גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נא להכיר את הנציבה האירופית שרוצה לגרום לחברות הטק לשלם מסים

מרגרט פסטגר, שבתפקידה הקודם באיחוד הטילה קנסות חסרי תקדים על גוגל ואפל, נחושה להיות בחזית המאמצים להדק את הפיקוח על חברות טק בעניין תשלום מסים, התנהגות תחרותית ואחריות לתכנים ● גוגל, אפל ופייסבוק מתנגדות: "משטר האחריות המוגבלת עזר להציע חופש בחירה וחדשנות"

מרגרט וסטגר / צילום: Pool, רויטרס
מרגרט וסטגר / צילום: Pool, רויטרס

חברות הייטק גדולות, בהן אלפאבית (החברה האם של גוגל), אמזון ופייסבוק, ניצבות בפני סרט נע של חקיקה אירופית בהתהוות, שמטרתה לרסן את התנהגותן הלא-תחרותית לכאורה, לאלץ אותן לשלם יותר מסים ולכפות עליהן לקחת יותר אחריות לתכנים לא חוקיים בפלטפורמות שלהן, כך לפי מקור בכיר באיחוד האירופי.

מרגרט פסטגר, נציבת המדיניות הדיגיטלית וההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי, פירטה אתמול לראשונה תוכנית מקיפה לריסון ענקיות הטק האמריקניות, באמצעות חבילת יוזמות שהאיחוד החל לגבש בשבועות האחרונים. המטרה היא להגדיר תחומים משפטיים ברורים עבור חברות טק, ולא רק ליישם חוקים קיימים של הגבלים עסקיים, לדוגמה.

"זה קומפלקס שלם של דברים. לא עושיים את זה בחקיקה אחת", אמרה פסטגר בראיון עם קבוצת כתבים קטנה. פסטגר, שבתפקידה הקודם כנציבת האיחוד לענייני תחרות הטילה קנסות חסרי תקדים על גוגל והורתה לאפל לשלם לאירלנד 14.5 מיליארד דולר במסים שהיא לא גבתה, קודמה בשנה שעברה לתפקיד סגנית נשיא הנציבות האירופית, שממונה על התחרות ההוגנת ועל חקיקה חדשה למגזר הדיגיטלי.

"אחרי שקיבלתי את המנדט הראשון ואת תיקי התחרות הספציפיים הראשונים, מה שראיתי בבירור הוא שאנחנו זקוקים לאכיפה קפדנית של חוקי התחרות ההוגנת, אך גם לרגולציה חדשה", היא אמרה.

תוכנית הרגולציה של פסטגר תשמור את האיחוד האירופי בחזית המאמצים להדק את הפיקוח על חברות טק ברחבי העולם. האיחוד האירופי הכניס לתוקף ב-2018 משטר הגנה על נתונים שנקרא "הרגולציה הכללית להגנה על נתונים", GDPR, ששימשה השראה בין יתר לרגולציה דומה שנכנסה לתוקף בקליפורניה בינואר. גם לרגולציה אירופית נוספת בתחום הדיגיטלי צפויה להיות השפעה מעבר לאירופה. משרד המשפטים האמריקני הציע בחודש שעבר לבטל חוקים שמגבילים את אחריות חברות הטק למה שאנשים מעלים לפלטפורמות שלהן. רשות ההגבלים העסקיים הבריטית הציעה להקים גוף פיקוח מיוחד לשווקים הדיגיטליים, שתהיה לו בין היתר סמכות להורות לחברות טק גדולות לחלוק נתונים עם חברות קטנות.

אתגר הקורונה: איסוף נתונים לצד פרטיות

רוב הממשלות האירופיות שהשיקו יישומי מעקב אחרי שרשראות הידבקות בקורונה, מתבססות על מסגרות התוכנה החדשה של גוגל ואפל לשם כך, כולל גרמניה ואיטליה. רק היישום בצרפת סובל משיעור אימוץ נמוך מדי.

האיחוד האירופי פרסם במאי הנחיות לממשלות וחברות טק בנושא של איך לאזן בין פרטיות והצורך לאסוף נתוני בריאות רגישים. פסטגר אימצה את המערכת שבה משתמשות אפל וגוגל, בין היתר מפני שהיא משאירה את רוב נתוני המשתמשים על הטלפון . זה היה מקרה נדיר שבו חברות אמריקניות קיבלו ציונים לשבח מגורמים אירופיים שמגינים על פרטיות משתמשים.

"אם זו מערכת וולונטרית אבל אנשים לא מאמינים לה ולא מצטרפים, היא לא עובדת", אמרה פסטגר לוול סטריט ג'ורנל בראיון באפריל.

בשבוע שעבר היא פירטה שלוש הצעות נפרדות של חקיקה שצפויות להגשה לפרלמנט האירופי ולממשלות המדינות החברות עד סוף שנה זו. אחת מהן מטפלת באחריות חברות הטק לתכנים שעולים בפלטפורמות שלהן. כמה ממשלות והפרלמנט האירופי תמכו בצעדים כאלו, ולכן צפוי שההצעות יזכו לתמיכה רחבה ויעברו את החקיקה עד סוף שנת 2021.

חוקי הסחר האלקטרוני הנוכחיים של האיחוד האירופי הם משנת 2000, כש"איש לא יכול היה לתאר לעצמו את המצב שלנו היום, שהפלטפורמות אינן רק ערוצים, אלא מערכות אקולוגיות שלמות, שבהן הרבה ממה שקורה מתורגם לכסף על ידי הפלטפורמה עצמה", היא אמרה.

חברה אמריקאית, וגם יישות אירופית

פסטגר הסבירה שהאיחוד האירופי לא ידרוש שהפלטפורמות "יהיו אחראיות מבחינה משפטית לכל פוסט או מוצר מזויף שמועלה למכירה", אלא שהן יקימו מנגנוני התייחסות שעסקים ויחידים יוכלו לפנות אליהם כשהפוסטים והמודעות שלהם יוסרו.

תנאי אחר שייכפה על החברות יחייב פלטפורמות לרשום את עצמן כישויות עסקיות באירופה, אמרה פסטגר. "זאת, כדי שכולן יישלטו על ידי אותו מערך של חוקים, וזה נוגע לפלטפורמות מהיכן שהן לא יבואו על פני כדור הארץ".

חוקים בני עשרות שנים בארה"ב ובאירופה הגנו על חברות טק מאחריות משפטית רבה על מה שהמשתמשים עושים בפלטפורמות שלהן. קובעי מדיניות משני עברי האוקיינוס האטלנטי מציעים כעת לבטל את ההגנות הללו, ומאשימים את פלטפורמות הטק בהרשאת ההפצה של מידע כוזב אלקטורלי, שמועות לא מבוססות על הקורונה ועוד פוסטים זדוניים ללא בסיס.

הנציבות האירופית השיקה ביוני חודש של התייעצות ציבורית על שינויים שמוצעים בחוק השירותים הדגיטליים הקיים, שהם חלק מחבילת החקיקה החדשה. אפל הגיבה בהגנה על המשטר הקיים. "משטר האחריות המוגבלת עזר להציע חופש בחירה וחדשנות", נאמר בתגובת החברה הזו. אפל קראה גם לחוקים חדשים להיות גמישים מספיק למגוון של ספקי שירותים. "מה שהגיוני לפלטפורמה של השתתפות בתכנים עם הפנים לציבור, אולי לא מתאים או מעשי מבחינה טכנולוגית לשירותים של תקשורת אישית או אחסון", אמרה החברה.

חקיקה נוספת תהיה בעניין רשימה של פרקטיקות אסורות. המטרה היא למנוע מהפלטפורמות להשתמש בדומיננטיות שלהן כדי לחנוק יריבים קטנים יותר. ההשראה הגיעה משלוש תביעות ההגבלים העסקיים באירופה נגד גוגל, שהטילו עליה קנסות כוללים בסך מעל 9 מיליארד דולר.

בנפרד, פסטגר אמרה בראיון שהיא מעונינת בסמכויות חקירה מוגדלות שיאפשרו לה להורות לכל החברות בסקטור מסוים לשנות את התנהגותן כדי שהן לא יהוו מונופול בשוק מסוים. חקיקה כזו "תמנע עלייה של שומרי סף חדשים, כדי שיישאר לנו היתרון של תחרות בשוק", היא אמרה.

האיחוד האירופי שוקל מס דיגיטלי

בתחום המיסוי, האיחוד האירופי שוקל להשיק מס דיגיטלי מיוחד, אחרי שממשל טראמפ ומדינות אירופיות כמו צרפת הגיעו למבוי סתום בדיונים בעניין זה. הנציבות האירופית, וכמה מדינות באירופה, אמרו בשנה האחרונה שאם הדיונים הבינלאומיים בנושא זה ייכשלו עד סוף שנת 2020, האיחוד יעלה הצעה למס דיגיטלי משלו.

האיחוד האירופי הציע להקים ערוץ דיאלוג מיוחד לטכנולוגיה וסחר עם ארה"ב כדי ללבן את הבעיות הללו. "נעשה מה שנוכל כדי שזה יקרה", היא אמרה.

פסטגר טוענת שמס דיגיטלי מוצדק בגלל ההגינות שלו. "הרבה עסקים צריכים לעבוד כה קשה כדי להרוויח, ולשלם מס על הרווח הזה", היא אמרה. "הם לא צריכים להיתקל במתחרים על ההון, העובדים המיומנים והלקוחות, שלא תורמים לחברה. זה לא קשור לשאלה מהיכן אתה מגיע, אלא לעשיית עסקים בדרך שוויונית".

בנייר עמדה שהיא הגישה לנציבות האירופית בשבוע שעבר, גוגל הזהירה מפני אימוץ חוקים נוקשים שימנעו ממנה לקדם את השירותים שלה, שעליהם היא כבר נקנסה על ידי האיחוד האירופי. גוגל טענה שהפרקטיקות שלה יכולות לעזור למשתמשים, כמו לדוגמה, העמדת המפות שלה בראש כמה חיפושים בגוגל.

גוגל היא יעד לחקירות ראשוניות ביחס לכמה משירותיה שאינם חיפוש, והנציבות שיגרה בקשות חדשות למסמכים מגוגל בחודשים האחרונים, מסרה פסגטר.

פייסבוק אומרת שהמטרה של הצעות האיחוד האירפי אינה לטפל ב"פער אכיפה", אלא "הורדת הסטנדרט המשפטי והראייתי של התערבות", שתאפשר לנציבות האירופית לפעול ולאכוף תיקונים.

גם שדולות טק קוראות לזהירות בחקיקה חדשה. "הנציבות האירופית צריכה לשקול בזהירות ראיות לפוטנציאל של נזק ואת העלויות הפוטנציאליות של התערבות מלמעלה למטה", אמר קייבן חאזמי-ג'בלי, יועץ לרגולציה של התאחדות תעשיית המחשבים והתקשורת, שדולה שמייצגת חברות כולל אמזון, פייסבוק וגוגל. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו