גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוכניות של הצבא האירופי נתקלות במציאות מלחמתית באפריקה

הדחיפה של נשיא צרפת להמעיט בהישענות של הצבא על ארה"ב, שזוכה לזלזול מהנשיא טראמפ, מתמודדת עתה עם מאבקים בסאהל

חיילים צרפתים חוזרים ממשימה באפריקה / צילום: Fred Marie, רויטרס
חיילים צרפתים חוזרים ממשימה באפריקה / צילום: Fred Marie, רויטרס

באזור מוכה צרות במערב אפריקה, אירופה מציבה כוח צבאי שנועד להפגין שיש לה יכולת לפתור בעיות ביטחוניות בעצמה, ולצמצם את תלותה בארה"ב.

קואליציה של מדינות אירופיות בהובלת צרפת מתארגנת על בסיס ההנחה שעזרה הדדית בחו"ל תבצר את הביטחון וההגנה באירופה.

אבל המאמצים בסאהל, החגורה הצחיחה-למחצה לאורך הקצה הדרומי של מדבר סהרה, הם מאמץ סיזיפי. הכוחות האירופים מפוזרים בין כמה משימות, ויש להם תיאבון לא אחיד לקרבות קטלניים. יותר חיילים ואזרחים נהרגים כאשר ארגוני האיסלאם הקיצוני תוקפים הרבה יותר. בעלי ברית מקומיים מואשמים בהפרות זכויות אדם, ואחד מהם, נשיא מאלי, הודח בהפיכה באוגוסט.

צרפת ואסטוניה פרסו הקיץ חיילי עלית במסגרת כוח משימה חדש שיאמן אנשי צבא מקומיים וישתף במבצעים נגד טרור יחד איתם. לוחמי קומנדו ממדינות כמו צ'כיה, שבדיה, בלגיה ואיטליה יצטרפו בשנה הבאה.

כוח המשימה "טאקובה" (חרב בשפת המקום), הוא יוזמה אישית של נשיא צרפת עמנואל מקרון, שמטיל ספק במחויבות ארה"ב לאירופה, שנועדה לשפר את היכולות הצבאיות של אירופה.

כאשר ממשל טראמפ מפחית את מספר החיילים האמריקאים באפריקה ומודיע על כוונה לצמצם אותם גם באירופה, מקרון מוביל את הקריאה למה שהוא מכנה צבא אירופי. טראמפ תקף בתגובה את הרעיון וצייץ בטוויטר שהוא "מעליב מאד" ושאירופה צריכה "לשלם את חלקה ההוגן בנאט"ו".

אף אחד, כמובן, לא רואה את היוזמה כזו כתחליף לברית נאט"ו בראשות ארה"ב. המאמץ האירופי באפריקה צנוע יחסית, והוא קואליציה של כוחות יותר מאשר צבא מאוחד.

אבל השילוב של פינויים אמריקנים ושאפתנות צרפתית דוחף את המיזם קדימה, ומביא עוד בעלי ברית אירופים. "כשצרפת מעורבת, אירופה מעורבת", אמר מקרון ביוני במפגש במאוריטניה עם מנהיגי חמש ממדינות סאהל.

"מקרון רואה את הוואקום בפוליטיקה הבינלאומית ורוצה למלא אותו, אבל אין לו את האמצעים", אומר איבאן גוצ'יאוהה, מומחה לסאהל בבית הספר ללימודים בינלאומיים בבריסל, ששייך לאוניברסיטת קנט בבריטניה.

"צרפת רוצה לחלוק את הנטל הצבאי והאחריות הפוליטית, והיא שכנעה אחרים שסאהל הוא בעיה אירופית", הוא אמר.

לצרפת, אחחת המעצמות הקולוניאליות לשעבר בסאהל, יש כ-5,000 חיילים באזור במסגרת יוזמה שהושקה ב-2013 לבלום התקוממות של קיצונים. הם מפוזרים בין שלושה בסיסים קבועים במאלי, ניז'ר וצ'אד, וכמה בסיסים זמניים במדינות הללו. כמה בעלות ברית, כולל גרמניה, מתמקדות בכוח השלום של האו"ם במאלי. מדינות אחרות משתתפות במשימת האימון וההכשרה של הכוחות המזוינים במאלי מטעם האיחוד האירופי.

כוח טאקובה מיועד לחזק את ביצועי הכוחות המקומיים במלחמה נגד הקיצונים המוסלמים, כולל לחימה לצידם במבצעים שונים.

אסטוניה, מדינה באלטית קטנה שאין לה זיקה לאפריקה, שלחה צוות קטן של חיילי כוחות מיוחדים לכוח טאבוקה. "אסטוניה רוצה למצוא פתרון לבעיה אירופית רחבה יותר", אמר שר ההגנה שלה, יורי לואיק, בראיון. "אם אנחנו מוכנים לעזור לאחרים, אחרים יהיו מוכנים לעזור לנו".

חיילים צרפתיים הוצבו באסטוניה בסבבים במסגרת חטיבה שמיועדת להרתיע את רוסיה. "זו לא עסקה, אלא רוח של סולידריות", אמר לואיק.

"הרעיון שאירופה צריכה לקחת יותר אחריות על האינטרסים הביטחוניים שלה הוא נכון", אמר שר החוץ הדני, יפה קופוד. חיילים דנים משתתפים בו זמנית בכוח הצרפתי נגד הטרור ובכוח המשימה של האו"ם. "אין עימות בין האינטרס האמריקני והאירופי, אבל אירופה לא השקיעה זמן רב מדי בביטחון באזור שלנו".

כמה אנליסטים אומרים שמאמצי אירופה בסאהל קטנים מדי, והמשימות מפוזרות מדי. התומכים אומרים שהגישה השונה של כל מדינה תורמת לקואליציה מגוונת יותר.

"האירופים לא יהפכו לצרפתים", אמר אוליבייה-רמי בל, עמית מחקר במועצה האטלנטית בוושינגטון ובכיר לשעבר במשרד ההגנה הצרפתי. "אבל על ידי עבודה יחד הם מחברים את התרבויות האסטרטגיות שלהם".

המאמצים האירופים נשענים גם על ביון ותמיכה לוגיסטית אמריקניים. לאירופה אין די רחפנים לבצע סיורים בסאהל, וצרפת זקוקה למטוסים אמריקנים כדי לפרוס כוחות במשימות רבות שלה, לפי פקידים צרפתים. אחרי השמועות על כך שארה"ב תסיג חלק מכוחותיה באפריקה בשנה שעברה, שר ההגנה הצרפתי מיהר להגיע לוושינגטון כדי לנהל שדולה נגד כוונה כזו.

"טוב שצרפת רוצה לעשות יותר", אמר בכיר ממשל אמריקאי. "אבל אני חושב שהם מבינים שהם לא יכולים לעשות את זה לבד".

עוד כתבות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון