גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נטפליקס ואמזון מצליחות למנוע מאפל לקבל כסף על אפליקציות

חברת אפל גובה עד 30% מכל רכישה של משתמש בחנות האפליקציות שלה, אך מפתחי אפליקציות מצאו שלל פתרונות - מהרשמה בצורה עקיפה ועד גלגול התשלום למשתמשים עצמם

ההודעה שמופיעה למשתמשי אייפון שרוצים להירשם לנטפליקס דרך האפליציה / צילום: צילום מסך
ההודעה שמופיעה למשתמשי אייפון שרוצים להירשם לנטפליקס דרך האפליציה / צילום: צילום מסך

נכנסתם למיטה, והחלטתם לעשות מינוי לנטפליקס כדי לצפות ב"מלך הנמרים", כי כולם מדברים עליה. הורדתם את האפליקציה לאייפון שלכם וקיבלתם הודעה: "מנסה להצטרף לנטפליקס? אין אפשרות להירשם לנטפליקס מתוך האפליקציה". ברור לנו שזה כאב ראש. לאחר ההרשמה, אפשר להתחיל לצפות מתוך האפליקציה.

אתם לוחצים על כפתור העזרה, ומקבלים תשובה שלא עוזרת: "אם אתם עדיין לא רשומים לנטפליקס, הצטרפו בבקשה וחזרו אלינו". אין הסבר איך להצטרף. מה שבנטפליקס לא יכולים להגיד לכם זה שהפתרון הוא פשוט: ניתן לעשות מינוי באתר של נטפליקס, אם נכנסים אליו דרך הדפדפן, במחשב או בטלפון, או דרך מכשיר אנדרואיד.

נטפליקס אינה האפליקציה הפופולרית היחידה שמשאירה את משתמשי האייפונים בערפל. במכשירי אייפון לא ניתן גם להירשם לספוטיפיי, אמזון פריים או לקנות ספרים אלקטרוניים באפליקציית קינדל. ל-Audible, שבבעלות אמזון, יש שיטה מסובכת להורדת ספרי אודיו ל-iOS, מערכת ההפעלה של אפל. זה לא קורה במקרה, אלא בגלל האופן שבו פועלת חנות האפליקציות של אפל, שמכניסה לחברה 30% מכל רכישה ומינוי שנעשים דרך אפליקציות iOS (אחרי השנה הראשונה, העמלה יורדת ל-15%).

כל מפתח אפליקציה שרוצה לעשות כסף מהקהל של משתמשי אייפון ואייפד צריך לשלם מס גבוה על הפריבילגיה. בדצמבר 2018, נטפליקס החליטה שהיא לא רוצה יותר לשלם לאפל את האחוזים הללו, ולכן היא לא מאפשרת יותר לאנשים להירשם באפליקציה באייפון.

חסימת מנויים ותשלומים היא רק דרך אחת שבה מגיבים מפתחי אפליקציות נגד התנאים של חנות האפליקציות של אפל. דרך אחרת היא גביית תשלומים גבוהים יותר על אפליקציות אייפון. טינדר גובה באפליקציה 29.99 דולר בחודש על מינוי פרימיום (שמאפשר לך לראות מי ראה את הפרופיל שלך), בעוד שהאתר של טינדר גובה רק 13.49 דולר בחודש על אותו שירות.

"אפל היא שותפה אבל גם פלטפורמה דומיננטית שפעולותיה מאלצות את רוב המשתמשים לשלם יותר תמורת אפליקציות צד שלישי שאפל מגדירה באופן שרירותי כ'שירותים דיגיטליים'", מסרה דוברת חברת טינדר. "אנחנו מודעים מאוד לכוח שיש להם עלינו".

גם יוטיוב מוזיק של גוגל מגלגלת על הלקוחות את הסכומים שאפל גובה ממנה. חנות האפליקציות של אפל אוסרת להזכיר שאפשר להשיג מחיר זול יותר במקום אחר, מסר דובר חברת יוטיוב. 

ההנחיות של אפל אומרות שמפתחי האפליקציות אינם יכולים לציין מחירים חלופיים או להרתיע קונים באמצעות חנות האפליקציות של iOS. דוברת חברת אפל אמרה שהמפתחים חופשיים לקדם מחירים אחרים מחוץ לחנות האפליקציות של אפל, כולל בטלוויזיה ובכרזות רחוב.

אפליקציית הזרמת המוזיקה Tidal גובה 12.99 בחודש על מנוי הפרימיום באייפון, אבל רק 9.99 דולרים באתר שלה ובמכשירי אנדרואיד. גוגל, שמפעילה את Play Store שבה מתבצעות רוב הורדות אפליקציות אנדרואיד בארה"ב, גובה עד 30% מעסקאות האפליקציות שהיא מטפלת בהן, אך המדיניות שלה אינה נוקשה כמו זו של אפל. בעוד שאפל מחייבת שכל רכישות האפליקציות יעברו דרך תוכנת הגבייה שלה, גוגל מאפשרת לחברות שמארחות תוכן דיגיטלי להשתמש במערכות תשלומים משלהן. לכן Tidal לא חייבת לשלם עמלה לגוגל.

"מונופול על משתמשי iOS"

מקרה חריג הוא של אמזון פריים וידיאו. בעבר האפליקציה מצאה פתרון עקיף על ידי כך שלא הציעה תכנים בתשלום, להשכרה או לקנייה, למשתמשי iOS. באפריל החלה אמזון להשתמש במערכת גבייה משלה. לפי אפל, אמזון שייכת לתוכנית של "ספקי וידיאו מובחרים", שמאפשרת שימוש במערכת התשלום של החברות אם מדובר במנויי הוידיאו הקיימים שלהן. שתי חברות בידור אירופיות, אלטיס וואן וקאנאל פלוס, שייכות גם הן לתוכנית הזו. אולם התוכנית הזאת נראית יותר כמו ויתור שנועד לשכנע את אמזון פריים וידיאו - שלה יש מעל 150 מיליון רשומים בעולם - להצטרף ל-אפל TV.

לא רק שגוגל נוחה יותר מאפל בהקשר למערכות התשלום, מפתחי האפליקציות גם יכולים להנחות את המשתמשים איך לעשות מינוי באפיקים אחרים. מפני שאנדרואיד היא מערכת הפעלה פתוחה, משתמשים יכולים להוריד את האפליקציות דרך מפתחים או חנויות אפליקציות אחרות, מבלי לשלם לגוגל עמלה. לכן, למרות שאנדרואיד מחזיקה בנתח השוק הגדול ביותר של טלפונים חכמים בעולם - 85% מול 14% של iOS - אפל סופגת את עיקר הביקורת הציבורית והרגולטורית על מדיניות חנות האפליקציות והמודל העסקי שלה.

"לאפל אין מונופול על הסמארטפונים, אבל קשה לומר שאין לה מונופול על משתמשי iOS", אמר דייויד ברנרד, מפתח אפליקציות עמצאי שהיו לו שלוש אפליקציות בחנות של אפל ב-12 השנים האחרונות. בנוסף, אפל היתה עדיפה על גוגל לאורך ההיסטוריה בעשיית כסף מאפליקציות. "מי שרוצה להצליח במובייל צריך לעבור דרך אפל", הוא אומר.

אפל קובעת מי צריך ולא צריך להשתמש במערכת הגבייה שלה (כן למשחקים כמו קנדי קראש גאגה, ולא לשירותים כמו Airbnb ואובר). זהו נושא שעלה לאחרונה על פני השטח כשמפתחי אפליקציית דוא"ל שנקרא Hey עוררו סערה בקהילת המפתחים כשאמרו שאפל כופה את מדיניותה בצורה לא מאוזנת.

Hey, שהיא עדיין בגרסת בטא, גובה 99 דולר בשנה על שירות הדוא"ל שלה. אפל דחתה את האפליקציה בנימוק שאין לו אופציית תשלום מראש. דוברת אפל מסרה שהמשתמשים צריכים להיות מסוגלים להוריד אפליקציה ולהשתמש בה מיד. הפטור שניתן לנטפליקס, ספוטיפיי ואחרות אינו חל על Hey.

"אפל פשוט הכפילה את ההתנגדות שלה ליכולת של Hey לספק פתרונות לבאגים ותכונות חדשות, אם לא ניכנע לדרישה השערוריתית של 15% עד 30% מההכנסות שלנו", צייץ היינמאייר הנסון, סמנכ"ל הטכנולוגיות של בייסקמפ, החברה שפיתחה את Hey. אפל אישרה בסופו של דבר את אפליקציית Hey אחרי שהיא התאימה את עצמה לדרישות החנות שלה על ידי יצירת חשבון לשימוש חופשי באפליקציה למשך שבועיים.

הרגולטור פתח בבדיקה

היכולת של אפל להחליט אלו מפתחי אפליקציות יכולים להצליח ואלו לא נבדקת כעת רשמית על ידי רגולטורים. בשבוע שעבר פתח האיחוד אירופי בבדיקה של חשד להפרת כללי התחרות ההוגנת על דיי אפל בעקבות תלונה של ספוטיפיי, שהגדיר את העמלה של 30% שגובה חנות אפל כ"מס מפלה לרעה" שמקנה יתרון לא הוגן לשירות הזרמת המוזיקה אפל מיוזיק.

דוברת אפל מסרה שהעמלות משמשות למימון מאמצי החברה להפחית את דואר הזבל, התוכנות הזדוניות וההונאות. היא ציינה גם כלים למפתחי אפליקציות שאפל מספקת בחינם, כמו TestFlight לבדיקת גרסאות בטא ולסיוע טכני ו-Xcode, סביבת תוכנה שמאפשת למפתחים לפתח את היישומים שלהם.

ברנרד אומר הוא שילם לאפל עמלות בסך 700 אלף שקל ב-12 שנים - יותר מהשווי הנקי הנוכחי שלו - אבל הוא מסכים שיש "יתרון חד משמעי" בפיתוח אפליקציות לחנות של אפל. "לא הייתי צריך לנהל חנות אינטרנט, עם הורדות, תשלומים, מסים, מע"מ. אפל לוקחת על עצמה הרבה מורכבות מהעסקים והצרכנים". 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים