גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קליפורניה תאסור מכירות של מכוניות מונעות דלק החל משנת 2035

מושל המדינה אומר כי אימוץ נרחב של כלי רכב ללא פליטה יפחית את פליטת גזי החממה ויסייע במאבק בשינויי האקלים

מכונית חשמלית של ג'נרל מוטורוס / צילום: רויטרס
מכונית חשמלית של ג'נרל מוטורוס / צילום: רויטרס

מושל קליפורניה גווין ניוסאם חתם, על צו להפסקת מכירת מכוניות נוסעים חדשות בהנעת בנזין וסולר במדינה בשנת 2035.

זו ניסיון שאפתני לעודד את מכירות כלי הרכב האלקטרוניים בשוק הרכב הגול ביותר בארה"ב, וכן ניסיון לטפל בפליטת גזי החממה שרוב המדענים מעריכים שהם הגורם לשינוי האקלים. התחבורה אחראית ליותר מחצית מפליטת הפחמן לאוויר בקליפורניה, אמר ניוסאם.

יותר מ-11% מסך כלי הרכב הקלים בארה"ב בשנה שעברה היו רשומים בקליפורניה, לפי חברת הנתונים IHS Markit.

קליפורניה היא המדינה הראשונה בארה"ב שמתחייבת ליעד כזה, והיא עשויה לגור אחריה מדינות נוספות שנוטות לשמאל הפוליטי, בהתחשב בגודלה בהיסטוריה של הובלה בנושאי רגולציה. 17 מדינות בעולם, ביניהן צרפת, בריטניה וגרמניה, אימצו יעדים להפחתה הדרגתית של השימוש בכלי רכב של מנועי בעירה פנימית, לפי המועצה הבינלאומית לתחבורה נקייה.

השנה עד סוף יולי, 6.2% מרישומי הרכב הקל בקליפורניה היו של רכב אלקטרוני, מול 1.6% בארה"ב כולה, לפי IHS Markit.

"מבין כל המשברים הסימולטניים שאנחנו עוברים בקליפורניה, אין חזק יותר מהנושא של משבר האקקלים", אמר ניוסאם, דמוקרט, שעמד מול כמה מכוניות חשמל. "מה שאנחנו מקדמים כאן הוא אסטרטגיה לטיפול ראש במשבר הזה, שהיא נועזת כפי שהמשבר הוא גדול".

הצו אומר גם ש"מידית האפשר", כלי רכב בינוניים וכבדים, כולל משאיות לציוד בניה, צריכים להיות בעלי אפס פליטת פחמן עד 2045.

ניוסאם מדגיש את שינוי האקלים כסיבת מפתח לדליקות הענקיות בקליפורניה בחודש האחרון. מדענים אומרים שקליפורניה הפכה חשופה יותר לדליקות יער הרסניות שנעות במהירות גם בגלל האקלים החם יותר, שגורם לעצים להתייבש, בנוסף ליערות שגדלו מדי, ולעלייה בדיור באזורים מועדים לשריפות.

הכרזת ניוסאם גררה ביקורת של ממשל טראמפ. "זו דוגמה נוספת לקיצוניות של השמאל", אמר דובר הבית הלבן, ג'וד דיר. "הם רוצים שהממשלה תכתיב כל היבט של החיים בארה"ב, והם הורסים מקומות עבודה ומייקרים עלויות במידה מפחידה. הנשיא טראמפ לא יתמוך בזה".

ממשל טראמפ כבר מנהל מלחמה משפטית נגד קליפורניה בעניין סמכות המיוחדת שלה לפקח על פליטת מפלטים, לפי חוק האוויר הנקי שהיא חוקקה ב-1970. התיק הזה נדון כעת בבת משפט פדרלי לערעורים בוושינגטון הבירה.

