גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה השנייה בגודלה בעולם חזרה למסלול צמיחה, אך סין חוששת כי הגל השני בארה"ב יאט אותה מחדש

בייג'ינג מדווחת על צמיחה כלכלית של 3.2% ברבעון האחרון בהשוואה לרבעון המקביל של 2019 ● הנתון עלה על תחזיות הכלכלנים, והעיד שהמאמצים האגרסיביים לרסן את המגפה במדינה, שהכאיבו בטווח הקצר, שיקמו את האמון לטווח הארוך יותר

סינים בלב אזור העסקים בבייג'ינג בשבוע שעבר. מצניחה לצמיחה בחצי שנה / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press
סינים בלב אזור העסקים בבייג'ינג בשבוע שעבר. מצניחה לצמיחה בחצי שנה / צילום: Mark Schiefelbein, Associated Press

סין מדווחת על מפנה כלכלי בריא ברבעון השני של השנה, ובכך היא נמנעה ממיתון והעמידה את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם על מסלול צמיחה מחודשת, גם כאשר מדינות אחרות נאבקות עדיין בהשלכות משבר הקורונה.

השאלה כעת היא האם סין רשמה התאוששות זמנית בלבד, לאור האתגרים הקשים שלפניהם היא ניצבת עד סוף השנה: גל שני של קורונה בארה"ב שעלול להאט את הכלכלה העולמית, עלייה במתחים עם ארה"ב ושיטפונות נרחבים וירידה בכוח קנייה בבית.

ביום חמישי דיווחה סין על צמיחה כלכלית של 3.2% ברבעון אפריל־יוני בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה. הנתון עלה על תחזיות הכלכלנים, והעיד שהמאמצים האגרסיביים של בייג'ינג לרסן את המגפה במדינה, שהיו מכאיבים בטווח הקצר, החלו לשקם את אמון העסקים לטווח הארוך יותר.

"סין הייתה הראשונה שנכנסה למשבר והראשונה שיצאה ממנו. התקופה הגרועה ביותר הייתה הרבעון הראשון, והמהפך החזק ביותר קרה ברבעון השני", אמר ז'ו האיבין, הכלכלן הראשי לסין בבנק ג'יי. פי. מורגן מהוגנ קונג. במבט קדימה, לדבריו, "המהפך יימשך - אבל במומנטום חלש בהרבה".

ההימור מתחיל להשתלם

החלטת בייג'ינג לעשות צעדים כואבים בשלב מוקדם על ידי הפסקת הפעילות העסקית בסוף ינואר שיגרה גלי הלם לכלכלה המקומית. בשלושת החודשים הראשונים של השנה, כלכלת סין התכווצה ב־6.8% - הרבעון הגרוע ביותר מאז מחצית שנות ה־70, שגרם לקובעי המדיניות בבייג'ינג לנטוש במאי את יעד הצמיחה השנית בתמ"ג.

ההימור הזה מתחיל כעת להשתלם. גם כשארה"ב במיתון טכני, הרבעון השני החזק בסין מנע מיתון טכני, שמוגדר בדרך כלל כשני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית. הצמיחה של 11.5% ברבעון השני ביחס לראשון צמצמה את הנסיגה הכלכלית בחצי השנה הראשונה ל־1.6% בלבד. התפוקה התעשייתית עלתה ב־4.8% ביוני מהשנה שעברה, בהמשך לעלייה של 4.4% במאי.

היצוא הסיני בכלל היה נקודת אור, אף ששאר העולם מתמודד עם המגפה. מאחר שהמפעלים בסין חידשו את פעילותם לפני מדינות יצוא אחרות, העסקים הסינים יכלו למלא את החסר בהיצע העולמי, ולהרחיב את נתח היצוא העולמי שלהם.

מבחינת חברות זרות עם פעילות בסין ומחוצה לה, הניגוד היה קיצוני. WD-40 , יצרנית של שמן סיכה מסאן דייגו, מסרה שמכירותיה בסין ברבעון שעבר עלו ב־26% מהשנה הקודמת, כאשר סך מכירותיה בעולם ירד ב־14%.

אנדרס ניסטורם, מנכ"ל בולטן, ספקית שבדית של חגורות ביטחון לרכב, אמר למשקיעים בשבוע שעבר שמחזורי הייצור במפעלי החברה בסין חזרו למעשה לרמתם לפני המגפה, לעומת מפעלי החברה בארה"ב ובאירופה, שמתקשים לחזור לייצור אחרי שהם שותקו למעשה בתחילת הרבעון השני.

יש בכל זאת סיבות לחשוש

למרות האיתותים החיוביים, כלכלנים רואים הרבה סיבות לחשוש מנתוני הרבעון השני. בעוד שהמפעלים פועלים שוב, ודולרים של השקעות זרות זורמים לסין, הצרכנים הסינים - שהם כעת רכיב חשוב בהרבה בכלכלה המקומית מאשר בתקופות האטה קודמות - שומרים עד כה על ארנקים סגורים.

המכירות לצרכן ירדו בכל אחד מחודשי השנה עד כה, וביוני הם ירדו ב־1.8% ביחס ליוני 2019, בניגוד לתחזית הכלכלנים לעלייה, במה שמשקף את החששות שקיימים עדיין מן הנגיף, ואת אובדן ההכנסה הפרטית בחודשי הסגר ינואר־אפריל.

שבועות של שיטפונות נרחבים בחלקים רבים במרכז ובדרום סין החריפו את הסבל של מאות מיליוני סינים. גם החשש מהתפרצויות מחודשות של הקורונה קיים עדיין, בעקבות עלייה לאחרונה במקרים בביג'ינג והונג קונג. מסעדות, מלונות ועסקי שירותים נוספים ברחבי המדינה מתקשים במיוחד להתאושש, אמרה דוברת לשכת הסטטיסטיקה הלאומית, ליו אייהואה, ביום חמישי.

ההכנסה הפנויה הראלית הממוצעת בסין ירדה ב־1.3% במחצית השנה הראשונה בהשוואה שנתית, לפי לשכת הסטטיסטיקה, אחרי עלייה של 5.8% ב־2019. הצריכה הראלית לנפש ירדה ב־9.3% בהשוואה שנתית בינואר־יוני השנה, לעומת עלייה של 5.5% ברבעון המקביל ב־2019.

ואף ששיעור האבטלה בערים ירד ביוני ל־5.7% מ־5.9% במאי, שוק העבודה נשאר מקור חשוב לחששות למנהיגי סין. שיעור האבטלה בקרב בוגרי מכללות בגילאים 20־24 עלה ביוני לשיא של 19.3%, לפי דוברת לשכת הסטטיסטיקה.

נקודת האור היא שכאשר ההבראה מתייצבת, והצרכנים חשים בנוח יותר לצאת מהבתים, "יש מרחב להבראה בשירותים המקומיים ובמכירות לצרכן", אמר ז'ו מבנק ג'יי. פי. מורגן. הוא הצביע במיוחד על משפחות בעלות הכנסה גבוהה מהממוצע עם חסכונות גדולים.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

מרוץ ההשקעות בבינה מלאכותית עשוי להפוך את 2026 לשנת גיוס האג"ח הגדולה אי פעם

ההשקעות האדירות בתשתיות בינה מלאכותית דוחפות את גיוסי החוב הקונצרני בארה"ב לשיאים חדשים ● מיקרוסופט בוחנת מהפך ב-Xbox: מקונסולה סגורה לפלטפורמת גיימינג פתוחה מבוססת Windows ● אלפאבית קונה חברת אנרגיה ב־4.75 מיליארד דולר כדי להבטיח חשמל למרכזי הנתונים שלה ● ורשות החדשנות מרחיבה את התמיכה במו"פ של התעשייה היצרנית ● חדשות ההייטק

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

המשרוקית מסבירה. דירוג האקונומיסט / צילום: Shutterstock

כלכלת ישראל במקום השלישי בעולם? חכו שתראו מי בטופ 5

ישראל הוצבה במקום השלישי והמכובד של דירוג ה"אקונומיסט". ההישג הזה נחגג כאן ע"י רבים, אבל עד כמה באמת נכון להתבשם ממנו? ● המשרוקית של גלובס

סניף יוחננוף / צילום: יח''צ

עקפה את רמי לוי: רשת יוחננוף כבר נסחרת בשווי של כ־5 מיליארד שקל

למרות שהיא מוכרת פחות מרמי לוי, שיעורי הרווח של יוחננוף גבוהים יותר: "אחד היתרונות הגדולים שלהם זה הנדל"ן, הם מתייחסים לקרקעות שבבעלותם כמו שהם מתייחסים למלגזה"

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

ההנפקה של רפאל ויבואן הממתקים: זינוק של 400% בצבר ההזמנות תוך 3 שנים

על רקע ההתחזקות במניות הביטחוניות בבורסה בת"א, תשקיף חברת DSIT שבשליטת רפאל חושף זינוק של 68% בהכנסות וקפיצה חדה ברווח במחצית הראשונה של השנה ● "החברה מזהה גידול בביקוש לפתרונות הגנה מתקדמים מפני איומים בתווך התת-ימי", צוין

המקום שבו עמד בעבר בית מעריב וייבנה בו המגדל החדש / צילום: דרור מרמור

רת"א אישרו להכשרת הישוב 10 קומות נוספות למגדל בבית מעריב

לאחר שנים של מאבקים, רשות התעופה האזרחית נתנה אור ירוק לחברת הכשרת הישוב לבנות את מגדל יעקב נמרודי בגובה כ־220 מטר ובכ־52 קומות ● הפרויקט, שייבנה בבית מעריב המיתולוגי, צפוי להפוך לאטרקטיבי במיוחד הודות לנגישות לשני קווי רכבת קלה ● במקביל, בהכשרת הישוב פועלים לקידום היתר בנייה לשטחים העיליים במגדל

שדה התעופה רמון בו התקינה ברנד תעשיות חשמל / צילום: מצגת החברה

אקטיבית וסלקטיבית: איך צריכה להיראות ההשקעה ב-2026 אחרי שנתיים של חגיגה

בשנתיים האחרונות ובמיוחד ב-2025 התרחש בבורסה ראלי חריג, במיוחד במניות הבנקים והביטוח ● זה הוביל לתמחור נוכחי גבוה שהופך את ניהול התיק ב-2026 והשגת תשואות עודפות למאתגרים בהרבה ● אילו התאמות נדרשות בתיקי המשקיעים, והיכן עוד נותרו הזדמנויות?

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

כדי להקים שוק שכירות, המדינה מחלקת קרקעות בנזיד עדשים

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

מימין: גלעד יעבץ, מייסדי פאגאיה: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר, ראסל אלוואנגר / צילום: ענבל מרמרי, טל שחר, רועי פרי

רוב המניות הישראליות בוול סטריט סוגרות שנה שלילית, אבל היו כמה שזהרו

לצד מספר מניות שהניבו תשואה תלת-ספרתית, בהן גם אלביט וג'יי פרוג, רוב המניות הישראליות בוול סטריט לא הצליחו להכות את תשואת המדדים, ויותר ממחציתן אף הסבו הפסדים למשקיעים ● בין המניות שאיבדו בשנה האחרונה 90% ויותר מערכן נמנות אאוטבריין, רי וגאוזי

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

שנת השיא בהנפקות / צילום: Shutterstock

חברות הנדל"ן נוהרות לבורסה. מה צפוי בשנה החדשה?

הריבית הגבוהה והמשבר שעובר על שוק הנדל"ן הביאו בשנה החולפת 23 חברות לגייס כסף בבורסת תל אביב ● אילו חברות נכנסו, למה דווקא עכשיו, והאם הגל צפוי להמשיך גם ב־2026?

מלונות ים המלח / צילום: Shutterstock

ובמקום האחרון, שוב, ישראל: כך הידרדרנו במדד מותגי המדינות

ישראל התברגה במקום ה-50 והאחרון במדד מותגי המדינות NBI של מומחה המיתוג סיימון אנהולט, המתפרסם בעשרים השנים האחרונות; מי מנסה לשפר את המצב? ● קרן "בשביל האמנות" לתמיכה ולקידום האמנות בפריפריה ערכה אירוע לקראת 2026, וסופר אלונית משיקים את התבלין של ראמזי ● אירועים ומינויים

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"