גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר בריא, פחות מתוח? איך ייראה המשרד בעידן הפוסט-קורונה

יותר ויותר מעסיקים מתחילים לחשוב על תכנון משרדים שהעובדים ירגישו בטוחים לחזור אליהם ● לטכנולוגיה יהיה תפקיד מרכזי במשרד החדש

מתרגלים ריחוק חברתי במשרדי מרכז הסחר העולמי / צילום: Dinuka Liyanawatte, רויטרס
מתרגלים ריחוק חברתי במשרדי מרכז הסחר העולמי / צילום: Dinuka Liyanawatte, רויטרס

יותר מאשר בעבר, מעסיקים מנסים ליצור משרד שהעובדים ממש ירצו לחזור אליו אחרי שהסגרים ננד הקורונה יוסרו ברחבי ארה"ב. יש כל מיני דרכים, חלקן ישנות וחלקן חדשות, להפוך את סביבת המשרד לבריאה יותר ומתוחה פחות. הנושא הזה פשוט לא היה בעדיפות של החברות עד כה.

"המודעות של אנשים לאופן שבו סביבה סגורה משפיעה על בריאותם היא בשיא של כל הזמנים", אומר ג'וזף אלן, מרצה בכיר בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, ומנהל תוכנית הבניינים הבריאים של האוניברסיטה.

תנועת המעבר למקומות עבודה בריאים יותר ניזונה לא רק מהחששות מהידבקות בנגיף הקורונה, אלא גם מתחרות גדולה יותר עם המשרד הביתי. עובדי המשרד למדו שהם יכולים להיות פוריים בבית, היכן שיש להם היתרונות של אור טבעי, אוויר נקי ואולי חלון שמשקיף לטבע, בלי החשש מחשיפה לנגיף.

"עברנו חוויה של שילוב חיים ועבודה שפשוט תשנה את הציפיות שלנו כשנחזור לעבודה", אומרת דספינה קציקקיס, שותפה בינלאומית בחברת שירותי הנדל"ן קושמן אנד וויקפילד, שמתמחה בהשפעת סביבת העבודה על חברות ועובדיהן. "כשמתחילים להיות מודעים להשפעה של הסביבה הפיזית על ההרגשה הטובה שלנו, אני חושבת שבעלי בניינים ודיירים יתחילו באמת להתייחס לכל ההיבטים שמובילים לביצועים אנושיים אופטימליים בבניינים".

טכנולוגיה תמלא תפקיד-מפתח בשיפור מקומות העבודה. הנה כמה דוגמאות למה שאנחנו יכולים לצפות לו. 

ריחוק וניקיון

בין העדיפויות החדשות יהיה תכנון של ריחוק חברתי במשרד. חברות רבות יעשו זאת על ידי החזקת מספר גדול של עובדים מהבית ותכנון משמרות עבודה בשולחנות נפרדים מאוד במשרדים, בעזרת יישומי תוכנה להזמנת דסקים וחדרים.

כשעובדי חברת היימארק הלת' מפיטסברג יתחילו לחזור לעבודה בשבועות הקרובים, הם ישתמשו בתוכנה להזמנת מקומות ובפלטפורמה ניידת שתסופק על ידי FM:Systems, ספקית תוכנה מבוססת ענן למקומות עבודה. העובדים של היימארק ימלאו שאלון מקוון על מצבם ביחס לקורונה במסגרת הזמנת מקום העבודה. לאחר שהתשובות שלהם יאושרו יחד עם הזמנת המקום שביצעו, הם יקבלו באי-מייל שובר כניסה (pass) שיאפשר להם להיכנס למשרד.

שיטה אחרת למניעת מגע קרוב היא חיישני צפיפות - למשל חיישנים שסופרים אנשים, המיוצרים על ידי Density ומוצמדים לכניסות לבניינים, לקומות או לאולמות, ומצלמות היי-דפינישן מרושתות של Insight, ספקית טכנולוגיה לעסקים. המכשירים הללו יכולים לספור את האנשים בקפטריה, בחדרי הקפה, באולמות המשרדים או במסדרון המעליות. הם יכולים לשגר התרעות לטלפונים חכמים או מחשבים כדי ליידע מנהלים ועובדים אילו מרחבים פנויים, והמידע הזה יכול להיות מוצג על צגים שתלויים בכניסות.

כדי לטפל בענייני ניקיון וחיטוי, שירותי תוכנת מקום העבודה של FM:Systems, שמסופקים על ידי חברות כמו Archibus + Serraview ו-Comfy, יכולים להתריע בפני מנהלי מתקנים מתי שולחנות וחדרים מתפנים וצריך לחטא אותם. לעובדים מציעה Archibus תוכנה שמצביעה על תחנות עבודה שעברו חיטוי וזמינות לשימוש. FM:Systems וקומפי מקוות לשלב את היכולת הזו בתוכנה שלהן בחודשים הקרובים.

במשרדים רבים, העובדים יוכלו גם להשתמש במפות הקומות בתוכנת הזמנת מרחב העבודה כדי לאתר תחנות חיטוי עם מסכות פנים חדשות ונוזלי חיטוי תלויים. Insight פיתחה טכנולוגיה שגורמת לתגי הזיהוי של העובדים לרטוט אם הם חולפים על פני תחנת חיטוי בלי לחטא את כפות הידיים.

גם חדרי הנוחיות בבנייני משרדים יהיו אולי חכמים יותר. "אנחנו יכולים לספור את האנשים שנכנסים ויוצאים ולציין אם התא זמין לשימוש בעזרת טאבלט על קיר ואור אדום במפת קומה דיגיטלית", אומר בריאן היינס, סגן נשיא לאסטרטגיה ב-FM:Systems. בנוסף, אחרי מספר מסוים של משתמשים, יש התרעה אוטומטית לחיטוי תא השירותים.

תעשיות גוג'ו, היצרנית של פורל, הצטרפה ליצרנית מוצרי הנייר קימברלי קלארק בהשקה דיספנסר ללא מגע עם חיישניים אלחוטיים שמודיעים למנהלי מתקנים מתי אוזלים נוזל החיטוי, הסבון או מגבות הנייר בתאי השירותים.

למעליות, הפתרונות הפשוטים במשרדים רבים יכולים להיות עובדי ניקיון שמחלקים מגבונים ללחיצה על כפתורים, אך יש גם מעליות ללא מגע יד אדם, שצפויות להיות פופולריות יותר.

היכולת לחבר מעליות של אוטיס וורלדווייד לטלפונים חכמים קיימת מ-2016, אך רוב העובדים לא ראו בכך צורך, אומר כריסטופר סמית, סגן הנשיא לשיווק ואסטרטגיית מוצר באוטיס. יישום הטלפון eCall של החברה מאפשר למשתמש לומר למעלית לאן הוא רוצה להגיע. הוא משמש גם לאיתור הנוכחות של העובד ולהעלאה שלו לקומת העבודה שלו.

אוטיס מפתחת גם מערכת תפעול מעלית בתנועת כף יד ללא מגע. החברה מדווחת על התעניינות רבה במאווררים האוטומטיים למעליות ובטכנולוגיית המדרגות הנעות שלה, שמתבססת על אור אולטרה סגול, שיכול לדברי החברה "לנטרל" מיקרו-אורגניזמים.

משרד "6 Feet" של חברת הנדל"ן Cushman & Wakefield / צילום: צילום מסך מתוך סרטון הפרויקט

קטיעת שרשרת ההדבקות

אחת הדרכים האפקטיביות להרחקת חיידקים מהמשרד היא להשאיר חולים בבית, בין השאר על ידי חיוב העובדים להשתמש ביישומים של שאלות על תסמינים אפשריים למחלה.

היישומים הללו, שאפשר להתאים לפי דרישה, מוצעים על ידי חברות רבות, כולל Insight, Cigna ו-FM:Systems, והם יכולים להציע הנחיות מה לעשות אם המשתמש חשוד שהוא נשא קורונה, ומעודדים באופו כללי את העובדים לעבוד מהבית.

"אם עובד מדווח על תסמינים, היישום שלנו משגר התרעה למפקח כדי ליידע אותו שאתה לא מרגיש טוב", אורמ סטן לקווין, סגן נשיא לשירותים ב-Insight.

מעקב אחרי מגעים שהיו לחולים יכול למזער את העברת הנגיף. תוכנה להזמנת מרחב עבודה יכולה לעזור לעקוב אחרי תנועת העובד במשרד. "יש לנו היכולת לומר שבריאן ישב כאן ליד שלושה אנשים. הוא היה בישיבה אחר הצהריים בחדר הזה והזה, וכך הוא נע בבניין", אורמ היינס מ-FM:Systems. התוכנה יכולה גם לשגר התרעה אוטומטית לכל מי שהיה במגע קרוב עם עובד שדיווח על תסמיני קוביד-19, עם מידע ממערכות תוכנה אחרות שיכולות לעקוב אחרי תנועת העובד באמצעות תגית הזיהוי, הלפטופ או הטלפון שלו.

