גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשות נוחות: חברות הדלק בונות על פיתוח חנויות הנוחות כדי לפצות על הפגיעה בעסקיהן המסורתיים

משבר הקורונה הביא לירידה חדה במכירות של חנויות הנוחות של ענקיות הדלק, ולשחיקה בהכנסות במחצית הראשונה של 2020 ● אלא שכעת עם הסרת המגבלות, החנויות חוזרות לצמוח והן נהנות מכך שהציבור מבלה את חופשת הקיץ שלו בישראל, והן מחפשות עוד אפיקי התרחבות

האם השלכות משבר הקורונה יעצימו את מנוע הצמיחה הקמעונאי של ענקיות הדלק בישראל, באופן שיציף ערך גם למשקיעים במניותיהן? חברות האנרגיה המסורתית,  שספגו מכה קשה בעסקי הדלקים שלהן בעקבות משבר הקורונה, לוטשות עיניים לחגיגה שחוות רשתות המזון בתקופת המשבר. בהתאם הן מנסות "לחפש" את חנויות הנוחות בבעלותן למינימרקט, למכור גם מזון טרי, ובוחנות התרחבות באמצעות הגדלת שטחים, רכישת רשתות עירוניות קטנות ומכירה אונליין.

לעומת רשתות המזון, חנויות הנוחות מתאפיינות ברמות מחיר גבוהות יחסית, מוקד משיכה שאינו הן עצמן (אלא תחנת הדלק) ועלויות תפעול נוספות, שכוללות גם פתיחה  בשבת (שמהווה כ-25% מההכנסות).

בחנויות הנוחות, בניגוד לקנייה ברשתות הדיסקאונט שבהן הצרכנים מוטי מחיר ומחפשים מבצעים והנחות, הצרכנים מבצעים קנייה משלימה והם פחות ערים למחיר של הקנייה הזו, שבדרך כלל מתבצעת "על הדרך".

בכל אופן, ברור כי ענקיות הדלק עדיין רחוקות מלממש את הפוטנציאל שלהן בענף הקמעונות, וסביר כי נראה אותן ממשיכות לבצע רכישות של רשתות קמעונאיות. במסגרת זו דיווחה לאחרונה קבוצת פז, שמפעילה את מותג חנויות הנוחות Yellow, על חתימת מזכר הבנות לרכישת רשת הסופרמרקטים התל אביבית סופר יודה תמורת 130 מיליון שקל.

בגזרה אחרת, צפויה להיות מוכרעת בקרוב שאלת הבעלות על חברת דלק ישראל (בעלת המותג מנטה) - האם תקבל הלוואה מקרן ארבל (כדי לפרוע את חובות החברה האם, קבוצת דלק, לבנקים), או שתימכר בשלמותה לחברת הנדל"ן להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, אשר חברה לאיש קמעונות הדיסקאונט רמי לוי בהצעת רכישה שככל הידוע עדיין עומדת על הפרק.

כשהרשתות המסורתיות פרחו, התחנות נשארו נטושות

בכל מקרה, העניין שמרכזות חנויות הנוחות החל עוד הרבה לפני הקורונה: בשנים האחרונות חברות הדלק הגדולות סימנו את החנויות כמנוע צמיחה פוטנציאלי שאמור לחפות על הפגיעה האדירה שהן צפויות לחוות בשוק הדלקים. "זה לא סתם שחברות הדלק מחפשות אלטרנטיבות - עולם הדלק ילך ויעלם", אומר ל"גלובס" בכיר בענף.

אם עד לפני שנים לא רבות תחנת הדלק הייתה מקום לרכוש בו במקרה הטוב קפה, הרי שחברות הדלק שינו לחלוטין את המודל שלהן: החנויות מותגו, השירותים המלוכלכים שפעלו בעבר מחוץ לחנות הפכו לשירותים שפועלים בתוך החנות ומושכים תנועת לקוחות, שגם מבצעים רכישות על הדרך. בשנה וחצי האחרונות חברות הדלק הפנימו שהפעילות הזו, שאמנם קטנה ביחס למחזור שלהן מפעילויות אחרות ומהווה 10%-16% ממנו, היא רווחית יותר מפעילויות אחרות שלהן.

אלא שאז הגיעה הקורונה, ופגעה בתוצאות המחצית הראשונה של חברות הדלק ב-2020: הסגר ומגבלות התנועה שהוטלו על הציבור בישראל הביאו לירידה במכירות בחנויות הנוחות, כשהציבור הפחית במידה ניכרת את התנועה שלו. במקביל, הפעילות העיקרית שלהן ספגה כאמור מכה קשה עם ירידה חדה במחירי הדלק ובכמויות המכירה.

כך, בעוד שהמכירות בחנויות זהות ברשתות המזון השכונתיות, דוגמת הפורמטים השכונתיים של שופרסל, טיב טעם, ויקטורי, פרשמרקט ו-AM:PM (שבבעלות חברת הדלק דור אלון) נסקו - חנויות הנוחות נותרו נטושות. "באמצע מרץ התחילה ירידה מטורפת בצריכת הדלק, והתחילו סגרים", מתאר זאת גורם בענף, "היה ברור שיש מועדים שאסור להסתובב במהלכם, הכבישים היו ריקים, וזה השפיע גם על החנויות". עם זאת, לאחר הסרת מגבלות התנועה, דיווחו החברות על עלייה ניכרת בפדיונות חנויות הנוחות בחודש הקיץ.

פחות נוח

הרשתות עוברות "מתיחת פנים" ונעזרות במשלוחים

השחקנית הגדולה ביותר בענף היא חברת פז שמנוהלת על ידי ניר שטרן, ומפעילה 241 חנויות Yellow. היא גם זו שצלחה את המחצית הראשונה של 2020 בכל מה שנוגע לחנויות הנוחות שלה, עם הפגיעה המנורית ביותר בהכנסות. למרות משבר הקורונה, במחצית רשמה פז מכירות של 457 מיליון שקל בחנויות הנוחות, ובכך הצליחה לשמור על יציבות יחסית עם שחיקה סמלית בהכנסות.

עוד לפני פרוץ משבר הקורונה, בפברואר האחרון, עדכנה פז את משקעיה בתוכנית אסטרטגית ששמה בחזית את תחום הקמעונות, ועל הרקע הזה דיווחה בחודש שעבר על העסקה כאמור עם סופר יודה, והצהירה כי היא מעוניינת לפתח אותה לרשת ארצית. במקביל, Yellow גם חיסלה את שירות המכירות המקוון שהשיקה לפני כשנתיים, וכדי לנסות לצמצם את הפגיעה בהכנסות בשיא משבר הקורונה, היא חברה לאפליקציית משלוחי האוכל וולט, שהחלה לספק עבורה משלוחים.

חנות סו גוד בתחנת סונול  / צילום: איל יצהר, גלובס

השחקנית השנייה בגודלה מבחינת פריסת החנויות היא רשת סו גוד (So Good) של קבוצת סונול הפרטית, שבניהול ניר גלילי ובשליטת דודי ויסמן. משום שמדובר בחברה פרטית נתוניה אינם גלויים לציבור. הרשת מפעילה כ-200 חנויות, ובשנה האחרונה החלה לחפש ערוצים להרחבת הפעילות הזו. לפני כשנה הרשת יצאה בפורמט חדש של חנויות גדולות יותר - סו גוד פלוס, אשר מונה 15 חנויות שמגיעות לגודל של סופרמרקט עירוני. בחברה מתכוונים להגיע לכ-70 חנויות כאלה, ובאחרות לשנות את תמהיל המכירות. לפי שעה אין לה נוכחות מקוונת.

לצידן פועלת דלק ישראל, בניהולו של בועז צ'צ'יק, המפעילה את רשת מנטה המונה 160 חנויות, וגם היא חווה שחיקה של 3.7% בהכנסות הפעילות במחצית 2020 בצל משבר הקורונה, לסך של 236 מיליון שקל. בחודש החולף השיקה החברה לראשונה פעילות מכירה מקוונת, כשהיא מציעה לספק משלוחי מזון באונליין בתוך שלוש שעות. אלא שבדומה לחיבור של פז עם וולט, סביר שהפעלת לוגיסטיקה של מכירה מקוונת תביא לשחיקת הרווחיות שלה מהפעילות הזו.

שחקנית נוספת היא דור אלון של מוטי בן משה, בניהולו של עמית זאב, שבימים אלה מסבה גם היא את החנויות שלה לפורמט חדש וגדול יותר תחת השם "מיני סופר אלונית", שכולל מגוון רחב יותר של מוצרים בסדר גודל של מינימרקט. אלונית כוללת כיום 144 חנויות נוחות, ודור אלון מעדכנת כי 50 מתוכן כבר הוסבו לפורמט המחודש. המטרה של החברה היא להגדיל את הסל הממוצע.

אלונית / צלם: איל יצהר

משבר הקורונה פגע גם באלונית, כשבמסגרת מצגת למשקיעים שפרסמה בסיכום המחצית השנייה של 2020 דור אלון עדכנה כי נרשמת "חזרה הדרגתית בחודשים מאי-יוני להיקף מכירות דומה לתקופה המקבילה אשתקד, וזאת לאחר ירידה של כ-30% במכירות חנויות הנוחות במתחמי התדלוק מפרוץ המגפה". את המחצית הראשונה של 2020 מסכמת פעילות אלונית עם שחיקה של 5.4% בהכנסות ל-167 מיליון שקל. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי