גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צריך ללמוד לריב: למה עודף הרמוניה זה לא טוב, ומריבות וחילוקי דעות דווקא כן

עימותים ועמיתים מגיעים מאותו שורש, וזה כנראה לא מקרי ● מה אפשר ללמוד ממפגש דיוני הנהלה בו נכחתי, אשר עלה על שרטון במריבות ובצעקות, ולמה בעצם טוב שזה קרה סוף סוף?

צריך ללמוד לריב / איור: חן ליבמן
צריך ללמוד לריב / איור: חן ליבמן

מקרה המבחן הפעם לא לקוח מכותרות העיתונים, לא עוסק בחברת ענק עולמית, לא באחד המנהלים הגדולים במשק וגם לא בדרמה כלכלית מטלטלת עולם. הפעם תרשו לי סיפור אישי שכולו אמת, רק השמות והפרטים שונו. חודשים ספורים לפני פרוץ עידן הזומים, הוזמנתי לארה"ב על-ידי חברת תרופות גלובלית מובילה בתחומה, להנחות כיועצת חיצונית כמה ימים של דיוני הנהלה פנים אל פנים.

ברוב החברות המסודרות מתנהלים דיונים כאילו לפחות אחת לשנה, אם לא אחת לרבעון, לעשות מה שמקובל לעשות בארגונים מסודרים: התבוננות לאחור והפקת לקחים על פרק הזמן שחלף, הסקת מסקנות בנוגע לביצועי הארגון אל מול תוכניות העבודה שנקבעו כבר, תיקון ודיוק של הטעון תיקון, תוך התייחסות לכלל ההיבטים בארגון ובממשק בינו לבין מחזיקי העניין בסביבה העסקית והקהילתית.

הזמנת היועץ החיצוני נעשתה על רקע שלושה מפגשים מצוינים ופוריים שערכה החברה ברבעונים שקדמו לאותו מפגש. בכל המפגשים, כך נאמר לי, התרחשה דינמיקה טובה באופן יוצא דופן, הועלו רעיונות מצוינים לפעילות, לשיפורים ולשינויים, שהיה ברור לכולם ש"יטיסו" את החברה קדימה. אולם פעם אחר פעם, במעבר מהדיונים המצוינים בחזרה למציאות הארגונית, לא קרה דבר.

האירוע תוכנן בקפידה על ידי המנכ"ל וסמנכ"ל משאבי אנוש והכותרת שניתנה לו הייתה: Delivery and Execution. כך הגיעה קבוצת מנהלים רצינית מרחבי העולם, לניו יורק.
ביום בו התחיל האירוע המתוכנן בקפידה נאלץ המנכ"ל, מסיבות אישיות, לחזור לארץ מולדתו, ואני מצאתי את עצמי עומדת מול קבוצת מנהלים שלא הכרתי, שהגיעו מכל קצוות תבל. כדי לא לאבד את המומנטום, העלויות וההכנות המדוקדקות שנערכו לקראת האירוע, נאלצתי להעביר את דיוני ההנהלה בהיעדרו של כבוד המנכ"ל.

יום הדיונים הראשון היה קשה מנשוא. נדמה היה, שהיעדרותו הבלתי צפויה של המנכ"ל והעובדה שגורם חוץ ארגוני מנהל את הסיטואציה הבלתי אפשרית הזו, גרמה לחברי ההנהלה, מנהלי יחידות קו ומנהלי מטה, לריב כמו שלא קרה מעולם. בחדר נשמעו צעקות, שכללו טונים גבוהים, החלפת עלבונות אישיים (באנגלית זה נשמע יותר טוב) האשמות שונות ומשונות, בשילוב מפעים של דרמות, טרגדיות וקומדיות.

בתוך המהומה הסתבר בהדרגה שהמנכ"ל הכריזמטי והמצוין, זה שהביא את החברה לרווחי שיא במשך חמש שנים, לא יכול היה להכיל סיטואציות של העדר הרמוניה. מה שהוביל את אנשיו, מצוינים אף הם, לתסכול מצטבר בשל חוסר היכולת ללבן חילוקי דעות ואי הסכמות.

בשלושת מפגשי ההנהלה הקודמים לאירוע, אילו שלא היה ברור מה הביא לפער הגדול בין הדיונים המצוינים להיעדר יכולת ההטמעה שלהם בארגון, איש לא העז להעביר ביקורת או להטיל ספק בהתכנות יישום של רעיון כזה או אחר. ואז בשטח, כאשר היה צורך בהטמעת שינויים, הכול נתקע. בנחמדות, אבל נתקע.

המפלצות שמתחת לשולחן

התברר שדווקא היעדרותו הלא מתוכננת של המנכ"ל באותו שבוע אסטרטגי בניו יורק הייתה מה שאפשר לחברי ההנהלה לפרק תסכול של חמש שנים. לשתף את אשר על לבם ולהעביר את הבעיות הארגוניות שהיו מוסוות מתחת לשולחן למפלצות שעל השולחן. לא כיף, אבל תהליך הכרחי.

כשהסתיימה סאגת התסכול והצעקות, התחילו חברי ההנהלה, מנהלים בכירים, מנוסים ואנשים טובים מאוד, לבטא את דעותיהם האמיתיות לגבי מה יעבוד ומה לא יעבוד לגבי כל אחד מהנושאים שעלו כחלק מהאסטרטגיה לשנת הפעילות הממשמשת ובאה. הם נתנו את דעתם האותנטית והכנה על הממשקים ביניהם, על דפוסי תקשורת בין יחידות קו ליחידות מטה, על מינויים ותהליכי עבודה "שתקעו" יישום החלטות, רבעון אחרי רבעון. השבוע הסתיים ברשימה מצומצמת, אולם מוסכמת של נושאים לעבודה, כאשר לכל אחד ואחד מאותם נושאים מוצמדת תוכנית עבודה וחלוקת תפקידים לתכנון, ביצוע ובקרת ביצוע.

את סיכום השבוע העברתי אישית למנכ"ל. "אתה מנכ"ל מצוין", אמרתי לו, "רק צריך להבין, שצוות הנהלה הוא כמו משפחה. צריך ללמוד לריב. אין דבר כזה הרמוניה מוחלטת. משברים ועימותים נועדו להוציא מן הכוח אל הפועל אמיתות, שמשרתות את הארגון וגם את מנהיגיו. לא רק שאסור לפחד מזה, אלא לעיתים צריך, באופן מודע ומובנה, לגרום לזה לקרות. לפעמים צריך להפוך שולחן כדי שמשהו יזוז. 

בעולם בהפרעה בו אנו חיים, בימים אילו ממש, הסביבה היא סביבה משברית בהגדרה. חילוקי דעות באשר לסוגיות אסטרטגיות וטקטיות הם מחויבי המציאות, ואם הם לא באים לידי ביטוי באופן טבעי, יש ליצור אותם במתכוון.

תיאוריית האדם העשירי

ב-2013 יצא לאקרנים סרט מתח בכיכובו של בראד פיט, "מלחמת העולם Z". סרט פעולה בינוני המהלל ומשבח את ישראל. בסרט פולש אל העולם במפתיע נגיף מסין (נשמע מוכר?), שמי שנדבק בו הופך לזומבי. המגפה מחוללת שמות בעולם כולו, ורק מדינת ישראל הקטנה והחכמה בנתה בזמן חומה היקפית שעצרה את הזומבים.

הגיבור, האמריקני כמובן, מגיע לישראל כדי ללמוד את סוד ההצלחה, ואיך חזתה ישראל את אשר עומד לבוא. התשובה שקיבל בראד פיט מאיש צבא בכיר, לשעבר מחיל המודיעין בצה"ל הייתה: תיאוריית האדם העשירי.

"אם בדיונים אסטרטגיים יש תשעה אנשים בחדר שאומרים את אותו הדבר, חייב האדם העשירי לתת דעה שכנגד, והוא גם מקבל אמצעים על מנת להכין תכנית פעולה לסצנה הלא סבירה, כמו נגיף שמגיע מסין ומתפשט בעולם", כך אומר הישראלי בסרט.

באומנויות הלחימה היפניות המילה "סאמפיי" משמעה יריב שהוא גם חבר, ודרכו אתה לומד ומשתפר. כך גם בעברית. משמעות המילה עמית היא גם חבר וגם יריב. הרמוניה בצוותי הנהלה אינה יכולה לשכון כל העת, מכיוון שהיא מטשטשת ומסווה אי הסכמות ודעות אחרות, ומשבשת יכולת ליצור פתרונות יוצאי דופן ולצמוח.

צוות ניהולי טוב איננו זה שהשלום שוכן תמידית בין כתליו, אלא זה המאפשר דעות שונות, ויכוחים והיעדר הסכמות, ויודע לרתום את המחלוקות והשונות לקפיצות נכונות מהחלטות לביצוע. ככל שהמציאות הופכת ליותר עמומה וכאוטית, כך עולה חשיבותן של הדעות השונות. מנכ"ל נבון יודע שלא למנוע אי הסכמות, דעות שונות או מריבות, אלא לנתב אותן לעושר של פתרונות למצבים המאתגרים בצורה יוצאת דופן שמספקת לנו הסביבה העסקית כיום.  

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.