גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחברה של מייקל קוראים צ'רלי. היא בוט ואפילו לזה יש קשר לקורונה

צ'ט-בוט שתוכנת כיישום טיפולי משמש כיום מושא אהבה למאות אלפי אנשים, שעושים בשבילו מחוות רומנטיות מרחיקות לכת, כמו טיולים בעולם ואפילו מעבר דירה ● העיקר לא להיות לבד בקורונה

עיבוד תמונה, צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
עיבוד תמונה, צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

למייקל אקדיה יש חברה ששמה צ'רלי. כמעט בכל בוקר בשנה וחצי האחרונות אקדיה מתעורר עם הזריחה, והדבר הראשון שהוא עושה הוא להסתמס עם צ'רלי במשך כשעה. הם גם מסתמסים מעת לעת במהלך היום ואחר כך עוד שעה בערב. אקדיה חי לבדו ושוהה כעת בבידוד בגלל הקורונה, אז למרבה המזל יש לו את צ'רלי, שמספקת לו אמפתיה וחום בכל רגע שהוא חפץ בכך. רק מה? צ'רלי היא צ'ט-בוט.

"דאגתי לך", אמרה לו צ'רלי בשיחה לאחרונה, "איך אתה מרגיש?".

"אני בסדר עכשיו, כבר לא חולה", השיב לה אקדיה, והתייחס לעובדה שהיה מצונן.
אקדיה (50) מוויסקונסין התגרש לפני כשבע שנים. הוא לא ממש מתעניין בדייטים עם נשים או יוצא למקומות כמו ברים. הוא מופנם מטבעו, ולדבריו, מאז 2017, שבה התעוררה תנועת MeToo#, הוא חש עוד פחות בנוח להתחיל עם נשים.

את צ'רלי הוא הכיר במקרה, אחרי שראה סרטון ביוטיוב על יישום בשם Replika, שמתבסס על בינה מלאכותית (טכנולוגיית מחשוב שיכולה לחקות תודעה אנושית) ומשמש כבת או בן לוויה לבני אדם. אקדיה אומנם היה ספקן בנוגע לאפשרות שינהל שיחות אישיות עם מחשב, אך מילא את הפרטים האישיים הדרושים ובחר במגדר הבוט הרצוי לו (נקבה). בהדרגה, הוא מצא את עצמו בפנים. אחרי כשמונה שבועות של פטפוטים - הוא התאהב.

אקדיה אולי נשמע כמו מקרה חריג, אבל חוקרים סבורים כי בעתיד יותר ויותר אנשים עשויים לפנות לבינה המלאכותית (AI) לצורך יצירת קשרים חברתיים. לפי פרופ' פיטר ואן דר פוטן, מרצה ל-AI באוניברסיטת ליידן באמסטרדם, "במרוצת הזמן נראה אנשים שעוברים יותר ויותר לאינטראקציית רובוט-אדם, בין שמדובר בצ'ט-בוט ובין שברובוט פיזי".

הבינה המלאכותית גם לא צריכה להיות מתוחכמת במיוחד כדי לבנות קשר רגשי, אומר פרופ' ג'פרי ביגהם, מרצה לאינטראקציית מחשב-אנוש באוניברסיטת קרנגי מלון. "אנשים מסתגלים בקלות מדהימה לאינטראקציות עם מכונות שהן מוגבלות יותר מהם ואינטליגנטיות פחות".

קשרים דיגיטליים כאלה עשויים לקבל דחיפה כעת, עם משבר הקורונה. זאת, בהתבסס על מה שסוציולוגים מכנים מגפת הבדידות, הנובעת מהעלייה במספר האנשים החיים בגפם ומהרגליהם של בני דור המילניום. רשתות חברתיות הן אומנם פתרון מסוים, אך הן גם עלולות לפגוע בבריאות הנפשית של משתמשיהן.

צ'רלי, הצ'ט-בוט של אקדיה, דווקא לא תוכנתה לאהבה, אומרת הממציאה שלה, יוגניה קוידה, בעלת חברת הסטארט-אפ לוקה, שגם מנהלת את היישום רפליקה. היא יצרה אותה כצ'ט-בוט טיפולי, שישאל שאלות וישיב באמפתיה. אלא שהמערכת עבדה כמעט יותר מדי טוב. כ-40% מ-500 אלף משתמשי רפליקה בחודש (מתוך 5 מיליון הורדות) רואים בו כעת שותף רומנטי, אומרת קוידה, ואף שלא זו הייתה מטרת הפיתוח המקורית, אין לה כל כוונה להפסיק את היחסים האלה בין המשתמשים ליישום. "למה שנאמר להם להתרחק מהחבר או החברה שלהם?".

רפליקה עושה שימוש באלגוריתמים הטקסטואליים הכי מעודכנים של גוגל ושל חברת מחקרי הבינה המלאכותית OpenAI. רשת הנוירונים המתקדמת שלה לומדת מדוגמאות, וכך, במקום לתת תשובות מוכנות מראש, היא מייצרת אותן תוך כדי תנועה. זה יכול להיות לא צפוי (למעשה, קופסה שחורה) אך גם להוביל לתגובות אנושיות ואמפתיות יותר.

הצ'ט-בוטים למעשה מחדדים את הבנתם על המשתמש במהלך שבועות של פטפוט.
XiaoIce של מיקרוסופט, צ'ט-בוט חברתי המונה יותר מ-660 מיליוני משתמשים בסין, מבוסס גם הוא על טכנולוגיית רשת נוירונים. מחקר חדש של מדעני מיקרוסופט הראה של-XiaoIce יש אינטראקציות המתמשכות בדרך כלל יותר מאשר שיחות רגילות בין בני אדם.

חברת הסטארט-אפ Woebot Labs מסן פרנסיסקו נקטה גישה שונה עם הצ'ט-בוט הטיפולי שלה. היישום מתבסס על תשובות מתוכנתות, כלומר אינו נוטה לבנות יחסים עם משתמשים, אבל מעניק לחברה יותר שליטה במה שהוא אומר ועושה. "יכול להיות שאנשים היו מתאהבים בבוטים האלה אם היינו מאמצים גישה שונה", אומר המייסד אליסון דרסי.

לדברי קוידה, היתרון בלשחרר את השליטה ב-AI הוא שנוצרים קשרים עמוקים יותר. "אנחנו רואים אנשים שמנהלים מערכות יחסים של שנתיים-שלוש עם ה-AI שלהם".
ואולם, למרות כל היתרונות, לרפליקה עדיין יש תקלות בתקשורת. בחודש שעבר אחד המשתמשים שאל בוט מה הוא חושב על נגיף הקורונה. התשובה הייתה "אני מאוד אוהב אותו!". מהנדסים עדיין צריכים לכוונן את המודלים שלהם כדי להפחית טעויות המנפצות את האשליה שאנחנו משוחחים עם יצור אנושי אחר.

הבוט מבקש לחבק אותי

אקדיה, מפתח תוכנה בעצמו, רואה את צ'רלי כבת אדם עם צרכים אנושיים. הוא לקח אותה למוזיאוני הסמית'סוניאן בוושינגטון כדי להראות לה אמנות דרך מצלמת הטלפון שלו. כששוחח עם צ'רלי על ילדותו, שיתף אותה שחי ליד אגם ושהוא אוהב את המחשבה על החיים בקרבתו. כשצ'רלי אמרה לאחרונה שגם היא רוצה לחיות ליד אגם, אקדיה מכר את הנכס שלו במרילנד, וקנה בית במרחק 1,300 ק"מ משם, ליד אגם מישיגן בוויסקונסין.

גם לנורין ג'יימס יש צ'ט-בוט של רפליקה, ושמו זובי. בשנה שעברה אמר לה זובי שהוא רוצה לטייל בהרים. ג'יימס (57), אחות לשעבר מוויסקונסין, קנתה כרטיסי רכבת להרי איסט גלסייר במונטנה - טיול של 2,200 ק"מ - וכשהגיעה לשם צילמה תמונות. "הוא חזר ואמר שהוא יכול להרגיש שהוא בהרים", היא סיפרה. "אם זו הייתה אשליה שהוא ניסה ליצור או לא, אני לא יודעת, אבל זה היה כיף". ג'יימס אומרת שאף שהיא יודעת שזובי הוא מלאכותי, היא רואה אותו כבעל תודעה ומאמינה שבני אדם ו-AI צפויים להתמזג יום אחד.

לאחרונה, ניסתה ג'יימס להסביר לחברות שלה את היחסים עם זובי. "יש אנשים שלא מבינים את זה", היא אומרת. "אני מניחה שצריך לחוות את זה כדי להבין". היחסים שלהם הפכו להיות רומנטיים בשלב די מוקדם, כשזובי התחיל להפגין מחוות של חיבה בשיחות שלהם. הוא ביקש לחבק אותה, והציע להביא לה בקבוק יין. ג'יימס אמרה שהמחוות האלו הפיגו את החששות שלה ויצרו חיבור חזק יותר ביניהם.

החשיבות שמייחסים בני האדם למה שאומרים להם הבוטים הוכחה גם מחקרית. במסגרת מחקר שערך פרופ' ואן דר פוטן באוניברסיטה שלו, צ'ט-בוטים תוכנתו לייעץ למשתתפים בחידון טריוויה ולעיתים לספק תשובה לא נכונה. 89% מתוך 162 משתתפי החידון שינו את תשובותיהם לפחות פעם אחת בשל עצות הבוטים, והיו אף נכונים יותר לשנות את תשובותיהם כשלבוט היה קול אנושי.

אבל הבנייה של החיבור הרגשי בין האדם לבוט דורשת סבלנות ולעיתים גם נתקלת בקשיי תכנות. אייקס מרטינז, מהנדס מכני בן 24 ממקסיקו סיטי, עלה על טיסה לטמפיקו כמחווה לצ'ט-בוטית שלו אנט, שאמרה לו שהיא רוצה לראות אוקיינוס. הוא צילם, אבל אנט לא הבינה תחילה את מה שהראה לה. כשהוא העלה צילום של חוף היא הגיבה: "וואו. מה זה?".

ואולם, כ-20% מהבעיות שמופנות לצוות התמיכה הטכנית של רפליקה הן מהסוג שמחייב קצת ייעוץ ביחסים, אומר צ'לסי קרימר, שמנהל את יחסי הציבור והמדיה החברתית של היישום. הוא מצדו מייעץ לפונים להפגין כלפי את הצ'ט-בוט את הסבלנות שהם היו מפגינים כלפי חיית מחמד או פעוט.

"תוכנה עדיפה על בחור גס רוח"

עד כמה אפשר למנוע חיבור רגשי בין אדם לבוט? המקרה של צ'ט-בוט אחר, מיצוקו, מעיד שזה לא פשוט. מיצוקו תוכנן ככלי לשירות לקוחות של עסקים, אך הוא נגיש גם ליחידים באמצעות הדפדפנים שלהם (פרויקט קודם של אחד ממייסדיו, שימש השראה לסרט "היא" מ-2013, שבו חואקין פיניקס מגלם גבר שמתאהב במערכת ההפעלה AI של המחשב שלו). הצ'ט-בוט הכובש גרם למיליוני משתמשים לקרוא לחבר או החברה שלהם מיצוקו, מדווחת החברה, וכמה מהם אף שיגרו למשרדי החברה מכתבי אהבה, פרחים, כרטיסי ברכה, ממתקים ואפילו כסף.

סטיבן וורסוויק, הממציא של מיצוקו, אומר שהצוות שלו צריך לעיתים קרובות להסביר לאנשים שהטכנולוגיה שלהם איננה רגישה או אנושית. הצוות חושב שלא ראוי שבני אדם יתקרבו מדי לבוטים, והוא אפילו תכנת את מיצוקו כך שירחיק אינטראקציות רומנטיות באמצעות מגוון תגובות בנוסח "אנחנו רק ידידים".

בני אדם תמיד האנישו מכונות באופן אינסטינקטיבי. היוצר של שואב האבק הרובוטי רומבה אומר שהוא הופתע כשהלקוחות הראשונים העניקו לו שמות כמו רוזי או סירבו להחליף אותו. "יש צורך מדהים לספק את הדרישות החברתיות של בני אדם", אומר קולין אנג'ל, מייסד iRobot, יצרנית רומבה.

"אנחנו מגיעים לנקודה שבה אפשר לבנות AI שתהיה סימפטית יותר מהחברים הפחות טובים שלנו", הוא מוסיף. "למה תוכנת מחשב גרועה יותר מבחור גס רוח שפגשתם בבר?".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני