גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגזר העסקי יכול להצליח היכן שממשלות נכשלות (אם רק ירצה בכך): חרם המודעות על פייסבוק כמשל

הלחץ על פייסבוק הגיע מכיוון מפתיע יחסית - שורה של חברות ענק הודיעו כי יעצרו פרסום ואילצו את צוקרברג להגיב ומהר ● האם התגובה של המפרסמים מספיקה, איך יושפעו יחסי הכוחות עם טראמפ והאם יש כאן ניצנים של שינוי בהבנת תפקידו של המגזר העסקי?

מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein
מארק צוקרברג צילום: רויטרס, Aaron Bernstein

חרם המודעות של חברות ענק על פייסבוק הולך וצובר תאוצה. אתמול נוספו אליו יוניליוור, ורייזון ובמידה מסויימת גם קוקה קולה, מה ששלח את מניית פייסבוק וטוויטר לירידה של 7% במסחר בוול סטריט. צוקרברג נאלץ להגיב מהר והודיע כי הרשת החברתית תשנה את מדיניות פרסום הפוסטים בה, ויושם דגש על מניעת אלימות והסתה. לא בטוח שזה יספיק.

הסיפור הזה יכול להתפתח לדרמה של ממש, הוא משקף את יחסי הכוחות של פייסבוק מול הממשלות בעולם, המגזר העסקי והנשיא האמריקאי דונלד טראמפ. והוא יכול ללמד משהו, על היכולת של עסקים להניע שינוי. אם רק ירצו בכך. שלוש הערות:

1. חוסר האונים של הממשלה

אחת הבעיות של המאה ה-21 היא הקשר בין המגזר הממשלתי והמגזר העסקי, וחוסר היכולת של הממשלה לקבוע את הכללים. רק בשבוע האחרון קיבלנו שתי תזכורות לכך: חברת הפינטק Wirecard הגיעה לפשיטת רגל לאחר שנעלמו מהמאזן שלה 1.9 מיליארד דולר, נהנתה מהגנת הרגולטור במקום שיחקור אותה, לאחר תחקיר עיתונאי בנושא שפורסם בשנה שעברה; וחברת פוקס הישראלית, שלחצה על המדינה לתת לה סיוע כלכלי במהלך המשבר, ואז החליטה לחלק דיבידנד של 50 מיליון שקל (פוקס הודיעה שלא תיקח את הסיוע רק לאחר ביקורת ציבורית).

הדבר מסובך עוד יותר במצב שבו צריך לשלוט על העולם הדיגיטלי. אם ממשלות לא מסוגלות למנוע מחברה לחלק דיבידנד, לזהם אוויר או לנצל עובדים - איך הן יהיו מסוגלות לשמור על פרטיות המשתמשים, ולמנוע מניפולציות על החלטות המשתמשים (צרכניות, פוליטיות) ושיח מוקצן ומסית לאלימות - ועוד כשניתן לתלות את הבעיות באלוהי האלגוריתם? לא רק שמאחורי אותן פלטפורמות עומדות חברות גלובליות, שמנצלות את העובדה שאין מולן חומה אחידה של מדינות, עוד קודם לכן צריך להבין שהפוליטיקאים והרגולטורים חסרי אונים מול החברות. לא בטוח כלל שיש להם את היכולות הנדרשות כדי להוביל את המאבק הזה. ככל שהעולם יילך ויהפוך יותר דיגיטלי ו-וירטואלי - כך האתגרים של קובעי המדיניות יילכו ויגדלו.

בדיקה של יסמין יבלונקו ב"גלובס" שהתפרסמה בסוף השבוע, העלתה כי בימים אלו מתקיימות קרוב ל-15 חקירות נגד ענקיות הטכנולוגיה (אלו שפורסמו), רובן עוסקות בפרקטיקות של תחרות וניצול כוחן של ענקיות הטכנולוגיה. קרוב למחציתן נפתחו בחודש האחרון - גם בנושאים שהיה ברור שהם בעייתיים לפני תקופה ארוכה, כמו חנות האפליקציות של אפל.

משבר הקורונה הציף את הבעיות של המגזר הציבורי והוביל לשתי דעות: אלו שחושבים כי המגזר הציבורי יובש בשנים האחרונות והמשבר הוא הוכחה לכך שצריך להשקיע בו יותר כדי לשפר את התנהלותו ואת השירות והיחס לאזרחים; ואלו שחושבים כי המשבר סיפק תזכורת לאוזלת ידו של המגזר הציבורי והדגיש את הצורך דווקא בצמצום ההשפעה שלו. הקושי להתמודד מול ענקיות הטכנולוגיה מספק דיון דומה - האם הממשלות והרגולטורים מסוגלים להתמודד מולן או לא? ואם לא - מאיפה יבוא הפתרון?

2. המגזר העסקי נכנס לפעולה

לוואקום שמותירים קובעי המדיניות נכנסו בשבועיים האחרונים, וביתר שאת בסוף השבוע הנוכחי, גופים עסקיים שהודיעו על הפסקת הפרסום בפייסבוק ובטוויטר בגלל השיח המוקצן והמסית שיש ברשתות החברתיות. בחברות דורשים מפייסבוק ומטוויטר לקחת אחריות גדולה יותר על השיח המתקיים בהן, לאחר שנים רבות של ביקורת עליהן. מפרסמים אחרים הודיעו על החרמת גוגל ופייסבוק בגלל הדואופול שלהן בשוק הפרסום אונליין.

מדובר על חברות גדולות כמו יוניליוור, The North Face, ורייזון ועוד. גם קוקה קולה הודיעה אמש על הפסקת הפרסום לחודש לפחות, אך לא הצטרפה באופן רשמי לחרם. אלו רוצים להצליח במה שהממשלות לא מצליחות - לכפות על פייסבוק שינוי מדיניות, ולהוציא את ענקיות הטכנולוגיה מהתפיסה הנייטרלית שבה הן נוטות לנקוט.

הלחץ שלהן כבר התחיל לתת אותותיו - מארק צוקרברג הודיע אמש כי פייסבוק תשנה את מדיניות המודעות שלה, תאסור פרסום מודעות שמסיתות לאלימות נגד גזע, לאום, מין, נטייה מינית ועוד. ולא פחות חשוב מכך, קבע כי פוליטיקאים לא יופלו לטובה (על כך בהמשך). לא בטוח שזה מספיק - פייסבוק נהנית מאוד מהשיח המוקצן הקיים ברשת החברתית, מכיוון שהוא מגדיל את מעורבות המשתמשים. באחרונה פורסמה תחקיר ב"וול סטריט ג'ורנל" כי למרות מחקר פנימי שנעשה בחברה והראה את ההשלכות השליליות של האלגוריתם שלה, בחברה החליטו לא לשנות אותו כדי לא לפגוע בהכנסות שלה.

נחזור לחברות העסקיות - אפשר וצריך להיות חשדניים כלפי הכוונות האמיתיות שלהן בחרם על פייסבוק, שיחליש את כוחה הרב של הרשת החברתית בשוק הפרסום. יש גם משהו נוח בתזמון הנוכחי, שבו חברות רבות מצמצמות את היקף הפרסום שלהן בלאו הכי בגלל המשבר הבריאותי והכלכלי. ועדיין, החברות העסקיות מראות כי אם הן רוצות, הן מסוגלות לקדם עולם טוב יותר. עוד מוקדם לקבוע שאכן זה המצב במקרה הנוכחי, אבל מניית פייסבוק בדרך כלל חסינה למשברים ואתמול ירדה ב-7% (היו ירידות בשוק כולו, ועדיין).

הרשתות החברתיות נהנו במהלך השנים מהניתוק בין המפרסמים למשתמשים - מכך שהמשתמשים מקבלים את השירות בחינם ולכן ניתן לפגוע בהם, ולמפרסמים לא איכפת כי הם רוצים ROI (תשואה להשקעה) גבוה. החרם הזה שובר את היתרון של הרשתות החברתיות, מכיוון שאולי לראשונה המפרסמים חושבים גם על החברה (Society) שבה הם פועלים. הם מבינים - כך לפחות יש לקוות - כי יש להם אחריות ציבורית. חרם כזה נותן רוח גבית גם לרגולטורים, ולכן יש לכך משמעות כפולה. שינוי אמיתי ומשמעותי יבוא משילוב של שני הדברים - לחץ של המגזר העסקי ושינוי מדיניות של הממשלה, כי לא ניתן לתת לרשתות החברתיות לקבוע רגולציה עצמית - ראינו מה קרה עד כה.

3. מסלול התנגשות עם טראמפ?

צוקרברג הצהיר אמש כי פוסטים שמסיתים לאלימות יסומנו ואף יימחקו, גם אם פורסמו על ידי פוליטיקאי וגורם ציבורי רשמי. רק באחרונה נמנעה החברה ממחיקת פוסט של טראמפ שהסית לאלימות נגד מפגינים בארה"ב על רציחתו של ג'ורג' פלויד. טוויטר החליטה אז למחוק את הפוסט, ואילו בפייסבוק הוא נשאר באוויר. לא בטוח שצוקרברג חזה את עוצמת הביקורת שיקבל על ההחלטה - שהביאה בסופו של דבר לחרם הנוכחי על החברה.

בשנה שעברה הצהירו מנכ"לים של 200 החברות הגדולות בארה"ב כי שורת הרווח היא לא הדבר שחשוב, אלא גם הלקוחות, העובדים, הקהילה וכו'. לצוקרברג עדיין צריך לפגוע בכיס כדי שהוא ישנה את המדיניות שלו - כל עוד זה לא הגיע לשם, הוא בחר בדרכים אחרות. למשל, הוא נמנע ממסלול התנגשות עם טראמפ, למעשה עד אמש, כי חשש מפני גרזן הרגולציה. אתמול הוא היה צריך לבחור בין החשש מהמגזר העסקי והעובדים שלו לבין החשש מטראמפ - ובחר במסלול התנגשות עם הנשיא האמריקאי. לאן זה יוביל? נראה בפעם הראשונה שיימחק פוסט של טראמפ.

יכול להיות שמאחורי ההחלטה של צוקרברג עומד גם הלחץ של עובדי החברה. לאחר ההחלטה שלא למחוק את הפוסט של צוקרברג נשמעה מחאה מצד עובדים בחברה, שטענו כי צוקרברג התנהל בניגוד להצהרותיו כלפיהם ובאופן כללי - שהם מרגישים כי החברה נמצאת בצד הלא נכון. בשנתיים האחרונות יש מחאות רבות של עובדים בעמק הסיליקון נגד החברות שלהן - נגד מכירת יכולות מעקב לגופים ביטחוניים ולסין, נגד פגיעה בסביבה ועוד. במהלך השנים שביעות הרצון והנאמנות של עובדי פייסבוק נשארה גבוהה. זה היה אחד הנכסים של החברה. הדבר האחרון שצוקרברג היה רוצה זה שהעובדים "יתהפכו" על החברה.

עוד כתבות

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

אוקראינה עברה מהצלחה צבאית לכישלון. זה יכול לקרות גם לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: המציאות העגומה של ההגנה האווירית באוקראינה עלולה לקרות גם לישראל, סין הולכת על קו דק במזרח התיכון ואפל מבצעת עדכון למערכת אחרי סערת האימוג'י של דגל פלסטין ● כותרות העיתונים בעולם 

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

הטרנד שמרוויח מהריבית / אילוסטרציה: Shutterstock

הקאמבק של הקרנות הכספיות: המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית

בסוף 2023 נראה היה שהקרנות הכספיות דועכות. אבל מאז, האפיק הסולידי הציג התאוששות מסחררת שהגיעה לשיא החודש עם גיוסי עתק של 3 מיליארד שקל בשבועיים - פי שניים מבכל פברואר ● מומחה: "המשקיעים הבינו שהריבית הגבוהה תישאר"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

רצפת המסחר בבורסות וול סטריט בניו יורק. זו לא בועה, אבל יש סיבה לדאגה / צילום: ap, Seth Wenig

תגובת השוק למתקפה באיראן מוכיחה שהמניות אינן בבועה

העליות והמורדות בימי שישי ושני בוול סטריט הקלו זמנית על החששות לגבי היווצרות בועה אפשרית ● המשקיעים אולי נותנים הערכות שווי גבוהות על מניות, אבל הם עדיין מסוגלים לקבל החלטות מנומקות

עסקים ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

תביעה ייצוגית נגד מילואימניק העלתה מחלוקת ישנה. האם נמצא לה פתרון?

תובעים ייצוגים מתנגדים זה שנים לרצון לחייב אותם להתריע בפני עסקים טרם הגשת תביעה נגדם ● אולם כעת, סיפורו של בעל עסק שחזר מעזה וגילה שהוא נתבע ב־2.5 מיליון שקל, עשוי לגרום לזה לקרות ● מומחים חלוקים לגבי ההשלכות

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"