גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיי שחורים נחשבים? האם כתבי העת הכלכליים הנחשבים הדירו מחקרים על גזענות ואפליה

עשרת כתבי העת הנחשבים בארה"ב פירסמו רק 105 מחקרים על אפלייה על בסיס גזע לאורך כ-30 שנים ● בעוד שחלק מהעורכים מגנים על החלטותיהם, אחרים מסכימים שהם צריכים לעשות יותר כדי לגוון את השורות ולחשוב מחדש על איך מכניסים מאמרים ועבודות שקשורות לנושא

סטודנטים בהרווארד עם שלטי "חיי שחורים נחשבים" בטקס סיום / צילום: Steven Senne, Associated Press
סטודנטים בהרווארד עם שלטי "חיי שחורים נחשבים" בטקס סיום / צילום: Steven Senne, Associated Press

שורה של כלכלנים בארה"ב טוענים שכתבי העת הכלכליים המכובדים ביותר נוטים לדחות עבודות אקדמיות על גזע ואפליה, ודוחקים בכך לשוליים הן מחקרים כאלו ואת הכותבים שלהם. התוצאה היא הרתעה של מחקר בנושאים הללו והגבלת הקריירות של החוקרים שלהם. השלכה נוספת, טוענים הכלכלנים, היא הגבלת המחשבה הרבגוניות בכתבי העת המובילים, שעורכיהם הם שומרי סף של המקצוע, ופרסומיהם משפיעים על קביעת המדיניות הלאומית.

"כתבי העת הללו אמורים להיות קובעי המגמות ולשרת כמעין לפיד מקצועי", אומר רודני אנדרוז, פרופסור עוזר לכלכלה באוניברסיטת דאלאס בטקסס. "אם אתה מבחין בהעדר כתבות על מחקרים בנושאי גזע, אתה יכול להגיע למסקנה שנושאים הלו אולי לא כל כך חשובים".

כמה מעורכי כתבי העת הכלכליים מגנים על ההחלטות שלהם לאורך השנים, בעוד שאחרים מסכימים שהם צריכים לעשות יותר כדי לגוון את כוח האדם שלהם ולחשוב אחרת על מחקרים ועובדות שקשורות לגזע וכלכלה.

הדיון הזה התפרץ בחודשיים האחרונים לאחר הריגתו של ג'ורג' פלויד במעצר משטרה במינאפוליס בסוף מאי שהטילה אור חדש על אי-השוויון הגזעי ממסדי בארה"ב. ההתאחדות הכלכלית האמריקאית הודיעה שהיא רוצה לשפר את האקלים המקצועי, בעקבות סקר שפורסם בשנה שעברה והתפתחויות נוספות שחשפו אפליה על רקע גזעי ומגדרי בתחום הכלכלי.

105 מחקרים על אפליה ב-28 שנים

חמשת כתבי העת שנחשבים ליוקרתיים ביותר - אמריקן אקונומיק ריביו, אקונומטריקה, הג'ורנל לכלכלה פוליטית, הקוורטרלי ג'ורנל לכלכלה והריביו של מחקרים כלכליים - מקבלים כל אחד 1,000-2,000 הצעות לפרסום מחקרים בכל שנה. לבסוף, כל אחד מהם מפרסם בממוצע כמה עשרות עד 100 מחקרים בשנה.

המחקרים עוברים עיון ובדיקה של עמיתים ("שופטים") ותיקונים לפני שהם מתקבלים ומתפרסמים, בתהליך שיכול להימשך חודשים ולעתים אפילו שנים.

בין השנים 1990-2018, עשר הג'ורנלים הכלכליים כולל חמשת היוקרתיים ביותר פרסמו בסך הכול 105 מחקרים מדעיים, שהתמקדו בנושאים כמו אפליה, הטייה ואי-שוויון, לפי בדיקה של הכלכלנים אייזלין בוהרן, אלכס איימס, קארים חגג ודבין פופ. מבין אותם 105 מחקרים, 58 היו על גזע, לפי הבדיקה של הכלכלנים הללו, שנושא עבודתם היה אבחון שגוי לעיתים של סוגי אפליה.

החוקר צריך להיות מ"המועדון הנכון"

פרופסור אנדרוז אמר שמאחר שכמה מהג'ורנלים הבכירים ביותר מאוכלסים ביוצאי מחלקות הכלכלה של אוניברסיטאות כמו שיקגו והרווארד, תהליך הפרסום נוטה לפעמים לתעדף חוקרים בעלי קשרים לאותם מוסדות.

"בהתחשב במחסור בחוקרים שחורים במוסדות-העל הללו ובהעדר הרשתות החברתיות הנכונות, יכול להיות אפילו יותר קשה לפרסם בנושאים, שבהם החוקר מדבר במפורש על גזענות, אפליה וגזענות מערכתית", מסביר הפרופסור אנדרוז.

פרסום בג'ורנל יוקרתי מניב לעיתים קרובות תגמול קריירה משמעותי, ומהווה שיקול בשכירת כוח אדם אקדמי, בקידום שלו, בתשלום ובהחלטות ותק במכללות ובאוניברסיטאות.

השאלה של איך מחקרים על גזע מתקבלים בתהליך הפרסום בכתבי העת המקצועיים קיבלה לאחרונה תשומת לב מחודשת בגלל הביקורת שנמתחה על העורך המוביל של הג'ורנל לכלכלה פוליטית (Journal of Political Economy ), הפרופ' הראלד אוליג, כלכלן מאוניברסיטת שיקגו. אוליג מתח בטוויטר ביקורת על תנועות "חיי שחורים נחשבים" ו"הפסיקו לממן את המשטרה". על רקע הקריאות לפטר אותו מהג'ורנל, אוליג התנצל בטוויטר מאוחר יותר.

"אמונה שאפליה גזעית לא קיימת"

בעקבות תשומת הלב הציבורית לדברים של אוליג, כמה אנשים בתחום אמרו שאמירותיו מעלות תהיות על עצם יכולתו להעריך בהגינות מחקרים על גזע ואפליה. עורכים מובילים כמוהו הם בדרך כלל אלו שמקבלים את ההחלטה הראשונית אם מחקרים יידחו או ימשיכו לתהליך העיון בהם.

אוליג נשאר לכהן כעורך, ובתגובת אי-מייל ל"וול סטריט ג'ורנל" הוא הגדיר את הביקורת על כושר השיפוט שלו "לא-אישיו", והציע שחוקרים שיש להם הסתייגויות ממנו יעבירו את עבודותיהם לעיונם של עורכים אחרים בכתב העת שלו. הוא כתב ש"הג'ורנל לכלכלה פוליטית" פרסם בעבר עבודות על גזע ואפליה "ומקדם בברכה הגשת עבודות באיכות גבוהה בתחום זה".

סמיואל מוריס, פרופסור וכלכלן באוניברסיטת מינסוטה, אמר שמספר עבודות מחקר בנושא גזע ואפליה הינו מוגבל לעיתים על ידי האופן שבו המקצוע מתייחס באופן מסורתי למחקרים כאלו. לדבריו, במקצוע הכלכלה השתרשה "האמונה שאפליה גזעית ממוסדת לא קיימת, ויש הרבה סיבות אחרות שיכולות להסביר הבדלים בנתונים כמו מעצרים ובעלות על נכסים".

מחקר מ-2005 של מאיירס ועמיתיו וויליאם דריטי ופטריק מייסון מצא שמחקרים עם חוקר שחור אחד לפחות צפויים יותר לדווח על ממצאי אפליה גזעית בהשוואה למחקרים ללא חוקרים שחורים. "כתבי העת הכלכליים הבכירים היו במבט היסטורי פחות מוכנים לקחת הימור על עבודה תיאורטית או אמפירית שחורגת יותר מדי מהתחזיות הסטנדרטיות", אמר מאיירס.

"רתיעה מקצועית להודות שקיימת גזענות"

פרופסור אסתר דופלו, עורכת American Economic Review, ג'ורנל של האגודה הכלכלית האמריקאית, אומרת ל"וול סטריט ג'ורנל" שהשופטים של כתב העת שלה "נוטים להיות זהירים מאד". בין 11 העורכים של ה-American Economic Review אין נכון להיום אפרו-אמריקנים או לטינים.

פרופסור אסתר דופלו / צילום: Michael Dwyer, Associated Press

הדינמיקה הזו, יחד עם "הרתיעה המקצועית להודות שקיימת גזענות", יכולה לגרום לכך שעבודה שמוצאת ראיות לאפליה גזעית יכולה להיתקל בקשיים מיוחדים בעיון של השופטים. "הם תמיד ינסו למצוא סיפור אחר", כותבת דפלו, זוכת פרס נובל בכלכלה לשנת 2019. "מה שאנחנו חייבים לעשות כעורכים הוא להיות מודעים להטייה הזו, כדי לתקן אותה".

העורכים לא מבינים הקשרים היסטוריים

ליסה קוק, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת מישיגן, מספרת שהיא התמלאה תסכול מתהליך הבדיקה שנמשך עשר שנים בכתבי העת הבכירים כשהיא ניסתה לפרסם מחקר שהגיע למסקנה שעימות אתני ופוליטי יכול להשפיע על חדשנות וצמיחה כלכלית במרוצת הזמן. הניתוח שלה קישר בין אלימות נגד אפרו-אמריקאים בשנים 1870-1940 ובין ירידה בשיעורי הפטנטים של ממציאים שחורים.

קוק מספרת שהשופטים בג'ורנלים התנגדו לא לממצאים שלה אלא לכמה פרטים והנחות שנכללו במחקר. הם שאלו, לדוגמה, למה היא משווה מעשי לינץ' באפרו-אמריקאים להריגות מחוץ למערכת המשפט.

"ההערות שלהם אותתו לי שהשופטים לא הבינו את ההיסטוריה האמריקנית, ולכן הם לא בינו את ההקשר", אומרת קוק. המחקר שלה פורסם לבסוף ב- Journal of Economic Growth .

לורנס כץ, כלכלן וחבר מועצת העורכים של Quarterly Journal of Economics (כתב העת הרבעוני לכלכלה) של אוניברסיטת הרווארד, אומר שהג'ורנל מפרסם יותר עבודות על גזע ואי שוויון גזעי מאז שנות ה-2000, אך שיעור הפרסום עדיין "נמוך הרבה יותר מדי".

כץ אמר שהוא חשב על כמה החלטות עבר של כתב העת, שלפיהן כמה הגשות של מחקרים לא היו מקוריות מספיק. מחקר שמציג ממצאים מהעבר אך מכניס אותם להקשר של יחסי הגזע בארה"ב, לדוגמה, "יכול להיות נושא חשוב באמת שצריך לתת לו יותר משקל", לדבריו.

הוא הוסיף ש"אני חושב שלהיות פתוחים יותר לרבגוניות בהקשרי העבודות יהיה דבר חשוב מאד במבט לעתיד, כמו גם מועצת עורכים רבגונית בפני עצמה".

מתאמצים לגוון ולהכניס יותר מחקרי אפליה

גואידו אימבנס, עורך Econometrica של האגודה האקונומטרית בארה"ב, אמר שהוא מתמקד בגיוון מועצת העורכים של כתב העת. לאחרונה מונתה אשה לעורכת-משנה, ועוד אשה תתחיל לעבוד בקיץ הבא. לדבריו, המקצוע באופן כללי מאמץ יותר ויותר עבודות אמפיריות, מה שצריך להוביל ליותר פרסום של מחקרים על גזע ואפליה.

"אני מעוניין מאד בפרסום עבודות מהסוג הזה, ואם אני רואה מחקר כזה, אני מנסה לצרף אותו ולעודד את החוקרים לשלוח אותו אלינו", הוא אמר.

מועצת העורכים של Review of Economic Studies הבריטי מסרה באי-מייל שכתב העת "מכוון לפרסום מאמרי מחקר שניצבים בחזית הידע, בלי התמקדות מיוחדת בנושאים מסוימים, אך גם ללא כל הגבלות על נושאים".

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר