גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני לא חושב שאפשר לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ולהרגיש שהרע ביותר כבר מאחורינו"

לבנקים בארה"ב יש תמונה מצוינת של בריאות העסקים והצרכנים האמריקאים, וברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד ● מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע של מיתון הקורונה עוד לפנינו, והם אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה

ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הבנקים הגדולים מעריכים שהמיתון שיצרה מגפת הקורונה ישאיר אדמה חרוכה בחלקים נרחבים של אמריקה התאגידית.

כשדיווחו את תוצאות הרבעון השני בשבוע שעבר, מסרו בנקים אמריקאיים גדולים שהם לא צופים שכלכלת ארה"ב תצא בקרוב מההאטה שאליה נכנסה. האטה ממושכת, אמרו, מבשרת רעות לכל סוגי העסקים, גם אלו שלא נפגעו ישירות מאיסורי הנסיעות ומהוראות הריחוק החברתי שהוטלו כדי לרסן את הנגיף.

בין הרבעון הראשון לשני, ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב הכפילו כמעט את כמות הכסף ששמו בצד לכיסוי הלוואות לא נפרעות לעסקים. ברבעון הראשון, הבנקים הגדילו בעיקר את ההפרשות לכיסוי חובות צרכניים.

אפילו מה שנראה כמו חדשות טובות לא באמת היו כאלה. הכנסות בנקאות ההשקעות גאו ברבעון השני, אך לא מייעוץ למנכ"לים על עסקאות, אלא פשוט הבנקים גבו יותר עמלות על סיוע לחברות לצבור מזומנים כדי לצלוח  את המיתון בשלום.

"כל אחד נמצא בקשיים, למעשה", אמר ביל דמצ'ק, מנכ"ל קבוצת השירותים הפיננסיים PNC, בשיחת ועידה ביום רביעי שעבר. "הלקוח התאגידי הרגיל שאנחנו מדברים איתו, שפתוח ועושה עסקים, נמצא כמעט ללא יוצא מהכלל בירידה ממה שהוא צפה בתחילת השנה, ובירידה מהיכן שהיה בשנה שעברה".

לבנקים יש ראות טובה מאוד של בריאות הצרכנים והעסקים בארה"ב. הם מחזיקים את הפיקדונות, מהנדסים את המיזוגים ומלווים את הכסף. הם רואים מה נכנס לפיקדונות הלקוחות, מה יוצא מהם והיכן הכסף מושקע או היכן מוציאים אותו.

ברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד. אחד אחרי השני, מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע ביותר של מיתון הקורונה עוד לפנינו. הם אמרו שהם כבר אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה או לתעסוקה גבוהה.

"אני לא חושב שמישהו צריך לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ברבעון הזה, ולהרגיש שהגרוע ביותר כבר מאחורינו, ושהדרך להבראה סלולה", אמר מנכ"ל סיטיגרופ, מייקל קורבט, לאנליסטים ביום שלישי שעבר. "אני לא רוצה להיות פסימי, אך אני רוצה להיות מציאותי".

ארבעת הבנקים הגדולים - ג'יי.פי מורגן צ'ייס, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה ו-וולס פארגו - הפרישו ברבעון השני 33 מיליארד דולר לכיסוי הלווואות שיכולות להתקלקל. ההלוואות לעסקים ולחברות היוו 16.8 מיליארד דולר מהסך הזה, עלייה מ-8.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון (בנק אוף אמריקה הפריש פחות לכיסוי הפסדי הלוואות מהבנקים האחרים. המנכ"ל בריאן מוינהן אמר שיש סימנים ראשוניים מעודדים למפנה).

ג'יי.פי מורגן, הבנק המוביל במונחי נכסים, הקצה 4.6 מיליארד דולר להפסדי הלוואות מסחריות, עלייה מ-2.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון. ההפרשה לכיסוי הפסדי הלוואות לצרכנים נשארה 4.4 מיליארד דולר.

"ברבעון הראשון, כשראינו האטה כלכלית חדה אך קצרת טווח, התמקדנו יותר במגזרים שנפגעו ביותר", אמרה סמנכ"לית הכספים של ג'יי.פי מורגן, ג'ניפר פיפשאק. "כעת אנחנו רואים האטה ממושכת יותר, ויש לנו רזרבות להשלכה רחבה יותר על פני מגזרים רבים".

גם הלקוחות מתחפרים. גם אחרי כמה סימני שיפור בכלכלה, אמרו בנקאים, חברות מצויות עדיין עמוק בשלב של היערכות לשעת חירום וצבירה של מזומנים.

כשאמריקה נסגרה במרץ כדי להכות את הקורונה, חברות אגרו מזומנים על ידי משיכה מקווי האשראי שלהן. בחודשים הבאים, החברות פרעו את החוב והחליפו אותו בהלוואות, באג"ח או באג"ח להמרה חדשות. ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זקס רשמו כולם רבעונים מוצלחים לבנקאות ההשקעות שלהם בזכות ההנפקות הללו.

"אנשים פוחדים, והם מגיבים גם על ידי הפקדת מזומנים בבנקים וגיוס מוקדם של צורכי ההלוואות שלהם עד כמה שהם יכולים", אמר מייק מאיו, אנליסט של וולס פארגו.

כמה חברות הנפיקו אג"ח או מניות יותר מפעם אחת. דלתא איירליינס, שנפגעה מאוד מהמגפה, הייתה בין הלקוחות החוזרים של שוק האג"ח ברבעון השני. חברות מבודדות יותר מן המשבר, כמו נטפליקס וסלאק טכנולוג'יס, גייסו גם הן הון.

בזמנים טובים, כל לקיחת ההלוואות הזו היתה צפויה לעודד את ההשקעות וההתרחבות, אבל העסקים מחנים את הכסף בחשבונות הבנק שלהם. המערכת הבנקאית האמריקאית הוסיפה לעצמה פיקדונות ב-2.2 טריליון דולר עד כה השנה, פי שלושה מכל חצי שנה אחרת בתיעוד, לפי נתוני הפדרל ריזרב.

"אנחנו לא יכולים לחזות את העתיד", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימס דיימון, לאנליסטים. "אנחנו לא יודעים כלום. בביטוי 'חסר תקדים' כמעט אף פעם לא משתמשים כמו שצריך. אבל הפעם משתמשים בו כמו שצריך". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה במגמה חיובית; טבע עלתה ב-3%, מניות הגז זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

ראש האופוזיציה יאיר לפיד שבע תשע, ,103FM י02.12.25 / צילום: כדיה לוי

יאיר לפיד התגאה בגיוס חרדים. האם הוא צודק?

במאבק על גיוס החרדים לצבא, ראש האופוזיציה לפיד טוען שכבר יש לו הצלחה מוכחת ● אבל כשמרחיבים קצת את הפריזמה, מגלים שהנתונים של לפיד הרבה פחות מרשימים ● המשרוקית של גלובס

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Jose Luis Magana

קרע פנימי ולחץ של טריליון דולר: מאחורי מצב החירום ב–OpenAI

הכרזת ה"קוד האדום" של סם אלטמן לאחר השקת מודל ה־AI החדש של גוגל, חשפה מחלוקת עמוקה לגבי זהות OpenAI ● כעת, בחברה מנסים לשמור על צמיחה בזמן שהמתחרות מחזקות מעמדן

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

הנפקת איטורו בוול סטריט מוקדם יותר השנה / צילום: Reuters, Brendan McDermid

"לא כי היזם רוצה יאכטה": יותר ויותר חברות הייטק מעדיפות אקזיט על הנפקה. וזו הסיבה

לצד עסקאות ענק שייצר השנה ההייטק הישראלי, ובראשן מכירת וויז וסייברארק, רק 3 הנפקות הגיעו מכאן לוול סטריט ● בשוק מעריכים כי הקושי הגובר להנפיק, ידחוף עוד ועוד חברות טכנולוגיה למסלול של מכירה ● ברקליס: "הבנצ'מרק ליציאה לשוק הציבורי עלה משמעותית"

אילוסטרציה: Shutterstock

המדינה תאסוף דאטה על עובדים ישירות מהמעסיקים. כך זה יעבוד

לפי סעיף חדש בחוק ההסדרים, לטופס 100 שהמעסיקים מגישים למדינה מדי חודש יתווסף סעיף חדש - עיסוק העובד ● לפיכך, המדינה תחזיק לראשונה בנתוני אמת על כל המועסקים במשק ● הוספת הסעיף נועדה לאפשר קבלת החלטות מבוססות יותר ולפתח מענים תעסוקתיים מדויקים ומותאמים לצרכים בשגרה ובמשבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצר, שאטרסטוק

הפערים בנתונים ומי משלם הכי הרבה: 3 גרפים על שיטת המיסוי בישראל

מחקר חדש של רשות המסים חושף פערים ביחס לנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בכל הנוגע להכנסות לפי עשירונים ● ממה נובעים הפערים, איזה עשירון נושא ברוב נטל המס ומי מצליח "להתחמק" ממנו?

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

דירה במתנה / אילוסטרציה: Shutterstock

להגן על ההון המשפחתי: האם דירה שאדם קיבל במתנה יכולה להיות על תנאי?

בית המשפט הורה לגבר להחזיר להורי אשתו לשעבר את הסכום שנתנו להם לצורך רכישת דירה ● זאת מכיוון שחתם על "כתב התחייבות" שבו הסכים כי אם יתגרש ישיב להורים את הכסף שקיבל לקניית הדירה

איגודי עובדים מפגינים בלונדון / צילום: Reuters, PA Images

ממשלת בריטניה מקדמת חוק שיעשה מהפכה בזכויות עובדים

הממשלה הבריטית משיקה את "חוק זכויות העובדים", המוגדר כ"שדרוג המשמעותי ביותר מזה עשור" בתחום ● "סוכנות לעבודה הוגנת" תאכוף את החוקים ● בין היתר, תוענק זכות לחופשת מחלה מהיום הראשון, ותוכניות להתמודדות עם הפסקת המחזור יוצעו לנשים בגיל המעבר

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

תאונת דרכים / צילום: פביו טרופה

הכאוס יידחה: משרד התחבורה מאריך בשנה את הרישיון של שמאי הרכב

לאחר חשיפת גלובס, משרד התחבורה ממהר למנוע מצב שבו חברות הביטוח לא יכולות לשלם על תיקון רכבים, ולכן מוסכים לא יתקנו והציבור יתקע בלי כלי רכב לאחר תאונה ● עד כה, ניתנו לשמאים רישיונות רק לחמש שנים, וכעת אלו יהיו תקפים לשש שנים

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

מנכ''ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס ''בילד'' שנערך בשבוע שעבר / צילום: צילום מסך

17.5 מיליארד דולר: השקעת הענק של מיקרוסופט בהודו

עוד צעד להגשמת חזונה של הודו הפוך למוקד בינלאומי מוביל בתחום ה-AI, הענן והשבבים ● מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית שהודיעה על השקעה של 15 מיליארד דולר במדינה

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר