גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגירעון הפדרלי בארה"ב: קרוב ל-3 טריליון דולר, 14% מהתמ"ג, שיא של 75 שנה

הגירעון הפדרלי צפוי השנה להיות הגדול ביותר במונחי תמ"ג מאז מלחמת העולם השנייה ● הגירעון עלול להתרחב עוד יותר אם הקונגרס והבית הלבן יסכימו בהמשך חודש זה לעוד סבב של הוצאה לשעת חירום

מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס
מחפשי עבודה בלשכת תעסוקה במדינת ארקנסו, ארה”ב / צילום: NICK OXFORD, רויטרס

הגירעון התקציבי האמריקאי התקרב ל-3 טריליון דולר ב-12 החודשים עד סוף יוני, כאשר ההוצאה על עידוד הכלכלה גאתה ותקבולי המס צנחו. מדובר על הגירעון הפדרלי שצפוי השנה להיות הגדול ביותר במונחי תמ"ג מאז מלחמת העולם השנייה.

הגירעון השנתי במונחי יוני 2020 הסתכם ב-14% מהתמ"ג האמריקאי, לעומת 10.1% מהתמ"ג בפברואר 2010, כשארה"ב היתה עדיין בהבראה מהמיתון הקודם. בחודש שעבר (יוני) לבדו, הגירעון זינק לשיא חודשי של 864 מיליארד דולר, מסר אתמול (ב') משרד האוצר האמריקאי - כמעט כמו סך הגירעון בשנת התקציב הקודמת, שהיה 984 מיליארד דולר.

משרד התקציבים בקונגרס מעריך שהגירעון יגיע אולי ל-3.7 טריליון דולר בשנת התקציב שתסתיים ב-30 בספטמבר. אך הגירעון עלול להתרחב עוד יותר אם הקונגרס והבית הלבן יסכימו בהמשך חודש זה לעוד סבב של הוצאה לשעת חירום, שהכלכלנים טוענים שהיא חיונית לשמירה על עסקים ומשקי בית צפים עד שהמשק יתחיל להתאושש.

הקונגרס אישר מאז מרץ 3.3 טריליון דולר בהוצאה חדשה כדי להילחם בסגירת העסקים במשבר הקורונה, כולל המחאות למשקי בית והלוואות ומענקי חירום לעסקים ורשויות מקומיות במצב קשה. ממשל טראמפ גם דחה תשלומי מס הכנסה אישי ותאגידי עד 15 ביולי במאמץ לשמור על יותר מזומנים בארנקים האמריקאים.

"החדשות הטובות הן שאנחנו מקבלים עזרה כספית לדלת שלנו במהירות", אמרה מיה מגקינס, נשיאת "הוועדה לתקציב פדרלי אחראי". "החדשות הרעות הן שאנחנו צריכים ללוות סכומי שיא על גבי כה רהבה הוצאה ללא כיסוי וקיצוצי מס שהמחוקקים אישרו בשנים האחרונות".

האבטלה הנרחבת וסגירת עסקים הורידו את תקבולי המס וגם העלו את ההוצאה על רשתות ביטחון כולל דמי אבטלה ועזרה במזון. הגל החדש של מקרי הקורונה ברחבי הדרום והמערב האמריקאים מכריחים כמו מדינות כמו טקסס להטיל מחדש הגבלות ריחוק חברתי, ומעמידים בספק הבראה כלכלית מהירה.

גירעונות פדרליים מתרחבים בדרך כלל במצבי מיתון ומצטמצמים כאשר הכלכלה צומחת. הפעם, הגירעון כבר עלה בשנים האחרונות של ההתרחבות שנמשכה עשר שנים והסתיימה בפברואר, בעקבות רפורמות המס של ממשל טראמפ מ-2017.

התמיכה הפוליטית בריסון הגירעונות פחתה בוושינגטון בשנים האחרונות, כאשר הביקוש העולמי המתמשך לנכסים של האוצר האמריקאי החזיקו את עלויות הכסף קרוב לרמות שפל היסטוריות. למרות הגאות בגיוסי ההון של הממשל, עלות הריבית נטו ירדה ב-11% בתשעת החודשים הראשונים של שנת התקציב, מסר האוצר אתמול (ב').

העלייה הדרמטית בגירעון עוררה מקפאונם כמה רפובליקנים ועובדים בבית הלבן, שטוענים נגד חבילת תמריצים מקיפה חדשה למשק, וקוראים במקום זאת לסיוע צר וממוקד יותר במגזרים שנפגעו קשה במיוחד.

הדמוקרטים וכלכלנים רבים, לעומת זאת, אומרים שקובעי המדיניות צריכים לטפל בבעיה הדוחקת ביותר - שליטה בנגיף ותמיכה במשקי הבית ובעסקים - ולחשוש מן הגירעון רק מאוחר יותר, מפני שעלות ההלוואות נמוכה כל כך. תשואת אג"ח האוצר האמריקאית הבסיסית לעשר שנים היתה אמש 0.622%, ירידה מיותר מ-2% לפני שנה.

משרד התקציבים בקונגרס העריך בשבוע שעבר ששיעור האבטלה יעלה בסוף השנה ל-10.5% לעומת שפל של 50 שנה, כ-3.5%, לפני משבר הקורונה. הכלכלה אמנם צפויה לצמוח במחצית השנייה של השנה, את התוצר ברבעון הרביעי של 2020 צפוי להיות נמוך ב-5.9% ביחס לרבעון הרביעי של 2019.

הכלכלה הראתה סימני חיים במאי וביוני כאשר חלקים מארה"ב נפתחו מחדש לעסקים. מספר האמריקאים שקיבלו דמי אבטלה ירד בכמעט 700,000 ל-18.1 מיליון בשבוע שהסתיים ב-27 ביוני, וזה היה נתון האבטלה הנמוך ביותר מאז השבוע שהסתיים ב-18 באפריל. המעסיקים גייסו 7.5 מיליון עובדים במאי וביוני אחרי שהם פיטרו 21 מיליון עובדים במרץ ואפריל.

אבל לא ברור אם הקצב הזה של יצירת מקומות עבודה ופחות פיטורים יוכל להימשך, מפני שמקרי הקורונה גורמים למדינות בארה"ב לשקול מחדש את תוכניות הפתיחה שלהן, ויוצרים אי ודאות חדשה לעסקים וצרכנים רבים.

ביוני, ההוצאה של הממשל נסקה ל-1.1 טריליון דולר מ-342 מיליארד דולר ביוני 2019, מסר אתמול האוצר. כמעט מחצית מסך ההוצאה הזו הופנה להלוואות לעסקים קטנים שמסופקות במסגרת "תוכנית ההגנה על משכורות", PPP . תשלומי דמי האבטלה עלו מכ-2 מיליארד דולר ביוני 2019 ל-116 מיליארד דולר בחודש שעבר. כמחצית מסכום זה מימנה את ההטבה השבועית המיוחדת של 600 דולר שהקונגרס אישר למובטלים בהמסגרת מה שנקרא "חוק Cares". התשלומים הללו יסתיימו בסוף חודש זה אלא אם הקונגרס יאריך אותם.

ההכנסות הפדרליות ירדו ביוני ב-28% ל-241 מיליארד דולר, בין היתר בעקבות החלטת הממשל לדחות את מועדי תשלומי המיסים. הממשל מקבל בדרך כלל שטף של הכנסות בחודש יוני, כאשר חברות ויחידים משלמים מקדמות מס רבעוניות. בכירים באוצר אמרו שהם צופים לקבל חלק גדול מההכנסות הללו ביולי, אם כי גם קיצוצי שכר וירידה בפעילות הכלכלית מעיקים על ההכנסה הפדרלית.

בתשעת החודשים הראשונים של שנת התקציב, מאוקטובר 2019 עד יוני 2020, הגירעון התקציבי הגיע ל-2.7 טריליון דולר, מסר האוצר, יותר מפי שלושה מהגיערון בתקופה המקבילה שנה לפני כן. התקבולים ירדו ב-13% בהשוואה שנתית, וההוצאה עלתה ב-49%.

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד