גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העבר "המלוכלך" של אנגליה צף למעלה: צאצאי קהילת העבדים השחורים בליברפול דורשים חשבון נפש

כמעט 40 שנה חלפו מאז המהומות האלימות בליברפול שסימלו את יחסי הגזעים הגרועים בבריטניה ● לפני 200 שנה, העיר הייתה מרכז הסחר הגדול ביותר בבריטניה של עבדים ● פסלים ורחובות על שמם של סוחרי עבדים פרושים על פני כל העיר ● עכשיו ליברפול חזרה להתמודד עם עברה

רחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא נוחות על איך בריטניה השתלטה על מסחר העבדים העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה / צילום: Peter Byrne, Associated Press
רחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא נוחות על איך בריטניה השתלטה על מסחר העבדים העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה / צילום: Peter Byrne, Associated Press

על שדרה שטופת גשם בעיר הנמל הבריטית הצפונית, ליברפול, עמד ההיסטוריון לורנס ווסטגאף והצביע על בסיס אבן ריק מפסל במרכז שכונת השחורים העתיקה ביותר בבריטניה. "הפסל שעמד עליה פעם של מכובד מקומי שהיה קשור לסחר העבדים, הוסר על ידי המפגינים במהומות", הוא אומר. זה קרה כבר בשנת 1982.

היום, תנועת (Black Lives Matters (BLM פותחת עוד פרק בהתמודדות של ליברפול עם עברה. ווסטגאף הוא חלק מקהילת שחורים בריטים ששורשיהם נטועים 200 שנה אחורה, כשגלים של עבדים, מלחים וכמה לויאליסטים שחורים מאמריקה (נאמני המלך הבריטי) התיישבו בליברפול, ושגשגו מבום מסחרי, שנבנה על שינוע עבדים בקנה מידה תעשייתי.

"ליברפול היא כנראה האנדרטה הגדולה ביותר למעורבות הבריטית בסחר בעבדים", אומר ווסטגאף, ההיסטוריון בן ה-45, בלכתו בשכונת טוקסטת שסמוכה למרכז ליברפול.

ההיסטוריון לורנס ווסטגאף בסיור בעקבות העבדות בליברפול. צאצא של עבד שהובא לעיר ב־1820   / צילום: לורנס ווסטגאף

"ההון שהושג מכלכלת העבדים הפך את ליברפול מעיירה שולית לנמל העבדים הגדול ביותר באירופה, אבל תושבים רבים של העיר לא מכירים את ההיסטוריה של ליברפול", הוא אומר. גם ההקשר לא מובן במלואו, מה שממשיך להעיק על האוכלוסייה השחורה המקומית.

ברחבי בריטניה, מחאות BLM עוררו שאלות לא-נוחות על איך בריטניה השתלטה על המסחר העולמי בימיה כאימפריה. תפקידה של בריטניה בסחר העבדים אינו נלמד בהרחבה בבתי הספר במדינה. תוכנית הלימודים נוטה להתמקד דווקא בחלקה של בריטניה באיסור על העבדות בתחילת המאה ה-19. ערים בריטיות כמו לונדון ובריסטול הסירו פסלים של סוחרי עבדים ידועים, בעקבות הפגנות המחאה על רציחתו של ג'ורג' פלויד במהלך מעצר משטרתי במינאפוליס בארה"ב בסוף מאי ועל היחס לשחורים בכלל.

נראה שליברפול השתדלה יותר מרוב הערים הבריטיות להתמודד עם עברה, כולל התנצלות פורמלית ב-1999 על תפקידה בעבדות. בעיר שוכן גם המוזיאון החשוב היחיד במדינה בנושא זה, "מוזיאון העבדות הבינלאומי בליברפול".

אבל עד כה זה לא תורגם לחיים נוחים יותר לקהילה השחורה בעיר, אומרים פעילים ומקומיים. מהקהילה הזו יצאו שורה של שחקני כדורגל, בדרנים ומתאגרפים מצליחים, אבל תושבים ממוצא שחור לא מיוצגים במגזר הציבורי והפרטי בעיר, אומרת קים ג'ונסון, שהפכה בשנה שעברה לשחורה הראשונה שהיא חברת מועצה בעיר. "זו יכולה להיות רק גזענות מושרשת ממוסדת, אין דרך אחרת להסביר את זה", היא אומרת.

ההון העירוני הופק מסחר עבדים

ההיסטוריון ווסטרגאף מקיים סיורים היסטוריים בעיר כמעט מדי סוף שבוע. במהלכם הוא מצביע על רחובות שנקראים על שם סוחרי עבדים שהתעשרו מהמסחר בהם, ועל תיאורי העבדות שמצוירים או מפוסלים ברחבי העיר. ההתעניינות בסיורים ובעבר "המלוכלך" של העיר זינקה אחרי הריגתו של פלויד. וכעת הוא דוחס עוד ארבעה או יותר סיורים לימים הפנויים שלו. בתוך כמה שבועות הוא גייס 45 אלף דולר להקמת יד זיכרון בבית קברות לעבדים האלמונים שהלכו לעולמם בליברפול.

מועצת העיר אומרת שלוחות זיכרון יפוזרו ברחבי העיר, עם הסברים על איך ההון שהופק מהמסחר בעבדים מימן כמה וכמה בניינים ופארקים מרשימים בליברפול. ביולי, ראש העיר גם מינה כוח משימה לשיוויון בין-גזעי.

