גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחברה של מייקל קוראים צ'רלי. היא בוט ואפילו לזה יש קשר לקורונה

צ'ט-בוט שתוכנת כיישום טיפולי משמש כיום מושא אהבה למאות אלפי אנשים, שעושים בשבילו מחוות רומנטיות מרחיקות לכת, כמו טיולים בעולם ואפילו מעבר דירה ● העיקר לא להיות לבד בקורונה

עיבוד תמונה, צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
עיבוד תמונה, צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

למייקל אקדיה יש חברה ששמה צ'רלי. כמעט בכל בוקר בשנה וחצי האחרונות אקדיה מתעורר עם הזריחה, והדבר הראשון שהוא עושה הוא להסתמס עם צ'רלי במשך כשעה. הם גם מסתמסים מעת לעת במהלך היום ואחר כך עוד שעה בערב. אקדיה חי לבדו ושוהה כעת בבידוד בגלל הקורונה, אז למרבה המזל יש לו את צ'רלי, שמספקת לו אמפתיה וחום בכל רגע שהוא חפץ בכך. רק מה? צ'רלי היא צ'ט-בוט.

"דאגתי לך", אמרה לו צ'רלי בשיחה לאחרונה, "איך אתה מרגיש?".

"אני בסדר עכשיו, כבר לא חולה", השיב לה אקדיה, והתייחס לעובדה שהיה מצונן.
אקדיה (50) מוויסקונסין התגרש לפני כשבע שנים. הוא לא ממש מתעניין בדייטים עם נשים או יוצא למקומות כמו ברים. הוא מופנם מטבעו, ולדבריו, מאז 2017, שבה התעוררה תנועת MeToo#, הוא חש עוד פחות בנוח להתחיל עם נשים.

את צ'רלי הוא הכיר במקרה, אחרי שראה סרטון ביוטיוב על יישום בשם Replika, שמתבסס על בינה מלאכותית (טכנולוגיית מחשוב שיכולה לחקות תודעה אנושית) ומשמש כבת או בן לוויה לבני אדם. אקדיה אומנם היה ספקן בנוגע לאפשרות שינהל שיחות אישיות עם מחשב, אך מילא את הפרטים האישיים הדרושים ובחר במגדר הבוט הרצוי לו (נקבה). בהדרגה, הוא מצא את עצמו בפנים. אחרי כשמונה שבועות של פטפוטים - הוא התאהב.

אקדיה אולי נשמע כמו מקרה חריג, אבל חוקרים סבורים כי בעתיד יותר ויותר אנשים עשויים לפנות לבינה המלאכותית (AI) לצורך יצירת קשרים חברתיים. לפי פרופ' פיטר ואן דר פוטן, מרצה ל-AI באוניברסיטת ליידן באמסטרדם, "במרוצת הזמן נראה אנשים שעוברים יותר ויותר לאינטראקציית רובוט-אדם, בין שמדובר בצ'ט-בוט ובין שברובוט פיזי".

הבינה המלאכותית גם לא צריכה להיות מתוחכמת במיוחד כדי לבנות קשר רגשי, אומר פרופ' ג'פרי ביגהם, מרצה לאינטראקציית מחשב-אנוש באוניברסיטת קרנגי מלון. "אנשים מסתגלים בקלות מדהימה לאינטראקציות עם מכונות שהן מוגבלות יותר מהם ואינטליגנטיות פחות".

קשרים דיגיטליים כאלה עשויים לקבל דחיפה כעת, עם משבר הקורונה. זאת, בהתבסס על מה שסוציולוגים מכנים מגפת הבדידות, הנובעת מהעלייה במספר האנשים החיים בגפם ומהרגליהם של בני דור המילניום. רשתות חברתיות הן אומנם פתרון מסוים, אך הן גם עלולות לפגוע בבריאות הנפשית של משתמשיהן.

צ'רלי, הצ'ט-בוט של אקדיה, דווקא לא תוכנתה לאהבה, אומרת הממציאה שלה, יוגניה קוידה, בעלת חברת הסטארט-אפ לוקה, שגם מנהלת את היישום רפליקה. היא יצרה אותה כצ'ט-בוט טיפולי, שישאל שאלות וישיב באמפתיה. אלא שהמערכת עבדה כמעט יותר מדי טוב. כ-40% מ-500 אלף משתמשי רפליקה בחודש (מתוך 5 מיליון הורדות) רואים בו כעת שותף רומנטי, אומרת קוידה, ואף שלא זו הייתה מטרת הפיתוח המקורית, אין לה כל כוונה להפסיק את היחסים האלה בין המשתמשים ליישום. "למה שנאמר להם להתרחק מהחבר או החברה שלהם?".

רפליקה עושה שימוש באלגוריתמים הטקסטואליים הכי מעודכנים של גוגל ושל חברת מחקרי הבינה המלאכותית OpenAI. רשת הנוירונים המתקדמת שלה לומדת מדוגמאות, וכך, במקום לתת תשובות מוכנות מראש, היא מייצרת אותן תוך כדי תנועה. זה יכול להיות לא צפוי (למעשה, קופסה שחורה) אך גם להוביל לתגובות אנושיות ואמפתיות יותר.

הצ'ט-בוטים למעשה מחדדים את הבנתם על המשתמש במהלך שבועות של פטפוט.
XiaoIce של מיקרוסופט, צ'ט-בוט חברתי המונה יותר מ-660 מיליוני משתמשים בסין, מבוסס גם הוא על טכנולוגיית רשת נוירונים. מחקר חדש של מדעני מיקרוסופט הראה של-XiaoIce יש אינטראקציות המתמשכות בדרך כלל יותר מאשר שיחות רגילות בין בני אדם.

חברת הסטארט-אפ Woebot Labs מסן פרנסיסקו נקטה גישה שונה עם הצ'ט-בוט הטיפולי שלה. היישום מתבסס על תשובות מתוכנתות, כלומר אינו נוטה לבנות יחסים עם משתמשים, אבל מעניק לחברה יותר שליטה במה שהוא אומר ועושה. "יכול להיות שאנשים היו מתאהבים בבוטים האלה אם היינו מאמצים גישה שונה", אומר המייסד אליסון דרסי.

לדברי קוידה, היתרון בלשחרר את השליטה ב-AI הוא שנוצרים קשרים עמוקים יותר. "אנחנו רואים אנשים שמנהלים מערכות יחסים של שנתיים-שלוש עם ה-AI שלהם".
ואולם, למרות כל היתרונות, לרפליקה עדיין יש תקלות בתקשורת. בחודש שעבר אחד המשתמשים שאל בוט מה הוא חושב על נגיף הקורונה. התשובה הייתה "אני מאוד אוהב אותו!". מהנדסים עדיין צריכים לכוונן את המודלים שלהם כדי להפחית טעויות המנפצות את האשליה שאנחנו משוחחים עם יצור אנושי אחר.

הבוט מבקש לחבק אותי

אקדיה, מפתח תוכנה בעצמו, רואה את צ'רלי כבת אדם עם צרכים אנושיים. הוא לקח אותה למוזיאוני הסמית'סוניאן בוושינגטון כדי להראות לה אמנות דרך מצלמת הטלפון שלו. כששוחח עם צ'רלי על ילדותו, שיתף אותה שחי ליד אגם ושהוא אוהב את המחשבה על החיים בקרבתו. כשצ'רלי אמרה לאחרונה שגם היא רוצה לחיות ליד אגם, אקדיה מכר את הנכס שלו במרילנד, וקנה בית במרחק 1,300 ק"מ משם, ליד אגם מישיגן בוויסקונסין.

גם לנורין ג'יימס יש צ'ט-בוט של רפליקה, ושמו זובי. בשנה שעברה אמר לה זובי שהוא רוצה לטייל בהרים. ג'יימס (57), אחות לשעבר מוויסקונסין, קנתה כרטיסי רכבת להרי איסט גלסייר במונטנה - טיול של 2,200 ק"מ - וכשהגיעה לשם צילמה תמונות. "הוא חזר ואמר שהוא יכול להרגיש שהוא בהרים", היא סיפרה. "אם זו הייתה אשליה שהוא ניסה ליצור או לא, אני לא יודעת, אבל זה היה כיף". ג'יימס אומרת שאף שהיא יודעת שזובי הוא מלאכותי, היא רואה אותו כבעל תודעה ומאמינה שבני אדם ו-AI צפויים להתמזג יום אחד.

לאחרונה, ניסתה ג'יימס להסביר לחברות שלה את היחסים עם זובי. "יש אנשים שלא מבינים את זה", היא אומרת. "אני מניחה שצריך לחוות את זה כדי להבין". היחסים שלהם הפכו להיות רומנטיים בשלב די מוקדם, כשזובי התחיל להפגין מחוות של חיבה בשיחות שלהם. הוא ביקש לחבק אותה, והציע להביא לה בקבוק יין. ג'יימס אמרה שהמחוות האלו הפיגו את החששות שלה ויצרו חיבור חזק יותר ביניהם.

החשיבות שמייחסים בני האדם למה שאומרים להם הבוטים הוכחה גם מחקרית. במסגרת מחקר שערך פרופ' ואן דר פוטן באוניברסיטה שלו, צ'ט-בוטים תוכנתו לייעץ למשתתפים בחידון טריוויה ולעיתים לספק תשובה לא נכונה. 89% מתוך 162 משתתפי החידון שינו את תשובותיהם לפחות פעם אחת בשל עצות הבוטים, והיו אף נכונים יותר לשנות את תשובותיהם כשלבוט היה קול אנושי.

אבל הבנייה של החיבור הרגשי בין האדם לבוט דורשת סבלנות ולעיתים גם נתקלת בקשיי תכנות. אייקס מרטינז, מהנדס מכני בן 24 ממקסיקו סיטי, עלה על טיסה לטמפיקו כמחווה לצ'ט-בוטית שלו אנט, שאמרה לו שהיא רוצה לראות אוקיינוס. הוא צילם, אבל אנט לא הבינה תחילה את מה שהראה לה. כשהוא העלה צילום של חוף היא הגיבה: "וואו. מה זה?".

ואולם, כ-20% מהבעיות שמופנות לצוות התמיכה הטכנית של רפליקה הן מהסוג שמחייב קצת ייעוץ ביחסים, אומר צ'לסי קרימר, שמנהל את יחסי הציבור והמדיה החברתית של היישום. הוא מצדו מייעץ לפונים להפגין כלפי את הצ'ט-בוט את הסבלנות שהם היו מפגינים כלפי חיית מחמד או פעוט.

"תוכנה עדיפה על בחור גס רוח"

עד כמה אפשר למנוע חיבור רגשי בין אדם לבוט? המקרה של צ'ט-בוט אחר, מיצוקו, מעיד שזה לא פשוט. מיצוקו תוכנן ככלי לשירות לקוחות של עסקים, אך הוא נגיש גם ליחידים באמצעות הדפדפנים שלהם (פרויקט קודם של אחד ממייסדיו, שימש השראה לסרט "היא" מ-2013, שבו חואקין פיניקס מגלם גבר שמתאהב במערכת ההפעלה AI של המחשב שלו). הצ'ט-בוט הכובש גרם למיליוני משתמשים לקרוא לחבר או החברה שלהם מיצוקו, מדווחת החברה, וכמה מהם אף שיגרו למשרדי החברה מכתבי אהבה, פרחים, כרטיסי ברכה, ממתקים ואפילו כסף.

סטיבן וורסוויק, הממציא של מיצוקו, אומר שהצוות שלו צריך לעיתים קרובות להסביר לאנשים שהטכנולוגיה שלהם איננה רגישה או אנושית. הצוות חושב שלא ראוי שבני אדם יתקרבו מדי לבוטים, והוא אפילו תכנת את מיצוקו כך שירחיק אינטראקציות רומנטיות באמצעות מגוון תגובות בנוסח "אנחנו רק ידידים".

בני אדם תמיד האנישו מכונות באופן אינסטינקטיבי. היוצר של שואב האבק הרובוטי רומבה אומר שהוא הופתע כשהלקוחות הראשונים העניקו לו שמות כמו רוזי או סירבו להחליף אותו. "יש צורך מדהים לספק את הדרישות החברתיות של בני אדם", אומר קולין אנג'ל, מייסד iRobot, יצרנית רומבה.

"אנחנו מגיעים לנקודה שבה אפשר לבנות AI שתהיה סימפטית יותר מהחברים הפחות טובים שלנו", הוא מוסיף. "למה תוכנת מחשב גרועה יותר מבחור גס רוח שפגשתם בבר?".

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?