מעקב אחרי תנועות של אנשים מעורר, כמובן, חששות לפגיעה בפרטיות. "לארגונים יש  המפתחות לקבל את המידע הזה, אבל זו ההחלטה שלהם", אומר היינס.

פחות מתח

מעבר למניעת ההדבקה בקוביד-19, משרדים רבים ינקטו צעדים כדי להפוך את עצמם לבריאים יותר ומתוחים פחות באופן כללי, במאמץ לגרום לעובדים לחוש יותר בטוחים לשהות בהם ולהיות יותר פרודוקטיביים.

לראשונה, כמה בעלי בניינים מגלים התעניינות באיכות האוויר שלהם, אומר פרופ' אלן מתוכנית הבניינים הבריאים בהרווארד. דברים בסיסיים כמו יותר אוויר מבחוץ ושיפור היעילות של מסנני אוויר יכולים להפחית מחלות והיעדרויות ולשפר את היכולות הקוגניטיביות של העובדים. חיישנים מרושתים ימלאו בכך תפקיד גדול, ויעניקו לבעלי בניינים ולמעסיקים הערכה ברורה ומפורטת יותר של איכות האוויר במתקנים שלהם - לדוגמה על ידי מדידת רמת הפחמן הדו-חמצני באוויר.

אופציה אחרת היא לשלב אור אולטרה-סגול שמשמיד חיידקים בחלק העליון של החדר, או בתעלות האוויר.

כמה חברות צפויות להשתמש בשיפורי תאורה וצליל כדי להפחית הרגשה רעה במשרד. "המתח עושה דברים קשים למערכות החיסון שלנו, ומסיח את דעתנו מהעבודה שלנו", אומרת סאלי אוגוסטין, פסיכולוגית סביבה ומנהלת בחברת הייעוץ Design With Science. אי אפשר אמנם לבטל גורמי מתח כמו תאריכי יעד ויעדי מכירות, אך אפשר להשתמש בטכנולוגיה כדי ליצור סביבת עבודה מרגיעה ובריאה יותר.

תאורה יכולה לעזור. "אנחנו זקוקים לתאורה רבה יותר מזו שאנחנו חשופים לה בסביבה בנויה", אומרת מריאנה פיגוארו, מנהל מרכז מחקרי התאורה במכון הפוליטכני Rensselaer. לפי ארבעה מחקרים בהובלת פרופ' פיגוארו על האפקט של אור משרדי על עובדי ממשל פדרלי, יותר אור במהלך היום משפר את השינה ואת מצב הרוח. זה לא חייב להיות אור שמש, אך הוא צריך להיות שילוב של תאורה כלפי מעלה ומטה כדי ליצור תאורה אחידה, היא אומרת.

המשרדים מעבירים יותר שליטה בתאורה לידי העובדים באמצעות הטלפונים החכמים שלהם, שגם חוסכים את הצורך במגע יד במתג. גם הטמפרטורה במשרד ניתנת לשליטה על ידי יישומי טלפון חכם כמו ComfyApp של קומפי, בלי מגע בטרמוסטט.

גם נוף וצלילים חשובים. "המחקר בתחום שלי מראה שכשמאזינים לצלילים טבעיים שהם טובים, רמות החרדה יורדות, ואנחנו מתרעננים מבחינה מנטלית", אומרת אוגוסטין. "גם מבט על הטבע גורם לנו להרגיש רעננים".

כשחלון המשרד שלנו אינו מציע נופים עוצרי נשימה, וידיאו או קלטת יכולים להיות אפקטיביים. "זה צריך ליצור רושם של התבוננות מרחוק על נוף", אומרת אוגוסטין. וידיאו של תנועה בשדה עם יער מרוחק ייצור את הרגיעה המיוחלת, אבל לא תקריב של חתול או שיח ורדים.

The Sound Agency, חברת טכנולוגיית אודיו מלונדון, השיקה זה עתה את Moodsonic, מוצר למנויים שמנגן ומקרין מוזיקה שלא חוזרת על עצמה. המוצר כבר מותקן בבנייני משרדים באוסטרליה, לונדון ואטלנטה. האופציות כוללות אחו עם ציוץ ציפורים ועלים נעים ברוח, נחל מבעבע או גלי אוקיינוס. אפשר להשמיע את הצלילים במרחב מוגבל או בכל המשרד.

כל היבט של חיי המשרד יושפע מהמשבר הנוכחי, אומר סאמיר שארמה, מנהל גלובלי של IOT וערים חכמות באינטל, והוא יכול להשתנות לטובה. "אל תבזבזו את המשבר הזה", הוא אומר. "העניין הוא לא לחזור למה שהיינו, אלא להגדיר מחדש את דרך החיים שלנו". 

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת