גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך על הריץ: ריב הירושה שמאיים לפרק את האימפריה של התאומים הבריטיים

האחים פרדריק ודייויד ברקלי הקימו מאפס חברת ענק מרשימה שכוללת, בין היתר, את מלון "ריץ" בלונדון ואת העיתון "דיילי טלגרף" • סכסוך מכוער על העברת הרכוש לדור הבא גלש לפסים משפטיים, כולל האזנות סתר שהאחיינים התקינו לדוד פרדריק בחדר עישון הסיגרים במלון

מלון ריץ בלונדון. נמכר השנה לבעלים מקטאר ב־800 מיליון ליש"ט / צילום: Toby Melville, רויטרס
מלון ריץ בלונדון. נמכר השנה לבעלים מקטאר ב־800 מיליון ליש"ט / צילום: Toby Melville, רויטרס

לפני 30 שנה, שניים מעשירי בריטניה, התאומים המיליאדרים דייויד ופרדריק ברקלי, נפגשו על סיפון יאכטה מפוארת כדי לחלק את האימפריה שלהם לצאצאיהם. היום, העסקה ההיא שהוסכמה על סיפון ה"ליידי ביאטריס" מול מונאקו, הכניסה את אחת המשפחות הבריטיות החשאיות והמקושרות ביותר בבריטניה למאבק משפטי ציבורי מאוד, שכולל שערוריית ריגול, סכסוך על מכירת מלון ריץ בלונדון ונתק בין שני האחים שהיו בעבר בלתי נפרדים ועלו יחד מאשפתות. במסגרת המאבק, בני משפחתו של דייויד התקינו מכשיר האזנה במלון ריץ, כדי לצותת לפרדריק ובתו כשהם דנו באסטרטגיה שלהם.

האח פרדריק ברקלי התחרט בדיעבד על אותה עסקה, שהותירה לבתו אחזקת מיעוט באימפריה המשפחתית, מספרים מקורות יודעי דבר. לפי מקור אחר, פרדריק רוצה כעת שהצד של אחיו דייויד יקנה את האחזקה של הבת. משפחתו של דייויד מצידה, מאשימה את פרדריק בבית משפט בביצוע עבירות בניסיון להשפיע על עסקים שהוא יצא מהם.

המריבה מדגימה היטב את הבעיות המסורתיות של העברת הון מהיזמים המייסדים לבני המשפחה השונים שיש להם אינרטסים מתחרים.

עד השנה, התאומים לבית ברקלי היו ידועים בעיקר כבעלים של מלון ריץ והעיתון "דיילי טלגרף", יומון שמרני בעל השפעה, שבו עבד פעם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. ההון שלהם, לפי רשימת העשירים של "סאנדיי טיימס", הוא כ-8.8 מיליארד דולר ביחד, ולא פחות גדולה ממנו הייתה התשוקה של השניים להישאר אלמוניים. שנים רבות הם התגוררו בטירה מודרנית על אי קטן בתעלת למאנש, והעסקים שלהם התנהלו ממקלטי מס מקומייים על ידי נבחרת של עוזרים ותיקים.

המתחים בין משפחות האחים עלו לפני השטח כאשר פרדריק ובתו אמנדה הגישו תביעה נגד שלושה מילדיו של דייויד, אחד מנכדיו ושני מנהלי עסקים של המשפחה, על שימוש לרעה לכאורה במידע פרטי, הפרת אמונים ועבירות על חוקי הגנת הנתונים בבריטניה.

פרדריק "ייחס אמון רב לשניים מאחייניו שניהלו את אימפריית העסקים שהוא הקים יחד עם אחיו", אמר פרקליטו, הפין ריס, בבית המשפט. "הוא אדם שנותר לו כעת לחשוב על בגידתם של האחיינים, ואב שהיה עד לאפליה של בתו על ידי בני הדודים שלה".

בטענות ההגנה בתיק ברקלי נגד ברקלי שהוגש ביוני, בניו של דייויד, איידן, הווארד ואליסטר, ונתבעים נוספים, הודו בפומבי בציתות לפרדריק ואמנדה במלון ריץ. הם הודו בהפרת אמונים ושימוש לרעה במידע פרטי, אך דחו את כל ההאשמות האחרות, וטענו שלא גרמו לתובעים כל נזק כלכלי. בכתב ההגנה נאמר שפרדריק לא היה מעורב ישירות בעסק המשפחחתי ברוב 30 השנה האחרונות, אך הוא קיים שיחות בנושאים מסחריים רגישים שיכלו להזיק לעסק.

האזנות סתר במלון 

ב-13 בינואר השנה צולם בנו של האח דייויד, אליסטר בן ה-30, במצלמות של מצפה הזכוכית של ריץ. אליסטר היה לבוש בסווצ'רט של אוניברסיטת הרווארד ובמכנסי אימון והוא צולם כשהאו מחליף כרטיס זכרון דיגיטלי במתקן האזנה שהוכנס למתאם בשקע חשמל. הצילומים נמסרו לבית המשפט. החדר הזה היה החביב על האח פרדריק, שנהג לעשן בו סיגרים.

האחיין אליסטר ברקלי מצולם כשהוא מתקין מכשיר ציתות בחדר הסיגרים / צילום: רויטרס

במשך חודשיים קלט מכשיר הציתות שיחות מסחריות ופרטיות רגישות בין פרדריק לבתו אמנדה, כך לפי מסמכי התביעה שהם הגישו. ההקלטות,, שאליסטר ואחיו המבוגר יותר איידן כינו "פודקסטים" בתכתובות ווטסאפ הפרטיות שלהם, כללו מעל 1,000 שיחות נפרדות ב-94 שעות הקלטה.

אליסטר, נהג מרוצים לשעבר, אחסן עותקים של כמה הקלטות במחשבי לפטופ שלו, לפי מסמכי ההגנה. מאוחר יותר הוא הרס לפטופ אחד, ונתן אותו לעוזרת הבית שלו שזרקה אותו ואת מתקן הציתות לפס אשפה.

דייויד ופרדריק ברקלי נולדו במערב לונדון למשפחה בת תשע נפשות. התאומים פונו אל מחוץ לונדון לפני ההפצצות הגרמניות. אב המשפחה מת בצעירותם, מסיבוכי גז ממלחמת העולם הראשונה.

הם עזבו את בית הספר בגיל 16 כדי לעבוד כסיידים ברחובות לונדון שאחרי המלחמה. לאחר מכן החלו לקנות בית מגורים בשכירות נמוכה, שהם הפכו לבתי מלון. מאוחר יותר הם קנו עוד בבתי מלון, והסתעפו לעסקי קנייה ומכירה של תיק נכסים. כמה אנשים שזוכרים אותם מהתקופה ההיא מתארים אותם כנושאים ונותנים קשוחים, שנהגו להתחלף ביניהם בתפקידים. אחד מהם תיאר את האחים כ"טווידלידם וטווידלידי מחליפים ביניהם מילים".

אי פרטי למגורי המשפחה

ב-1993 הם קנו את Brecqhou (ברקיו), אי של כ-280 דונם בתעלת למאנש (התעלה הבריטית). הם בנו שם טירה ענקית, עם צריחים ומגדלים, שאותה כינו "מבצר ברקיו". 

את מלון ריץ הם קנו ב-1995, במהלך שהוציא אותם מן האלמוניות היחסית שלהם והכניס אותם לליגה הראשונה של החברה הבריטית. בשנת 2000 הם קיבלו מהמלכה תואר אבירות. אחרי כך פנתה המשפחה לעיתונות, וקנתה סדרה של עיתונים. ב-2004 הם קנו את ה"דיילי טלגרף", הפופולרי בין השמרנים הבריטים.

לשני האחים היו השקפות פוליטיות זהות, כמו העלאה על נס של אינדיבידואליזם בסגנון שוק חופשי מאסכולת מרגרט תאצ'ר, ראשת הממשלה לשעבר שמתה במלון ריץ כשהיתה אורחת בני ברקלי. אבל לאחים חובבי הסיגרים היו גם תחביבים שונים: פרדריק נהנה מריקודי נשפים, ואילו אחיו הדתי דייויד, אוהב לשוחח על תיאולוגיה.

הם וצאצאיהם התכנסו לחגים משותפים באי ברוקיו ובבתי המשפיה בשווייץ, לונדון ומונאקו. בני משפחה משני הצדדים ישבו על כסאות העור בחדר הטעימה של הסיגרים במלון ריץ כדי לעשן ולדבר על עסקים.

ב-2004, פול אמורג'י, איש עסקים ופוליטיקאי מהאי הסמוך סארק היה בקבוצה שביקרה בברקיו. האחים קנו נכסים בסארק ורצו לשנות את החוקה הפוליטית שלו, שהיתה החוקה הפיאודלית האחרונה באירופה. אמורג'י ומפלגתו היו נגד רבים מהשינויים שהם הציעו.

דייויד ופרדריק, בבלייזרים ועניבות, הכניסו את הקבוצה האורחת מסארק לחדר גדול עם פופים. מלצרים בעניבות פרפר וג'קטים לבנים הגישו קפה ומים בכוסות שנשאו את המונוגרמה DF (השמות הפרטיים של האחים). "זה היה כמו לשוחח עם ייצור בעל שני ראשים. האחד התחיל את השיחה, והשני השלים אותה", סיפר אמורג'י. "הם היו בהרמוניה גדולה".

היום מתברר שפרדריק תמיד התחרט על הסכמתו לאופן חלוקת הרכוש המשפחתי עם דייויד, לפי יודעי דבר. במקום החלוקה הפשוטה 50:50, הוקמה קרן שחילקה 25% מהרכוש המשפחתי העיקרי לכל אחד מהצאצאים הישירים, כלומר שלושת בניו של דייויד, שהם איידן, בן 64, הווארד בן 60 ואליסטר, ואמנדה בתו של פרדריק, בת 42.

חילקו את הנכסים לילדים

דייויד חשב שהחלוקה ביחס של 75:25 משקפת את העובדה שמשפחתו גדולה יותר, ושאיידן כבר מתחיל לנהל את העסק, לפי שני מכרים של המשפחה. אמנדה ברקלי הניתה רק בת 11 כשהדיונים החלו.

פרדריק הסכים לעסקה הלא רגילה גם מפני שאחיו היה חולה באותו שלב, לפי מקור. ב-2012 פרדריק תיאר את אחיו במסמך מסייע לעדות שקשורה לבעלות על בתי מלון בלונדון, כ"חולה רציני זה זמן מה באנגינה (פקטוריס, תעוקת לב)".

הסכסוך התמקד במלון ריץ, שהיה פרת מזומנים מניבה למשפחת ברקלי. במארס, כשמגיפת הקורונה סגרה בתי מלון סביב העולם, חברת האחזקות של משפחה הודיעה על מכירת ריץ. הקונה וסכום העסקה לא נחשפו. מקור יודע דבר מסר שהעסקה היתה בהיקף כ-800 מיליון ליש"ט והקונה הוא איש עסקים מקטאר, עבדול-האדי מאנה אל-חג'רי, גיסו של האמיר של קטאר. לא ניתן היה להשיג את אל חג'רי לתגובה, וגם מלון ריץ לא הגיב. 

עוד כתבות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

בורסת תל אביב שוברת שיאים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה חיובית בת"א; קמטק מטפסת ב-3%, מדד הבנייה עולה בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות