גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוניברסיטה העברית יצאה לאתר נכסים וחזרה עם תביעה

עובד לשעבר ב"הדסה" טוען כי האוניברסיטה העברית לא שילמה לו כ-7 מיליון שקל בהתאם להסכם ביניהם • זאת, לאחר שהעביר לה מסמכים המוכיחים את זכויותיה בנכס בירושלים המוערכות ב-37.5 מיליון שקל • האוניברסיטה: הערכת השווי אינה רלוונטית

המכללה האקדמית הדסה בירושלים. האוניברסיטה העברית מכרה את זכויותיה בשטח למכללה תמורת 10.4 מיליון שקל / צילום: יוסי זמיר, גלובס
המכללה האקדמית הדסה בירושלים. האוניברסיטה העברית מכרה את זכויותיה בשטח למכללה תמורת 10.4 מיליון שקל / צילום: יוסי זמיר, גלובס

תביעה לא שגרתית נדונה בימים אלה בבית המשפט המחוזי בירושלים שעניינה סכסוך כספי של מיליונים בין האוניברסיטה העברית לבין עובד לשעבר ב"הסתדרות מדיצינית הדסה". זאת, בקשר לנכס בירושלים שלאוניברסיטה היו זכויות בו.

בלי דויטש, עבד מ-1985 עד סוף 2013 ב"הסתדרות מדיצינית הדסה", ומ-1995 עבד כסגן מנהל אגף בכיר באגף בינוי ואחזקה בהדסה. שנה לאחר פרישתו לגמלאות, חתם דויטש על הסכם עם האוניברסיטה העברית. לפי ההסכם, דויטש יעביר לאוניברסיטה מסמכים המוכיחים כי יש לאוניברסיטה זכויות בנכס בשווי רב, והאוניברסיטה "בתמורה למידע ובכפוף להצלחת האוניברסיטה להעביר את הנכסים על שמה לרשותה", תעביר לדויטש ולחברת "פרדס פרי" 25% בתוספת מע"מ. זאת, "מכל סכום נטו שאותו תקבל האוניברסיטה ו/או משווי הזכויות נטו שיועברו לאוניברסיטה מיד עם קבלתו".

ההסכם קבע עוד כי "במידה ויועברו נכסים על שם האוניברסיטה או לפקודתה, יוערך לצורך תשלום התמורה השווי באמצעות שמאי מקרקעין שזהותו תיקבע בהסכמת הצדדים".

מחצית מהזכויות

לאחר החתימה על ההסכם, גילה דויטש לאוניברסיטה כי מדובר במקרקעין המצויים ברחוב החבצלת 8 בירושלים. על המקרעין פועלת מזה עשרות שנים המכללה האקדמית הדסה. לפי חשיפת דויטש, ארגון נשות הדסה הוא בעל מחצית מהזכויות, ואילו המחצית השנייה נרשמה ב-1929 על שם אגודה עותמאנית בשם "אגודת הרופאים היהודים האמריקאים". דויטש חקר ומצא כי מטרת הקמת האגודה הייתה לאסוף כספי תרומות מרופאים יהודים בארה"ב ולהעבירם לאוניברסיטה העברית לצורך הקמת הפקולטה לרפואה ותפעולה. האגודה הפסיקה להיות פעילה לפני כ-85 שנה.

האוניברסיטה העברית אישרה לדויטש כי המידע על הנכס לא היה ידוע לה. לאחר הליך ארוך של העברת הזכויות מהאגודה העותומאנית לאוניברסיטה ופירוק האגודה, קבע השמאי גיא צדיק כי שווי הזכויות המוערך של הנכס עומד על 70 מיליון שקל. לאור העובדה כי מחצית מהנכס שייך לאוניברסיטה העברית, אזי שווי הזכויות לאוניברסיטה הינו 37.5 מיליון שקלים. דויטש קיבל כמקדמה 2 מיליון שקלים, אולם האוניברסיטה סירבה להעביר את יתרת התשלום העומדת על 6.75 מיליון שקל.

לאור זאת, דרשו דויטש וחברת "פרדס פרי" בתביעה שהגישו בסדר דין מקוצר לקבלת יתרת הסכום (הליך משפטי שבו מוגשת תביעה על סכום קצוב ידוע מראש, כאשר לתובע, יש ראיה מוצקה בכתב שמוכיחה את טענתו ומציגה את גודל החוב. בהליך זה - בניגוד לתביעה בסדר דין רגיל - לנתבע אין אפשרות טבעית להגן על עצמו אל מול ביהמ"ש, אלא הוא צריך לקבל ממנו אישור להציג את גרסתו). אולם האוניברסיטה סירבה לשלם לו. לטענתה, הערכת השמאות שבוצעה לנכס כלל איננה רלוונטית, כיוון שהיא יצאה מנקודת הנחה שאין שוכר מוגן בנכס. זאת, כאשר בפועל יושבת בנכס המכללה האקדמית הדסה.

נתונים שנויים במחלוקת

האוניברסיטה העברית שלחה בסוף השבוע לביהמ"ש את תגובתה לתביעה ודרשה כי היא תועבר לסדר דין אזרחי רגיל. לטענתה, התנהלותו של דויטש פסולה. "התובע נתקל במסגרת תפקידו בבית החולים הדסה באקראי במידע - שחזקה ששייך למעסיקתו - בעל ערך לאוניברסיטה אודות נכס מקרקעין שבו לאוניברסיטה זכויות. התובע החליט לסחור במידע ולדרוש מהאוניברסיטה להתקשר איתו ולשלם לו רבע מהתמורה שתתקבל כתוצאה מהמידע הסודי שאינו שייך לו ובו נתקל באקראי", טענה האוניברסיטה. לדבריה, דויטש פעל "בחוסר תום לב משווע".

האוניברסיטה טענה כי ההליך אינו יכול להידון במסגרת סדר דין מקוצר. זאת, כיוון שאין מדובר בתביעה על סכום קצוב, כפי שמחויב בתקנות סדר הדין האזרחי. "עיון בסעיף 20 לכתב התביעה מלמד כי סכום התובענה מבוסס מתחילתו ועד סופו על שומה... השומה מבוססת על הנחות מוצא ונתונים שנויים במחלוקת", ציינה האונבירסטה.

לטענת האוניברסיטה, השומה ביחס למקרקעין נפתחת באמירה כי היא יוצאת מנקודת הנחה שהנכס פנוי מכל מחזיק. אולם בפועל הנכס תפוס ויושבת בו תקופה ארוכה מאוד המכללה האקדמית הדסה. לדברי האוניברסיטה, המכללה טוענת להיותה בעלת זכות בלתי הדירה לעשות שימוש בנכס, ללא מגבלת זמן וללא תשלום דמי שכירות - עובדה המשפיעה בצורה מהותית על שווי הנכס".

האוניברסיטה ציינה כי בסופו של דבר בשלהי 2019 היא מכרה את זכויותיה בנכס למכללת הדסה בסכום של כ-10.4 מיליון שקלי - כשליש משווי הזכויות שלה בנכס הנטען בשומה. "יש בכך כדי להיווכח כי אין כל אפשרות להתבסס על השומה בהיותה מבוססת על הנחות מוצא שגויות", טענה האוניברסיטה.

תמורה לפי השמאות

עוד טוענת האוניברסיטה ביחס לתביעתו של דויטש כי "מדובר בתובענה מקוממת, עת התובעים שנתקלו באקראי במידע לעניין נכס שממילא היה שייך לאוניברסיטה, דורשים 'שכר' בסך המהווה כ-85% מהתמורה הממשית שקיבלה האוניברסיטה עבור הנכס, בעוד ההסכם מעניק להם, לשיטתם, לכל היותר תמורה בשיעור של בין 20% ל25% משווי הנכס".

דויטש וחברת "פרדס פרי" התייחסו בתביעתם לטענה זו, אולם סברו כי אין בה ממש. בתביעה נכתב כי "ההסכם קובע כי שכר הטרחה המגיע לתובעים נגזר מהשמאות שנערכה לזכויות ולא מהתמורה שקיבלה האוניברסיטה בגין מכירת זכויותיה במקרקעין למכללה האקדמית הדסה".

דויטש ו"פרדס פרי" ציינו כי "למיטב ידיעת התובעים, המחיר שבו האוניברסיטה מכרה את חלקה למכללת הדסה, מטעמיה שלה, נופל במידה משמעותית משווי זכויותיה, כמו גם מהצעה כתובה אחרת שנמסרה לאוניברסיטה באופן ישיר". בתביעה נכתב כי "האוניברסיטה כלל לא פרסמה את חלקה בנכס למכירה ולא עשתה כל מאמצי שיווק או כל מאמץ אחר למכור אותו למרבה במחיר".

כעת בית המשפט יצטרך להכריע בנוגע לפרשנות ההסכם בין דויטש לבין האוניברסיטה. האם שכר הטרחה נקבע על בסיס שומה או על בסיס הסכום שבו מכרה האוניברסיטה את הנכס למכללה האקדמית הדסה? והאם צריכה להיות השפעה לכך שהמכללה האקדמית הדסה טוענת כי היא שוכר מוגן בנכס?

חשש לניגוד עניינים

העלילה מסתבכת עוד לאור העובדה כי מי שייצג את האוניברסיטה במו"מ מול מכללת הדסה וכגישור מול שופט העליון בדימוס יצחק זמיר היה משרד עו"ד אפרים אברמזון. משרד זה, שהתפטר במהלך הליך הגישור מתפקידו כמייצג האוניברסיטה, הוא זה שייצג את דויטש וחברת "פרדס פרי" במו"מ מול האוניברסיטה לצורך החתימה על הסכם שכר הטרחה. משרד זה הוא גם זה שפנה לבית המשפט המחוזי בירושלים לצורך פירוק האגודה העותמאנית שהחזיקה במחצית הזכויות בנכס המריבה - זכויות שהועברו מהאגודה לאוניברסיטה.

בדיון שהתקיים בפני השופט דוד מינץ ב-2016 התנגדו רשם ההקדשות וכונס הנכסים הרשמי כי משרד עו"ד אברמזון ימונה למפרק האגודה העותמאנית. זאת, בטענה כי יש חשש לניגוד עניינים שבא כוח המייצג את האוניברסיטה יהיה בעל תפקיד בעתיד.
משרד עו"ד אברמזון טען בדיון כי טענת ניגוד העניינים לא ברורה. "אני קורא מתוך התקנון של האגודה וברור שכל נכס של האגודה אמור להיות מופנה לאוניברסיטה, אם יתגלו נכסים נוספים, הם גם הולכים לאוניברסיטה, אין כאן שום דבר נסתר", טען המשרד. השופט מינץ מינה את עו"ד רפי שפירא ממשרד עו"ד אברמזון למנהל המיוחד של האגודה וקבע כי "אם יתעורר הצורך בשל קיומו של ניגוד עניינים, יישקל מינוי בעל תפקיד נוסף לצידו".

עוד כתבות

מסמכי אפשטיין

מסמכי אפשטיין: תיבת הפנדורה שמרעידה את העולם העסקי

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא