גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקים אמריקאים שפועלים בהונג קונג נלכדו באש צולבת בין סין לארה"ב

הנשיא טראמפ הודיע כי ארה"ב תפסיק להתייחס לעיר כישות נפרדת מסין, ותבטל את מעמד הסחר המיוחד שלה לאחר שסין הצביעה על ביטול האוטונמיה בהונג קונג ● ביטול המעמד יפגע באזרחים האמריקאים הרבים שחיים ועובדים בעיר

מפגינים בהונג קונג נגד נסיונות החקיקה החדשים של סין / צילום: Vincent Yu, AP
מפגינים בהונג קונג נגד נסיונות החקיקה החדשים של סין / צילום: Vincent Yu, AP

העלייה במתיחות בין ארה"ב וסין בנושא הונג קונג גורמת לעסקים אמריקאים שקשורים אליה להילכד באש צולבת.

החברות במרכז הפיננסי והמסחרי של הונג קונג, שכבר נפגע מאד משנה של מחאות אלימות ומגפת הקורונה, עומדות בפני תקופה ארוכה של אי ודאות, על רקע סכסוך שפוגע בפעילות שלהן ומטיל ספק בעתיד שלהן בעיר בטווח הארוך.

אחרי שסין אישרה בשבוע שעבר את כוונתה לאכוף בהונג קונג חוקי ביטחון לאומי חדשים, הנשיא טראמפ הודיע ביום שישי שארה"ב תפסיק להתייחס לעיר כישות נפרדת מסין, ותבטל את מעמד הסחר המיוחד שלה. להערכת אנליסטים, מהלך כזה עלול לכלול אמצעים כמו בקרה על היצוא, מכסים והגבלת אשרות כניסה לארה"ב. אך לפי שעה, העסקים נשארים בערפל בנוגע לפרטים ולעיתוי של המהלך.

"זה יהיה שבוע מאתגר, כי אין פרטים מדויקים על איך ישתבשו היחסים הכלכליים המיוחדים", אמרה טארה ג'וזף, נשיאת לשכת המסחר האמריקאית בהונג קונג. "נחוצים עוד פרטים, כי העסקים שלנו כאן הם גדולים וחשובים".

כ-85 אלף אזרחים אמריקאיים חיים ועובדים בעיר, עם יותר מ-1,300 חברות מארה"ב שפועלות בה, חלקן עם מטות אזוריים. חברות אמריקאיות עם משרדים בהונג קונג כוללות את אפל, פרוקטר אנד גמבל ופדקס.

ארה"ב היא עמיתת הסחר השנייה בגודלה של הונג קונג אחרי סין, עם 6.2% מהמסחר בשנה שעברה, מול 50.8% למסחר עם סין. פקידים בהונג קונג מציינים את העודף המסחרי של ארה"ב עם הונג קונג, שהגיע ל-297 מיליארד דולר בשנים 2018-2019, כדי להדגים שגם האינטרס האמריקאי מצוי בסיכון.

"אנחנו לא מאמינים שעיצומים או הגבלות מסחריות על הונג קונג יהיו מוצדקים", אמר דובר ממשלתי בעיר בשבת. "הם יובילו לשבירה של היחסים המועילים לשני הצדדים שנבנו במשך שנים, ויפגעו בעסקים מקומיים ובאמריקאים ובאנשים שעובדים איתם".

שני הצדדים יפסידו אם טראמפ יממש את איומיו לשלול את מעמד הסחר המיוחד של הונג קונג, אמר דניאל ראסל, נשיא המכון האמריקאי למדיניות חברתית באסיה. "האפקט יפגע במיוחד בהונג קונג, עם השלכות שליליות על החברות האמריקאיות שפועלות בה".

החוק מכוון נגד פעילות שנחשבת לחתרנית

כשבית המחוקקים הסיני אישר ביום חמישי שעבר את התוכנית להטיל חוק חדש עם הונג קונג, בנימוק שהעיר היא פרצה בביטחון הלאומי הסיני, הוא לא חשף פרטים רבים על איך החוק הזה ייאכף. החוק עצמו ינוסח בשבועות הקרובים. ידוע רק שסוכנויות ביטחון סיניות יוכלו לפעול בעיר בפעם הראשונה מאז העברת הריבונות מבריטניה לסין העממית ב-1997.

דוברים רשמיים בבייג'ינג ובהונג קונג אומרים שרק מיעוט קטן מהתושבים יושפע מהחוק, שמכוון נגד פעילות שנחשבת לחתרנית או כזו שמקדמת עצמאות או טרור. החוק מכוון גם נגד מה שבייג'ינג רואה כהתערבות זרה בענייני העיר. סין חזרה והאשימה בעבר את ארה"ב וכוחות זרים נוספים בליבוי התסיסה החברתית בעיר.

ארגוני האופוזיציה בהונג קונג טוענים שהחוק הוא רק ההתחלה של תהליך הטמעה של העיר שיהפוך אותה לעוד עיר סינית רגילה, ודוחים את טענות הממשלה שיישמר חופש הביטוי וההתכנסות. סין הבטיחה לערוב לזכויות הללו בהסכם מ-1984 שסיים את ריבונות בריטניה בעיר ב-1997.

אנדרו לו, מנכ"ל סוכנות הייעוץ בענייני הגירה אנלקס בהונג קונג, אומר שפניות של תושבים בעיר שמבקשים להגר עלו מכ-10 פניות ביום לפני חשיפת חוק הביטחון החדש לכ-100 פניות ביום. המגמה הזו עלולה להציב קשיים בפני חברות עולמיות שרוצות למשוך כוח עבודה מיומן בעיר, ולשמור עליו.

"אנשים בעיר בהלם", הוא אמר. "הורים מעדיפי לחיות ולהתפרנס כאן, אך כשהם חושבים על הילדים שלהם, הם מעדיפים לעזוב".

פליקס צ'ונג, מחוקק שתומך בעסקים ומנהיג את המפלגה הליברלית בעיר, אמר שרבים בקהילת העסקים בעיר מקדמים בברכה את חוק הביטחון הסיני החדש, מפני שהוא יעזור לדכא את המהומות שפגעו בעסקיהם.

"הונג קונג יושבת למעשה בין שני בריונים גדולים שיש להם סכסוך", הוא אמר. "מה שבאמת מדאיג אותי הוא לא סין, אלא ארה"ב. מה עשתה הונג קונג לארה"ב?".

לשכת הסחר של האיחוד אירופי בסין הודיעה לפני הכרזתו של טראמפ ביום שישי שהעסקים באירופה תלויים בתמיכת הונג קונג בעקרונות כמו חרויות האזרח ושלטון החוק, ובלעדיהם "כוח המשיכה של העיר החשובה הזו תהיה נמוכה לאין שיעור".

"השטן נמצא בפרטים", אמר אלן זימן, איש עסקים שתומך בבייג'ינג ומשמש גם כיועץ כלכלי לממשלת הונג קונג, בהתייחס לצעדים הבאים שעשויים לבוא מצד הממשל האמריקאי. גם הוא מצביע על עודף הסחר של ארה"ב עם העיר, ומציין שהגבלת היצוא שלה עשויה לפגוע יותר בארה"ב מאשר בהונג קונג, שיש לה בסיס ייצור מינימלי והיא אינה יצואנית.

זימן, שחי בהונג קונג זה עשרות שנים, אמר שבתקופה הזו הוא ראה מחזורים של אירועים שבהם חברות כלכליות עמדו לעזוב - כמו ב-1989 אחרי אירועי כיכר טייינמן בבייג'ינג או 1997 אחרי החזרת העיר לריבונות סין. "תמיד היו כמה עצבניים שעזבו".

זימן אמר שהוא חושב שחברות רבות יבחרו להישאר מפני שהן רואות בהונג קונג כשער כניסה לסין, וגם בזכות משטר המס הנמוך ותנועת ההון החופשית.

מבחינת אמריקאים רבים בהונג קונג, "זהו רגע רגשי ושברירי", אמרה ג'וזף, שהלשכה שלה מייצגת מאות חברות מארה"ב. "רבים מאיתנו חיים ועובדים כאן שנים רבות, ואנחנו אוהבים את הונג קונג".

עוד כתבות

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדוע בית המשפט ביטל צוואה שבה אדם הוריש את כל רכושו לאחותו?

צוואה שבה אב הדיר את ילדיו מהירושה לטובת אחותו בוטלה ע"י בית המשפט לענייני משפחה, לאחר שנודע כי האב הביע חרטה על כך בשעותיו האחרונות ● נקבע כי אחותו של המנוח מעלה באמונו וניסתה לחמוס את הרכוש לידיה בחוסר תום-לב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת תקציב המדינה

ברוב של 62 חברי כנסת, אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק תקציב המדינה ל-2026 ● לקואליציה נותרו חודשיים להשלים את מהלך החקיקה, וגורל הרפורמות יוכרע כעת בוועדות הכנסת ● מוקדם יותר קרא סמוטריץ' לנגיד להוריד בחדות את הריבית. כך הגיב בנק ישראל

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

אילן רביב, גילעד אלטשולר ואיציק שנידובסקי / צילום: איל יצהר, רמי זרנגר

שוק הגמל מציג: מהפך בצמרת, מנהל הכספים הכי מבוקש וזה שאיכזב ב-2025

עם סיומה של 2025 הפך מיטב הפך למנהל הגמל וההשתלמות הגדול בשוק, על חשבון אלטשולר שחם, שממשיך לאבד לקוחות בקצב גבוה ● המגייס הגדול בענף היה מצטיין התשואות אנליסט, ואחריו מור השקעות ● מאוכזב נוסף לצד אלטשולר שחם בשנה החולפת – ילין לפידות

מתוך קמפיין הפועלים / צילום: צילום מסך

הדאבל הראשון לשנת 2026: בנק הפועלים אחראי לפרסומת הזכורה והאהובה ביותר

בשבוע שעבר התברגה הפרסומת של הפועלים בכיכובן של ליאת הר לב והילה קורח כזכורה ביותר, והשבוע היא גם האהובה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● חברות התקשורת yes ו–HOT ממשיכות לככב עם הפרסומות לקידום HBO MAX

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם