גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מצליחים לשמור על הנאמנות כשהתקנות מיושנות?

"תקנות דרכי השקעת כספי הקדש ציבורי", המשמשות בפועל גם לניהול כספים בנאמנות, אמורות לספק לנאמני הכספים כלים נכונים לניהול ● אבל אם מביאים בחשבון את התמורות שחלו בענף ההשקעות ב-16 השנים מאז שנחתמו התקנות - כלל לא בטוח שהן עדיין ממלאות את ייעודן

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

ב-24 במרץ 2004 חתם שר המשפטים דאז, טומי לפיד, על "תקנות הנאמנות", שמטרתן הייתה להסדיר את דרכי השקעת כספי הקדש ציבורי (כספים שהפירות מהשקעתם מיועדים למימוש מטרות ציבוריות). במרוצת השנים הפכו התקנות האלה גם לבנצ'מרק ההשקעות לכספים המנוהלים בנאמנות על-ידי גורם שלישי, ועל פיהן מנוהלים עד היום כספים בנאמנות צד ג'.

מדובר במיליארדי שקלים המנוהלים בשוק ההון בעזרת תקנות שהותקנו לפני יותר מ-16 שנה, טרום רפורמת בכר, טרום משבר האשראי הגדול, אפילו טרום מגפת האבולה אשר הקדימה את הקורונה, ששינתה כמה דברים שאפשר להעלות על הדעת לצד כמה דברים שאי אפשר להעלות על הדעת.

כדי להבין עד כמה תקנות אלה מיושנות ודורשות התייחסות חדשה אתחיל מהבסיס - סקירתן. הטבלה המצורפת מסכמת את עיקרי הדברים, ומתייחסת למקרים שבהם יוצרי ההקדש הציבורי לא השאירו הוראות הפעלה עם המוצר. במאמר מוסגר אציין, כי מרבית רוה"ח ו/או עוה"ד המנהלים היום נכסים בנאמנות - הגם שאינם הקדש - מתייחסים להוראות אלה כאפשרות ההשקעה היחידה.

את הנכסים המנוהלים ניתן לנהל באופן עצמאי, ניתן גם בעזרת מנהלי תיקים או יועצי השקעות, וכפי שניתן לראות - התקנות מחלקות את דרכי ההשקעה לשניים: השקעות המנוהלות עם - או בלי - ועדת השקעות שאותה מינה הנאמן. לא אגע בדרכי מינוי ועדת ההשקעות, רק אציין שבגדול מדובר בהוראות הגיוניות גם היום, הכוללות מספר אי-זוגי של חברים עם רקע בהשקעות, ו/או רו"ח ו/או אקדמאים מתחומי כלכלה, חשבונאות ומנהל עסקים.

ההבדל היחיד בין ניהול כספים בנאמנות עם ועדת השקעות לניהול בלעדיה נוגע ל-20% מהפורטפוליו. יש לך ועדת השקעות? מעבר להשקעה בפיקדונות ותוכניות חיסכון בנקאיות, אג"ח מדינה ואג"ח חברות מדורגות (לפחות A מינוס, ועד 20% בתאגיד), ללא הגבלה נוספת - קיבלת צ'ופר נוסף: עד 20% מהתיק במניות ו/או אג"ח מתחת לדירוג ההשקעה המצוין, ואף כתבי אופציה (עד 10% מתוך ה-20%).

עיקרי המגבלות על דרכי השקעת הקדש ציבורי וכספים בנאמנות

הבור המרכזי - הזמן שחלף

זה המצב שנקבע אז, וזה המצב גם היום. אין לי כוונה להיכנס לכל החורים שקיימים בתקנות, ויכולים להפוך אותן 180 מעלות מכוונת המשורר, אבל בכוונתי להתייחס לבורות שקיימים בתקנות, ומהן לא ניתן להתעלם. הבור המרכזי הוא הזמן שחלף, בלי שניתנה הדעת על התמורות שחלו בעולם ההשקעות.

ב-2004 ריבית בנק ישראל עמדה על 4.25% ואג"ח ממשלת ישראל לעשר שנים נסחרה לפדיון ב-6.75% לשנה. ניתן היה לייצר תיק השקעות סולידי שברוב טובו גם מקדם את שווי הנכסים, וכאשר מדובר בהקדש, אף מאפשר לנהנים ליהנות מפירות ההשקעה גם בלי לשחוק את הקרן.

כיום, בריבית חסרת סיכון אפסית, ואג"ח מדינה לעשר שנים שנסחרות בפחות מ-0.8% לשנה, בניית אפיק ממשלתי לפורטפוליו במח"מ 5 מכניסה את המשקיעים ברוב המקרים לעסקה שהם מפסידים ממנה כסף (אחרי דמי ניהול למנהל התיק, קנייה ומכירה לבנק ומס למדינה).

שינויים גדולים בשוק אג"ח החברות

ואם נעלה מדרגה לחוב החברות, אנחנו צריכים לזכור שבשנת 2004, כשנתיים טרום רפורמת בכר, אשר דה-פקטו יצרה שוק אשראי חוץ-בנקאי בישראל - לא היה באמת שוק אג"ח חברות משוכלל. בינתיים אפיק חוב החברות בישראל צמח והשתכלל, וחשיפה של 20% לתאגיד נשמעת כמו הגזמה.

בכל הנוגע לפיזור, המודעות לסיכון פה היא מוצר במחסור. נסו לחשוב על נאמן שישב בתחילת השנה הנוכחית, בהתאם למותר על פי תקנות הנאמנות, על 20% בכמה סדרות של קבוצת דלק, 20% נוספים בכמה סדרות נורסטאר ועל הדרך החליט לגוון עם עוד 20% בפתאל. הסדרות שבהן השקיע דורגו A בתחילת 2020, רק שאותו נאמן היה מתרסק עם ההשקעות האלו עד סוף מרץ.

ויש עוד. לצד התמורות שחלו בשווקים והקיבעון בתקנות דרכי ההשקעה, גם מיוחסת חשיבות-יתר לניהול כספים בנאמנות עם או בלי ועדת השקעה, לצד חשיבות-חסר (ליתר דיוק אי-התייחסות כלל) להתאמת ההשקעות למשך החיים החזוי של ההשקעה.

לטעמי, הגדלת מגרש המשחקים בהשקעות לנאמנים הפועלים בעזרת ועדת השקעה אינה רציונלית. ועדות השקעה עשויות להיות מורכבות מכלכלנים, רו"ח שעשו דבר או שניים בחייהם, אבל לא בטוח שמכרו ני"ע אחד בעצמם או שיש להם הידע הנדרש כדי לעשות "שמאות" למניות, ולקבל החלטות על היקפים גדולים יותר המנוהלים בנאמנות.

מנקודת מבטי, אופן ניהול הכספים צריך לקבל משקל אחר, והוא תלוי ראשית בשאלה האם מדובר בניהול עצמי או בניהול מקצועי חיצוני (מנהל תיקים). כשמדובר בניהול עצמי, המגבלות הרצויות צריכות להיות בחירה בין ניהול בעזרתו של יועץ השקעות, ואז גם ניתן לרכוש ני"ע ישירים לפורטפוליו, או לחלופין ניהול עצמי עם ועדת השקעות, שמגבילה את ניהול הכספים לרכישת מכשירי השקעה בלבד - פסיביים או אקטיביים.

ההגבלות על דרכי ההשקעה (מדיניות, פיזור הסיכון) צריכות להיות משותפות הן לניהול העצמי (בעזרת יועץ השקעות ו/או ועדת השקעות), והן לניהול מקצועי חיצוני (מנהל תיקים). רק שלהבדיל מהרשום בתקנות הנוכחיות, הן חייבות להיות תלויות בטווח ההשקעה החזוי - אולי הפרמטר החשוב ביותר, שכלל אינו מקבל ביטוי במסמך.

הדגש הנכון - משך חיי ההשקעה

השקעה בפיקדונות, באיגרות חוב או במניות אינה צריכה להיות תלויה בשאלה האם הנאמן הקים ועדת השקעות או לא. הן צריכות להיות תלויות בשאלה האם משך ההשקעה החזוי הוא שלוש, חמש או עשר שנים. שקל לטווח של שנה לא יכול להיות מנוהל באותו אופן כמו שקל המנוהל לחמש שנים. במקרה הזה ניתן להתייחס להשקעה המקסימלית המותרת בנאמנות לטווח קצר, בינוני או ארוך בכל אפיק השקעה מרכזי - מהשקעה במניות, באג"ח חברות ובאג"ח מדינה, ועד מכשירי ההשקעה (פיקדונות, מכשירים סחירים ושאינם סחירים). כל אלה לצד הגבלות כלליות - כגון החזקה מקסימלית בני"ע, במנפיק, במכשיר - ייצרו מערכת כללים קצת יותר הגיוניות.

על איך, כמה ולמה אפשר לדון ולהתווכח. זו הסיבה שגם לא נכנסתי למספרים. לנאמן אחד סיכון החזקה של 20% מניות לטווח של שנה נראה סביר, ולנאמן שני 20% החזקה במניות לטווח של חמש שנים מייצרת עיגולים שחורים מתחת לעיניים. אבל לדבר אחד קשה לי למצוא טיעון מוצדק, וזה להשאיר במשך 16 שנה תקנות דרכי השקעה, שחלקן אינן רלוונטיות לתמורות שחלו בשנים אלו, וחלקן אינן רלוונטיות בהגדרה.

הטענה אינה שצריכים לגייר את התקנות לחומרא או לקולא. כספי הקדש או כספים המופקדים בנאמנות אמורים עדיין לייצר ערך לנהנים. אך מצד אחד לזרוק את האחריות על נאמן, ומצד שני לא לצייד אותו בכלים הנכונים והמתאימים ליצירת הערך - נראה כמו מצב שמצריך חשיבה מחודשת. 

עמי רוזנברג, מנכ"ל נוסטרו החלטות השקעה בע"מ, מלווה ועדות השקעה/כספים ודירקטוריונים בניהול ההשקעות הפיננסיות והריאליות. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס