גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קטר הירידות של בורסת ת"א: מניות הנדל"ן המניב איבדו כשליש מערכן בעקבות הקורונה

על רקע החששות לעתיד מגדלי המשרדים ומרכזי המסחר, איבדו 10 מובילות הענף, ובראשן עזריאלי, מליסרון ואמות, כ-34 מיליארד שקל משוויין מתחילת השנה ● בקצה התחתון: גזית גלוב, שצנחה ביותר מ-50% ● אי.בי.אי: "נדל"ן הוא תמונת ראי של המשק"

מספר הנדבקים הגדל והולך והדיווחים המתרבים באחרונה אודות גל שני אפשרי של התפשטות נגיף הקורונה בישראל, באו לידי ביטוי בעוצמה במניות סקטור הנדל"ן המניב, שרשמו פתיחת שבוע שלילית במיוחד. החברות המובילות בענף רשמו בתוך יומיים בלבד ירידות שערים של 5%-10%.

ירידות אלה, שמשכו השבוע את הבורסה המקומית כלפי מטה, הבליטו את החששות הגוברים של המשקיעים ממכה עתידית נוספת, שאותה עלולים לספוג הנכסים שנמצאים בבעלות חברות הנדל"ן המניב המקומיות - ובמרכזם, הקניונים ובנייני המשרדים - במקרה שהממשלה תחליט על הגבלות חדשות על תנועת האזרחים.

זאת, לאחר מכה קשה שכבר ספגו אותם נכסים והמחזיקות בהם מוקדם יותר השנה, בעקבות הסגר שהוטל בישראל, שהותיר מאמצע מרץ ולמשך קצת יותר מחודש את המרכזים המסחריים ובנייני המשרדים ריקים מתנועה כמעט לגמרי. מאז ממשיכים ללוות את הענף סימני שאלה רבים לגבי היקפי הפעילות באותם נכסים בעתיד, הקרוב והרחוק.

עם גל הירידות האחרון, מתחילת השנה השלימו מניות חברות הנדל"ן המניב הבולטות בבורסת תל אביב - סקטור שאשתקד הניב למשקיעים תשואות חלומיות - ירידות הנעות בטווח של 30%-40%, ובהן מובילות השוק (מבחינת שווי) - החברות עזריאלי, אמות ומליסרון.

בקצה העליון של טבלת התשואות מבין מובילות הענף ניצבת מניית ביג - החברה שנמצאת בשליטת האחים יהודה ורוני נפתלי, שאופי נכסיה (מרכזים מסחריים פתוחים) איפשר חזרה לפעילות מהר יותר מהמתחרות. מניית ביג  "מסתפקת" בירידה של כ-25% מתחילת השנה. בקצה התחתון, בולטת לרעה מניית גזית גלוב  - החברה שנמצאת בשליטת ובניהול חיים כצמן, שצללה ביותר מ-50% בתקופה זו, על רקע החששות מהשפעת הווירוס על פעילות הנדל"ן המסחרי שלה ברחבי העולם, ובפרט בברזיל מוכת הקורונה.

חיים כצמן/ צילום: איל יצהר

קבוצת עזריאלי עדיין מובילה בשווייה

ירידות השערים החדות קיזזו בתוך פחות מחצי שנה לא פחות מ-34 מיליארד שקל משוויין המצרפי של 10 חברות הנדל"ן המניב הבולטות בבורסה - כשליש מהשווי המצרפי של אותן חברות. כ-30% מהירידה (קרוב ל-11 מיליארד שקל) מיוחסים לקבוצת עזריאלי , שנמצאת בשליטת דנה עזריאלי, וקרוב ל-40% נוספים (כ-13 מיליארד שקל) קיזזו יחד הנפילות במניות מליסרון , אמות , איירפורט סיטי וחברת מבנה .

עם שווי שוק נוכחי של כ-20 מיליארד שקל, עזריאלי עדיין ניצבת צעד גדול לפני מתחרותיה בענף הנדל"ן, בכל הנוגע לערכה, הממקם אותה כאחת מעשר החברות הגדולות בבורסה. אחריה בענף הנדל"ן ניצבות אמות (שבשליטת קבוצת אלוני חץ) ומליסרון (של ליאורה עופר), עם שווי שוק נוכחי המתקרב ל-6.5 מיליארד שקל כל אחת.

לפיכך, שוויין המצרפי של 10 מחברות הנדל"ן המניב הבולטות בתל אביב, שעיסוקן מתרכז בייזום והחזקת קניונים, מרכזים מסחריים ומשרדים, מסתכם כיום בפחות מ-60 מיליארד שקל, לעומת יותר מ-90 מיליארד שקל שהיו שוות אותן חברות בתחילת השנה.

מדד הנדל"ן איבד שליש מערכו השנה

ירידות השערים החדות האוחזות במניות הענף מתחילת השנה גוררות מטה גם את המדד הענפי - מדד הנדל"ן. מדובר במדד השני בביצועיו הגרועים בבורסת ת"א מתחילת 2020, עם צניחה של כשליש בערכו מתחילת השנה.

מקדים אותו מהסוף מדד הנפט והגז, שצלל בתקופה זו בלא פחות מ-50%, בהשפעתה של קריסת מחירי הנפט בעולם. הביצועים הגרועים של מניות הנדל"ן, האנרגיה והפיננסים בתל אביב הם הגורם המרכזי לביצועי החסר של מדד הדגל ת"א-35, שמתקשה להתאושש ורושם מתחילת השנה ירידה של 17%. זאת, בזמן שמדדי המניות העיקריים של וול סטריט חזרו לשבור שיאים בתקופה האחרונה.

מדדי נדל"ן מניב ישראל ונדל"ן מניב חו"ל - שני מדדי הנדל"ן החדשים, שהושקו בפברואר האחרון, אחרי החלטת הבורסה משנה שעברה על פיצול מניות הענף - מציגים מאז שהתחילו להיסחר צניחות של 43% (מניב חו"ל) ושל 36% (מניב ישראל).

הכיוון השלילי המובהק של מניות ענף הנדל"ן המניב, כמו גם הכיוון שבו נסחר המדד הענפי, מגיע אחרי שנת שיא, שממנה נהנו מניות הנדל"ן המניב בישראל ב-2019, כשברקע תוצאות כספיות חיוביות, שיערוכי נכסים בהיקפים גדולים וסביבת מאקרו תומכת. שנת הגאות של מניות הנדל"ן בבורסה המקומית ב-2019 באה לידי ביטוי בזינוקים דו-ספרתיים שרשמו מניות הענף בסיכום שנתי, ששלחו את מדד הנדל"ן להציג זינוק שנתי של יותר מ-70% - נתון שהותיר את שאר מדדי הבורסה הבולטים הרחק מאחור.

כל זאת, כשהצפי היה להמשך המגמה גם בשנה הנוכחית, וכן לאפשרות של הפחתה מסוימת בשיעורי ההיוון לנכסי החברות - מה שהיה עשוי להגדיל משמעותית את ערך הנכסים ואת שווי החברות.

למעשה, עד לאמצע פברואר השנה, אף אחד לא צפה את דרמת הענק ואת מידת ההרס שיגרום וירוס הקורונה בתוך זמן קצר. מגפת הקורונה שינתה מקצה לקצה את סביבת הפעילות של חברות הענף. נכון להיום, מאז תחילת 2019 מציג מדד הנדל"ן עלייה של כ-15% בלבד.

ביצועי מדדים בולטים מתחילת השנה

כך איבדו 10 מחברות הנדל"ן המניב הבולטות בישראל כ-3 מיליארד שקל משוויין מתחילת השנה

"אירוע הקורונה טרף את הקלפים"

נדב ברקוביץ', אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות אי.בי.אי, אומר כי "ב-2019 היה נראה שכל תנאי המאקרו בשלים להמשך עליות הנדל"ן, עם ריבית נמוכה, משק צומח, תפוסות גבוהות בנכסים וצריכה פרטית חזקה, אבל אירוע הקורונה טרף את הקלפים".

לדברי ברקוביץ', אחרי גל ירידות השערים החד, "המחירים של מניות הנדל"ן זולים היסטורית מבחינת מכפילי ההון שלהן, אבל יש לכך סיבה, והיא השינוי הדרמטי בסביבת המאקרו. גם בהנחה ששיא הקורונה מאחורינו, ולא יהיה גל שני, החששות שמלווים את המשקיעים קדימה קשורים לפגיעה הכלכלית במשק, החששות ממיתון ומירידה בצריכה הפרטית. אלה תהליכים ארוכי טווח, שאנחנו נמצאים בתחילתם. נדל"ן הוא תמונת ראי של המשק, ואם המשק הולך לכיוון של האטה, אז הדבר ישתקף בפעילות החברות".

לדבריו, "יש פגיעה מהותית בהסתכלות על תימחורי החברות, ובחלקן השוק מתמחר כיום פגיעה בטווח של20%-30% ב-NOI (רווח תפעולי נקי; א"ל) - מה שלא קרה במשברים קודמים. אי-אפשר לדעת אם באמת נגיע לירידה כזו, אבל השוק כבר שם".

● יש משהו חיובי שאפשר להגיד על מניות הענף כיום?

ברקוביץ': "התימחור הנוכחי כנראה מגלם כבר חלק גדול מהפגיעה. אבל צריך לזכור שבגלל שרק התחלנו לראות את השלכות המשבר, מניות הענף הולכות לשנה מאתגרת".

"ברור שחלק מהרשתות לא יחזיקו מעמד"

עדות משמעותית נוספת לחששות לגבי עתידן של חברות סקטור המשרדים והמסחר, סיפק באחרונה בית ההשקעות אלטשולר שחם, שביצע מהלך מימושים נרחב במניות חברות הנדל"ן המניב המובילות, בהיקפים מצטברים של מאות מיליוני שקלים, על רקע הצפי לתקופה המאתגרת שיחווה הענף.

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף ומנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות, הסביר מוקדם יותר החודש כי "כבר תקופה ארוכה אנחנו משערים שהנדל"ן המסחרי ייפגע. די ברור שחלק מהרשתות לא יחזיקו מעמד, שהשוכרים בנכסים יפעילו לחץ על הבעלים להורדת שכר דירה, ושהמסחר המקוון יתחזק - מה שאומר שהפדיון במרכזים המסחריים יירד".

עוד העריך אז אלטשולר כי במקרה שביצועי הכלכלה בהמשך לא יהיו טובים מאוד, "כתוצאה מהבנייה המאסיבית שהיתה פה של בנייני משרדים בשנים האחרונות, נתחיל לראות תפוסה לא מלאה גם בבנייני המשרדים, וירידה בהכנסות". 

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 2.2%, נטפליקס יורדת בכ-9%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט