גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עסקים בתקופת משבר חייבים לחשוב גם על היום שאחרי"

כך אומר רונן מורי, ראש המערך לבנקאות מסחרית בבנק לאומי ● בראיון עימו הוא מצביע על הלקחים העיקריים שעסקים יכולים ללמוד מהמשבר עד כה ● "אסור להתנהל לפי מדיניות של 'אדמה חרוכה', אלא לפעול מתוך הסתכלות ארוכת טווח"

משבר הקורונה המחיש כמה חשוב לנהל סיכונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב
משבר הקורונה המחיש כמה חשוב לנהל סיכונים / צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קרייטיב

רונן מורי, ראש המערך לבנקאות מסחרית, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

הכתבה בשיתוף בנק לאומי

השבועות האחרונים מביאים איתם חזרה מבורכת לשגרה. עסקים רבים שנאלצו לסגור את שעריהם או לפעול במתכונת מצומצמת נפתחים מחדש, עובדים חוזרים למשרדים והלקוחות לחנויות. לא צריך להיות חד עין כדי להבחין שזוהי שגרה אחרת מזו שהכרנו לפני שנגיף הקורונה פרץ לחיינו. רוב העסקים שחזרו לפעילות ספגו נזק כלכלי כבד.

בנוסף, הדיווחים על עלייה בתחלואה בימים האחרונים מגבירים את החשש מגל שני של התפרצות הנגיף. "בין אם החשש מגל תחלואה נוסף יתממש ובין אם לא, נראה כי השלכות הקורונה ילוו את המגזר העסקי עוד זמן רב. לכן, חשוב שכל בעל עסק יפיק לקחים מהמשבר ויערך בצורה מיטבית להמשך", אומר רונן מורי, ראש המערך לבנקאות מסחרית בבנק לאומי, בראיון עימו.

מהם הלקחים העיקריים מהמשבר עד כה?

"אפשר להצביע על מספר לקחים שנכונים למרבית העסקים: לפני משבר הקורונה, המשק הישראלי חווה שנים של צמיחה ושגשוג. בתקופות כאלה, יש נטייה לעסקים להתרחב, לגייס עובדים, להעלות שכר, להיכנס לשווקים חדשים, לפתוח סניפים וכו' - 'היד על ההוצאות הייתה קלה'. עכשיו, כשהעסקים חוזרים לפעול, חייב כל בעל עסק להתאים את ההוצאות להכנסות, לאתר את 'השומנים', להבין איפה אפשר לחסוך, מה הכרחי ועל מה ניתן לוותר. יש לבחון את כל סעיפי ההוצאות, ההשקעות ואת כל התהליכים בארגון.

"המשבר אף חידד את החשיבות של ניהול תזרים המזומנים בעסק ואת הצורך לשמור כריות הון. ידוע שחברות עלולות להגיע לכשל לא על רווח והפסד אלא על בעיות בתזרים. הקורונה גם ממחישה שוב עד כמה חשוב שהפירמה תהיה בנויה בצורה ורסטילית וגמישה, עם ריבוי ספקים, וריבוי ערוצי מכירה. ראינו עד כמה מסוכן לעסק להתבסס על ספק מרכזי אחד, כשעסקים רבים נשארו בין לילה ללא מלאי או חומרי גלם, עקב בעיות שנוצרו בשרשרת האספקה ממדינות מסוימות. כך גם ראינו את החשיבות של גיוון ערוצי המכירה, מכירה מקוונת לצד מכירה פיזית, מכירה לשוק המוסדי לצד השוק הפרטי. לקוחות שסברו בעבר שאין להם צורך לפתח ערוץ מכירה וירטואלי עם שליחויות לבית הלקוח, נאלצו להתארגן במהירות ולהשתנות.

"דבר נוסף שהמשבר המחיש הוא את החשיבות של פרואקטיביות ויצירתיות. עסקים שהגיבו מהר, חשבו מחוץ לקופסה ופעלו כדי למזער נזקים או לנצל הזדמנויות, נפגעו פחות. כך למשל, אחת מלקוחותינו, רשת קמעונאית גדולה, שהסניפים שלה נסגרו כולם, התארגנה במהירות, ניצלה את קשריה למול ספקים בסין והחלה לייבא מסכות רפואיות לחברות גדולות. בדרך זו הפכה החברה את המשבר להזדמנות עסקית".

אחד האתגרים של משבר הקורונה היה ניהול כוח האדם של העסק. מה אפשר ללמוד בנושא זה עד כה?

"במשבר הקורונה, בהרבה ארגונים 'נשחטו פרות קדושות'. נמצא כי ניתן לנהל ולעשות כמעט הכול גם מהבית. ישיבת צוות וירטואלית התבררה כלא פחות יעילה מישיבה פיזית. את כל הקשרים עם ספקים, לקוחות, בנקים ניתן לעשות מכל מקום ובכל שעה. אין לי ספק שאירגונים חייבים להיערך טוב יותר מבחינה טכנולוגית על מנת לאפשר לעובדיהם לעבוד מרחוק בצורה יעילה. זה כמובן חוסך הוצאות שכ"ד, עמידה בפקקים וזיהום אוויר מיותר. העובדים ברובם מעוניינים בשילוב של עבודה מהבית, כך שזה WIN-WIN.

"היבט אחר הוא הצורך כעת, עם החזרה לשגרה, להתאים את תוכניות העבודה למציאות ולסייע לעובדים למצוא מחדש את מקומם תוך חזרה לשגרה עסקית פרואקטיבית. אחד הדברים שמתגלים בתקופת משבר הוא מיהם המנהיגים האמיתיים בתוך הארגון. מיהם העובדים והמנהלים שמתעשתים מהר ויודעים להתאים את עצמם ולמצוא פתרונות לבעיות. חשוב לשים לב לאנשים האלה ולטפח אותם גם בהמשך הדרך.

"בכלל, אפשר לומר שהעידן הזה ממחיש לנו עד כמה חשוב לזכור את היום שאחרי. אסור להתנהל לפי מדיניות של 'אדמה חרוכה', אלא לפעול מתוך הסתכלות ארוכת טווח - גם מול העובדים וגם בניהול היחסים עם הספקים, הלקוחות, הבנקים המלווים וכל שאר השותפים שהעסק פועל מולם".

למה הכוונה?

"בניית מערכות יחסים לאורך זמן עומדת לזכות החברה ובעליה במיוחד בעיתות משבר. כבנקאי אני יודע עד כמה האמון שנצבר והניסיון בהתנהלות אל מול הלקוח הם מרכיבים חשובים כשבאים לקבל החלטה על מתן קווי אשראי נוספים. האמון מתגבר כשהחברה ובעליה פועלים בשקיפות ובהוגנות. בחברות ה-Middle Market במערך המסחרי אותו אני מנהל, חשוב לנו גם לראות מהם הצעדים והפעולות שבעלי העסקים עושים לשיפור מצב החברה וכיצד הם מסייעים לעסק שלהם לצלוח את המשבר".

מה לדעתך ישתנה בהתנהלות של עסקים בעקבות משבר הקורונה?

"הרבה מאוד דברים, אבל אני רוצה להתמקד בנושא אחד שאני מקווה שיחול בו שינוי: משבר הקורונה המחיש עד כמה חשוב לשמור הון ואיתנות בחברה לזמנים קשים. פגשתי בחודשיים האחרונים לא מעט בעלי עסקים וראיתי שלרבים מהם נסדק הביטחון העצמי שאיפיין אותם, הם לא תיארו לעצמם עד כמה היציבות של העסק היא שבירה. אין לי ספק שהביטחון העצמי ישתקם עם הזמן, אבל אני מקווה שנפגוש קצת יותר שמרנות בניהול הסיכונים".

איך ומתי זה יגמר?

"ב- 27 השנים שבהן אני מלווה חברותMiddle Market במשק, חוויתי מספר משברים. עוד מוקדם לדעת האם משבר הקורונה הוא הגדול מכולם, ומתי נחזור לצמיחה שכה איפיינה אותנו, אבל אני באמת מאמין במשק הישראלי ובמנהליו. נכנסנו למשבר חזקים ונצא מחוזקים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.2% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?