גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

"אני לא חושב שאפשר לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ולהרגיש שהרע ביותר כבר מאחורינו"

לבנקים בארה"ב יש תמונה מצוינת של בריאות העסקים והצרכנים האמריקאים, וברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד ● מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע של מיתון הקורונה עוד לפנינו, והם אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה

ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הבנקים הגדולים מעריכים שהמיתון שיצרה מגפת הקורונה ישאיר אדמה חרוכה בחלקים נרחבים של אמריקה התאגידית.

כשדיווחו את תוצאות הרבעון השני בשבוע שעבר, מסרו בנקים אמריקאיים גדולים שהם לא צופים שכלכלת ארה"ב תצא בקרוב מההאטה שאליה נכנסה. האטה ממושכת, אמרו, מבשרת רעות לכל סוגי העסקים, גם אלו שלא נפגעו ישירות מאיסורי הנסיעות ומהוראות הריחוק החברתי שהוטלו כדי לרסן את הנגיף.

בין הרבעון הראשון לשני, ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב הכפילו כמעט את כמות הכסף ששמו בצד לכיסוי הלוואות לא נפרעות לעסקים. ברבעון הראשון, הבנקים הגדילו בעיקר את ההפרשות לכיסוי חובות צרכניים.

אפילו מה שנראה כמו חדשות טובות לא באמת היו כאלה. הכנסות בנקאות ההשקעות גאו ברבעון השני, אך לא מייעוץ למנכ"לים על עסקאות, אלא פשוט הבנקים גבו יותר עמלות על סיוע לחברות לצבור מזומנים כדי לצלוח  את המיתון בשלום.

"כל אחד נמצא בקשיים, למעשה", אמר ביל דמצ'ק, מנכ"ל קבוצת השירותים הפיננסיים PNC, בשיחת ועידה ביום רביעי שעבר. "הלקוח התאגידי הרגיל שאנחנו מדברים איתו, שפתוח ועושה עסקים, נמצא כמעט ללא יוצא מהכלל בירידה ממה שהוא צפה בתחילת השנה, ובירידה מהיכן שהיה בשנה שעברה".

לבנקים יש ראות טובה מאוד של בריאות הצרכנים והעסקים בארה"ב. הם מחזיקים את הפיקדונות, מהנדסים את המיזוגים ומלווים את הכסף. הם רואים מה נכנס לפיקדונות הלקוחות, מה יוצא מהם והיכן הכסף מושקע או היכן מוציאים אותו.

ברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד. אחד אחרי השני, מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע ביותר של מיתון הקורונה עוד לפנינו. הם אמרו שהם כבר אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה או לתעסוקה גבוהה.

"אני לא חושב שמישהו צריך לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ברבעון הזה, ולהרגיש שהגרוע ביותר כבר מאחורינו, ושהדרך להבראה סלולה", אמר מנכ"ל סיטיגרופ, מייקל קורבט, לאנליסטים ביום שלישי שעבר. "אני לא רוצה להיות פסימי, אך אני רוצה להיות מציאותי".

ארבעת הבנקים הגדולים - ג'יי.פי מורגן צ'ייס, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה ו-וולס פארגו - הפרישו ברבעון השני 33 מיליארד דולר לכיסוי הלווואות שיכולות להתקלקל. ההלוואות לעסקים ולחברות היוו 16.8 מיליארד דולר מהסך הזה, עלייה מ-8.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון (בנק אוף אמריקה הפריש פחות לכיסוי הפסדי הלוואות מהבנקים האחרים. המנכ"ל בריאן מוינהן אמר שיש סימנים ראשוניים מעודדים למפנה).

ג'יי.פי מורגן, הבנק המוביל במונחי נכסים, הקצה 4.6 מיליארד דולר להפסדי הלוואות מסחריות, עלייה מ-2.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון. ההפרשה לכיסוי הפסדי הלוואות לצרכנים נשארה 4.4 מיליארד דולר.

"ברבעון הראשון, כשראינו האטה כלכלית חדה אך קצרת טווח, התמקדנו יותר במגזרים שנפגעו ביותר", אמרה סמנכ"לית הכספים של ג'יי.פי מורגן, ג'ניפר פיפשאק. "כעת אנחנו רואים האטה ממושכת יותר, ויש לנו רזרבות להשלכה רחבה יותר על פני מגזרים רבים".

גם הלקוחות מתחפרים. גם אחרי כמה סימני שיפור בכלכלה, אמרו בנקאים, חברות מצויות עדיין עמוק בשלב של היערכות לשעת חירום וצבירה של מזומנים.

כשאמריקה נסגרה במרץ כדי להכות את הקורונה, חברות אגרו מזומנים על ידי משיכה מקווי האשראי שלהן. בחודשים הבאים, החברות פרעו את החוב והחליפו אותו בהלוואות, באג"ח או באג"ח להמרה חדשות. ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זקס רשמו כולם רבעונים מוצלחים לבנקאות ההשקעות שלהם בזכות ההנפקות הללו.

"אנשים פוחדים, והם מגיבים גם על ידי הפקדת מזומנים בבנקים וגיוס מוקדם של צורכי ההלוואות שלהם עד כמה שהם יכולים", אמר מייק מאיו, אנליסט של וולס פארגו.

כמה חברות הנפיקו אג"ח או מניות יותר מפעם אחת. דלתא איירליינס, שנפגעה מאוד מהמגפה, הייתה בין הלקוחות החוזרים של שוק האג"ח ברבעון השני. חברות מבודדות יותר מן המשבר, כמו נטפליקס וסלאק טכנולוג'יס, גייסו גם הן הון.

בזמנים טובים, כל לקיחת ההלוואות הזו היתה צפויה לעודד את ההשקעות וההתרחבות, אבל העסקים מחנים את הכסף בחשבונות הבנק שלהם. המערכת הבנקאית האמריקאית הוסיפה לעצמה פיקדונות ב-2.2 טריליון דולר עד כה השנה, פי שלושה מכל חצי שנה אחרת בתיעוד, לפי נתוני הפדרל ריזרב.

"אנחנו לא יכולים לחזות את העתיד", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימס דיימון, לאנליסטים. "אנחנו לא יודעים כלום. בביטוי 'חסר תקדים' כמעט אף פעם לא משתמשים כמו שצריך. אבל הפעם משתמשים בו כמו שצריך". 

עוד כתבות

תל אביב / צילום: Shutterstock

העיר שמובילה במכירת הדירות החדשות ושוברת שיא של חמש שנים

שיא של חמש שנים במכירת דירות חדשות בתל אביב דחף את העיר לראש טבלת העסקאות במחצית הראשונה של 2026, בעוד ירושלים הובילה במכירות דירות יד שנייה ● למרות הזינוק המקומי, נתוני הלמ"ס מצביעים על שוק נדל"ן שממשיך לדשדש ומלאי דירות חדש שנותר גבוה במיוחד

אפליקציית וואטסאפ / צילום: Shutterstock

כתבתם צוואה? שימו לב שהתייחסתם לסעיף הזה

הנה נושא שבטח לא חשבתם עליו כשערכתם צוואה: מי יקבל לידיו את הטלפון הנייד שלכם - בו שמורות כל התכתבויות הוואטסאפ, הסרטונים והתמונות שצילמתם, המיילים ועוד ● אז למה בעצם חשוב לכלול בצוואה הוראה באשר לשימוש בתכני הטלפון ע"י היורשים?

מעילת כספים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ירושלים מכחיש ואנחנו יצאנו לבדוק האם מעילה גדולה בבנק בכלל אפשרית

בנק ירושלים הכחיש בשעות האחרונות את חרושת השמועות וטען כי לא נמצאה עדות לפעילות חריגה ● על הרקע הזה בדקנו האם מעילה בהיקף נרחב בכלל אפשרית כיום בעקבות הקשחת המגנונים לאחר פרשת אתי אלון והבנק למסחר משנת 2002, שבה נגנבו 250 מיליון שקל

הפרסומות לחופשות שהוצעו ליועצי המשכנתאות

המחירון נחשף: כך מתמרצים הגופים החוץ־בנקאיים את יועצי המשכנתאות

טיסות יוקרה לניו יורק ולאס וגאס, תשלום ישיר של עשרות אלפי שקלים ותחרות אגרסיבית על כל לווה: גופי המימון החוץ־בנקאיים מפתים את יועצי המשכנתאות בתמריצים נדיבים ● התוצאה: הלקוחות נדחקים להלוואות יקרות, לפעמים בריבית כפולה ● בענף מודים: "זה יוצר ניגוד עניינים"

גלידה מאצ'ה של וניליה בשיתוף עם PerfectTed / צילום: יחצ

וניליה נכנסת לטרנד המאצ'ה ותוציא סדרת גלידות בשיתוף עם המותג הבריטי

רשת הגלידריות תשתף פעולה עם שסטוביץ, יבואנית מותג המאצ'ה הבריטי PerfectTed ● בניין שנפגע מטיל איראני בבני ברק ב-2025 נהרס השבוע לקראת הקמת פרויקט מגורים חדש ● סודקסו ישראל מרחיבה פעילות עם לקוחות חדשים לשירותי ההסעדה, ביניהם מזרחי טפחות ● ויצרנית המשאיות הסינית FAW יוצאת בקמפיין השקה בישראל בהיקף של כ-3 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

ד''ר זאב פרבמן, מנכ''ל ומייסד שותף של לייטריקס / צילום: אורן לוי

"חברות עם פחות מ-10 מיליון דולר הכנסות לא צריכות לשלם לנו בכלל"

חברת LTX, שנולדה מהפיצול המתוכנן בלייטריקס, משיקה מודל וידאו חדש לאימון רובוטים ● בראיון לגלובס מסביר המנכ"ל ד"ר זאב פרבמן על הפעילות ולמי היא תסייע: "רוצים לבנות את החלק היקר, כדי שלסטארט־אפים בתחום יהיה בסיס לעבוד איתו"

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

החל מהשנה הבאה: לקוחות לאומי יוכלו לסחור במטבעות דיגיטליים

הבנק הודיע כי חתם על שיתוף־פעולה עם גלקסי דיגיטל האמריקאית, שפועלת בתחום הנכסים הדיגיטליים ● הבנק צפוי להיות הראשון בישראל שיציע ללקוחותיו שירותי מסחר במטבעות קריפטוגרפיים

אבי שומר בסניף של צומת ספרים / צילום: אלירן אביטל

אבי שומר הודיע על סידור המדפים מחדש, והקפיץ את ענף הספרות. האם המתחרים ילכו בעקבותיו?

השבוע שיגר המנכ"ל והבעלים המשותף של "צומת ספרים" מכתב שבו הודיע כי הרשת תסנן את הספרים שהיא מוכרת, גם בהתאם לאופן המימון שלהם - על ידי הוצאה ממוסדת או הכותב עצמו ● הביקורות בענף לא איחרו להגיע, בעיקר על המעמד שהרשת לוקחת לעצמה, ועל הפגיעה בסופרים חדשים ● שומר לגלובס: "דווקא קיבלתי פידבקים חיוביים מהמו"לים. הם ואני מבינים שאנחנו עושים פה משהו חיובי"

מתוך קמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

הפרסומות החזקות של השבוע: הבנק שמככב, הבגט עם הקממבר, והאתר שמתברג לראשונה

פרסומת הג'וניור החדשה של בנק הפועלים מתברגת במקום הראשון בזכירות ובאהדה, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ביטוח 9 ואודי כגן מתברגים במקום השני, ואחרי 4.5 שנים באוויר, אתר הולידיי פיינדר נכנס לראשונה למדד

מל''ט הרמס 900 / צילום: יח''צ

איזו מדינה הודיעה שתקים מפעל מל"טים ישראלי בשטחה?

לפי נתוני בנק ישראל באיזה בנק מקבלים 6% ריבית על סגירת פיקדון לשנה • וגם: איזה שפל היסטורי נרשם בשוק המשכנתאות החדשות שניטלו ביולי? • חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

אבי לוי, מנכ''ל קבוצת דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

הרווח הנקי של דיסקונט זינק ל-1.2 מיליארד שקל - אך הבנק יחלק פחות דיבידנד מהמתחרים

מדובר בצמיחה של 8% לעומת הרבעון המקביל, כאשר אם מנטרלים את המס המיוחד שהטיל האוצר על הבנקים, היה הרווח הנקי מטפס ב-4% ל-1.3 מיליארד שקל ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 40% מרווחי הרבעון השני

צינור גז בסעודיה / צילום: Reuters, Mohammed Benmansour

בעקבות המלחמה באיראן: ההסתערות על שוק עסקי צינורות הנפט והגז

יותר מ־20 אלף ק"מ של צינורות חדשים נמצאים בדיונים ברקע הסכסוך במצר הורמוז ● מדינות במפרץ הפרסי ובאפריקה גילו את הפוטנציאל, שכבר מניב רווחים: "הביקוש לא צפוי לדעוך"

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

אפסייד של 24%: הבנק שקיבל המלצה חמה

בנק אוף אמריקה העניק ללאומי המלצת קנייה אחרי פרסום הדוחות וצופה למניה אפסייד של 24% לעומת שער הנעילה שלה אתמול ● "המומנטום בהכנסות השתפר, יעילות הבנק הגיעה לרמות שיא חדשות והצמיחה במתן אשראי כבר הגיע ליעדי ההנהלה לשנה הנוכחית", כתבו הכלכלנים

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מכונה, תעשי לי וירוס: החלום והסיוט של הביולוגיה החדשה

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי

העבריינים יודעים פרטים רבים על התקדמות הליך הבנייה / צילום: Shutterstock

משפחת הטייס נפלה בעוקץ מתוחכם וחשפה שיטה לגניבה של מיליונים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בחודשים האחרונים מתרבות התלונות על עוקץ מתוחכם: אזרחים הממתינים שנים להיתר בנייה מקבלים שיחה מ"נציג עירייה", המציג מידע מדויק על התיק ודורש תשלום אחרון לקבלת ההיתר ● התרמית שהולכת ומשתכללת גזלה כבר עשרות אלפי שקלים מזוגות ומיליונים מיזמים ● מה עושה המשטרה?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

הראלי בוול סטריט נמשך: S&P 500 וראסל 2000 ננעלו בשיאים

נטפליקס עלתה לאחר השקעה מחודשת של ביל אקמן בה ● אינטל עלתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה ● סיסקו וסרבארס נפלו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט נחלשו וקטעו את רצף העליות

בנק ירושלים / צילום: איל יצהר

"אין ממצאים למעילה": מניית בנק ירושלים ירדה על רקע שמועות ברשתות החברתיות

מבנק ירושלים נמסר כי "לא נמצא כל ממצא המעיד על פעולות חריגות כלשהן בכספי הבנק, בנכסיו או בכספי הלקוחות" ● המניה נסחרת בתנודתיות גדולה על רקע שמועות ביחס לפרשה שחל עליה צו איסור פרסום

נהר הריין בגרמניה. מפלסו ירד לשפל היסטורי / צילום: Reuters

"מצר הורמוז של גרמניה": בצורת משתקת את עורק הסחר של אירופה

מפלס נהר הריין בגרמניה ירד לשפל היסטורי, וספינות משא נאלצות לצמצם את המטען או להפסיק לשוט במקטעים מסוימים ● כ־80% מהתנועה הימית בתוך גרמניה עוברת בנהר, והפגיעה בו כבר מייקרת את הובלת הסחורות ואת מחירי הדלק בגרמניה ובשווייץ ● כעת גובר החשש כי המשך הירידה במפלס יקטע את נתיב השיט הרציף לאורך הנהר ויחמיר את הפגיעה בתעשייה ובסחר

איור: גיל ג'יבלי

הפרדוקס של אפל: משקיעה הכי פחות ב־AI, ומזנקת לשווי שיא

למרות השקעות נמוכות בבינה מלאכותית והימנעות מפיטורים, אפל נגעה בשיא של 5 טריליון דולר, לפני שאיבדה שוב את הבכורה לאנבידיה ● מדוע הגישה השמרנית משתלמת למשקיעים, והאם החברה תצליח להתגבר על הרוויה בשוק הסמארטפונים עם חידושים נוספים? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט 

ניקש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

150% בחצי שנה: מנכ"ל פאלו אלטו קנה מניות בשפל. זה השתלם לו בענק

רכישת המניות בשפל העמידה למנכ"ל ניקש ארורה רווח נקי של כ-16 מיליון דולר תוך חצי שנה • עם הכנסות של מעל 3 מיליארד דולר, כניסה למדדי ת"א 35 ות"א 125 ושווי המתקרב שטריליון שקל - חברת הסייבר ממשיכה לשבור שיאים