גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית

"אני לא חושב שאפשר לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ולהרגיש שהרע ביותר כבר מאחורינו"

לבנקים בארה"ב יש תמונה מצוינת של בריאות העסקים והצרכנים האמריקאים, וברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד ● מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע של מיתון הקורונה עוד לפנינו, והם אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה

ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
ג'יי.פי מורגן צ'ייס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

הבנקים הגדולים מעריכים שהמיתון שיצרה מגפת הקורונה ישאיר אדמה חרוכה בחלקים נרחבים של אמריקה התאגידית.

כשדיווחו את תוצאות הרבעון השני בשבוע שעבר, מסרו בנקים אמריקאיים גדולים שהם לא צופים שכלכלת ארה"ב תצא בקרוב מההאטה שאליה נכנסה. האטה ממושכת, אמרו, מבשרת רעות לכל סוגי העסקים, גם אלו שלא נפגעו ישירות מאיסורי הנסיעות ומהוראות הריחוק החברתי שהוטלו כדי לרסן את הנגיף.

בין הרבעון הראשון לשני, ארבעת הבנקים הגדולים בארה"ב הכפילו כמעט את כמות הכסף ששמו בצד לכיסוי הלוואות לא נפרעות לעסקים. ברבעון הראשון, הבנקים הגדילו בעיקר את ההפרשות לכיסוי חובות צרכניים.

אפילו מה שנראה כמו חדשות טובות לא באמת היו כאלה. הכנסות בנקאות ההשקעות גאו ברבעון השני, אך לא מייעוץ למנכ"לים על עסקאות, אלא פשוט הבנקים גבו יותר עמלות על סיוע לחברות לצבור מזומנים כדי לצלוח  את המיתון בשלום.

"כל אחד נמצא בקשיים, למעשה", אמר ביל דמצ'ק, מנכ"ל קבוצת השירותים הפיננסיים PNC, בשיחת ועידה ביום רביעי שעבר. "הלקוח התאגידי הרגיל שאנחנו מדברים איתו, שפתוח ועושה עסקים, נמצא כמעט ללא יוצא מהכלל בירידה ממה שהוא צפה בתחילת השנה, ובירידה מהיכן שהיה בשנה שעברה".

לבנקים יש ראות טובה מאוד של בריאות הצרכנים והעסקים בארה"ב. הם מחזיקים את הפיקדונות, מהנדסים את המיזוגים ומלווים את הכסף. הם רואים מה נכנס לפיקדונות הלקוחות, מה יוצא מהם והיכן הכסף מושקע או היכן מוציאים אותו.

ברבעון השני הם ראו כמה דברים מדאיגים במיוחד. אחד אחרי השני, מנהלי הבנקים מזהירים שהחלק הגרוע ביותר של מיתון הקורונה עוד לפנינו. הם אמרו שהם כבר אינם צופים חזרה מהירה לפעילות כלכלית בריאה או לתעסוקה גבוהה.

"אני לא חושב שמישהו צריך לצאת משיחת ועידה על רווחיות בנק ברבעון הזה, ולהרגיש שהגרוע ביותר כבר מאחורינו, ושהדרך להבראה סלולה", אמר מנכ"ל סיטיגרופ, מייקל קורבט, לאנליסטים ביום שלישי שעבר. "אני לא רוצה להיות פסימי, אך אני רוצה להיות מציאותי".

ארבעת הבנקים הגדולים - ג'יי.פי מורגן צ'ייס, סיטיגרופ, בנק אוף אמריקה ו-וולס פארגו - הפרישו ברבעון השני 33 מיליארד דולר לכיסוי הלווואות שיכולות להתקלקל. ההלוואות לעסקים ולחברות היוו 16.8 מיליארד דולר מהסך הזה, עלייה מ-8.8 מיליארד דולר ברבעון הראשון (בנק אוף אמריקה הפריש פחות לכיסוי הפסדי הלוואות מהבנקים האחרים. המנכ"ל בריאן מוינהן אמר שיש סימנים ראשוניים מעודדים למפנה).

ג'יי.פי מורגן, הבנק המוביל במונחי נכסים, הקצה 4.6 מיליארד דולר להפסדי הלוואות מסחריות, עלייה מ-2.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון. ההפרשה לכיסוי הפסדי הלוואות לצרכנים נשארה 4.4 מיליארד דולר.

"ברבעון הראשון, כשראינו האטה כלכלית חדה אך קצרת טווח, התמקדנו יותר במגזרים שנפגעו ביותר", אמרה סמנכ"לית הכספים של ג'יי.פי מורגן, ג'ניפר פיפשאק. "כעת אנחנו רואים האטה ממושכת יותר, ויש לנו רזרבות להשלכה רחבה יותר על פני מגזרים רבים".

גם הלקוחות מתחפרים. גם אחרי כמה סימני שיפור בכלכלה, אמרו בנקאים, חברות מצויות עדיין עמוק בשלב של היערכות לשעת חירום וצבירה של מזומנים.

כשאמריקה נסגרה במרץ כדי להכות את הקורונה, חברות אגרו מזומנים על ידי משיכה מקווי האשראי שלהן. בחודשים הבאים, החברות פרעו את החוב והחליפו אותו בהלוואות, באג"ח או באג"ח להמרה חדשות. ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זקס רשמו כולם רבעונים מוצלחים לבנקאות ההשקעות שלהם בזכות ההנפקות הללו.

"אנשים פוחדים, והם מגיבים גם על ידי הפקדת מזומנים בבנקים וגיוס מוקדם של צורכי ההלוואות שלהם עד כמה שהם יכולים", אמר מייק מאיו, אנליסט של וולס פארגו.

כמה חברות הנפיקו אג"ח או מניות יותר מפעם אחת. דלתא איירליינס, שנפגעה מאוד מהמגפה, הייתה בין הלקוחות החוזרים של שוק האג"ח ברבעון השני. חברות מבודדות יותר מן המשבר, כמו נטפליקס וסלאק טכנולוג'יס, גייסו גם הן הון.

בזמנים טובים, כל לקיחת ההלוואות הזו היתה צפויה לעודד את ההשקעות וההתרחבות, אבל העסקים מחנים את הכסף בחשבונות הבנק שלהם. המערכת הבנקאית האמריקאית הוסיפה לעצמה פיקדונות ב-2.2 טריליון דולר עד כה השנה, פי שלושה מכל חצי שנה אחרת בתיעוד, לפי נתוני הפדרל ריזרב.

"אנחנו לא יכולים לחזות את העתיד", אמר מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימס דיימון, לאנליסטים. "אנחנו לא יודעים כלום. בביטוי 'חסר תקדים' כמעט אף פעם לא משתמשים כמו שצריך. אבל הפעם משתמשים בו כמו שצריך". 

עוד כתבות

המפלגה שקרסה וההפתעה הגדולה: מה למדנו ממדגמי הטלוויזיה?

המדגמים של כלי התקשורת מציגים את תמונת המנדטים הראשונה אחרי סגירת הקלפיות ● מי מוביל, היכן נרשמו הפערים הגדולים בין הערוצים ואילו מפלגות עדיין מתנדנדות סביב אחוז החסימה?

מנסור עבאס ויוסף ג'בארין / צילום: כדיה לוי, דוברות הכנסת

הזרעים נטמנו בבחירות הקודמות? כך התארגנו המפלגות הערביות להישג היסטורי

הפיצול בבחירות 2022 דווקא החזיר מצביעים לקלפיות, אך גם הותיר קולות רבים מחוץ לכנסת ● הפעם חד"ש, תע"ל ובל"ד התאחדו, רע"ם שמרה על עצמאותה - והתוצאה המסתמנת: כוח שיא למפלגות הערביות ● המשרוקית של גלובס 

דין ליבנה, ממלא מקום מנכ''ל ועדת הבחירות / צילום: רועי ידובסקי, ועדת הבחירות המרכזית

מהפכת השקיפות בנתוני ההצבעה בישראל

ועדת הבחירות הציגה לראשונה נתוני הצבעה בזמן אמת עד לרמת השכונה והקלפי ● סמינר הקיבוצים מקימה פקולטה חדשה למקצועות הטיפול, שגריר יפן בישראל ביקר במטה טאואר על רקע הרחבת פעילותה במדינה, וגם: המנהלים הישראלים שיצאו למסע אתגרי בעקבות המדליסטים האולימפיים ● אירועים ומינויים

פלאביו בולסונארו / צילום: ap, Silvia Izquierdo

אחרי ההפסד בבחירות: דיווחים שבולסונארו נמלט לארה"ב

המשטרה הפדרלית מנסה לאתר את הסנאטור ואיש הימין שהפסיד בבחירות לנשיאות ללואיז אינסיו לולה דה סילבה ● לאחר שלא מסר את דרכונו בהתאם להוראת בית המשפט העליון, הרשויות ביטלו אותו ● בארגנטינה טוענים כי אין תיעוד לכניסתו למדינה, ואנשיו מסרבים לחשוף היכן הוא נמצא או אומרים שאינם יודעים

השקל מול הדולר / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

"פעילות ספקולטיבית נטו": אחרי שנחלש ביום הבחירות, הדולר מזנק מול השקל בכ-1%

לאחר בשיא כוחו אתמול, שער הדולר-שקל שבר לזמן קצר מתחת לרף ה-3.02; הדולר מתחזק בחדות מול השקל, והשער נע סביב 3.08 שקלים ● גלובס שוחח עם מספר אנליסטים על מגמות המסחר במט"ח ● "ככל שהסתמן השינוי בתוצאות הבחירות, כך התגברה סגירת הפוזיציות של השחקנים"

יצחק הרצוג / צילום: חיים גולדברג/פלאש90

איזנקוט או נתניהו? ההכרעה עוברת להרצוג. כך הוא יחליט

הקרב על הממליצים כבר בעיצומו, אבל מאחורי המספרים מסתתרים כללים מפתיעים - ותקדימים שעשויים להכריע על מי יטיל הרצוג את הרכבת הממשלה • המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: Shutterstock

30 שנות מאסר לאחים אלכסנדר שהורשעו בסחר למטרות מין

אורן וטל אלכסנדר, ממתווכי נדל"ן היוקרה הבולטים בארה"ב, ואחיהם אלון נשלחו לכלא לאחר שהורשעו בעבירות מין נגד נשים ונערות ● התביעה ביקשה מאסר עולם, הסנגורים ביקשו להסתפק ב-15 שנה ● השופטת דחתה את ניסיונם של האחים להציג את המעשים כפרק של הוללות בצעירותם: "ההתנהגות שלהם הייתה מפלצתית"

ירון זליכה ויועז הנדל / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, יועז הנדל

המבחן הכלכלי החדש של וינטר, הנדל וזליכה

הרשימות החדשות שהתמודדו בבחירות ולא עברו את אחוז החסימה, בהן של עופר וינטר, יועז הנדל וירון זליכה, נדרשו לגייס ערבויות במיליוני שקלים כדי לממן את המרוץ ● אלא שבניגוד למפלגות הוותיקות, מפלגות שקיבלו פחות מ־1% מהקולות - יידרשו להתמודד עם כאב ראש פיננסי לא קטן

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

אינדיקציות ראשוניות: כך יגיבו השווקים לתוצאות המדגמים

קרנות סל הנסחרות בוול סטריט ועוקבות אחר מניות ישראליות מספקות אינדיקציות ראשונות לתגובת המשקיעים • קרן הסל של בלקרוק, שמנהלת נכסים בהיקף של כ-884 מיליון דולר, ירדה בכ-1.7% במסחר המאוחר • המסחר המאוחר מתאפיין בנזילות נמוכה יותר, ולכן המבחן האמיתי יגיע כאשר הבורסה המקומית תיפתח הבוקר

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מיליארדי שקלים ממתינים ברשות המסים: כך תממשו את זכאותכם עד סוף השנה

ב־1 בינואר תתיישן שנת המס 2020 ואיתה הזכות לדרוש החזרים ● ברשות המסים מדווחים כי כ־90% מהבקשות מסתיימות בהחזר כספי בפועל, בתוספת ריבית והצמדה כחוק ● מי עשוי להיות זכאי, ממה מומלץ להיזהר, ואיך בודקים את הזכאות בבטחה לפני הגשת הדוח?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

בין הכנסת לקפיטול: איך יושפעו המשקיעים בישראל משתי מערכות בחירות שמתנקזות לשבוע אחד

הבחירות לכנסת ה־26 מתקיימות שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, שילוב שהתרחש רק פעמיים ב־40 השנים האחרונות ● צללנו לנתונים ההיסטוריים בניסיון להבין איך כל מערכת בחירות מזיזה את השווקים, ושאלנו את המומחים: איזה מהאירועים ישפיע יותר על התיק של הישראלים?

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

מנו גבע או שלמה פילבר: במי בחרו הצופים?

אחרי ליל שידורים עתיר השקעה, שכלל אולפני ענק, פריסות שטח ושימוש בבינה מלאכותית, נתוני הרייטינג מגלים מי מהערוצים הצליח למשוך את הצופים ומי נותר מאחור ● חדשות 12 הובילה את טבלת הרייטינג בפער ניכר, ערוץ 14 במקום השני

עופר הקניון הגדול, היום / צילום: רז גדעוני

ההוצאות מזנקות, הקניונים מתמלאים: כך הישראלים מבלים ביום הבחירות

יום השבתון לרגל הבחירות הביא לזינוק של 37.5% בהוצאות באשראי לעומת הבחירות הקודמות ● נתוני ישראכרט חושפים כי הרכישות בבתי הקפה, במסעדות ובחנויות האופנה זינקו, בעוד הקניות באונליין ירדו ב-44% ● בביג מדווחים על יותר מחצי מיליון מבקרים ברחבי הארץ, ובקניוני עופר נרשמה עלייה של 30% בתנועת הקהל לעומת הבחירות הקודמות

כוחות צה''ל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כלכלה בהמתנה: הסיכון בפלונטר תקציבי בכנסת החדשה

המדגמים מצביעים על ירידה בכוחה של הקואליציה, ובמערכת הפוליטית כבר נבחנים תרחישים שונים להרכבת הממשלה הבאה • בינתיים, ממשלת המעבר תידרש להכריע אם לקדם תקציב ביטחון חדש, בעוד שורה של רפורמות והחלטות כלכליות ממתינות להקמת ממשלה יציבה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפי תוצאות המדגמים: גם סמוטריץ' סבל מ"קללת שר האוצר"

ממוצע המדגמים מעניק לציונות הדתית חמישה מנדטים בלבד - ירידה לעומת 2022 ● בכך, מצטרף בצלאל סמוטריץ' ליאיר לפיד, משה כחלון ואביגדור ליברמן, שמפלגותיהם איבדו מכוחן לאחר שעמדו בראש משרד האוצר ● המשרוקית של גלובס 

צעיר מצביע בקלפי בתל אביב / צילום: ap, David Goldman

בקרוב עוברים לספירת המעטפות הכפולות. מי מרוויח מהן?

כ־600 אלף מעטפות כפולות עשויות להשפיע על חלוקת המנדטים • בדיקת דפוסי ההצבעה ב־2022 מגלה אילו מפלגות מגיעות לשלב הסופי עם סיבה לאופטימיות - ומי עלולות דווקא להיחלש • המשרוקית של גלובס

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

שני היישובים עם 100%, והזינוק בחברה הערבית: פילוח ההצבעות

היישובים הערביים בלטו עם ממוצע ארצי של כ-80%, לעומת שיעור הצבעה שעמד על 77.7% ● שני יישובים בערבה הציגו 100% הצבעה ● ומה קרה בערים הגדולות?

קלפי בחירות 2026 / צילום: ארן הרשלג

נתוני ההצבעה חושפים: כמה קולות צריך כדי לעבור את אחוז החסימה?

שיעור ההצבעה הגבוה העלה בעשרות אלפים את מספר הקולות הדרוש לכניסה לכנסת • כך נראה הרף המסתמן החדש ● המשרוקית של גלובס

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

כמחצית מתוצאות האמת כבר נספרו: האם אפשר כבר לדעת מי ניצח בבחירות?

הנתונים החלקיים מראים מאבק צמוד בין הגושים, אך הספירה בשלב זה אינה מדגם מייצג ● מדוע עדיף להסתמך כרגע על מדגמי הטלוויזיה המעודכנים, ומתי תוצאות האמת יהפכו לאמינות?