גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגירעון הפדרלי בארה"ב: קרוב ל-3 טריליון דולר, 14% מהתמ"ג, שיא של 75 שנה

הגירעון הפדרלי צפוי השנה להיות הגדול ביותר במונחי תמ"ג מאז מלחמת העולם השנייה ● הגירעון עלול להתרחב עוד יותר אם הקונגרס והבית הלבן יסכימו בהמשך חודש זה לעוד סבב של הוצאה לשעת חירום

מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס
מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס

הגירעון התקציבי האמריקאי התקרב ל-3 טריליון דולר ב-12 החודשים עד סוף יוני, כאשר ההוצאה על עידוד הכלכלה גאתה ותקבולי המס צנחו. מדובר על הגירעון הפדרלי שצפוי השנה להיות הגדול ביותר במונחי תמ"ג מאז מלחמת העולם השנייה.

הגירעון השנתי במונחי יוני 2020 הסתכם ב-14% מהתמ"ג האמריקאי, לעומת 10.1% מהתמ"ג בפברואר 2010, כשארה"ב היתה עדיין בהבראה מהמיתון הקודם. בחודש שעבר (יוני) לבדו, הגירעון זינק לשיא חודשי של 864 מיליארד דולר, מסר אתמול (ב') משרד האוצר האמריקאי - כמעט כמו סך הגירעון בשנת התקציב הקודמת, שהיה 984 מיליארד דולר.

משרד התקציבים בקונגרס מעריך שהגירעון יגיע אולי ל-3.7 טריליון דולר בשנת התקציב שתסתיים ב-30 בספטמבר. אך הגירעון עלול להתרחב עוד יותר אם הקונגרס והבית הלבן יסכימו בהמשך חודש זה לעוד סבב של הוצאה לשעת חירום, שהכלכלנים טוענים שהיא חיונית לשמירה על עסקים ומשקי בית צפים עד שהמשק יתחיל להתאושש.

הקונגרס אישר מאז מרץ 3.3 טריליון דולר בהוצאה חדשה כדי להילחם בסגירת העסקים במשבר הקורונה, כולל המחאות למשקי בית והלוואות ומענקי חירום לעסקים ורשויות מקומיות במצב קשה. ממשל טראמפ גם דחה תשלומי מס הכנסה אישי ותאגידי עד 15 ביולי במאמץ לשמור על יותר מזומנים בארנקים האמריקאים.

"החדשות הטובות הן שאנחנו מקבלים עזרה כספית לדלת שלנו במהירות", אמרה מיה מגקינס, נשיאת "הוועדה לתקציב פדרלי אחראי". "החדשות הרעות הן שאנחנו צריכים ללוות סכומי שיא על גבי כה רהבה הוצאה ללא כיסוי וקיצוצי מס שהמחוקקים אישרו בשנים האחרונות".

האבטלה הנרחבת וסגירת עסקים הורידו את תקבולי המס וגם העלו את ההוצאה על רשתות ביטחון כולל דמי אבטלה ועזרה במזון. הגל החדש של מקרי הקורונה ברחבי הדרום והמערב האמריקאים מכריחים כמו מדינות כמו טקסס להטיל מחדש הגבלות ריחוק חברתי, ומעמידים בספק הבראה כלכלית מהירה.

גירעונות פדרליים מתרחבים בדרך כלל במצבי מיתון ומצטמצמים כאשר הכלכלה צומחת. הפעם, הגירעון כבר עלה בשנים האחרונות של ההתרחבות שנמשכה עשר שנים והסתיימה בפברואר, בעקבות רפורמות המס של ממשל טראמפ מ-2017.

התמיכה הפוליטית בריסון הגירעונות פחתה בוושינגטון בשנים האחרונות, כאשר הביקוש העולמי המתמשך לנכסים של האוצר האמריקאי החזיקו את עלויות הכסף קרוב לרמות שפל היסטוריות. למרות הגאות בגיוסי ההון של הממשל, עלות הריבית נטו ירדה ב-11% בתשעת החודשים הראשונים של שנת התקציב, מסר האוצר אתמול (ב').

העלייה הדרמטית בגירעון עוררה מקפאונם כמה רפובליקנים ועובדים בבית הלבן, שטוענים נגד חבילת תמריצים מקיפה חדשה למשק, וקוראים במקום זאת לסיוע צר וממוקד יותר במגזרים שנפגעו קשה במיוחד.

הדמוקרטים וכלכלנים רבים, לעומת זאת, אומרים שקובעי המדיניות צריכים לטפל בבעיה הדוחקת ביותר - שליטה בנגיף ותמיכה במשקי הבית ובעסקים - ולחשוש מן הגירעון רק מאוחר יותר, מפני שעלות ההלוואות נמוכה כל כך. תשואת אג"ח האוצר האמריקאית הבסיסית לעשר שנים היתה אמש 0.622%, ירידה מיותר מ-2% לפני שנה.

משרד התקציבים בקונגרס העריך בשבוע שעבר ששיעור האבטלה יעלה בסוף השנה ל-10.5% לעומת שפל של 50 שנה, כ-3.5%, לפני משבר הקורונה. הכלכלה אמנם צפויה לצמוח במחצית השנייה של השנה, את התוצר ברבעון הרביעי של 2020 צפוי להיות נמוך ב-5.9% ביחס לרבעון הרביעי של 2019.

הכלכלה הראתה סימני חיים במאי וביוני כאשר חלקים מארה"ב נפתחו מחדש לעסקים. מספר האמריקאים שקיבלו דמי אבטלה ירד בכמעט 700,000 ל-18.1 מיליון בשבוע שהסתיים ב-27 ביוני, וזה היה נתון האבטלה הנמוך ביותר מאז השבוע שהסתיים ב-18 באפריל. המעסיקים גייסו 7.5 מיליון עובדים במאי וביוני אחרי שהם פיטרו 21 מיליון עובדים במרץ ואפריל.

אבל לא ברור אם הקצב הזה של יצירת מקומות עבודה ופחות פיטורים יוכל להימשך, מפני שמקרי הקורונה גורמים למדינות בארה"ב לשקול מחדש את תוכניות הפתיחה שלהן, ויוצרים אי ודאות חדשה לעסקים וצרכנים רבים.

ביוני, ההוצאה של הממשל נסקה ל-1.1 טריליון דולר מ-342 מיליארד דולר ביוני 2019, מסר אתמול האוצר. כמעט מחצית מסך ההוצאה הזו הופנה להלוואות לעסקים קטנים שמסופקות במסגרת "תוכנית ההגנה על משכורות", PPP . תשלומי דמי האבטלה עלו מכ-2 מיליארד דולר ביוני 2019 ל-116 מיליארד דולר בחודש שעבר. כמחצית מסכום זה מימנה את ההטבה השבועית המיוחדת של 600 דולר שהקונגרס אישר למובטלים בהמסגרת מה שנקרא "חוק Cares". התשלומים הללו יסתיימו בסוף חודש זה אלא אם הקונגרס יאריך אותם.

ההכנסות הפדרליות ירדו ביוני ב-28% ל-241 מיליארד דולר, בין היתר בעקבות החלטת הממשל לדחות את מועדי תשלומי המיסים. הממשל מקבל בדרך כלל שטף של הכנסות בחודש יוני, כאשר חברות ויחידים משלמים מקדמות מס רבעוניות. בכירים באוצר אמרו שהם צופים לקבל חלק גדול מההכנסות הללו ביולי, אם כי גם קיצוצי שכר וירידה בפעילות הכלכלית מעיקים על ההכנסה הפדרלית.

בתשעת החודשים הראשונים של שנת התקציב, מאוקטובר 2019 עד יוני 2020, הגירעון התקציבי הגיע ל-2.7 טריליון דולר, מסר האוצר, יותר מפי שלושה מהגיערון בתקופה המקבילה שנה לפני כן. התקבולים ירדו ב-13% בהשוואה שנתית, וההוצאה עלתה ב-49%.

עוד כתבות

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק