גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח האוצר האמריקאי ל-10 שנים: כבר לא הקמע של כל משקיע?

בסוף השבוע פורסם דוח תעסוקה טוב מהצפוי, אבל תשואת האג"ח האמריקאי כמעט לא הגיבה - והיא ממשיכה להיות תקועה בשפל של 0.55% ● בצד המשקיעים השומרים לה אמונים, יש מי שטוענים שהיא איבדה את סגולותיה כברומטר למצב השווקים וכיצרנית של הכנסה נטולת סיכונים למשקיעים

ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב. ההתערבות של הפד דיכאה את תשואת האג"ח ל־10 שנים / צילום: Manuel Balce Ceneta, Associated Press
ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב. ההתערבות של הפד דיכאה את תשואת האג"ח ל־10 שנים / צילום: Manuel Balce Ceneta, Associated Press

במשך שנים הייתה אג"ח האוצר האמריקאי לעשר שנים הקמע של כל משקיע. כעת יש אנשים שאומרים שהם אינם יכולים להאמין לאיתותים שלה כמו פעם.

תשואת האג"ח הממשלתית הבסיסית הזו, שנחשבת זמן רב לברומטר כלכלי לשוקי ההון ברחבי העולם, כמעט לא זזה בתגובה לדוח התעסוקה הטוב מהצפוי שפורסם ביום שישי. היא חונה כעת ליד השפל שלה, 0.55%, והמשקיעים נערכים השבוע להגיב לדיונים על חבילת הקלה חדשה של הממשל, לנתוני אינפלציה ולמתחים בין ארה"ב ובין סין.

הרמה הזו קרובה לתחתית הטווח הצר שבו התשואה תקועה כבר חודשים, ומתסכלת את אלו שצפו מזמן שהיא תעלה בזכות אופטימיות המשקיעים בנוגע לצמיחה ולאינפלציה, או שהיא תרד כשהתחזית מתעמעמת.

"התשואה איבדה כנראה את הדופק שלה", כתב פיטר בוקוואר, מנהל ההשקעות הראשי בבליקלי אדבייזורי גרופ, בעקבות דוח התעסוקה.

אג"ח האוצר האמריקאי נהנו רק לעתים נדירות מביקוש גבוה יותר מאשר במגפה שיצרה תוהו ובוהו השנה. מנהלי נכסים חטפו אג"ח אוצר כדי לרפד את התיקים שלהם כששוק המניות ירד במרץ, עד שהבנקים נפגעו מהבריחה של המשקיעים למזומנים, והשוק התייבש זמנית.

ואז התערב הפד, הוריד את הריביות לאפס וקנה מדי שבוע אג"ח אוצר במיליארדי דולרים כדי לעודד מתן הלוואות ולמנוע אסון כלכלי. כעת מתכנן הבנק המרכזי לנטוש את הנוהג שלו בשלושת העשורים האחרונים להעלות ריבית מראש כדי לרסן אינפלציה, כלומר לאפשר תקופות שבהן המחירים יעלו בקצת מהיר יותר מ-2% בשנה.

השילוב הזה דיכא את תשואת האג"ח לעשר שנים, והשאיר אותה תקועה גם כאשר המניות התאוששו וציפיות האינפלציה של המשקיעים עלו. לכן, יש אנשים שטוענים שהאג"ח הזו איבדה את סגולותיה כחלון לכלכלה, כגידור מפני ירידת המניות או כיצרנית של הכנסה יציבה ונטולת סיכונים למשקיעים.

"לאג"ח הממשלתיות יש פחות מרחב לעלות אם הדברים משתגעים", אמרה אולגה בארץ', מנהלת מחקר השווקים והכלכלה במכון בלקרוק, חטיבת מחקרי ההשקעות של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם.

קרנות פנסיה, קרנות מענקים ואנשים שחוסכים לפנסיה הניחו זמן רב שכאשר המצב קשה, הם יכולים להחנות את הכספים שלהם באג"ח האוצר, נכס ללא סיכון שמניב עדיין תשואה. ב-1987, כשיום שני השחור שיגר את המניות לצניחה, האג"ח לעשר שנים הניבה קרוב ל-10%. כשליהמן ברדרס פשטה רגל בספטמבר 2008, התשואה היתה 3.5%. כעת היא מתחת ל-0.6% זה שבועיים.

כלכלני וול סטריט מתווכחים בלהט על הסיבות שמאחורי הירידה הזו, שנמשכת עשרות שנים, ומציינים גורמים כמו מדיניות הבנק המרכזי, צמיחה ואינפלציה נמוכות ושינויים דמוגרפיים. מדדים של ציפיות אינפלציה בשוק מאותתים שאפילו אחרי שהכלכלה תתאושש מההאטה של המגפה, המשקיעים צופים חזרה לצמיחה ואינפלציה נמוכות.

היציבות הזו לא מרגיעה כמה חששות ישנים. יש משקיפים הסבורים שמתחי הסחר עם סין יגרמו לבייג'ין להתחיל למכור את החזקות אג"ח האוצר האמריקאי שלה בשווי 1.1 טריליון דולר, למרות שרבים פוסלים את האפשרות הזו, מפני שערך ההחזקות של סין ייפגע, כולל מאגרים של מניות ואג"ח קונצרניות נקובות בדולרים.

הפד אמנם מאמין שהמגפה והאבטלה הקשורה אליה הם גורמים אנטי-אינפלציוניים, אך אחרים רואים בחשש את טריליוני הדולרים שהממשל לווה כדי להגביל את הנזק הכלכלי. סכומים כאלו יכולים להצית אינפלציה, ששוחקת את ערך האג"ח על-ידי שחיקת ערך התשלומים הקבועים שלהן.

בלקרוק מסרה שהיא מפחיתה את כמות האג"ח הריבוניות (ממשלתיות) שהיא קונה, וקונה יותר אג"ח צמודות מדד מחירים של האוצר, שמפצות את המחזיקים בהן על אינפלציה. תשואות האג"ח הללו ירדו בתלילות השנה, כי הביקוש להן עלה.

"צריך גידורים מגוונים יותר מאשר בשנות ה-80", אמר ריק ריידר, מנהל ההשקעות העולמי הראשי באג"ח בבלקרוק. "גם הנכסים צריכים להיות שונים. לא ראינו מעולם את הדינמיקה הזו - שבה הנכונות להדפיס כסף כדי להגיע לצד השני של הלם קשה כזה היא כה גדולה". כגידור מפני ירידת מניות, ריידר אומר שהאג"ח לעשר שנים מקבלת דירוג של "B מינוס במקרה הטוב". הוא גם מחזיק זהב כהגנה מאינפלציה.

אשוק בהטיה, סגן מנהל ההשקעות הראשי באג"ח בנויברגר ברמן, אומר שאג"ח אוצר צמודות מדד (TIPS) הן רק חלק מפתרון מגוון לפיצוי על תשואות נמוכות, וכמה מנהלי נכסים נכנסים גם לאג"ח קונצרניות, לאג"ח בגיבוי נכסים ולאג"ח בגיבוי משכנתאות של סוכנויות (פאני מיי ופרדי מק), כאשר הפד "מספק תמיכה חצי-קבועה".

הפד השיק ביוני תוכנית הלוואות בהיקף 500 מיליארד דולר כדי לתמוך בהנפקת אג"ח חדשות של חברות גדולות, והגדיל גם את רכישות האג"ח הקיימות שלו. המהלך הזה העלה את כוח המשיכה של האג"ח הקונצרניות בדירוג גבוה, ומשקיעים קונים יותר אג"ח של חברות מהרגיל, כי הן מציעות תשואות גבוהות יותר, וכעת יש להן תמיכה מרומזת של הפד, אומר כריס סטנטון, מנהל ההשקעות הראשי של סאנרייז קפיטל פרטנרז.

"בעבר לא היית מחליף בשום פנים ואופן את האג"ח לעשר שנים באג"ח קונצרניות בדירוג השקעה", אמר סטנטון. "קנית חובות ריבוניים כי הקונצרניים יכלו לפשוט רגל".

תשואות האג"ח של החברות בדירוג השקעה נסחרות ברמות שפל, לפי נתוני בלומברג ברקליס. המחזורים היומיים במסחר בחובות של חברות בדירוג הגבוה ביותר עלו ב-35% ל-99.5 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2020 בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019, לפי אנליסטים של ג'יי. פי מורגן.

כמה סוחרים ואנליסטים אומרים שהאג"ח לעשר שנים היא ללא תחליף, מפני שהיא נשארה הנכס נטול הסיכון המובחר ביותר בעולם. מבחינתם, האג"ח הקונצרניות הבטוחות ביותר הן תחליף עלוב, מפני שגם החברות החזקות ביותר עלולות להיקלע לחדלות פירעון. הממשל האמריקאי, לעומת זאת, יכול תמיד להדפיס את הכסף שלו.

יש גם סיבות מבניות לכך שאג"ח האוצר האמריקאי לעשר שנים ממשיכה לעמוד במרכז הפיננסים העולמיים. קרנות גידור, לדוגמה, משתמשות בה כדי לממן אסטרטגיה פופולרית שנקראת "מסחר בסיסי", שמנצל הפרשי מחירים בין אג"ח אוצר וחוזים עתידיים.

"זו השקעה ייחודית מאוד, מפני שאתה לא צריך לחשוש שלא תקבל חזרה את כספך", אמר בהטיה. "ברגע שאתה עובר להשקעות אחרות, אתה שובר את המחסום של נכס שהוא באמת ללא סיכון". 

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?