גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו רואים עסקאות שבהן הקונה בא ואומר 'חברים, העולם השתנה, השווי שהיה לפני כן לא קיים'"

שינוי וביטול עסקאות רכישה שנחתמו טרם פרוץ משבר הקורונה הם עניין שכיח בימים אלה ● מה עומד מאחורי העיכוב בהשלמת עסקאות, ועל מי נופל הסיכון?

גילת לווינים / צילום: תמר מצפי, גלובס
גילת לווינים / צילום: תמר מצפי, גלובס

שתי עסקאות ענק למכירה של חברות מישראל נחתמו בהפרש של ימים אחדים אחת מהשנייה בחורף האחרון. בעסקה אחת הוסכם על מכירת גילת לוויינים לקומטק האמריקאית ב-577 מיליון דולר במזומן ובמניות, ובעסקה השנייה הסכימה קרן הפרייבט אקוויטי אדוונט לשלם 1.9 מיליארד דולר עבור חברת הסייבר פורסקאוט.

בעולם אידיאלי, שתי העסקאות האלו כבר היו אמורות להיסגר, אבל אז פרץ משבר הקורונה. נכון להיום, עסקת פורסקאוט - שכבר כמעט בוטלה בפועל ועברה לפסים משפטיים - צפויה להתבצע, אך במחיר מופחת, ולפי שווי של 1.67 מיליארד דולר. באשר לעסקת גילת, היא נמצאת כעת בסכנת ביטול: גם אישור רגולטורי שנדרש לה טרם התקבל, וגם הרוכשת מנסה להשתחרר מההתחייבות, בטענה שישנה השפעה שלילית מהותית על תוצאות גילת.

השפעת וירוס הקורונה על עסקאות מיזוג ורכישה

קומטק ואדוונט הן כמובן לא הרוכשות הראשונות שמבקשות לסגת מעסקה או לשנות את תנאיה על רקע משבר הקורונה, ובעלי המניות של גילת ופורסקאוט הם לא האחרונים שיספגו הפסד לעומת מה שיכלו לקבל טרום התפשטות המגפה ברחבי העולם. זאת כמובן לצד ירידה חדה במספר העסקאות החדשות שנחתמות בצל האי-ודאות הנמשכת שמייצרת המגפה.

העסקה המפורסמת ביותר שבוטלה בצל משבר הקורונה הייתה רכישת השליטה במותג ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקריט על-ידי קרן Sycamore לפי שווי של למעלה ממיליארד דולר.

"עסקאות מיזוג ורכישה הן עסקאות רב-שלביות. יש שלב של מו"מ, ואז הסכם הבנות ואחריו הסכם מפורט, אבל בין חתימת ההסכם להשלמת העסקה עובר זמן, כי צריך להשלים כל מיני תהליכים. בעיתונים כבר כתוב שהחברה נמכרה, כולם עוברים הלאה לדבר הבא, אבל זה יכול לקחת חודשים ולפעמים למעלה משנה עד שהעסקה נסגרת", אומר עו"ד מיקי ברנע, שותף מנהל במשרד ברנע ג'פה לנדה, המלווה בין היתר עסקאות מיזוגים ורכישות.

בין הדרישות לקראת השלמת עסקה ישנו הצורך באישור בעלי המניות (בחברה ציבורית) המצריך זימון אסיפה, וכן אישורים רגולטוריים שונים. "הרשויות עובדות לפי האינטרסים ולוחות הזמנים שלהן. לא מעניין אותן שיש עסקה, ולפעמים להיפך - העסקה אפילו נקלעת למאבק בין סין וארה"ב - אולי בגלל זה היא לא תקבל אישור, או תקבל אישורים בתנאים", אומר ברנע.

בהקשר זה נזכיר שתי עסקאות מכירה של חברות טכנולוגיה מישראל מלפני ימי הקורונה, שהתעכבו על רקע אישור הרגולטור הסיני, ככל הנראה בשל מלחמת הסחר - מכירת אורבוטק ל-KLA ומכירת מלאנוקס לאנבידיה, ששתיהן כבר הושלמו.

המשמעות של הצורך בקבלת אישורים רגולטוריים, לדברי ברנע, היא "שיש הסכם, יש מחיר ותנאי תשלום, אבל יש גם פער של זמן. עכשיו עולה השאלה על מי נופל הסיכון במקרה שבו קורה משהו בתקופה הזו - בין אם משהו ספציפי למוכר או לקונה, או בכלל לתעשייה או לעולם כולו.

"אין פה תשובה מוסרית עקרונית מי צריך לקחת את הסיכון. זה נסגר במו"מ. המוכר אומר 'כבר מכרתי, אם יש תקלות הן לא באחריותי', והקונה אומר, 'עם כל הרצון הטוב אם מה שאני קונה שווה היום חצי, לא אתן לך את הכסף'.

"כדי לאזן בין המתחים האלה יש שני דברים: ראשית, בתקופת הביניים עד השלמת העסקה החברה צריכה להתנהל במהלך העסקים הרגיל, ושנית המצגים החשובים צריכים להיות נכונים בהשלמת העסקה, ושלא יתרחש שינוי מהותי לרעה (Material Adverse Change או Material Adverse Effect, בקיצור: MAE), שיאפשר לקונה לא להתקדם בעסקה".

במאמר מוסגר מזכיר ברנע כי מתקיים כיום דיון רחב האם הקורונה היא כוח עליון, שבמקרה כזה משמעותו שאין צורך לקיים את העסקה, אך לדבריו "אף אחד לא יקבל החלטה כזו - בגלל ההשלכות הרוחביות". בעסקה ספציפית, לדבריו, הצדדים מנסחים מה ייחשב ככוח עליון.

הפעם הראשונה שבה בית המשפט בארה"ב הכיר בקיומו של MAE היה לפני כשנתיים בעסקת המיזוג של חברות התרופות Fresenius ו-Akorn, ולצד גורמים נוספים איפשר את ביטול העסקה, אם כי הציב רף גבוה למדי לרוכשים שמבקשים להשתמש בסיבה זו להשתחרר מעסקה.

"לקומטק לא יהיה פשוט להוכיח"

לדברי ברנע, "אם נתייחס ספציפית לעסקאות שנחתמו לפני עולם הקורונה והיו אמורות להיסגר עכשיו, אז בחברות שלא הייתה בהן פגיעה - יש סיכוי סביר שהקונה ימשיך בעסקה, אולי יבקש תיקון בתנאים כמו במקרה של פורסקאוט, על רקע התשואה, ה-IRR.

"אנחנו רואים גם עסקאות שבהן הקונה בא לחברה ואומר 'חברים, אתם מבינים שהעולם שונה, השווי שהיה לפני כן לא קיים', והצדדים מתאמים ומתקדמים הלאה. במקרים כמו של גילת, שבהן חברות רגישות יותר לתעשיות שנפגעו משמעותית, קשה 'להאשים' את הקונה שאינו עומד בפיתוי ופונה לבקש מבית המשפט שיכריז שהתקיים MAE".

ברנע מעריך שלקומטק, הרוכשת בעסקת גילת, לא יהיה פשוט להוכיח זאת. "זה מסתובב סביב הניסוח הספציפי בהסכם. הקורונה היא תהליך כללי והם טוענים שהפגיעה בגילת לא פרופורציונלית. זאת טענה מעניינת. מנגד, גילת אומרת שאם הם יבטלו את העסקה הם יידרשו לשלם פיצוי בגובה מאות מיליונים".

הקורונה הופכת במקרים מסוימים לתירוץ להתחמק מעסקאות?
"כן, אבל הרוכשים יכולים להשתמש במשבר רק בקונסטלציה שבה חתמת על עסקה כשלא ידעת שהמשבר קיים. היום, בכל עסקה, כבר יש התייחסות ספציפית לנושא הזה של מגפות. האפשרות לחמוק או לעשות שינוי משמעות פתוחה רק לעסקאות שהתחילו לפני המשבר והן עדיין פתוחות, כי הן ממתינות לאישורים רגולטוריים למשל. זאת אגב טריטוריה שבה התהליך נמצא בשליטת צד שלישי (הרגולטור) שאינו בהשפעת הצדדים, וזה לא פחות כוח עליון מהקורונה", הוא צוחק.

מה בדבר אפשרות של הרוכש להגיד: תכננתי לגייס מימון לצורך העסקה, אבל המצב בשווקים השתנה ואין לי אפשרות כזאת, לכן עליי לבטל את העסקה?
"זה סופר-לא לגיטימי. בעסקה נורמטיבית כל מוכר דורש מהקונה להתחייב שיש לו היכולת לעמוד בתשלומים, אחרת המשמעות היא אופציה: קנית חברה, לא הצלחת לגייס ואתה חומק מהעסקה - זאת למעשה אופציה".

 איך לדעתך משקיעים צריכים להתייחס לעסקאות שטרם הושלמו בימים אלה?
"גם בימים כתיקונים יש טשטוש של הפער בין המקום האמיתי שבו נמצאת עסקה לבין המקום הנחזה, המתוקשר - 'חתמנו, גמרנו'. יש פער מאוד גדול בין לחיצת יד לבין עסקה חתומה, ויש פער גדול בין עסקה חתומה לעסקה שהושלמה.

"כמו שאומרת הקלישאה, זה לא נגמר עד שהגברת השמנה שרה. משקיעים מתוחכמים יודעים את זה ויש משקיעים שכשיש דיווח על עסקה ומחיר המניה של החברה הנמכרת עולה למחיר העסקה - מחליטים למכור ולא לחכות להשלמת העסקה, מתוך הבנה שישנו סיכון. בימים טובים, לפני חצי שנה נניח, הייתה תפיסה שהסיכון הזה הוא קטן, והיום ההבנה היא שזה סיכון גדול".

בעסקת גילת, אגב, מחיר המניה היה רחוק ממחיר המכירה עוד לפני שנודע שהעסקה נקלעה לקשיים, דבר שמצביע על ספקות המשקיעים בנוגע לכך שהעסקה תושלם.

 מה אתה רואה היום בתחום המיזוגים והרכישות? נראה שיש ירידה במספר ובהיקף העסקאות.
"ברור, יש ירידה בהיקפי העסקאות ולחץ על רמות שווי. השוק סלקטיבי. זה אומנם לא נכון לגבי כל תחום, אבל יש פחות נחישות להביא עסקאות מהירות. קונים רוצים לראות איך הדברים מתקדמים; הרבה יותר נוח להתמודד עם חוסר הוודאות על-ידי השהיית תהליכים". 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?