גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ד"ר ג'יין גודול חוגגת 60 שנה למחקר פורץ הדרך שלה ומודאגת מגורל השימפנזים: "הקורונה היא סיוט"

במקום לחגוג הקיץ 60 שנה למחקרה פורץ הדרך על שימפנזים, ד"ר ג'יין גודול בעיקר חוששת לגורלם: הם הראשונים להיכחד - היא מזהירה, אך גם מקווה שהמגפה היא ההזדמנות שלנו להציל את הסביבה

ד"ר גודול. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים" / צילום: AP - Jean-Marc Bouju
ד"ר גודול. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים" / צילום: AP - Jean-Marc Bouju

לשימפנזים לא חסרים אויבים. כריתת עצים, כרייה, בריאת יערות, האוכלוסייה האנושית ההולכת וגדלה, הסחר בחיות בר למאכל ובחיות אקזוטיות לצורכי מחמד, מחקר וגני חיות שמספקים תנאי גידול מכפירים - כל אלה צימקו את אוכלוסיות השימפנזים בעולם מיותר ממיליון בשנת 1900 לפחות מ-300 אלף היום, כך לפי האיגוד הבינלאומי לשמירה על הטבע. ואם זה לא הספיק, כעת נוספה לכל הגורמים האלה מגפת הקורונה.

"המגפה היא סיוט בשבילם, והאפשרות שנגיף קטלני יחסל עוד יותר מהזן הזה, שמצוי גם כך בסכנה, מפחידה עד מוות", אומרת חוקרת השימפנזים הנודעת ד"ר ג'יין גודול בשיחת טלפון מבית משפחתה שבבורנמאות, בריטניה.

לשימפנזים 99% מהדנ"א של בני האדם, ועל כן הם פגיעים למחלות אנושיות. אומנם עד כה לא דווח על התפרצויות קורונה בקרב שימפנזים, אבל נגיפי נשימה אנושיים הם כיום הסיבה העיקרית למותם, ועל כן הם כולם חשופים גם לקורונה. כדי למנוע הדבקה מדענים השהו את מחקרי הקופים הגדולים ברחבי אפריקה, כולל במרכז שהקימה גודול בפארק הלאומי גומבה סטרים בטנזניה.

זו הייתה אמורה להיות תקופה חגיגית עבור ד"ר גודול, 86. ברחבי העולם היו צריכים להתקיים אירועים לציון 60 שנה למחקר פורץ הדרך שלה על שימפנזים בטבע, שהחל ב-14 ביולי 1960. גודול, שרגילה לדלג על פני כדור הארץ 300 ימים בשנה בהרצאות ופגישות עם מנהיגים כדי לקדם פעילויות סביבתיות, מקדישה את מרצה כעת למטרות אחרות. בחודשים האחרונים היא מקצה חלק גדול מזמנה לניסיונות להשיג מסכות קורונה לתושבי טנזניה, לגייס כספים למיזמי שמירה על הטבע של מכון ג'יין גודול ולעודד את עובדיו בסקייפ וזום.

אבל לא כל החדשות רעות, היא ממהרת להוסיף. כיאה למי שהשתמשה במילה "תקווה" בכותרים של שלושה מספריה, ד"ר גודול מתאמצת למצוא נקודת אור. "אנשים רואים שהבאנו את המגפה הזאת על עצמנו כשהתעלמנו מאזהרות המדענים", היא אומרת. בעקבות כך, היא מקווה, קובעי המדיניות יבינו שגידול בהמות בחוות מפעל לא היגייניים, סחר בהן בשווקים צפופים מעודדים מעבר של וירוסים מבעלי חיים לבני אדם (לפי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן, שלוש מארבע מחלות חדשות או מתהוות בבני אדם מועברות מחיות). "אני חושבת שזו קריאת השכמה", היא אומרת. את המלחמה בזיהום אפשר לראות כבר היום בערים שבהן נושמים התושבים אוויר נקי יותר ומצליחים לראות יותר כוכבים.

ד"ר גודול עם בעלה, 1973. "הגעתי לעולם כדי לעשות את מה שאני עושה" / צילום: AP

נערת השער של נשיונל ג'יאוגרפיק

ד"ר גודול, עושה רושם, עדיין לא מאמינה שחלום הילדות שלה לכתוב ספרים על חיות בר באפריקה התגשם. "הכול נפל במקום בחיים שלי, לא כך? זה מדהים", היא אומרת.
כילדה היא הוקסמה מעולם הטבע. היא חקרה אפרוחים, נתנה שמות לשבלולים, ליטפה תולעים והקדישה שנים לכלב שלה, ראסטי. מאחר שהיא מעולם לא שמעה על מישהו שחי בין יצורים פראיים, הגיבורים שלה היו פנטסטיים: ד"ר דוליטל, טרזן ומוגלי מספר הג'ונגל.

רבים צחקו כשהיא הכריזה שהיא מתכוונת לעבור לאפריקה. יועץ קריירה ניסה להטות אותה לצילומי חתולים וכלבים. אבל במשק הבית הנשי ברובו בבורנמאות, שבו חיה עם אמה (הוריה התגרשו במלחמת העולם השנייה), אחותה, סבתה והדודות, מעולם לא לעגו לה על השאיפות, שלא הלמו לכאורה לליידי. "הייתה לי אמא מדהימה", אומרת ד"ר גודול. "היא אמרה לי: אם את לא מוותרת, אולי את יכולה למצוא דרך. הלוואי שהיא הייתה בחיים כדי לדעת כמה אנשים אמרו לי: ג'יין, אני חייב להודות לך. מפני שאת עשית את זה, למדתי שגם אני יכול".

הפריצה הגדולה של ד"ר גודול הייתה בגיל 23, כשחברה הזמינה אותה לבקר בקניה. שם היא פגשה את הפלאונטולוג (חוקר מאובנים) הידוע לואיס ליקי, ולמרות צעירותה הרשימה אותו בידע שלה על הטבע האפריקאי ובסבלנות שלה למטלות משעממות לכאורה. ליקי חיפש מישהו למחקר על שימפנזים פראיים בשמורת הציד גומבי סטרים בטנגנייקה (היום טנזניה), שקיווה שישפוך אור על התנהגות אב קדמון משותף בתקופת האבן. הוא אהב את העובדה שמוחה של ד"ר גודול לא הושחת בידי "חשיבה רדוקציוניסטית" באוניברסיטה (היא לא יכלה לממן את שכר הלימוד).

כשליקי גייס כסף למחקר, ביולי 1960, היא חזרה לאפריקה בהיותה בת 26. מאחר שהרשויות הבריטיות לא אהבו את הרעיון של אישה צעירה לבדה בבוש האפריקאי (טנגנייקה הייתה המעוז האחרון של אימפריה מתפוררת), אמה של ד"ר גודול הצטרפה לתחילת המסע. הנוכחות שלה התבררה כרבת-ערך בחודשים המייאשים הראשונים, כשהשימפנזים לא הפסיקו לברוח. "היא הייתה שם עם מדורה קטנה, והייתה אומרת: את יודעת, ג'יין? את לומדת יותר ממה שנדמה לך".

למעשה, איש לא ידע הרבה על שימפנזים בטבע לפני כן, גם לא על הדרך ללמוד אותם, ולכן כמעט כל דבר שד"ר גודול ניסתה והכירה היה חדש. היא נתנה שמות לנושאי המחקר שלה והתיידדה איתם, הבחינה בין האישיות הנפרדת של כל אחד מהם, והאכילה אותם בבננות - פרקטיקות שעוררו כלפיה את כעסם של המבקרים.

היא הבחינה בשימפנזה שמשתמש בגבעולי עשב כדי לצוד טרמיטים מהתל שלהם. הגילוי הזה - שבני אדם אינם היחידים שמכינים כלים ומשתמשים בהם - גרם לאגודה הגאוגרפית הלאומית לממן את המחקר שלה ולשגר מפיק סרטים הולנדי הרפתקן, הוגו ואן לוויק, לתעד את ממצאיה. התיעוד שלו הניב ב-1965 סרט לנשיונל ג'יאוגרפיק מקוריין בידי אורסון וולס (גודול ולוויק גם נישאו ב-1964, גידלו ילד והתגרשו כעבור עשר שנים).

בהמשך השנים מצאה ד"ר גודול שהשימפנזים אוכלים גם בשר, משתפים פעולה בציד, עוסקים במלחמות שבטיות ומנהלים חיים חברתיים מאוד. כמה מדענים ביטלו את הממצאים הללו בשאלות על השיטות והמומחיות שלה; אחרים לגלגו עליה וכינו אותה "נערת השער של נשיונל ג'יאוגרפיק". ליקי, שחש שבת חסותו זקוקה לתואר כדי שייקחו אותה ברצינות, שכנע את אוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה לאפשר לה ללמוד לדוקטורט באתולוגיה (התנהגות בעלי חיים בסביבתם הטבעית) ללא תואר ראשון.

האם היותך אישה היה מכשול בשדה הזה, שנשלט בידי גברים? "בדיוק להפך", אומרת ד"ר גודול. בהתחשב בהיסטוריה הקולוניאלית של טנגנייקה, עזרה לה העובדה שהיא הייתה "רק בחורה" ולא גבר לבן. לגבי הסרטים והצילומים שהפכו אותה ואת העבודה שלה למפורסמות היא תכליתית: "אם הרגליים שלי הן שעזרו לי להשיג כסף בשביל מה שרציתי לעשות, אז אני אסירת תודה להן".

ג'יין גודול בצעירותה. "יש חיות שניצלו מהכחדה ואזורים מוכים שחזרו לתמוך בטבע. אפשר לעשות דברים מדהימים" / צילום: Gettyimages/Anadolu Agency

התקווה קונה ביקוש גבוה

ד"ר גודול תכננה להקדיש את כל חייה לגומבי, אך במחצית שנות ה-80, בעקבות כנס שבו למדה על הסכנות שאורבות לשימפנזים, החליטה לשנות כיוון. "יצאתי משם פעילה", היא זוכרת.

במסגרת מכון ג'יין גודול היא מנהלת כיום אוסף של פרויקטים לקידום קיימות, כולל מקלטים לשימפנזים יתומים, תוכניות מאבק בעוני בטנזניה ואת תוכנית "שורשים וניצנים", המיועדת לצעירים ומופעלת ב-65 מדינות בעולם.

אבל יותר מכול גודול עסוקה במגפה. כעת, כשהכול וירטואלי, היא יכולה להעביר הרצאות מעוררות השראה בפני קהלים באירופה, הודו והמזרח התיכון בתוך כמה שעות זו מזו. "זה מתיש", היא מודה. אבל הכישרון שלה להעביר מסר מיידי על גורל הטבע וגם להפיח תחושת תקווה קונה לה ביקוש גבוה. "אני רואה כל כך הרבה אנשים מדהימים שעושים דברים מדהימים; חיות שניצלו מהכחדה, אזורים שהרסנו לגמרי ויכולים שוב לתמוך בטבע".

ועדיין, יש כל כך הרבה בעיות שטרם פתרה שהיא לא יכולה להאט את הקצב. "הגעתי לעולם כדי לעשות את מה שאני עושה. אני פשוט צריכה לתת את כולי".

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר