גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

"אני לא חושב שאפשר לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ולהרגיש שהרע ביותר כבר מאחורינו"

לבנקים בארה"ב יש תמונה מצוינת של בריאות העסקים והצרכנים האמריקאים, וברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד ● מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע של מיתון הקורונה עוד לפנינו, והם אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה

ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הבנקים הגדולים מעריכים שהמיתון שיצרה מגפת הקורונה ישאיר אדמה חרוכה בחלקים נרחבים של אמריקה התאגידית.

כשדיווחו את תוצאות הרבעון השני בשבוע שעבר, מסרו בנקים אמריקאיים גדולים שהם לא צופים שכלכלת ארה"ב תצא בקרוב מההאטה שאליה נכנסה. האטה ממושכת, אמרו, מבשרת רעות לכל סוגי העסקים, גם אלו שלא נפגעו ישירות מאיסורי הנסיעות ומהוראות הריחוק החברתי שהוטלו כדי לרסן את הנגיף.

בין הרבעון הראשון לשני, ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב הכפילו כמעט את כמות הכסף ששמו בצד לכיסוי הלוואות לא נפרעות לעסקים. ברבעון הראשון, הבנקים הגדילו בעיקר את ההפרשות לכיסוי חובות צרכניים.

אפילו מה שנראה כמו חדשות טובות לא באמת היו כאלה. הכנסות בנקאות ההשקעות גאו ברבעון השני, אך לא מייעוץ למנכ"לים על עסקאות, אלא פשוט הבנקים גבו יותר עמלות על סיוע לחברות לצבור מזומנים כדי לצלוח  את המיתון בשלום.

"כל אחד נמצא בקשיים, למעשה", אמר ביל דמצ'ק, מנכ"ל קבוצת השירותים הפיננסיים PNC, בשיחת ועידה ביום רביעי שעבר. "הלקוח התאגידי הרגיל שאנחנו מדברים איתו, שפתוח ועושה עסקים, נמצא כמעט ללא יוצא מהכלל בירידה ממה שהוא צפה בתחילת השנה, ובירידה מהיכן שהיה בשנה שעברה".

לבנקים יש ראות טובה מאוד של בריאות הצרכנים והעסקים בארה"ב. הם מחזיקים את הפיקדונות, מהנדסים את המיזוגים ומלווים את הכסף. הם רואים מה נכנס לפיקדונות הלקוחות, מה יוצא מהם והיכן הכסף מושקע או היכן מוציאים אותו.

ברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד. אחד אחרי השני, מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע ביותר של מיתון הקורונה עוד לפנינו. הם אמרו שהם כבר אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה או לתעסוקה גבוהה.

"אני לא חושב שמישהו צריך לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ברבעון הזה, ולהרגיש שהגרוע ביותר כבר מאחורינו, ושהדרך להבראה סלולה", אמר מנכ"ל סיטיגרופ, מייקל קורבט, לאנליסטים ביום שלישי שעבר. "אני לא רוצה להיות פסימי, אך אני רוצה להיות מציאותי".

ארבעת הבנקים הגדולים - ג'יי.פי מורגן צ'ייס, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה ו-וולס פארגו - הפרישו ברבעון השני 33 מיליארד דולר לכיסוי הלווואות שיכולות להתקלקל. ההלוואות לעסקים ולחברות היוו 16.8 מיליארד דולר מהסך הזה, עלייה מ-8.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון (בנק אוף אמריקה הפריש פחות לכיסוי הפסדי הלוואות מהבנקים האחרים. המנכ"ל בריאן מוינהן אמר שיש סימנים ראשוניים מעודדים למפנה).

ג'יי.פי מורגן, הבנק המוביל במונחי נכסים, הקצה 4.6 מיליארד דולר להפסדי הלוואות מסחריות, עלייה מ-2.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון. ההפרשה לכיסוי הפסדי הלוואות לצרכנים נשארה 4.4 מיליארד דולר.

"ברבעון הראשון, כשראינו האטה כלכלית חדה אך קצרת טווח, התמקדנו יותר במגזרים שנפגעו ביותר", אמרה סמנכ"לית הכספים של ג'יי.פי מורגן, ג'ניפר פיפשאק. "כעת אנחנו רואים האטה ממושכת יותר, ויש לנו רזרבות להשלכה רחבה יותר על פני מגזרים רבים".

גם הלקוחות מתחפרים. גם אחרי כמה סימני שיפור בכלכלה, אמרו בנקאים, חברות מצויות עדיין עמוק בשלב של היערכות לשעת חירום וצבירה של מזומנים.

כשאמריקה נסגרה במרץ כדי להכות את הקורונה, חברות אגרו מזומנים על ידי משיכה מקווי האשראי שלהן. בחודשים הבאים, החברות פרעו את החוב והחליפו אותו בהלוואות, באג"ח או באג"ח להמרה חדשות. ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זקס רשמו כולם רבעונים מוצלחים לבנקאות ההשקעות שלהם בזכות ההנפקות הללו.

"אנשים פוחדים, והם מגיבים גם על ידי הפקדת מזומנים בבנקים וגיוס מוקדם של צורכי ההלוואות שלהם עד כמה שהם יכולים", אמר מייק מאיו, אנליסט של וולס פארגו.

כמה חברות הנפיקו אג"ח או מניות יותר מפעם אחת. דלתא איירליינס, שנפגעה מאוד מהמגפה, הייתה בין הלקוחות החוזרים של שוק האג"ח ברבעון השני. חברות מבודדות יותר מן המשבר, כמו נטפליקס וסלאק טכנולוג'יס, גייסו גם הן הון.

בזמנים טובים, כל לקיחת ההלוואות הזו היתה צפויה לעודד את ההשקעות וההתרחבות, אבל העסקים מחנים את הכסף בחשבונות הבנק שלהם. המערכת הבנקאית האמריקאית הוסיפה לעצמה פיקדונות ב-2.2 טריליון דולר עד כה השנה, פי שלושה מכל חצי שנה אחרת בתיעוד, לפי נתוני הפדרל ריזרב.

"אנחנו לא יכולים לחזות את העתיד", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימס דיימון, לאנליסטים. "אנחנו לא יודעים כלום. בביטוי 'חסר תקדים' כמעט אף פעם לא משתמשים כמו שצריך. אבל הפעם משתמשים בו כמו שצריך". 

עוד כתבות

קרקע חקלאית / צילום: Shutterstock

דוח רשות החברות: ניגוד עניינים בחברה ממשלתית שמנהלת כמיליארד שקל

רשות החברות קוראת לסגור את קנט, שמבטחת כ־10,000 חקלאים ומנהלת עתודות של כמיליארד שקל ● דוח שהגיע לגלובס מצביע על ניגודי עניינים של דירקטורים המייצגים את הלקוחות, תיאום עמדות וחולשה של מנגנוני הבקרה ● בחברה טוענים: "זה מפעל לאומי חיוני"

נתב''ג / צילום: מיכל אלוני

מומחה התעופה שמעריך: כך ייראו השמיים ביום שאחרי ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי

בעקבות ניסיון הפיגוע בטיסת פליי דובאי, החשדנות כלפי חברות התעופה הזרות גוברת, ולכן "החברות הישראליות בהחלט יהיו פופולריות יותר כעת" - כך אומר לגלובס מומחה התעופה ד"ר עוזי פרוינד-פיינשטיין, ומביא כראיה את הזינוק במניות ישראייר ואל על ● וגם: כיצד תושפע איתיחאד איירווייז - אחת החברות הדייקניות יותר בנתב"ג?

ינון קרייז, מנכ''ל ויו''ר ענקית הצעצועים מאטל, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים / צילום: תמר מצפי

ינון קרייז ימונה למנכ"ל משותף בענקית המדיה הממוזגת של פרמאונט-וורנר ברדרס דיסקברי

יו"ר ומנכ"ל פרמאונט דייוויד אליסון הודיע הלילה על מינויו של ינון קרייז הישראלי, שפרש מהנהלת יצרנית הצעצועים מאטל, למנכ"ל משותף של החברה הממוזגת של פרמאונט ו-וורנר ברדרס דיסקברי עם השלמת העסקה ● קרייז יפקח על הפעילות השוטפת ועל מיזוג הפעילויות העסקיות של שתי החברות ● מדובר בתפקיד הבכיר ביותר בהוליווד

בניין להב 433 / צילום: גלובס

בכיר בחברה ממשלתית נחקר במשטרה בחשד לזיוף והפרת אמונים

שוטרי להב 433 ערכו חיפוש בביתו ובמשרדו של החשוד ותפסו מסמכים ומדיה דיגיטלית ● בתום חקירתו הוא שוחרר בתנאים מגבילים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

אל על, ישראייר וארקיע מוציאות טיסות חילוץ לדובאי. כמה זה יעלה?

חברות התעופה הישראליות נערכות להשבת ישראלים שנתקעו בדובאי בעקבות השעיית הטיסות של פליי דובאי ● אל על תפעיל ממחר טיסות חילוץ מיוחדות במחיר אחיד של 249 דולר לכרטיס, בעוד ישראייר תוציא שתי טיסות חילוץ שמתוכננות כבר מחר במחיר של 299 דולר, וארקיע תפעיל מערך טיסות מיוחד ב-279 דולר

איור: גיל ג'יבלי

איך מקבלים תשואה דולרית של 5.5% בשנה? "יש לא מעט חלופות"

ברוקר הביטוח האמריקאי Aon גייס 14 מיליארד דולר באג"ח וזכה לביקושים של פי 5 מהסכום שהציע למשקיעים ● מה שמלמד איך ברקע הטלטלה באג"ח הממשלתיות, אג"ח חברות הפכו להזדמנות ● ואיך המשקיע הישראלי יכול להיחשף לאגרות בחו"ל? ● גם בגרסת הפודקאסט 

קן גריפין, מייסד קרן הגידור סיטאדל / צילום: Reuters, TNS/ABACA

מיליארדר הגידור מעמיד את התרומה הגדולה בהיסטוריה לאוניברסיטה

קן גריפין, מייסד סיטאדל ומאנשי הפיננסים החזקים בארה"ב, העניק לקרנגי מלון את התרומה הפרטית הגדולה ביותר בתולדות ההשכלה הגבוהה • 2 מיליארד דולר יופנו להקמת קמפוס חדש במיאמי, והשאר למדעי המחשב ולפעילות האוניברסיטה בפיטסבורג • גריפין:"זו השקעה במצוינות"

ג'ון הילי, שר האוצר של בריטניה / צילום: ap

מעל 6%: תשואות האג"ח הבריטיות בשיא של שלושה עשורים

העלייה נובעת בעיקר מחשש לאינפלציה ממושכת, מחירי אנרגיה גבוהים וריבית שתישאר גבוהה לאורך זמן ● במקביל, הגדלת הוצאות הממשלה והחוב הגבוה מעוררים חשש בשווקים לגבי יכולתה של בריטניה לממן את התחייבויותיה ● אנליסטים: "בריטניה צפויה להיות הכלכלה המפותחת שתיפגע הכי קשה מהאירועים במזרח התיכון"

מטוס אמירייטס / צילום: יח''צ Emirates

מסתמן: אמירייטס תאפשר לנוסעים ישראלים לעלות על טיסותיה לדובאי

מוקדם יותר היום עדכנה חברת התעופה אמירייטס כי נוסעים ישראלים שתכננו להגיע איתה לדובאי, ומשם להמשיך עם פליי דובאי, לא יורשו לעשות זאת - אולם כעת מסתמן כי הנושא ייפתר

טוקיו / צילום: Reuters, Kotaro Numata

ירידות באסיה; מגמה חיובית בוול סטריט לקראת דוח התעסוקה

מגמה שלילית באסיה ועליות קלות בחוזים העתידים בניו יורק ● דריכות לקראת נתוני התעסוקה בארצות הברית שיתפרסמו אחה"צ ● מניית נייקי צללה במסחר המאוחר בעקבות הדוח הרבעוני ● בת"א לא יתקיים היום מסחר ● המדד של בנק אוף אמריקה שמסמן: תתכוננו לצאת מהשוק

האסטרטג הראשי של מורגן סטנלי: “הייתי מברך על תיקון של 5%-10% בוול סטריט” / צילום: ap, Seth Wenig

האסטרטג שמייחל לירידות בוול סטריט - והסיבה

מייק וילסון, האסטרטג הראשי של מורגן סטנלי, מעריך כי ירידה מתונה במניות עשויה לסייע לשוק ולהפחית את הסיכון לתיקון חריף יותר בהמשך

צילום: טלי בוגדנובסקי

היועמ"שית אישרה: מחיר הדלק יופחת ב-50 אגורות

עמדת הייעוץ המשפטי היא שאין מניעה לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחתום על הוזלת מחיר הבנזין לחודש הקרוב, כפי שביקש ● מחיר הדלק צפוי לרדת בלילה שבין ראשון לשני ל-7.77 שקל לליטר

צילומים: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: קרוס אובר במחיר מציאה ועוד כמה הפתעות שבדרך

יצוא הרכב הסיני שובר שיאים, יצרניות הרכב נלחמות על שווקים באמצעות מחירים נמוכים והיצע הדגמים שמגיע לישראל הולך ומתרחב • בתערוכת פריז יוצגו החודש דגמים חשמליים ופלאג־אין חדשים, שחלקם עשויים להגיע לישראל במחירים של 90–170 אלף שקל • האם התחרות הסינית תמשיך לשבור את רמות המחירים בשוק הרכב המקומי?

גיא בורטניקוב (מנכ״ל) וליאור גורבונוס (CTO), מייסדי חברת Inferize / צילום: עומר הכהן

הסטארט-אפ מתל אביב הוקם לפני עשרה חודשים. עכשיו הוא נמכר במעל 100 מיליון דולר

נביוס, חברת תשתיות הענן לבינה מלאכותית, רוכשת את Inferize הישראלית כעשרה חודשים בלבד לאחר הקמתה, בעסקה המוערכת ב־100 עד 130 מיליון דולר ● Inferize, שטרם השיקה את מוצריה, פיתחה טכנולוגיה לשיפור ניצול המעבדים הגרפיים ולהפחתת עלויות הרצת מודלי AI ● החברה מעסיקה 17 עובדים במשרדיה בתל אביב

חיילים גרמנים / צילום: Shutterstock

ידידה של ישראל בדרך לתקציב ביטחון שלא נראה כמותו

חברות ביטחוניות ישראליות משתתפות בתערוכות באזרבייג'ן ובמרוקו ומעמיקות שם את הקשרים הביטחוניים ● החברה הבת האמריקאית של רפאל קיבלה הסכם להסמכת טיל ספייק SR עבור צבא ארה"ב ● וגרמניה מתכננת להגדיל את תקציב הביטחון לכ־140 מיליארד אירו ב־2027, לצד בחינת ייצור מיירטי פטריוט במדינה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מוג'תבא פורמוחסן

גולה מאיראן בטור לגלובס: "הכלכלה לא תקרוס מפצצות, אלא מהשוד של השלטון"

כלכלת איראן קורסת תחת אינפלציה דוהרת ושיתוק של יצוא הנפט, כשהיא מותירה מיליונים בעוני קיצוני ● מוג'תבא פורמוחסן, עיתונאי בכיר באתר האופוזיציוני "איראן אינטרנשיונל" שברח מטהרן לפני כשעשור, מנתח כיצד הלחץ הכלכלי שם את המשטר בנקודת אל־חזור

אקספנג X9 / צילום: יח''צ

החל מ-400 אלף שקל: הרכב שיכול לשמש גם כתחליף לימוזינה

מאחורי העיצוב החללי והממדים יוצאי הדופן של ספינת הדגל של XPENG מסתתר מוביל–משפחות רב–תכליתי, עם טכנולוגיה מרשימה ואבזור יוצא דופן, שיכול גם לשמש כתחליף לימוזינה לאח"מים ● המחיר גבוה אך עדיין אטרקטיבי ביחס לתמורה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Shutterstock

טראמפ: "טייס המשנה היה טרוריסט או משוגע. אינסטלטור הציל את המטוס, זה מדהים"

נשיא ארה"ב סיפר הלילה כי שוחח עם נתניהו על התקרית בטיסת פליי דובאי: "אינסטלטור ישראלי שמע את הצעקות, נכנס לתא הטייס והרים את הסטיק לפני שהמטוס התרסק" • נתניהו בראיון ל־CBS: "אני לא חושב שזו הייתה חטיפה, האירוע נראה כמו ניסיון התאבדות"

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

לא מחכים לסוף החודש: Getjob תקדים לעובדים חצי מהשכר מדי שבוע

פלטפורמת איוש המשמרות Getjob תעביר לעובדים מדי שבוע 50% מהשכר שכבר צברו, במקום להמתין לתלוש בסוף החודש • החברה, שמשמשת כמעסיקה הרשמית של העובדים, מאפשרת את התשלום המוקדם כמקדמה על חשבון השכר ● וגם: מרוץ אופני ההרים Winner Epic Israel חוזר לגליל המערבי ודלהום מוטורס ממנה את אבי צור ליו"ר ● אירועים ומינויים

הפגנה על יוקר הדיור, ברצלונה / צילום: Reuters, Manu Alvarez

שוכרת בת 87 שסולקה מביתה חוללה שינוי אדיר בספרד

מחאת הדיור במדינה התרחבה עקב פינויה של בת 87 מדירתה ● הממשלה הודיעה על הקפאת פינויים עד 2030, הגבלת העלאת שכר דירה והארכת חוזים ● הצעדים זקוקים לאישור הפרלמנט