גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא סין מנצל את המגפה במערב כדי לשנות את מארג היחסים במזרח

שי ג'ינפינג נוקט בצעדים מדיניים תוקפניים כלפי הונג קונג, טייוואן, מלזיה, הודו ואחרות ● בימים כתיקונם פעולות אלה היו זוכות לגינוי בינלאומי בוטה והתנגדות תקיפה ● בינתיים, הוא בסך הכול מצליח לחמוק מהביקורת, בגלל שארה"ב ובעלות בריתה עסוקות כמעט באופן בלעדי במגפת הקורונה

הפרלמנט הסיני מריע לנשיא שי ג'ינגפינג בהגיעו להצבעה על הגבלת האוטונומיה של הונג קונג, ב־28 במאי / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
הפרלמנט הסיני מריע לנשיא שי ג'ינגפינג בהגיעו להצבעה על הגבלת האוטונומיה של הונג קונג, ב־28 במאי / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

רק לפני פחות מארבעה חודשים, הנשיא שי ג'ינפינג עמד בפני המשבר הגדול ביותר של תקופת כהונתו, שהוכתמה על ידי תגובה הסינית המבולגנת הראשונית להתפרצות הקורונה.

מאז הוא ניצח על מהפך בלתי רגיל, עם הצלחה סינית בריסון הנגיף בעוד שמדינות כמו ארה"ב ודמוקרטיות רבות אחרות עדיין מתקשות לרסן אותו. בעוד אלה מתקשות, שי ניצל את הרגע כדי להתקדם בתחומים מרכזיים ב"חלום הסיני" - תכנית למדינה מאוחדת חזקה במשקל שווה, אם לא למעלה מזה, לזה של ארה"ב, תוך טאטוא מחדלי הממשל שלו אל מתחת לשטיח.

כאשר וושינגטון ובעלות בריתה עסוקות כול כולן במגפה ובנשורת הכלכלית שלה, שי עושה צעדים בוטים בתחומים, שבהם הוא עמד בדרך כלל בפני התנגדות בינלאומית תקיפה, כולל הונג קונג, טייוואן, ים הסיני הדרומי וסכסוכי הגבול עם הודו.

"ההנהגה הבכירה מעריכה שסין חזקה יחסית לארה"ב כרגע", אמר שי יינהונג, יועץ ממשלתי ופרופסור לנושאים בינלאומיים באוניברסיטת רנמין בבייג'ינג. "מובן שהם רואים את המצב הנוכחי כחלון הזדמנות אסטרטגי".

האג'נדה של שי

המנהיג שי הפך את ביסוס השליטה בשטחים שסין תובעת עליהם בעלות לחלק מהאג'נדה שלו, וכעת הוא ניצב בפני לחץ ציבורי מהבית - וכן מחוגים ניציים באליטה הפוליטית - להתקדם למימוש היעדים הללו כאשר המגפה מגבילה את ההתקדמות הכלכלית שהוא הבטיח, אומרים מומחים למדיניות סין.

המהלכים שלו נראים משתלמים לפי שעה, הם אומרים, אך הסכנה היא שהם יחזקו את ההתנגדות הבינלאומית כלפי סין, שהתחדדה במגפת הקורונה, ועלולה להפוך לתגובה מתואמת כאשר המשבר יחלוף.

המהלך הסיני הדרמטי ביותר בא בשבוע שעבר, כשהיא הכריזה על הטלת חוקי ביטחון לאומי חדשים על הונג קונג, שמבטיחים לה סמכויות נרחבות לפעול נגד מבקרים שלה במושבה הבריטית לשעבר.

מדיניות חוץ כוחנית

הנשיא טראמפ מאיים

ביום שישי איים הנשיא טראמפ בעיצומים על פקידים סינים והונג קונגים, ש"מעורבים ישירות או בעקיפין בשחיקת האוטונומיה של הונג קונג". יומיים לפני כן הצהיר משרד החוץ האמריקאי שהונג קונג כבר אינה נהנית מדרגה גבוהה של אוטונומיה מסין, במה שסלל את הדרך לנקיטת אמצעים אמריקאים כמו שלילת זכויות הסחר המיוחדות של העיר עם ארה"ב.

בפתיחת המליאה השנתית של קונגרס העם הסיני בשבוע שעבר, ראש הממשלה לי קקיאנג השמיע גם דברים תקיפים יותר כלפי טייוואן - אי דמוקרטי של ממשל עצמי שבייג'ינג רואה כשטח סיני. בהתייחסות לתכניות לשלב את האי בסין בנאום המדיניות השנתי שלו, לי השמיט את הניסוח המקובל ל"פתרון של שלום" - שהיה נהוג במשך כמעט 30 שנה. גם מנהיגים בכירים אחרים חידשו את האזהרות מפני המאמצים לחתור לעצמאות מלאה של טייוואן, באומרם שהשתלטות בכוח על האי נשארה אופציה, למרות שהם מעדיפים פתרון של שלום.

ספינות מלחמה ומטוסים סיניים קיימו השנה תרגילים צבאיים סמוך לטייוואן, שמשרד ההגנה שלה מתאר כניסיונות להפחיד את טייפה כדי שתוותר בנושאי ריבונות, וכדי להסיח את הדעת מהמחדלים המוקדמים של בייג'ינג בעניין הקורונה.

משרד ההגנה הסיני מסר שהתרגילים הצבאיים נועדו להגנה על הריבונות הלאומית ועל תושבי טייוואן מפני פעילים למען העצמאות באי.

סוגרים את הפער הצבאי

באינדיקציה לנחישותה לסגור את הפער הצבאי בינה ובנין ארה"ב, סין הכריזה ביום שישי לפני תשעה ימים על העלאת תקציב ההגנה ב־6.6%. זה נתון נמוך יחסית להעלאה של 7.5% ב־2019 אבל עדיין ראוי לציון מיוחד, מפני שסך ההוצאה הממשלתית של סין אמור השנה לרדת ב־0.2%.

סכסוך גבולות ותיק בין סין והודו התלקח שוב בשבועות האחרונים, אחרי שחיילים סינים נכנסו לאזור שנוי במחלוקת בהימלאיה, קרוב לאזור שבו הודו משדרגת תשתיות שלה. בין הצדדים התפתח עימות מקומי.

בייג'ינג הפרה גם את הסטטוס קוו בים הסיני הדרומי בשבועות האחרונים. היא הקימה שני אזורים מנהליים חדשים בשטח שנוי במחלוקת, עם ציון של 80 נקודות גאוגרפיות בו - מהלך סיני ראשון כזה מאז 1983 - ושיגרה אוניות למים מול חופי וייטנאם ומלזיה.

דיפלומטים סינים אימצו אגב כך ניסוחים לוחמניים יותר כלפי המערב, יחד עם העלאה על נס של הסיוע הסיני למדינות אחרות, והגברת המאמץ לצייר את הנשיא שי כגיבור החדש של הגלובליזציה והרב־צדדיות.

משרד החוץ הסיני מסר בתגובת פקס שבייג'ינג תגן תמיד על הריבונות והביטחון שלה, והזהיר את ארה"ב מפני התערבות בענייניה הפנימיים של סין. הוא אמר שסין העמידה את ההומניות במרכז במהלך המגפה, ו"לא היה לה שמץ עניין במניפולציה פוליטית".

במסיבת עיתונאים לפני שבוע, שר החוץ הסיני וונג יי הגן על זכות הדיפלומטים שלו להגיב בתקיפות על "השמצות זדוניות", הכחיש שבייג'ינג משתמשת במגפה כדי להתקדם בים סין הדרומי, והאשים את טייוואן בניצול המצב כדי לחתור לעצמאות מסין.

לפני שבועיים קרא הנשיא שי לחפש הזדמנויות חדשות מול העוינות, והזהיר שסין עומדת בפני אתגרים רבים, ביניהם הנזק הכלכלי שגרמה הקורונה והביקורת על הגלובליזציה. "אנחנו חייבים לחתור לפיתוח של ארצנו בעולם שהוא יותר ויותר לא יציב וחסר ודאות", אמר שי ליועצים ממשלתיים בתחילת חודש מאי. "אנחנו חייבים לעבוד קשה כדי לטפח הזדמנויות חדשות במצבי משבר".

פרץ הפעילות האחרון אותת למשקיפים רבים ששי ג'ינפינג מנסה לחזק את הדימוי שלו, לנעול הישגים אסטרטגיים ולהסיח את הדעת מהטיפול המוקדם הכושל בהתפרצות המגפה.

"מבחינת שי ג'ינפינג, המגפה הייתה תחילה אסון", אמר דנג יאוון, לשעבר סגן עורך סטאדי טיימס, עיתון שמוציא לאור בית הספר המרכזי של המפלגה, שמכשיר את האליטה הפוליטית הסינית. "אבל המעבר של המגפה מהמזרח למערב מחזק כעת את הסמכות שלו".

"לפני שהיריבות המבעבעת זה זמן רב בין סין וארה"ב תסלים עוד יותר, שי רוצה לסגור את כל הפערים ולתקן את כל הליקויים, ובמקרה של הונג קונג הליקויים הם בביטחון הלאומי", אמר דנג.

הפעולות של שי בהונג קונג במיוחד מחזקות שוב את הדימוי שלו כמנהיג תקיף והחלטי. עיתון המפלגה הראשי הדגיש את הדימוי הזה בשבוע שעבר, כשפרסם את שי בעמודו הראשון כ"מפקד העליון".

שי חשף את חזון "החלום הסיני" שלו זמן קצר אחרי עלייתו לשלטון בסוף 2012. הוא התחייב לבנות מעצמה עולמית חזקה ועשירה עד שנת 2049, שנת המאה להשתלטות המפלגה הקומוניסטית על המדינה. המשמעות היא ביסוס הוצאות באסיה, שיהיו שקולות או יעלו על אלה של ארה"ב בתחומים רבים. הוא גם כולל שליטה מלאה בטריטוריות שסין טוענת לבעלות עליהן, כמו הונג קונג, טייוואן, רוב ים סין הדרומי, חלקים מים סין המזרחי, שטחים גדולים סביב הגבול עם הודו והמחוזות המערביים של טיבט ושינג'אינג, שבהם היא נאבקת בתנועות בדלניות.

היעדים הכלכליים של סין

הנהגת סין פירטה גם יעדים כלכליים, כולל מחיקת העוני והכפלת התוצר המקומי הגולמי בשנים 2010־2021, שנת המאה להקמת המפלגה הקומוניסטית הסינית. המגפה מעמידה בספק רבים מהיעדים הכלכליים הללו, וסין ויתרה על יעד הצמיחה הכלכלית שלה לשנה זו.

למרות שזו מכה לשאיפותיו של שי, היא מעניקה לו תירוץ לכישלונות מוקדמים שאפשר כעת להאשים בהם את המגפה - כמו הקצב האיטי של הרפורמות הכלכליות, החובות המופרזים של רשויות מקומיות וההתקדמות האיטית של תכנית התשתיות "חגורה ודרך" (Belt and Road) העולמית.

המגפה גם יצרה תמריצים לשפר את הביצועים בתחומים אחרים לקראת יום השנה המאה למפלגה בשנה הבאה והקונגרס של 2022, שבו צפוי שי לבקש כהונה שלישית של חמש שנים כמנהיג המדינה, ולחרוג בכך מתקדים שתי הכהונות של קודמו.

"כולם מדברים על שי ג'ינפינג כעל מנהיג לכל החיים, אבל זה לא מובטח", אמר ראיין מנואל, מנהל חברת המחקר Official China מהונג קונג. הוא ציין שכל מהלכי סין האחרונים הם בתחומים ששי אחראי עליהם ישירות. "הסגנון שלו הוא לקבל אשראי על דברים. הוא רוצה את השם שלו על ההישגים".

חריג אחד ראוי לציון היה התגובה לקורונה, תחום שבו שי מינה את ראש הממשלה לי לאחראי בסוף ינואר. אנליסטים רבים ראו זאת כניסיון לבודד את עצמו מהכעס הציבורי. שי חזר וקיבל אשראי כשהנגיף היה כבר בשליטה.

סין היתה מבצעת חלק מהלכיה האחרונים גם ללא המגפה. משקיפים אומרים שהחקיקה החדשה בעניין הונג קונג הוכנה כבר זמן מה לפני כן, והייתה נחשפת מוקדם יותר השנה אלמלא המגפה.

ברנרד צ'ן, חבר בבית המחוקקים הסיני ובמועצת הניהול של הונג קונג, מסביר כי מבחינת בייג'ינג, החששות לגבי הביטחון הלאומי עולים במשקלם בהרבה על כל חשש מפגיעה אפשרית בדימוי של סין. "סין בטוחה למדי שיהיה כאב בטווח הקצר, אבל בטוח הארוך הם לא רואים בהונג קונג בעיה", אמר צ'ן.

השיקולים העיקריים של סין בענייני ריבונות כמו הונג קונג היו פוליטיקה פנימית סינית והדימוי של שי, ולא יחסי ארה"ב וסין, אמר וו שינבו, דיקאן המכון ללימודים בינלאומיים באוניברסיטת פודאן בשנחאי.

בכל זאת, דווקא החרפת המתחים עם ארה"ב שכנעה את ממשל שי שהוא יכול להתעלם מתגובה אמריקאית כשיקול בקבלת ההחלטות, מפני שהסנטימנט האנטי־סיני צפוי להמשיך להתחזק בלי קשר למה שסין תעשה, אמר וו.

גורם אחר שמציינים כמה מומחים לסין הוא, שטראמפ לא מרפה ממאמציו לנתק בין כלכלות ארה"ב וסין, ולפעול נגד ענקית הטכנולוגיה הסינית וואווי, גם במהלך המגפה.

עלייה בסנטימנט הלאומני

העלייה האחרונה בסנטימנט הלאומני בסין, בייחוד במדיה החברתית, הפחידה אפילו קולות ניציים כמו זה של קייאו לנג, גנרל בדימוס בחיל האוויר שכתב ספר ב־1999 שמתאר איך סין יכולה להכות יריב עדיף מבחינה טכנולוגית כמו ארה"ב.

בראיון למגזין פרו־סיני בהונג קונג החודש, הוא אמר שארה"ב אמנם נחלשה במגפה, אך היא עדיין יכולה להתערב בעימות על טייוואן בצורה ישירה או עקיפה, על ידי סגר מסחרי או עיצומים כלכליים. "זו ללא ספק זכותו של העם הסיני להשלים את היעד הגדול של איחוד מחדש, אבל זו עדיין טעות לעשות את הדבר הנכון בעיתוי הלא נכון", הוא אמר. "אנחנו לא צריכים לעשות דבר טיפשי שיגרום לנו לאבד הכול". גנרל קייאו, פרופסור באוניברסיטת הביטחון הלאומי הסינית, לא הגיב לבקשת תגובה.

כמה אקדמאים סינים חוששים שבייג'ינג מפחיתה מחשיבות העוינות כלפי סין בין מדינות נוספות מלבד ארה"ב. "מצב הרוח הבינלאומי כלפי סין לא היה מעולם כה לא־ידידותי. זה לא רק האמריקאים אלא גם האירופים ועמים נוספים", אמר ז'ו פנג, מומחה ליחסי החוץ של סין באוניברסיטת ננג'ינג. אם סין תדחוף יותר מדי כדי לקצור הישגים דיפלומטיים קצרי טווח כעת, הוא אמר, זה יכול להיות "אסון".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום