גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבע תרופות לקורונה התגלו כלא יעילות, לרבות זו שבה טופל טראמפ

ארגון הבריאות העולמי בחן את היעילות של ארבע תרופות שקיימות בשוק לטיפול בקורונה, אחת מהן היא רמדסיביר של גיליאד שאושרה לשיווק במסלול חירום ● בניסוי לא הצליחו לשחזר את הממצא של גיליאד לגבי קיצור מובהק בזמן האשפוז ● גיליאד: "הניסוי של ה-WHO לא נערך כהלכה"

תרופת רמדסיביר של גיליאד / צילום: Sanghyun Nam v?a Yonhap / Latin America News Agenc, רויטרס
תרופת רמדסיביר של גיליאד / צילום: Sanghyun Nam v?a Yonhap / Latin America News Agenc, רויטרס

ארגון הבריאות העולמי פרסם בסוף השבוע את התוצאות המאכזבות מניסוי Solidarity, שבו בחן את יעילותן של תרופות שכבר קיימות בשוק לטיפול בקורונה. על פי דוח הביניים, אף אחת מן התרופות לא הועילה משמעותית לחולים מאושפזים.

מדובר בניסוי גדול ושאפתני שהחל כבר במרץ, כאשר מגפת הקורונה הייתה רק בראשיתה. הוא נועד לבדוק באופן מהיר ואובייקטיבי ארבע תרופות שהמנגנונים שלהן נתנו מקום להעריך כי הן יכולות להיות יעילות נגד קורונה. אולם, מנגנון לחוד ופעילות אמיתית בבני אדם לחוד, ולכן הוחלט לערוך את הניסוי, בכ-12 אלף מטופלים. עריכת הניסוי לארבע התרופות בו זמנית יצרה סינרגיה שהוזילה והאיצה את הניסוי, לעומת עריכת ארבעה ניסויים גדולים בו זמנית.

בניסוי נבחנו ארבע תרופות מול קבוצת ביקורת - רמדסיביר של גיליאד; הידרוקסיכלורוקווין; שילוב של שתי תרופות שפותחו במקור לאיידס, לופינאביר עם ריטונאביר; ואינטרפרון, תרופה הנחשבת למועילה בבקרת פעילות המערכת החיסונית. באף אחת מקבוצות הטיפול התרופתי לא הושגה רמת תמותה נמוכה דרמטית מאשר בקבוצות אחרות.

עבור חלק מן התרופות מדובר בהפתעה גדולה, ועבור חלקן - פחות. גם הידרוקסיכלורוקווין וגם שילוב התרופות לאיידס כבר נמצאו במהלך התקופה שחלפה ממרץ ועד היום כלא יעילות בחולי קורונה מאושפזים.

ההפתעה הגדולה ביותר היא רמדסיביר. תרופה זו של חברת גיליאד, כבר אושרה לשיווק במסלול חירום בחודש מאי (ונמכרת תחת השם המסחרי Veklury). האישור ניתן אחרי שבניסוי שערך המכון הלאומי האמריקאי למחלות זיהומיות ואלרגיות (NIAID), בכאלף חולים, נמצא כי התרופה מפחיתה את מספר הימים עד החלמה בחולים מאושפזים ב-4 ימים, וכי מצבם של החולים המטופלים ביום ה-15 היה טוב יותר מאשר מטופלי הביקורת. בניסוי זה נמצאה מגמה של הפחתת תמותה באוכלוסיית הטיפול, אך זו לא הייתה מגמה מובהקת (כלומר ניתן לומר שהניסוי נכשל בהוכחת הפחתת תמותה). אישור חירום ניתן למוצר, משום שנראה היה שיש לו פעילות כלשהי, וזה עדיף על כלום בשלב של המגפה שבו אנחנו נמצאים. הניסוי הנוכחי של ה-WHO לא מצא גם הוא הבדל מובהק בשיעורי התמותה, ולא הצליח לשחזר את הממצא של גיליאד לגבי קיצור מובהק בזמן האשפוז.

רמדסיביר היא אחת התרופות שקיבל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לטיפול במחלתו. כיוון שהיא התרופה המאושרת לשיווק והפחות ניסיונית מבין אלה שקיבל, ההערכה הייתה כי היא זו שהשפיעה עליו לטובה. ועדיין לא ניתן לשלול זאת.

חוזי האספקה של גיליאד באירופה ייבחנו מחדש

האם הגיע לגיליאד לקבל אישור חירום, ומה יקרה עכשיו? סביר להניח שאישור החירום ישמר, משום שגיליאד כן הראתה קיצור של זמן האשפוז, אך הרגולטור הרפואי של האיחוד האירופי כבר הודיע כי יבחנו מחדש חוזי האספקה לתרופה באירופה, לאחר שהאיחוד יקבל לידיו את התוצאות המלאות של המחקר שערך ארגון הבריאות העולמי. האיחוד הודיע רק בשבוע שעבר על הסכם רכישת התרופה מגיליאד בעלות של מיליארד דולר.

גיליאד הגיבה ישירות לפרסומי ארגון הבריאות ומסרה כי "התוצאות של ניסוי זה נראות כלא תואמות את העדויות היותר מקיפות שיש לנו מכמה ניסויים מבוקרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים. אנחנו חוששים שהמידע מהניסוי הגלובלי הזה לא עברו את תהליך ביקורת העמיתים הקפדני הדרוש כדי לנהל דיון מדעי בונה, בעיקר לאור המגבלות בתכנון הניסוי. ארגון הבריאות השתמש בניסוי כדי להביא תרופות למקומות שבהן לא נערכו ניסויים קליניים אחרים. הם העדיפו את הנגישות לתרופות, ולכן הייתה הטרוגניות רבה באופן הטמעת הניסוי באתרים השונים והטרוגניות במשתתפים. לא ברור אם אפשר להסיק מסקנות מתוצאות ניסוי זה". עם זאת, בהתאם לחוק המחייב זאת, גיליאד הדגישה בהודעה שלה לעיתונות כי המוצר אינו מאושר לשימוש במסלול הרגיל, אלא במסלול חירום בלבד.

רופאים המטפלים בחולי קורונה התגייסו לומר לרשת "NBC" האמריקאית כי הם דווקא מתרשמים אחרת מהטיפול היומיומי במחלה. הם טענו כי הניסוי שערך ה-WHO אולי לא מבדיל מספיק בין חולים מאוד קשים, לבין חולים מאושפזים אך במצב יותר קל, שהם הנהנים העיקריים מן המוצר על פי אתם רופאים. ד"ר אנדרה קליל מה-NIH, המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, הצטרף לגיליאד בטענה כי הניסוי היה חסר קבוצת ביקורת, סמיות (החולים לא ידועים איזו תרופה הם מקבלים) ובדיקת אשרור כי אכן מדובר בקורונה. מדענים אחרים תמכו בניסוי.

גיליאד נמצאת בעיצומו של ניסוי נוסף, שבו נבחנת רמדסיביר בכאלף חולים נוספים, בשילוב עם התרופה אינטרפרון וכן כטיפול יחיד. אולם, התוצאות של ניסוי זה צפויות רק ב-2023. ייתכן ולפני כן יגיעו תוצאות ביניים. בינתיים, גורמים שונים ממשיכים לערוך ניסויים במוצר המפורסם. ניסוי שפורסם לפני כמה שבועות בכתב העת המוביל "The "Lancet לא הצליח לשחזר את התוצאות של גיליאד בהפחתת ימי האשפוז - אך המדגם היה קטן.

בעידן הביג דאטה שבו אנחנו נמצאים, די מפתיע שטרם התפרסם יותר מידע לגבי יעילות התרופות בשימוש בעולם האמיתי. כלים מחשוביים הקיימים היום מאפשרים להפיק מידע כזה, גם אם הוא לא חזק כמו ניסוי מבוקר כפול סמיות. סביר להניח שמידע כזה יהיה זמין יותר ככל שהשימוש בתרופה יהיה נפוץ יותר, וכן כעת כאשר נשאלות לגבי המוצר שאלות שלא נשאלו בעבר.

עוד לפני הניסוי הנוכחי, היה ברור כי רמדסיביר היא לא התרופה שתשנה דרמטית את מהלך המחלה של הקורונה. היא לא מעניקה תועלת שמקבילה לזו של אנטיביוטיקה לחיידקים, או של התרופה של גיליאד עצמה למחלה החיידקית הפטיטיס C, אשר מרפאת לגמרי את המחלה. המירוץ לטיפול משנה מחלה או לחיסון נמשך.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה חיובית ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"