סמכותה של קליפורניה לאכוף את הצו החדש של ניוסאם נובעת מאותו חלק בחוק, ותוצאות הבחירות לנשיאות ב-3 בנובמבר יקבעו את התוצאה במידה רבה, אמר בוב מקנלי, יועץ אנרגיה לשעבר לנשיא ג'ורג' וו. בוש.

אם המועמדת של טראמפ לבית המשפט העליון במקומה של רות ביידר גינסברג תאושר, והוא יישאר נשיא ויערער על הצו של ניוסאם, הרוב השמרניי בבית המשפט העליון יוכל בפוטנציה לבטל את הצו בקליפורניה, אמר מקנלי. אם ביידן ייבחר לנשיא, הוא לא צפוי להתנגד לצו.

בסימן לכך שמדינות שנוטות לשמאל עשויות ללכת בעקבות קליפורניה בקביעת יעד לאיסור מכירות רכבי בנזין, מושלת אורגון קייט בראון שיבחה אתמול את הכרזת ניוסאם. "אעשה מה שאני יכולה כדי להאיץ את המעבר לחשמל כאן", היא צייצה בטוויטר.

ג'ון בוצלה, מנכ"ל ברית חדשנות הרכב, איגוד שמייצג יצרני רכב גדולים בארה"ב ובעולם, אמר שחברות האיגוד מחויבות להרחבת היצע רכבי החשמל שלהם, אך צווים כמו זה שפרסם מושל קליפורניה אינם הדרך הטובה ביותר לעשות זאת.

"מה שבונה שוקים מצליחים הוא מעורבות רחבה של בעלי העניין", כולל ממשלות, יצרני רכב, חברות חשמל, ספקי תשתיות ואחרים", אמר בוצלה.

דובר של פורד מוטור אמר: "אנחנו מסכימים עם המושל ניוסאם שזה הזמן לנקוט פעולה דחופה לטיפול בשינוי האקלים. ההתקדמות מחייבת שותפות ציבורית-פרטית, תשתית חכמה ומשאבים שמעודדים צרכנים להשקיע במוצרים אלקטרוניים".

ניוסאם אמר אתמול שהצו החדש יחול רק על כלי רכב חדשים, ולא יאסור על תושבי קליפורניה להחזיק או למכור מכוני בנזין מיד שנייה.

בריאן מאס, נשיא התאחדות סוכני הרכב החדש בקליפורניה, אמר שהארגון שלו מכבד את השאיפה של ניוסאם להילחם בשינוי האקלים, אך יש לו כמה חששות, ביניהם הצורך להרחיב מאד את תשתית תחנות הטעינה ולהוריד את עלויות כלי הרכב ללא פליטת פחמן כדי שהם יהיה זמינים לא רק לעשירים. הוא הוסיף שאכיפת שינוי כה מקיף בצו מממשלתי ללא אישור חקיקתי, "מטריד מאד ושולל מתושבי קליפורניה את השמעת קולם בנושא חשוב זה".

ראשי שני בתי המחוקקים של קליפורניה, שנשלטים על ידי הדמוקרטים, הודיעו אמול שהם תומכים בצו המנהלי של ניוסאם. "האסיפה מצפה לעבוד איתו על העברת החקיקה הנחוצה לחיזוק הצעד הנועז הזה", אמר יו"ר אסיפת המחוקקים של קליפורניה, אנתוני רנדום.

לשכת משאבי האוויר של קליפורניה תהיה אחראית לגיבוש הרגולציות הספציפיות ליישום המנדט של המדינה שנוגע למכוניות נוסעים ולמשאיות.

מעבר ממוצרי נפט כמו בנזין וסולר (דיזל), לחשמל יחייב תשתית של תחנות טעינה ברחבי המדינה, ועלול להשפיע על עסקיהן של אלפי תחנות דלק בקליפורניה. יהיה גם צורך לשדרג רשת חשמל שזקוקה זה מכבר לשדרוג. רשת החשמל של קליפורניה עברה בחודש שעבר יומיים של הפסקות שירות ברוטציה במהלך גל חום. חברות החשמל הגדולות במדינה סוגרות כעת באופן קבוע חלק מהרשתות הישנות שלהן כדי להפחית את מקרי הצתת הדליקות מקווי חשמל בימים של רוחות חזקות.

לכלי רכב חשמליים אין פליטות גזי חממה, אך החשמל לטעינת הרכבים הללו עשוי לבוא ממקורות פוסיליים. קליפורניה נקטה בשנים האחרונות בצעדים להרחבת השימוש באנרגיית רוח, שמש, גיאותרמלית ומקורות מתחדשים נוספים. המדינה אימצה ב-2017 חוק להפחתת פליטת גזי החממה ב-40% לפחות ב-2030 ו-80% עד 2050, מהרמה של 1990.

זו אינה הפעם הראשונהש בה קליפורניה מנסה לקדם כלי רכב חשמליים. צו מ-1990 חייב ש-2% מהמכוניות החדשות שיימכרו ב-1998 יהיו באפס פליטת פחמן. באותה עת היו רק כמה דגמים זמינים שעמדו בכך, 1EV של ג'נרל מוטורס ו- EV Plus של הונדה. שתיהן היו קטנות ועם טווח נסיעה מוגבל.

"מה ששונה הפעם הוא הטכנולוגיה והזמינות של כלי הרכב", אמר מייקל וארה, מנהל תוכנית האקלים והאנרגיה במכון וודס באוניברסיטת סטנפורד. "יש בשוק מוצרים שאנשים רוצים לקנות". דגם 3 של טסלה הוא אחד ממכוניות הנוסעים הנמכות ביותר בקליפורניה, וכמה יצרניות רכב השיקו דגמי חשמל חדשים.

ניוסאאם חתם על הצו שלו על מכסה מנוע של פורד מוסטנג מאך-E, דגם חשמלי שצפוי לצאת לשווקים מאוחר יותר השנה או ב-2021.

באירופה פעלו כמה מדינות נגד מכירות כלי רכב בהנעת שריפה פנימית. הראשונה היתה נורבגיה, שב-2017 קבעה יעד של מכוניות נוסעים ורכב מסחרי קל ללא פליטת גזי חממה מ-2025. אחריה באו כמה מדינות, כמו צרפת שקבעה יעד של סיום מכירות מכונית בנזין וסולר ב-2040. בריטניה קבעה תחילה כיעד את שנת 2040, אך שנה היא הקדימה אותו ל-2035.

עוד כתבות

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

שורת מדינות קראו לאזרחיה לעזוב את איראן, ולא להגיע לישראל

טראמפ: אני רוצה לעשות עסקה עם איראן, לא רוצה להשתמש בכוח צבאי אבל לפעמים חייבים ● אייר אינדיה מבטלת את הטיסות לישראל מיום ראשון למשך שבוע ● ארה"ב קוראת לעובדים לא חיוניים לעזוב את ישראל ● בתיאום מלא עם ארה"ב: דריכות שיא במערכת הביטחון ● משרד החוץ של קנדה: קוראים לאזרחינו לעזוב את איראן עכשיו כל עוד ניתן לעשות זאת בבטחה, בריטניה פינתה את עובדיה מאיראן ומבקשת מאזרחיה להימנע מנסיעות לישראל ● עדכונים שוטפים

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

הר תנופה. יש גם סחלבים / צילום: יובל אינהורן

כלניות בשלושה צבעים וסחלב במופע נדיר: מסלולי הפריחה שלא הכרתם

בימים שבהם נדמה שעל כל כלנית צצים עשרה מדריכים שיסבירו לכם איך להגיע אליה באפס מאמץ, הכנו לכם שלוש המלצות לטיולי פריחה דווקא למיטיבי הלכת

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● בימים הקרובים חברות תעופה נוספות צפויות להצטרף למודל דומה דרך טאבה או עקבה

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים