גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסוף לרילוקיישן? טראמפ אוסר על הגירה לארה"ב גם עם אישורי עבודה

אשרות עבודה אלה שמוענקות ל־3־6 שנים, גם משמשות אלפי ישראלים בארצות הברית ● ההגבלות מרחיבות איסור הגירה זמני שטראמפ השיק באפריל, שמונעות מבני משפחה של אזרחים אמריקאים עם אישורי עבודה (גרין קארד) חדשים להיכנס לארה"ב לפי שעה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ / צילום: Patrick Semansky, AP

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם אתמול (ב') על הוראה שאוסרת זמנית הגירה חדשה לארה"ב על בסיס אשרות עבודה, כולל אשרת H-1B לעובדים מיומנים מאד מתחום ההייטק, הנדסה, חינוך, ארכיטקטורה ועוד, על רקע מגפת הקורונה. אשרות עבודה אלה שמוענקות ל־3־6 שנים, גם משמשות אלפי ישראלים בארצות הברית. ההגבלות מרחיבות איסור הגירה זמני שטראמפ השיק באפריל, שמונעות מבני משפחה של אזרחים אמריקאים עם אישורי עבודה (גרין קארד) חדשים להיכנס לארה"ב לפי שעה.

ההגבלות הללו, שאמורות להיכנס לתוקף ביום רביעי ולהימשך עד תום השנה, ימנעו את כניסתם של מאות אלפי מהגרים חדשים, שהיו אמורים להסתמך על ויזות עבודה. בעוד שיעורי האבטלה במדינות השונות בארצות הברית הגיעו למספרים מבהילים, וכשברקע הבחירות לנשיאות בנובמבר, פקידי ממשל אומרים שהמהלך יספק מקומות עבודה לאמריקאים מובטלים, כאשר הכלכלה מקרטעת על רקע הסגרים שאמורים להכיל את מגפ‏ת הקורונה.

גורמים בתעשיית הטק וראשי עסקים אחרים הזהירו שההחלטה תפגע ביכולת של החברות לגייס כוח אדם איכותי בחו"ל, ותמנע ממהגרים לאייש משרות שדורשות מיומנויות ספציפיות או מקומות עבודה שרוב האמריקאים אינם פונים אליהם. גם במכללות מתרעמים ואומרים שהגזרה החדשה תמנע מסטודנטים מוכשרים מהעולם לבוא ללימודים בארה"ב, שכן חלק מהאשרות מאפשרות לתלמידים זרים להישאר ולעבוד במשך תקופה עם סיום לימודיהם.

המאושרים

פטור לעובדי מערך הרפואה

קבוצות עסקים צפויות לערער על ההוראה בבתי משפט. "זו התקפה חזיתית מלאה על החדשנות האמריקאית ועל היכולת של המדינה ליהנות ממשיכת כישרונות זרים מרחבי העולם", אמר טוד שולטה, נשיא ארגון Fwd.us, שמעודד הגירה לארה"ב לטובת העסקים האמריקאים.

בנוסף לאשרת H-1B, האיסור הזמני מתייחס גם לאשרות H-2B לעובדים עונתיים לטווח קצר בעיצוב נוף ועוד עבודוות שאינן במגזר החקלאי, לאשרות מסוג J-1 לעובדים לטווח קצר כולל מדריכים במחנות קיץ ומטפלות בילדים, ולאשרות L-1 למעבר של עובדים בתוך חברות רב־לאומיות - אשרה שתקפה לשש שנים, שלה נדרשת ידע "ייחודי" ומשרה ניהולית. L-1 גם מקנה אישור עבודה לבני הזוג ואשרת שהייה לבני משפחה.

מי שבכל זאת "ניצלו" מהגזרה החדשה הם עובדות ועובדי מערך הרפואה. הממשל יעניק פטורים לעובדי בריאות שמתמקדים בטיפול ובמחקר של קוביד־19, המחלה שגורם נגיף הקורונה. עוד יקבלו פטור מההחלטה החדשה: עובדים בשרשראות אספקת מזון, לפי פקידי ממשל. פטורים נוספים יינתנו באופן ספציפי למהגרים ש"נחוצים להבראה הכלכלית המתמשכת של ארה"ב".

בשלב זה, ההגבלות החדשות לא יחולו על מחזיקי ויזות שכבר מתגוררים בארה"ב, או לאלו מחוץ לארה"ב שכבר קיבלו אשרות שהייה תקפות.

ההגבלות אמורות להימשך מעבר ל­־1 באוקטובר, תחילת שנת התקציב החדשה, כאשר אשרות H-1B במיוחד מונפקות בכמות גדולה.

"הבראה של אמריקה תחילה"

המכון למדיניות הגירה, שהינו גוף א־פוליטי, מעריך שההגבלות יחסמו את כניסתם של כ־325 אלף מהגרים ובני משפחה עד תום השנה, ואילו בכיר בממשל טראמפ אמר שמדובר על 525 אלף בני אדם. לדבריו, המהלך יפנה כ־ 500 אלף מקומות עבודה לטובת אמריקאים מובטלים, במה שהוא תיאר כ"הבראה של אמריקה תחילה".

האיסור המורחב מגיע בעקבות לחצים של מתנגדי הגירה קיצונים, שדורשים שהממשל יגביל את מספר העובדים הזרים שמגיעים לארה"ב, כדי להבטיח שאמריקאים ייהנו ראשונים מתעסוקה כאשר הכלכלה תתאושש.

ההגבלות באפריל פורסמו יומיים אחרי שטראמפ איים בטוויטר באיסור גורף על הגירה בתגובה לנזק הכלכלי של הקורונה, במהלך שספג ביקורת של חסידי הגירה שאמרו שהוא נוקשה מדי, ושל מתנגדי הגירה שטענו שהוא צר מדי.

"הלב מתרחב מאד מהפעולה הזו - לא רק מההיקף שלה אלא גם ממסגרת הזמן להשעיה, מפני שזה אומר שהמעסיקים לא יכולים סתם כך לעצור את נשימתם ולהמתין שזה יחלוף", אמרה ג'סיקה ווגאן, מנהלת מחקרי מדיניות במרכז ללימודי הגירה, שתומך ברמת הגירה נמוכה יותר.

סקר עדכני שערך מכון המחקר Pew הראה שרוב האמריקאים, 64%, מאמינים שהמהגרים ממלאים בעיקר משרות שהאמריקאים אינם מעונינים בהן.

מני מדינה, מנכ"ל ואחד ממייסדי פלטפורמת הטק לצוותי מכירות אאוטריץ' מסיאטל, הגדיר את ההחלטה של הממשל "שטויות". החברה שלו הודיעה בשבוע שעבר שהיא קיבלה ממשקיעים 50 מיליון דולר למימון התרחבות, שבה היא אמורה לגייס השנה עוד 100 עובדים לסך של 550.

מדינה העריך שכ-15% מצוותי המוצר וההנדסה שלו הם מהגרי אשרות H1-B, שרבים מהם גויסו מחברות טק אמריקאיות גדולות יותר. אם צנרת זו תתייבש בגלל הגבלות הוויזה, איוש משרות ההנדסה שלו יהיה קשה עוד יותר מאשר לפני ההגבלות - כששוק עבודה הדוק ברמה היסטורית יצר תחרות חזקה על עובדים.

"אף פעם לא היה מחסור בעבודה לעובדי הייטק מיומנים", הוא אמר.

במכתב לטראמפ מ-27 במאי, תשעה סנטורים רפובליקנים, ביניהם לינדזי גרהם מדרום קרוליינה וג'ון קורנין מטקסס, קראו לו לשקול מחדש את ההגבלות על כניסת עובדים זמניים לארה"ב, שלטענת הסנטורים יפגעו בעסקים אמריקאים בסופו של דבר.

"עסקים אמריקאים שנשענים על עזרה מאותן תוכניות ויזה לא צריכים להיסגר בהעדר שיקול דעת רציני", הם כתבו. "עובדים אורחים נחוצים כדי לחזק עסקים בארה"ב, לא כדי לקחת מקומות עבודה מאמריקאים".

גרהם צייץ אתמול בטוויטר שהוא מתנגד למהלך של הממשל. "אני חושש שהחלטת הנשיא היום לסגור זמנית את התוכניות הללו תעיק על ההבראה הכלכלית שלנו", הוא כתב.

ההחלטה מזכירה מדיניות הגבלת הגירה שהממשל תמך בה זמן רב, עוד לפני המגפ‏ה. הצעה של הסנטור הרפובליקני טום קוטון (ארקנסו) שהבית הלבן תמך בה ב-2017 כללה קיצוצים עמוקים בהגירה מבוססת משפחות, ורבות מקטגוריות הוויזה שנכללו בהוראה מאתמול.

הממשל חוקק כמה אמצעי הגירה נוספים שהוא תמך בהם לפני כן בתקופת המגפ‏ה, כולל תקנות חדשות במעברי הגבול שמונעות כמעט כל הגירה. בין היתר נמנעה מילדים ללא ליווי ההזדמנות לפנות להגנה הומניטרית.

טראמפ גם שינה את נימוקי תמיכתו בהגירה חוקית, ולעיתים הצביע על היתרונות הכלכליים למדינה או אימץ חקיקה להפחתת רמת ההגירה הכוללת. השנה אימץ הממשל מדיניות שמחייבת מהגרים שמבקשים להפוך לתושבים קבועים במבחן הון.

מועדוני הגולף ואתרי הנופש של טראמפ עצמו מעסיקים מאות עובדים זרים עונתיים בעלי ויזות H-2B בכל שנה, לפי הדיווחים למשרד העבודה הפדרלי, וטראמפ הביע בעבר תמיכה בתוכנית הגירה זו.

בנוסף להוראה הזמנית אתמול, הממשל מתכנן לחוקק כמה שינויים קבועים במדיניות ההגירה. הוא יבטל את הגרלת ויזות H-1B לטובת הקצאה של 85,000 אשרות למשרות שמציעות את השכר הגבוה ביותר. יהודקו גם החוקים לגבי מהגרי H-1B שמיועדים למעסיקי צד שלישי כמו קבלני משנה, והחברות יחויבו לשלם לבעלי הוויזות שכר גבוה יותר.

הממשל ביטל אתמול גם את המחויבות שלו להנפיק אשרות עבודה למבקשי מקלט מדיני, בטענה שזה יהיה סיוע נוסף לעובדים אמריקאים.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?