גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופ"ק ובעלות בריתה סיכמו על הארכת קיצוץ תפוקת הנפט עד סוף יולי

מדינות אופ"ק ובעלות בריתה סיכמו לקצץ 9.6 מיליון חביות ביום ● עיראק וניגריה הסכימו לקיצוץ עמוק יותר, כפיצוי על אי ציות להסכם קודם ● מקסיקו סירבה להמשיך בקיצוצים

שדה נפט / צילום: Todd Korol, רויטרס
שדה נפט / צילום: Todd Korol, רויטרס

אופ"ק ובעלות בריתו סיכמו בשבת להאריך את קיצוצי השיא בתפוקת הנפט הגולמי שלהם עד סוף יולי - כך נמסר על ידי נציגים שלהם, אחרי שעיראק וניגריה הסכימו לקיצוץ עמוק קצת יותר, כפיצוי על אי ציות להסכמים קודמים.

בעקבות פגיעת מגפת הקורונה בביקוש לנפט וקריסת מחירו מוקדם יותר השנה באופן חסר תקדים, הברית של 23 מדינות אופ"ק ובעלות בריתה מנסה בזהירות לאזן מחדש את שוק הנפט העולמי. בהובלת סעודיה ורוסיה, ובתמיכה לא רשמית של הנשיא טראמפ, הקבוצה הסכימה באפריל לקיצוץ של 9.7 מיליון חביות נפט ביום בתפוקה הכוללת שלה.

ההסכם החדש לקיצוץ של 9.6 מיליון חביות ביום עד סוף החודש הבא אינו כולל את מקסיקו, שסירבה להמשיך במאמץ. ההסכם באפריל קרא להקלת הקיצוץ בסוף יוני. נציגים של אופ"ק אמרו בשבת שהקבוצה צריכה להיות דרוכה על רקע אי־הוודאות של חזרת הביקוש העולמי לנפט. "אנחנו לא יכולים לנוח על זרי הדפנה", אמר מוחמד ארקב, שר הנפט האלג'ירי והנשיא התורן של אופ"ק לפני הפגישה בשבת.

כלכלות שבריריות

מפיקות נפט במפרץ הפרסי אמרו בשבת שהן קיצצו את תפוקתן יותר מהנדרש ב‏־1.2 מיליון חביות ביום במאי. ניגריה ועיראק, שהפחיתו במאי את התפוקה רק במחצית התחייבותן, יפחיתו אותה יותר בשלושת החודשים הקרובים, לפי שר הנפט הניגרי טימיפרה סילבה, ונציגים אחרים של אופ"ק. אולם הנציגים הללו הטילו ספק בכך ששתי המפיקות הללו יכבדו את ההסכם החדש, כי הן זקוקות לתפוקה כדי לתמוך בכלכלות השבריריות שלהן.

"החדשות הן שהם מצביעים על שתי המדינות, שהפרו את ההסכם, ומטילים עליהן מכסה ספציפית שיש לה השלכות על שתיהן אם הן ימשיכו לרמות", אמר בוב מקהלי, יועץ אנרגיה לשעבר לנשיא ג'ורג' בוש וכעת נשיא חברת הייעוץ רפידיאן אנרג'י.

מקסיקו לא הצטרפה להסכם הקיצוץ החדש מעבר ליוני, מאחר שבכוונתה ליישם תכניות ותיקות להחייאת תעשיית הנפט שלה. "אנחנו לא יכולים להמשיך להתאים את התפוקה שלנו. כבר סגרנו בארות כדי לעמוד בהתחייבות הקודמת שלנו", אמר נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופז אוברדור. 

הציות של מדינות "אופ"ק פלוס" לקיצוצים שהוסכמו במאי היה 89%, כלומר שהקבוצה חרגה ב־1.1 מיליון חביות ביום מההסכם שנקבע באפריל. לצד עיראק וניגריה, גם אנגולה וקזחסטן לא עמדו בקיצוץ שעליו הן הסכימו באפריל.

המאמץ העולמי הרחב יותר לאיזון הביקוש והיצע בשוק הנפט כבר עומד בפני כמה קשיים, כאשר קומץ מפיקות שלא הצטרפו אליו כבר החלו להעלות תפוקה. לוב, חברת אופ"ק שקיבל פטור מהקיצוץ הקודם בגלל מלחמת האזרחים שלה, תוסיף 300 אלף חביות ביום של תפוקה עם חידוש פעילות שדה שרארה.

בינואר, בעלי ברית של מנהיג המורדים בלוב, חליפה הפטאר, סגרו מתקני נפט בסכסוך עם הממשלה המרכזית, והתפוקה של לוב ירדה מ־1.3 מיליון חביות ביום לפחות מאה אלף חביות. הפטאר הפסיד שטחים בקרב על הבירה טריפולי, והסכים בסוף השבוע להפסקת אש עם הממשלה הרשמית והמוכרת על ידי העולם.

הערכות: הביקוש יתאושש

גם הפקת נפט הפצלים בארה"ב צפויה לעלות הקיץ, כשבארות שנסגרו בגלל חוסר כדאיות בהפקה ייפתחו מחדש, לפי הערכת אופ"ק בישיבת טכנית שהתקיימה ביום רביעי שעבר. בישיבה הושמעו גם הערכות שהביקוש לנפט בסין, ארה"ב ואירופה יתאושש לאט יותר מהציפיות המוקדמות להקלות בתנועה בחלוף מגפת הקורונה.

סין ניצלה את מגפת הקורונה לצבירת מלאי נפט במחירים זולים, נמסר לנציגי אופ"ק. הציפיות להארכת עסקת הקיצוץ, בתוספת דו"ח התעסוקה האמריקאי שהפתיע בשישי לטובה, העלו את מחירי הנפט בשישי. נפט ברנט העולמי עלה ב־5.8% ל־42.30 דולר לחבית, שיא מתחילת מארס. הנפט האמריקני מטקסס עלה ב־5.7% ל־39.55 דולר לחבית.

עוד כתבות

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

רשות ני"ע נגד שיווק הקרנות ברשתות: פרסומי מנהלי קרנות ומשפיענים יוגבלו

בעמדת סגל שפרסמה היום הרשות היא מסדירה את האופן שבו מנהלי קרנות נאמנות, ומי שמקבלים מהם כסף, יוכלו לפרסם את הקרנות שלהם ברשתות החברתיות ● הכללים חלים גם על תגובות לפרסומים הנוגעים לקרנות תחת ניהולם

שיא בכמות הדירות החדשות שעל המדף / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טופס האכלוס הגיע, הדירות במגדלים לא נמכרו: מה יעשו היזמים?

הקבלנים טוענים כי נתוני הלמ"ס לגבי היקף הדירות "על המדף" לא משקפים את המציאות בשטח במלואה, אך בדוחות החברות הציבוריות משתקף קושי אמיתי, גם אם נקודתי ● מעשרות דירות לא מכורות במתחם החם ביותר במזרח תל אביב ועד למחצית פרויקט שטרם נמכר במרכז נתניה ● אילו פרויקטים מגמגמים בישורת האחרונה?

אבי לוי, יו''ר להב אל.אר / צילום: יח''צ

כשהוא קנה את השליטה בחברת ההחזקות, היא הייתה שווה בקושי 100 מיליון שקל. היום היא שווה מיליארדים

כשהוא שולט בחברת הנדל"ן והקמעונאות להב אל.אר, הנסחרת בשווי של כ־2 מיליארד שקל, אבי לוי מביט אחורה ללא זעם על הפרידה מענקית הקניונים מליסרון שניהל: "אני אוהב את ליאורה עופר כמו אחות" ● הוא מספר על תוכניות ההתרחבות עם דלק ישראל ועל הניסיון שלא צלח להשתלטות על שופרסל, ומחמיא לאחים אמיר: "אני מוריד את הכובע בפניהם, לא חושב שהיינו מסוגלים לעשות יותר מזה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

טורקיה למדה את השיטה האיראנית ולקחה אותה צעד אחד קדימה

כל המערך הפיננסי הטורקי - בין אם מדובר בבנקים, בבורסה באיסטנבול או במשרדי הממשלה - עומד למען חמאס פתוח לרווחה ● עם זאת, ארגון הטרור הוא רק "כלי" אחד מתוך רבים שמפעילה טורקיה במסגרת שאיפתה להחזיר "עטרה ליושנה" ולהפוך לאימפריה ● ובטווח הארוך, נשיא טורקיה רוצה שישראל תחדל מלהתקיים. פשוטו כמשמעו

החיסכון של סלקום מעמלות המדיה נחשף: כ-25% מהתקציב

מדיניות עבודת השיווק והפרסום החדשה של סלקום מצביעה על צוותים עצמאיים שילוו את מותגי קבוצת התקשורת ● בכך, סלקום למעשה מוציאה מהמשוואה את עמלות המדיה המקובלות בענף הפרסום, מה שיחסוך לחברה כ-10 מיליון שקל בשנה

שיגור טיל חץ 3 / צילום: משרד הביטחון

חץ 3 תהפוך השבוע למבצעית בגרמניה, ובשוק מדברים על גל ההזמנות שבדרך

מערכת ההגנה האווירית חץ 3 של התעשייה האווירית תחל לפעול באופן חלקי כבר השבוע בברלין ותספק לגרמניה הגנה מול טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה ● "באירופה יש צורך אקוטי במערכות כאלו", אומרים בתעשיות המקומיות ● אילו עוד עסקאות בדרך?

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

ממחר: מחיר הדלק יעלה ב-4 אגורות לליטר

משרד האנרגיה: "מחיר הבנזין בתחנה יעמוד על 7.11 אגורות לליטר בשירות עצמי, עלייה של כ־0.56% לעומת החודש הקודם; מתוך זה, עלייה של 3 אגורות נובעת מהעלייה במחיר הבינלאומי של הדלק, ועוד עלייה של אגורה אחת נובעת מהתחזקות הדולר"

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

המלכודת שעשויה להסתתר מאחורי ההצעה ל"שיפור דירוג אשראי"

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום, אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

"טיהור אתני בדלת האחורית": מי עוצר את הארגון שמפנה עזתים מהרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הכוח הבינלאומי של טראמפ מתקשה למצוא מדינות שיסכימו לקחת חלק בשיקום עזה, רומניה תשלם 400 מיליון דולר לאלביט עבור "מל"טים שיזהו תנועות של הרוסים סמוך לגבולה", וזה הארגון המסתורי שמסייע לעזתים לברוח דרך ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: הדס פרוש

נתניהו לא הגיש בקשת חנינה אלא כתב "אני מאשים"

המסמך שהגיש רה"מ לנשיא המדינה לא כולל הודאה באשמה ומבהיר כי לא יפרוש ● היועמ"שית צפויה להתנגד, אבל הנשיא הרצוג עשוי לתמוך – ובאקלים הנוכחי המהלך עשוי אף לקבל את ברכת בג"ץ ● התנהלות שופטי נתניהו מבהירה כי גם זיכוי על הפרק

חימושים של אלביט בדרך למשימת הפצצה באיראן / צילום: ביטאון חיל האוויר

מאה החברות הביטחוניות הגדולות: שלוש ישראליות בפנים, שיא בהכנסות

אלביט, התעשייה האווירית ורפאל מדורגות ב-34 המקומות הבכירים בעולם ב-2024 ● בראייה כלל אזורית, תשע חברות מהמזרח התיכון נכנסו לרשימה, כשההכנסות שלהם יחד עמדו על כ־31 מיליארד דולר ● ומי מובילה את הרשימה?

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

בתוך חוברת של 200 עמודים, מסתתר פוטנציאל למהפכה אמיתית בממשלה

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

מימין: אלי גליקמן, ראסל אלוונגר, יוס שירן / צילום: ענבל מרמרי, יח''צ, עינת לברון

מאבק השליטה שמקפיץ את צים, והישראלית שטסה ב-160% תוך חצי שנה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מניית צים השלימה קפיצה של כ-20% מאז פורסם מאבק השליטה הרשמי על החברה ● אבן קיסר המריאה, לאחר שהודיעה על צעדי התייעלות שתקיים ● ויצרנית השבבים טאואר טסה ב-160% על רקע בום ה-AI

מבצעי בלאק פריידי בישראל / צילום: שירה ספיר

כך מתמודדים הישראלים עם המחיר האמיתי של בלאק פריידי: בעיית ההחזרות

המחיר האמיתי של הקמעונאים ייחשף רק בינואר, כשהצרכנים יבקשו החזרים על מוצרים שקנו בהנחות הבלאק פריידי ● לראשונה: בית קפה צפוי להיפתח באולם המזוודות של טרמינל 3 בנתב"ג ● תקציב מותג הרכב החשמלי מקסוס עובר למשרד הפרסום זרמון ● וזה המינוי החדש בצמרת בנק ישראל ● אירועים ומינויים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השתמשו בחניה המשותפת במשך כ־50 שנה. האם יש להם זכויות?

מפקח המקרקעין הורה למשפחה להפסיק את השימוש שעשו בחניה משותפת במשך כמעט 48 שנה ● ביהמ"ש דחה תביעה של אחות לקבל מחצית מכספי חשבון בנק שהיה משותף לה ולאִמה ● וגם: הפניקס תשלם למבוטח שנאלץ לעזוב את דירתו בעקבות הצפה בגין דמי השכירות ששילם לבתו - אשר הוכרו כהוצאה לגיטימית במסגרת הפוליסה

בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשת חנינה לנשיא הרצוג

סנגורו של נתניהו כתב להרצוג כי "על רקע הצורך להביא לאיחוד העם ואיחוי הקרעים, ראש הממשלה נכון לצעוד בדרך זאת של בקשת חנינה, למרות שבכך הוא יוותר על זכותו לנהל את ההליך המשפטי בעניינו עד תום - וזאת מתוך ראיית האינטרס הציבורי" ● בית הנשיא: "מדובר בבקשת חנינה יוצאת דופן, שתישקל באחריות ובכובד-ראש"

פנסיה (אילוסטרציה) / צילום: Shutterstock

"המהפכה השנייה בפנסיה" יוצאת לדרך: מערכת שליטה אישית לציבור על כספי החיסכון

רשות שוק ההון מוציאה לדרך מכרז חדש במטרה לייצר פלטפורמה חדשה שתחליף את המסלקה הפנסיונית ותאפשר לציבור לשלוט בצורה ישירה על המידע הפנסיוני שלו ואף לבצע פעולות ● המערכת תעלה כ-10 שקלים לכניסה ● רשות שוק ההון: "מהפכה בשוק החיסכון הפנסיוני בישראל"

אהרון סנקרי / צילום: פרטי

"הייתי בן 21 וחשבתי שאני מרוויח בענק": כך איבד משקיע צעיר את הכסף בפרויקט בחו"ל

אהרון סנקרי הוא רק אחד ממאות משקיעים שטוענים כי הולכו שולל בפרשת בראשית־סיגנצ'ר, שבה גויסו לכאורה כ־44 מיליון שקל במרמה ● מה אפשר ללמוד מסיפורו על זהירות בהשקעות בכלל ובחו"ל בפרט