גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הגאות בשווקים: תעשיית קרנות הנאמנות בישראל לא צמחה מאז 2015

מדוע תעשיית הקרנות בישראל לא מצליחה להגיע לשיעור הראוי לה מתוך כלל הנכסים הפיננסיים של הציבור? וכיצד ניתן לשנות את המגמה? ● בעלי בית ההשקעות מיטב דש, שבו מנוהלות גם קרנות נאמנות, בטור שני מבין שלושה בנושא

חדר מסחר בבנק בתל אביב / צילום: NIR ELIAS, רויטרס
חדר מסחר בבנק בתל אביב / צילום: NIR ELIAS, רויטרס

תעשיית קרנות הנאמנות בישראל "חשופה בצריח" לכל שינוי עוצמתי בכיוון של השווקים הפיננסיים. עוצמת השינוי השנתי של היקף תעשיית הקרנות, בשנים ספציפיות של משבר או של יציאה ממשבר, היתה גדולה הרבה יותר מאשר בנכסים הפיננסיים של הציבור, ובמיוחד כשמדובר בקרנות המסורתיות האקטיביות.

כך למשל, ב-2008 ירד שווי הנכסים הפיננסיים של הציבור בכ-8%, בעוד נכסי כל תעשיית הקרנות צנחו ב-18%. אבל, אם נתייחס לקרנות המסורתיות בלבד, הרי ששיעור הצניחה הגיע ל-45%. ודוגמה עדכנית הרבה יותר: ברבעון הראשון של 2020 נרשמה ירידה חדה ביותר בסך נכסי קרנות הנאמנות, מ-352 מיליארד שקל לכ-258 מיליארד שקל - אובדן של כ-27%. באותו פרק זמן ירדו הנכסים הפיננסיים של הציבור מכ-4.1 טריליון שקל לכ-3.9 טריליון שקל - ירידה של כ-5% בלבד, שכן מרכיב השקלים, המט"ח והאג"ח הממשלתיות גבוה הרבה יותר מאשר בתעשיית הקרנות והוא מיתן את הירידה שנבעה מהמרכיבים האחרים.

מכשיר שנתפס כהשקעה לטווח קצר

התגובה העוצמתית של תעשיית הקרנות לשינויים בסך הנכסים הפיננסיים של הציבור עובדת גם בכיוון ההפוך, כשנכסיו של הציבור מצויים בעלייה. התופעה הזאת היתה בולטת מאוד בשנים 2012, 2013 ו-2014. בכל אחת מהשנים האלה, שיעור הצמיחה של תעשיית הקרנות היה גבוה הרבה יותר משיעור הצמיחה של נכסי הציבור, ובמצטבר, בשלוש השנים האלה, השיעור עומד על כ-85%, מול כ-25% "בלבד" בנכסי הציבור.

ההסבר לעוצמת התגובה של התעשייה נעוץ, כנראה, בכך שהמכשיר הזה של קרנות
נאמנות נתפס כהשקעה לטווח קצר-בינוני. בתקופה של גאות בשווקים, הציבור מגדיל את תיאבון הסיכון שלו ומוכן להשקיע יותר בקרנות נאמנות לסוגיהן, ובתקופה של משבר כלכלי, דוגמת 2008, או במשבר הקורונה כיום, חלק מהציבור פודה את קרנות הנאמנות שברשותו, בין אם למטרות צריכה, ובין אם מחשש שחסכונותיו יימחקו. מבחינה זו, החיסכון ארוך הטווח (קרנות פנסיה, גמל, ביטוחי מנהלים) יציב הרבה יותר. גם קלות הכניסה לקרנות הנאמנות והיציאה מהן (אין עמלות קנייה ומכירה בקרנות האקטיביות) מסייעת לתופעה הזו.

עם זאת, המתאם החיובי בין כיוון השינוי בסך נכסי הציבור לבין כיוון השינוי בתעשיית
הקרנות השתבש בשנתיים שבין סוף 2014 לסוף 2016, וזאת חרף תשואות חיוביות נאות
שהשיגה התעשייה בשנים אלה. נכסי הציבור גדלו, בעוד תעשיית הקרנות ירדה בנכסיה.
במצטבר, בשנתיים אלה גדלו נכסי הציבור בכ-8%, בעוד שנכסי הקרנות המסורתיות
פחתו בכ-9% ונכסי התעשייה כולה פחתו בכ-14% בשל הפדיונות, הן בקרנות המסורתיות האקטיביות והן בקרנות הכספיות.

עובדה זו, יחד עם יציאת כספים מחלקים אחדים של התעשייה, גרמו לכך שסך נכסי תעשיית הקרנות בסוף 2019 כמעט זהה לנכסים בסוף 2014 - מה שהביא גם לירידה חדה בשיעור נכסי הקרנות מתוך סך הנכסים הפיננסיים של הציבור. היקף הנכסים של תעשיית הקרנות בסוף יולי 2020 נמוך משהיה בסוף 2013, וזה אחרי כל הראלי שביצעו שוקי המניות והאג"ח בשנים אלה.

החיסכון לטווח ארוך מופלה לטובה

מדוע תעשיית קרנות הנאמנות בישראל לא מצליחה להגיע לשיעור הראוי לה מתוך סך הנכסים הפיננסיים של הציבור ובמונחי תוצר? "החשד" הראשוני נופל על מדיניות ממשלות ישראל לדורותיהן שעודדו, ובצדק, את החיסכון לטווח הארוך - מדיניות שהיא חיונית במיוחד בימים אלה של הזדקנות האוכלוסייה, הארכת תוחלת החיים וריבית אפסית. לצורך החיסכון לטווח ארוך יש הרבה מאוד מכשירים פנסיוניים, ובהם קופות גמל, קרנות פנסיה, קופות גמל להשקעה, פוליסות חיסכון וביטוחי מנהלים. העידוד מתבטא בעיקר באמצעות מדיניות מיסוי שמפלה לטובה את המכשירים האלה.

כניסה ויציאה של כספים

"החשוד" השני הוא הנדל"ן, שמשך הרבה מאוד כסף מתיקי השקעות ומקרנות הנאמנות בשנים האחרונות, ואליו נוספו גם לא מעט נכסים פיננסיים שנתפסו כאלטרנטיביים לקרנות הנאמנות, כמו קרנות גידור, פוליסות חיסכון ועוד. עם זאת, גם לפני הנהירה לנדל"ן ולמוצרים אלטרנטיביים, המצב מבחינת קרנות הנאמנות לא היה טוב.

ואולם, יש גם "חשוד" שלישי, שנמצא באחריותה של הממשלה, והוא מחדל מתמשך בכל מה שקשור לחינוך פיננסי של הציבור, או יותר נכון בהיעדרו. הנזקים לציבור בגין המחדל הזה מסתכמים בעשרות מיליארדי שקל ברמת המאקרו של המשק, לצד נזקים אדירים ברמת מאות אלפי בתי אב. תעשיית קרנות הנאמנות היא אחד הקורבנות של המחדל הזה, שגורם למשקיעים להתייחס לקרנות הנאמנות כאל מכשיר קצר טווח במקום כחלק מהחיסכון שלו לטווח בינוני וארוך יותר - גישה שגורמת לציבור ללא מעט הפסדים.

צריך לחזק את החינוך הפיננסי

כיצד ניתן לשנות את המגמה? המפתח לאורך זמן, שיגרום לשינוי, ולא רק בחזית של קרנות הנאמנות, הוא הגדלה דרמטית של התקציבים המיועדים לחינוך פיננסי, אבל בתנאי שהם ינוצלו נכון. עד כה נעשו כמה ניסיונות לקמפיינים של חינוך פיננסי, אבל התועלת שלהם היתה אפסית. הם היו אקראיים ולא היוו חלק מתוכנית ארוכת טווח. מעבר לכך, רשות ניירות ערך מנסה להתמודד עם הבעיה על ידי יצירת מוצרים ייחודיים בתעשיית הקרנות, כמו ניהול תיקים 2.0, וכן היוזמה להקמת קרנות נאמנות שינוהלו כקרנות גידור ויהיו ניתנות לרכישה על ידי הציבור הרחב, ולא רק על ידי לקוחות אמידים (כשירים). גם מהלך מיסויי, שיאפשר שימוש בקרנות נאמנות כחיסכון ארוך טווח בדומה לקופת גמל להשקעה עם יתרונות המיסוי של קופת גמל להשקעה, יכול לסייע.

סך הנכסים בתעשיית קרנות הנאמנות, נכון לסוף 2019, עומד על כ-352 מיליארד שקל (או כ-101.9 מיליארד דולרים) בהתפלגות הבאה: 188.7 מיליארד שקל בקרנות האקטיביות המסורתיות (ללא כספיות), 29.4 מיליארד שקל בקרנות הכספיות, ו-134.2 מיליארד שקל בקרנות הפאסיביות (קרנות סל וקרנות מחקות). בינתיים, וירוס הקורונה עשה "מוטציה" בכל המספרים האלה לטובת הקרנות המחקות ולרעת האקטיביות, ומעבר לכך, כל התעשייה התכווצה בשל יציאת הכספים הניכרת וירידת הערך, מאז נקודת השיא של השווקים ב-19 בפברואר השנה.

זוהי התפלגות שונה מאוד מזו המקובלת בארה"ב ובאירופה. משקל הקרנות הכספיות בישראל, שנכסיה מסתכמים בכ-26 מיליארד שקל, נמוך בהרבה מזה שבארה"ב, ונמוך מעט מאירופה. משקל הקרנות האקטיביות בישראל נמוך בהרבה משתיהן, ומשקל הקרנות הפאסיביות גבוה בהרבה, גם מול ארה"ב, ובמיוחד מול אירופה, שם התעשייה הפאסיבית התחילה להתפתח כעשור אחרי ישראל, אבל הפער הזה מתחיל להצטמצם.

גם מבחינת המגמות שמסתמנות בשנים האחרונות בכלל, וב-2019 בפרט, יש הבדל גדול בין ארה"ב לבין אירופה, ובינן לבין ישראל. היקף נכסי קרנות הנאמנות לסוגיהן בארה"ב גדול פי שניים מהיקף נכסי קרנות הנאמנות בכל אירופה. הפערים בין ארה"ב לאירופה גדולים במיוחד בקרנות הפאסיביות ובקרנות הכספיות (Money Market Funds) - בערך פי שלושה ויותר.

בשנים האחרונות, ובפרט בשנה האחרונה, קצב הגידול בנכסים של הקרנות הפאסיביות בארה"ב מהיר הרבה יותר מהגידול בקרנות האקטיביות, הן במונחי קצב ביחס לנקודת המוצא, אבל גם במספרים אבסולוטיים - 380 מיליארד דולר לפאסיביות מול 80 מיליארד דולרים לאקטיביות. ברור שהמלאי של הקרנות האקטיביות, שהוא הרבה יותר גדול מול הפאסיביות, מכביד על צמיחתן, שכן מדובר בנתוני נטו - כלומר, כניסת כספים בקיזוז יציאת כספים.

התפלגות הנכסים של תעשיית קרנות הנאמנות

אירופה אמנם מפגרת מאוד אחרי ארה"ב בכל הקשור לתעשייה הפאסיבית, אבל היקף הגיוס של הקרנות הפאסיביות שם מתחיל להתקרב לקרנות האקטיביות: 100 מיליארד דולר מול 310 מיליארד דולר, בהתאמה.

בארה"ב, עיקר הכספים שזרמו לתעשייה הגיעו דווקא לקרנות הכספיות: 550 מיליארד דולר, שמהווים כ-60% מסך הכספים שהגיעו לתעשייה ב-2019. לעומת זאת, באירופה המצב הפוך: 85 מיליארד דולר הגיעו לקרנות הכספיות - רק כ-25% מסך הגיוס. אין ספק כי הפרשי הריביות - התשואות שניתן היה לקבל בארה"ב בדולרים לטווח קצר מול התשואות הנמוכות מאוד או אף השליליות באירופה - הכתיבו את המציאות הזו. כיום, תמונת הריביות השתנתה מן היסוד, והריבית בארה"ב הגיעה אף היא לסביבת האפס.

וכאן בישראל, בדומה לארה"ב, עיקר הסכומים הגיעו בשנה החולפת דווקא לקרנות הכספיות - יותר מ-7 מיליארד שקל. זאת, אף ש-2019 היתה שנה מופלאה דווקא למניות ולאג"ח הקונצרניות והממשלתיות. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש, שבו מנוהלות, בין השאר, גם קרנות נאמנות. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"