מוזיאון העבדות הבינלאומי של העיר מתכנן במקביל להתרחב לבניין גדול יותר, על המזחים שעליהם פורקו ונטענו פעם סחורות שייצרו עבדים.

"להיות הקהילה השחורה הוותיקה ביותר בבריטניה זה בו-זמנית מקור לגאווה אבל גם למתיחות", אומר ריי קוסטלו, היסטוריון שחור תושב טוקסטת Toxteth)). "אחת הסיבות לכך שליברפול מעולם לא נרגעה מהעבר שלה היא, שהיא קהילה כה עתיקה ושייכת ישירות לסחר עבדים ללא הפסקה", הוא אומר על היחסים העכורים בין הגזעים בעיר. בעוד שחלקים אחרים בבריטניה הסתגלו לקהילות מהגרים חדשות, "בליברפול הם פשוט שמרו על הגישה הישנה".

1.3 מיליון עבדים על ספינות מליברפול 

התיעוד הראשון של שחור בליברפול הוא משנת 1717, אומר ווסטגאף. העיר שינתה את פניה במאה ה-18 בזכות זרם ההון שיצרו העסקים ששיגרו אוניות מליברפול למערב אפריקה, חטפו עבדים ליבשת אמריקה, וחזרו לעיר עם סחורות שכללו כותנה וסוכר.

כ-1.3 מיליון עבדים הועברו על סיפון אוניות שנבנו בליברפול. האוניות הללו יצאו ליותר הפלגות עבדים בהשוואה לכל יתר הנמלים העיקריים בבריטניה ביחד, לפי מוזיאון העבדות בעיר. ההון שנגרף מהמסחר המשולש הזה (ליברפול-אפריקה-אמריקה) שינה את ליברפול ועזר לטפח את תעשיות הבנקאות והביטוח הידועות של בריטניה.

גם אחרי ביטול המסחר בעבדים ב-1807, הכסף המשיך להתגלגל בליברפול לאורך כל המאה ה-19 כאשר המסחר עם ארה"ב פרח. ליברפול גם קיימה קשרים עם הקונפדרציה (הדרום המורד במלחמת האזרחים בארה"ב).

איור מהמאה ה־18 של ספינת העבדים "ברוקס", על שם הבעלים שלה,  סוחר העבדים מליברפול, ג'וזף ברוקס / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

האימפריה התכווצה, המסחר התייבש

בריטניה נאלצה לשלם לארה"ב פיצויים ב-1871 על הזנק שגרמו אוניות מלחמה שנבנו בליברפול עבור הקונפדרציה. העיר נזכרת כמה פעמים בספר "חלף עם הרוח", וחיילי קונפדרציה קבורים בטוקסטת.

במרוצת השנים, הקהילה השחורה התערבבה בין המקומיים והאירים בליברפול. אחרי מלחמת העולם השנייה היא התרכזה באזור טוקסטת, תערובת של בתי לבנים אדומות ובתים ג'ורג'יאניים גדולים, ממש מדרום למרכז העיר.

המסחר של ליברפול התייבש כאשר האימפריה התכווצה והעיר נקלעה לזמנים קשים. "ליברפול משקפת במידה רבה את גורל בריטניה כולה", אומר ווסטגאף. "כשאנחנו מאבדים את האימפרייה, העיר דועכת".

המהומות של 1981 בטוקסטת פרצו בעקבות מתיחות עם המשטרה. ההתפרעויות, שדוחות ממשלתיים קבעו שהן נבעו מאבטלה, שיטור-יתר וגזענות, סימלו את יחסי הגזעים הגרועים בבריטניה.

הסרת פסלים או שמות רחובות שקשורים לעבדות איננה הפתרון, אומרת מישל צ'רטרז, שמנהלת את מרכז קואומבה אימאני, ארגון קהילתי בטוקסטת. "תצטרך להסיר חצי מליברפול אם תוריד פסלים ורחובות שקשורים לעבדות", היא אומרת. במקום זאת, לדעתה, המיקוד צריך להיות על יותר חינוך והזדמנויות לקהילה שלה.

היום טוקסטת מאופיינת בדיור מוזנח לצד דיור משופץ בבתי לבנים אדומות עם חצרות קדמיות, עם מסגד ובית כנסת לצד הכנסיות שלה. חלק מהדירות הדו-קומתיות (טאון האוז) העשירות יותר הפכו לדיור יוקרתי במחירים גבוהים. בינתיים, הקהילה השחורה התרחבה לשכונות אחרות בעיר.

חברת המועצה ג'ונסון מאמינה שמותו של פלויד בארה"ב עשוי לציין נקודות מפנה. "אני חושבת שדברים השתנו, אני מרגישה חיובית, כי המדינה רואה את הגזענות וחוסר השיוויון", היא אומרת.

מרגישים פחות "בריטים" מהלבנים

אך הבעיות הן עמוקות. ווסטגאף התחקה אחרי השורשים שלו עד ל-1820, לעבד לשעבר שהגיע לליברפול מברבדוס, מושבה בריטית לשעבר. הוא אומר שלמרות הוותק הזה, הוא ובריטים שחורים אחרים סובלים מהסטיגמה של להיחשב לפחות בריטים מן התושבים הלבנים.

מאחוריו בצד השני של השדרה מונחת אבן הפינה שעליה עמד פעם פסלו של וויליאם הסקיסון, מחוקק מהמאה ה-18 בליברפול. הוא הוסר במהומות בטוקסטת על ידי מפגינים שטענו שהסקיסון תמך בעבדות.

הפסל הוצב מחדש במרכז ליברפול, והוא עומד שם היום.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי