גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסגר רק נגמר, הזלזול כבר חוגג: המילניאלס מפיצים קורונה באירופה

לדור המילניום ובני דור ה־Z נמאס מהריחוק החברתי שהושת עליהם באביב בעקבות המגפה ● עכשיו הם "מתדלקים" כיסים חדשים ביבשת בהתנהגות "חסרת אחריות" בחופים ובברים ● האם צעירי אירופה יהיו האחראיים לגל השני?

חוף בדרום ספרד, לפני שבועיים. המוני צעירים שטפו את החופים והברים ברחבי באירופה / צילום: Emilio Morenatti, Associated Press
חוף בדרום ספרד, לפני שבועיים. המוני צעירים שטפו את החופים והברים ברחבי באירופה / צילום: Emilio Morenatti, Associated Press

האם דור המילניאלס ודור ה-Z אחראים ליצירת גל שני של קורונה באירופה? הצעירים ברחבי אירופה מרגישים טוב. אולי טוב מדי וזו הסיבה שהם הביאו לעלייה במקרי הקורונה, שמאיימת כעת על ההתקדמות שהושגה בחודשים האחרונים בעמל רב ביבשת במאבק נגד התפשטות הנגיף.

עיירות שממוקמות על חופי צרפת וספרד מתמודדות עכשיו עם כיסי התפרצויות חדשים כאשר צעירים ממלאים את החופים ואת הברים שממוקמים עליהם או בקרבתם, מתעלמים מכללי הריחוק ונדבקים. אלפי אירופים צעירים התכנסו לאחרונה למסיבת ריקודים לא חוקית בפארק בברלין, והתעלמו ממאמצי המשטרה לפנותם.

הרשויות באירופה נוזפות בבני דור ה-Z והמילניום על מה שהן רואות כזלזול בכללי בריאות הציבור והביטחון של מבוגרים יותר, שפגיעים למגפה. הצעירים מנגד אומרים שהם עייפים משמירה על כללי ריחוק החברתי הנוקשים, אחרי שהם העבירו את רוב חודשי האביב בסגר ביתי.

"נזהרנו בהתחלה, ואחר כך פחות", אומרת מארי-לאה טרון, סטודנטית בת 23 מפאריז. ליד סבה וסבתה, היא מספרת, היא שוטפת ידיים לעיתים תכופות, עוטה מסכה ושומרת על מרחק, אך במחיצת צעירים בני גילה היא ללא מסכה וריחוק חברתי הפך זה מכבר למשהו שחושבים עליו בדיעבד.

ב-20 עד ה-25 ביולי, שכיחות מקרי הקורונה בין צרפתים בגילאי 20-29 הייתה 19.6 ל-100,000. באוכלוסייה הכללית, השכיחות הייתה חצי מזה - 9.7 ל-100,000 תושבים בצרפת, לפי רשויות הבריאות.

באיטליה, הגיל החציוני של הידבקויות חדשות בחודש האחרון ירד לכ-40, לעומת 60 במהלך הסגר שהיה באפריל. נתונים של מכון רוברט קוך, המרכז הגרמני לבקרת מחלות, מצביעים על עלייה קטנה במספר הצעירים שנמצאים חיוביים בבדיקות.

מחוץ לסטטיסטיקות

מומחי בריאות מזהירים שצעירים רבים אינם מופיעים בסטטיסטיקות מפני שהתסמינים שלהם פחות חמורים מאלו של המבוגרים, ולכן הם לא נוטים להיבדק, אבל גם חולים צעירים מתחילים להופיע בבתי חולים.

בספרד, שבה ההידבקויות עולות בקצב המהיר ביותר באירופה, צעירים בגילאי 15-29 היוו יותר מ-27% מסך המקרים במדינה ביולי, לעומת 6% בלבד בסוף מרץ. כ-8% מסך חולי הקורונה המאושפזים במאי עד יולי השתייכו לקבוצת גיל זו, לעומת 2.2% בלבד במרץ, לפי נתוני מכון קרלוס השלישי לבריאות שממומן על ידי הממשלה.

בשבועות האחרונים עברו כמה מעונות גיל זהב בצרפת למשטר של סגר בעקבות גילוי מקרים חדשים במעון. ביו היתר מהחשש שצעירים אירופים, שהם נשאי קורונה, יכולים גם להדביק מבוגרים יותר, שפגיעים יותר למחלה.

"התכנסויות של צעירים בתקופה הזו היא לא צחוק, אלא אקט של סיכון בריאות הציבור", אמר קווים טורה, נשיא מחוז קטלוניה בספרד.

חזרו לחיים הרגילים

ההידבקויות אמנם בעלייה, אך אירופה לא עוברת גל שני בהיקף של מה שקורה בארה"ב. איטליה, שנפגעה קשה ומוקדם מהנגיף, לא רושמת עלייה משמעותית במקרי הקורונה. בשבוע שעבר גרמניה רשמה כ-900 מקרים חדשים ביום לעומת כ-300 ביום באפריל. צרפת קפצה ליותר מ-1,000 מקרים ביום, וספרד חצתה לאחרונה את קו 2,000 המקרים החדשים ביום.

העלייה במספר המקרים בארה"ב, עם זאת, הגיעה כשצעירים מטקסס עד פלורידה פירשו את ביטול הוראות השהייה בבית כהיתר לחדש את חייהם ללא הגבלות. מומחי מגפות אומרים שחלק מן העלייה בשיעורי ההידבקות של צעירים נובע בין היתר מכך שיש יותר בדיקות מאשר בעבר. כעת נבדקים בארה"ב יותר נשאים א-סימפטומטיים או בעלי תסמינים קלים בארה"ב מאשר במרץ או אפריל, כאשר זמינות הבדיקות עלתה.

מסיבות חשאיות

גם אירופה הרחיבה את הבדיקות, אך רשויות הבריאות בצרפת אומרות שקצב ההידבקויות הוא מהיר בהרבה, בייחוד בין בוגרים-צעירים. כ-1.4% מהנבדקים מקבלים תוצאה חיובית, מול 0.8% לפני חודש.

הרשויות באירופה מנסים להתגבר על ההתפרצות באמצעות איסורים על התכנסויות ופעילות בתוך בתים ומבנים. מיליוני צעירים אמנם מצייתים לכללים, אך מיליונים אחרים מתעלמים מהם.

מסיבות חשאיות מתנהלות ברחבי גרמניה כמעט מידי יום, למרות שמועדונים וברים בערים כמו ברלין נשארו סגורים מאז פרוץ המגפה. בירת גרמניה מתירה התכנסויות של עד 1,000 בני אדם, תחת אמצעי ביטחון נוקשים.

למרות זאת, במסיבה שנערכה בפארק הייזנהיידה בברלין ב-25 ביולי, העריכה המשטרה שמעל 3,000 בני אדם רקדו, שתו וצרכו סמים קלים. סרטונים מהמסיבה מראים עשרות שוטרים עם כלבים, פנסים ומגפונים קוראים לקהל להתפזר בשעות הקטנות של יום א'. כאשר המשטרה כרזה אזהרה שנייה, קבוצת צעירים המשיכה לרקוד במעגל.

"אני יודעת שיש עדיין קורונה, אבל אנחנו צריכים גם לעשות קצת חיים", אמר קארין, סטודנטית בת 18 שחגגה במסיבה ביום ה' בלילה עם עשרות אחרים בני גילה בפארק גלייזדרייק.

המסכה נשארת בבית

בצרפת, אנשים שנכנסים לבר חייבים במסכה ובשמירת מרחק. זה לא הפריע לעשרות צעירים בתחילת יולי להתכנס בכל לילה בבר בקיברון, עיירת חוף קטנה בבריטני, על החוף האטלנטי של צרפת. הם שתו ורקדו עד שהבר נסגר ואז המשיכו לחוף כדי להמשיך את החגיגה, לפי רשויות מקומיות.

צעיר שנהג להגיע לבר בקיברון חלה ונמצא חיובי בבדיקת קורונה שנערכה זמן קצר אחרי המסיבה. הרשויות החלו לבצע בדיקות המוניות, ומצאו 126 מקרי הידבקות, רובם בגילים 18-25. בבריטני - 45% מהנשאים החדשים ב-22-28 ביולי היו בני 18-25.

"צעירים רבים חושבים שגם הנגיף נמצא בחופשה", אמרה סגנית ראש עיריית קיבורן, גילדס קואנדו.

לוקאס קסטן, עובד בארגון לא ממשלתי בן 31, שתה עם חברים על טראסה פריזאית במחצית יולי, כשבעל בר הזמין אותם פנימה למסיבה. עשרות רקדו ושתו, כולם ללא מסכה.

קסטן לא הראה תסמינים של קורונה, אך הוא נאלץ להיבדק לפני שובו לעבודה. התשובה לא איחרה להגיע והוא קיבל הלם כשהתוצאה הייתה חיובית. הוא עבר במהירות מן הדירה שבה הוא שהה עם חבר בן 70 של אמו ובודד את עצמו בדירה ריקה. "טעיתי כשנכנסתי לבר ההוא", הוא אמר היום.

עוד כתבות

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

חברות התעופה שזיהו הזדמנות והסתערו על הקווים הרווחיים של ריינאייר

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין ההריסות במטולה לצמיחה של כרמיאל: מפת העסקאות החדשה של הנדל"ן בצפון

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

החברות כבר מוזילות את הביטוח המקיף לרכב. האם צפויה ירידה נוספת בקרוב

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי