדלז אינטרנשיונל, היצרנית של עוגיות "OREO" בין היתר.

חברות התעופה כבר החלו לנקוט צעדים מתמשכים לעצב מחדש את עסקיהן כאשר הן נערכות להבראה שתימשך שנים בפעילות שלהן, ולא לחזרה מהירה לעסקים כרגיל.

"יונייטד איירליינז" הודיעה ביום שני כי היא מתכננת פיטורים של 30% מעובדי הצווארון הכחול שלה החל מאוקטובר. חברת התעופה הזו הסכימה שלא לפטר עובדים עד סוף ספטמבר במסגרת הסיוע של כ־5 מיליארד דולר שהיא קיבלה מהממשל הפדרלי. גם באירופה המצב לא מזהיר. "בריטיש איירווייז", שצופה חזרה לתנועת הנוסעים של 2019 רק בעוד כמה שנים, תפטר עד 12 אלף עובדים.

יצרניות המטוסים "בואינג" ו"איירבוס" קיצצו בייצור שלהן, וג'נרל אלקטריק, שמייצרת מנועים לשתיהן, תצמצם את כוח העבודה של עסקי המנועים ב־25%. "רוברט בוש" הגרמנית, הספקית הגדולה ביותר לתעשיית הרכב העולמית במונחי מכירות, מסרה בשבוע שעבר שהיא צופה ירידה של עד 20% בייצור הרכב העולמי השנה.

אין "נורמלי" חדש

בסקר של 57 כלכלנים, הבנק המרכזי האירופי מצא שהם צופים שכלכלת מרחב האירו תתכווץ השנה ב-5.5%, ותצמח ב־4.3% בלבד בשנה הבאה. הם לא צופים חזרה לפעילות שלפני הקורונה לפני שנת 2022.

"אין עדיין דבר כזה שנקרא הנורמלי החדש. לאף אחד אין שמץ של מושג איך השגרה החדשה תיראה", אמר מנכ"ל "יוניליבר", אלן ג'ופ.

גם מסלול הצמיחה הנמוך יחסית שבו היו מדינות עשירות רבות לפני המשבר עלול להגביל את עוצמת ההבראה שלהן. סין, שבה המגפה הגיעה לשיאה לפני המערב והיא הסירה מגבלות רבות החל ממרץ יכולה להדגים מה יקרה בארה"ב ובאירופה.

סין נראית כמתאוששת בזהירות משנת החורף של המגפה. הצרכנים שלה נשארו חוששים. אחרי נפילה של 22% בהוצאה הצרכנית בהשוואה שנתית בינואר ופברואר 2020, המכירות לצרכן עלו במקצת במרץ, עם ירידה שנתית של 16%. חברות כמו "ל'אוריאל", "LVMT" ו"נייקי" מסרו שהביקוש מעודד, וצריך להתאושש מתישהו באביב.

אך סמנכ"ל הכספים פיטקתלי מיוניליבר אומר שלמרות ש־80% מהמסעדות בסין נפתחו מחדש, הן פועלות בתפוסה של 50%־70% בגלל הריחוק החברתי. הוא מעריך ש־15% מהמסעדות לעולם לא ייפתחו מחדש.

"אני חושב שסין חזרה לדרגה מסוימת של שגרה, אבל הם פועלים בסביבה של 'חיים עם הקורונה' ", הוא אמר. "הם רואים התייצבות, אבל זה לא דומה למה שהיה".

סקר של מנהלי רכש במגזר השירותים הסיני מצא שהפעילות המשיכה לרדת באפריל, כמו גם התעסוקה.

גם העסקים הסיניים מדווחים שהביקוש העולמי היה חלש. למרות שהיא כבר לא בסגר, סין סבלה מכך ששאר העולם עדיין בסגר. תמונה ברורה יותר תתקבל אולי כשיהיו נתונים לחודש מאי, שבו רוב הסגרים בעולם צפויים לעבור הקלות.

"הוגן לומר שהכלכלה העולמית הולכת לאתגרים עמוקים מאד בשנים הבאות", אמר פיטקלתי בשיחה עם משקיעים.

עוד כתבות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש