גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערכי הרפובליקה על המוקד: אלפים בעצרות למען חופש הביטוי בצרפת לאחר שמהגר ערף ראשו של מורה לאזרחות

כשברקע מתקיים דיון ער על דרכי ההתמודדות עם האיסלאם הקיצוני בצרפת, מורה  בצרפת נהרג לאחר שהשתמש בקריקטורות של הנביא מוחמד ממגזין "שארלי הבדו" ● "כולנו חייבים להפגין את אחדות הרפובליקה כשהרפובליקה מותקפת", אמר שר החינוך באחת העצרות

אלפים בכיכר הרפובליקה בפאריס ביום ראשון כמחאה על רצח המורה לאזרחות / צילום: Michel Euler, Associated Press
אלפים בכיכר הרפובליקה בפאריס ביום ראשון כמחאה על רצח המורה לאזרחות / צילום: Michel Euler, Associated Press

כמה ימים לפני שראשו של המורה לאזרחות והיסטוריה, סמואל פטי, 47, נערף בהתקפה שזעזעה את צרפת בשבוע שעבר, הוא קיים בכיתתו דיון רגיש על גבולות חופש הדיבור. את הרצח ביצע צעיר רוסי מוסלמי ממוצא צ'צ'ני בעל מעמד של פליט במדינה. מזה זמן בצרפת מתקיים דיון ער על האיסלאם הקיצוני ובתחילת החודש הציג הנשיא עמנואל מקרון תוכנית למאבק באיסלאם הרדיקלי הבדלני ש"מאיים על הערכים הליברליים של הרפובליקה".

פטי, שתושאל על ידי הרשויות על השיעור שקיים זמן קצר לפני שנרצח, אמר שהוא הציע לתלמידים שהיו עלולים להיפגע מתוכן השיעור להסב את מבטם לפני שהוא מציג קריקטורות של הנביא מוחמד משארלי הבדו, המגזין הסטירי, שהיה בעצמו יעד למתקפת טרור בשנת 2015.

אלא שהשיעור הרתיח הורה של את התלמידות בבית הספר שממוקם בפרבר של פאריס, קונפלן סנט הונורין. ההורה העלה סרטוני וידאו במדיה החברתית, שבהם הוא תקף את פטי על שהציג קריקטורה של מוחמד בכיתה ודרש את פיטוריו - כך לפי ז'או-פרנסואה ריקאר, התובע הצרפתי נגד טרור. כעת מנסים החוקרים הצרפתים לקבוע אם המחלוקת שגלשה למדיה החברתית והביאה לחשיפה נרחבת של המורה מילאה תפקיד ברצח של פטי.

שלט "JE SUIS SAMUEL" ("אני סמואל"), בעצרת בפאריס, יום ראשון / צילום: Charles Platiau, רויטרס

גורמים רשמיים אומרים שהתוקף, עבדולך אבויזידביץ', רוסי בן 18 ממוצא צ'צ'ני, ארב לפטי מחוץ לבית הספר ביום שישי אחר הצהריים, וביקש מתלמידים לזהות אותו. הוא רצח אותו זמן קצר אחרי שהלימודים הסתיימו, והותיר את גופתו ברחוב. ריקאר אמר שהחשוד קיבל אחריות להתקפה בציוץ בטוויטר, שכלל תמונה נאמר בו כי פטי פגע בכבוד הנביא מוחמד. הרוצח נורה למוות על ידי המשטרה כמה דקות אחרי הרצח.

בינתיים, המשטרה עצרה 11 בני אדם לחקירה בקשר לרצח, כולל ארבעה בני משפחה של החשוד וכן את ההורה שהעלה את קטעי הווידאו לאינטרנט.

מתיחות בין המוסלמים לממסד הפוליטי

ההתקפה התרחשה על רקע עלייה במתחים בין הקהילה המוסלמית בצרפת, שהיא בין הגדולות באירופה, והממסד הפוליטי, שנחוש לשמר את המסורת עתיקת-היומין של חילוניות נוקשה במדינה.

שני העולמות הללו התנגשו בכיתת הלימוד, היכן שצרפת אוסרת על הופעה בכיסויי ראש מוסלמיים וסמלי דת אחרים, אך סופגת ביקורת בטענה שהאמצעים הללו מיושמים על מוסלמים באופן נוקשה יותר.

ביום ראשון נערכו בכמה ערים בצרפת עצרות לזכר סמואל פטי, שבהן הובעה תמיכה במורים ובמורות במדינה. בפאריס, כמה אלפי בני אדם, ביניהם ראש הממשלה ז'אן קסטה, מילאו את כיכר הרפובליקה. היו שהניחו פרחים ונרות דולקים. אחרים נשאו קריקטורות משארלי הבדו ושלטים של "אני סמואל" (Je Suis Samuel), על משקל הסיסמא המפורסמת "אני שארלי הבדו" (Je Suis Charlie) שנולדה אחרי ההתקפה על המגזין הסטירי ב-2015. אדם אחד נשא שלט גדול עם הכיתוב, "אני מוסלמי. אני נגד אלימות. אני בעד חופש ביטוי".

"כולנו חייבים להפגין את אחדות הרפובליקה כשהרפובליקה מותקפת", אמר שר החינוך ז'אן-מישל בלנקה לטלוויזיה במהלך העצרת.

הרצח המחריד בפרבר של פריס השתלט על שערי העיתונים בצרפת בימים האחרונים ומילא עשרות עמודים בתוכם / צילום: צילום מסך

ממשלתו של מקרון פועלת לאחרונה להוציא אל מחוץ לחוק את מה שהוא מכנה "בדלנות מוסלמית" בקהילות שבהן החוק הדתי מועדף על החוקים האזרחיים של הרפובליקה הוותיקה. מקרון אמר שהחוק החדש, אם יעבור, יעניק לרשויות סמכויות לסגור התאגדויות ובתי ספר ששוטפים את מוחם של ילדים, ולעקוב אחרי השקעות זרות בארגוני דת בצרפת.

החוק המוצע מיועד לעצור את מה שצרפתים רבים רואים כשחיקה מתמדת של ערכי הרפובליקה הצרפתית. הנטייה של שארלי הבדו להציג דמויות דתיות בקריקטורות וולגריות הפכה אותו לסמל חופש ביטוי. היא גם הפכה את המגזין ליעד לקיצונים של דאעש, שרצחו מספר אנשים במערכת החדשות שלו בינואר 2015, לפני שנהרגו בקרב יריות עם המשטרה כמה ימים מאוחר יותר.

בספטמבר האחרון נפתח משפטם של משתפי הפעולה עם התוקפים, בתום חקירה שנמשכה כמה שנים מאז ההתקפה הזו והתקפה נוספת על חנות מכולת כשרה בפאריס. כשהמשפט נפתח, שארלי הבדו פרסם מחדש את הקריקטורות שהציתו את ההתקפה ב-2015, וכתב שהן משמשות כ"ראיות". כמה ימים אחר כך, מהגר פקיסטני שנופף בסכין קצבים תקף ופצע שני אנשים מחוץ לבניין הישן של שארלי הבדו.

זה היה הרקע החברתי והדתי שבו המורה סמואל פטי העביר את השיעור שלו על חופש הביטוי בתחילת החודש. במסגרת השיעור לתלמידי כיתה ח' על "גבולות ומגבלות של חופש הביטוי", הוצגו גם קריקטורות של הנביא מוחמד.

אב זועם תקף ברשתות החברתיות

לפי עותק של תוכנית השיעור שבידי התובע ריקאר, פטי הראה לכיתה שתי קריקטורות. אחת הציגה אדם על ברכיו וידיו, עם מבושים חשופים וכוכב מכסה חלק מצידו. הכיתוב היה "מוחמד, כוכב נולד".

הורה בבית הספר התמלא זעם, וב-7 באוקטובר והקליט את הסרטון הראשון מבין שלושה, עם כמה פוסטים במדיה החברתית, שהסיתו אחרים למחות ולדרוש את סילוקו של פטי מבית הספר, אמר ריקאר. ההורה, ששמו לא פורסם, הוא אב לבת שלומדת בבית הספר, וכעת הוא במעצר לתשאול בקשר להתקפה, אמר ריקאר. מבירור של הרשויות עולה כי אחותו החורגת הצטרפה לדאעש בסוריה ב-2014, והיא עדיין מבוקשת על ידי הרשויות בצרפת.

בווידאו הראשון, שנצפה על ידי הוול סטריט ג'ורנל, האב מכנה את פטי "בריון". המורה, הוא טוען, ביקש מהתלמידים המוסלמים בכתה להרים ידיים, ואחר כך הנחה אותם לצאת מהכיתה לפני שהראה לבתו וליתר התלמידים את הקריקטורה של הנביא מוחמד הערום. האב המשיך וסיפר כי בתו הושעתה מבית הספר ליומיים מפני שסירבה לעזוב את הכיתה. ואולם ריקאר מסר כי מנהל בית הספר אמר שהשעייתה מהלימודים לא נבעה מהקריקטורות, אלא מהתנהגותה והאיחורים שלה.

האב קרא לאנשים שצפו בווידאו שלו "שרוצים להתייצב יחד ולומר, 'אל תגעו בילדים שלנו' ", לשגר לו מסרוני טקסט. צלצול למספר הטלפון שהוא סיפק בווידאו הגיע להקלטה אוטומטית שאמרה שהתיבה הקולית מלאה.

הסרטונים הפכו במהרה לוויראליים

רודריגו ארנה, נשיא משותף של פדרציית אגודות ההורים-מורים הארצית בצרפת, אמר שהוא קיבל אזהרה על הווידאו כעבור יומיים, כי הוא הפך לוויראלי ברשתות החברתיות. התלונות זרמו מכל רחבי המדינה. "כששמענו את המידע הזה בבוקר חשבנו שמדובר בפייק ניוז", אמר ארנה. "אבל זה הפך לוויראלי, נכון או לא נכון".

ב-8 באוקטובר, האב הופיע בבית הספר עם גבר נוסף כדי להתלונן בפני המנהל. מנהל בית הספר "ניסה לשווא להשקיט את הדברים כאשר שני הגברים דרשו באופן אלים את פיטוריו של המורה", סיפר ריקאר. הוא הוסיף שהגבר השני, שידוע לשירותי הביון הצרפתים, עצור כעת גם הוא לתשאול.

באותו ערב, האב העלה וידאו שני למדיה החברתית, שבו הוא מסר את שמו של פטי וכתובת בית ספר, ועודד את הצופים "לומר להם, להפסיק!"

מאוחר יותר הלך האב עם בתו לתחנת המשטרה המקומית כדי להגיש תלונה על "הפצת תמונות פורנוגרפיות", אמר ריקאר. בשיחה עם המשטרה ב-10 באוקטובר, פטי הכחיש נמרצות שהוא ביקש מתלמידים מוסלמים לזהות את עצמם ולעזוב את הכיתה, ואמר לחוקרים שהוא רק הציע לתלמידים להביט הצידה ולא לראות חלק מהדימויים. כאשר הוא שמע על הווידאו של האב, פטי הגיש תלונת הוצאת דיבה.

יומיים אחרה כך, האב העלה וידאו שלישי למדיה החברתית. הפעם חזרה בתו על הסיפור. גם הגבר השני שהיה אצל המנהל בבית הספר הופיע, ואמר שהנשיא מקרון "ליבה שנאה" כלפי המוסלמים ואיים לארגן הפגנות אם המורה לא יפוטר.

ארנה מהפדרצייה של אגודות הורים-מורים אמר שאחרי הווידאו, הוא הודיע במהירות להיערך למחאה שתאורגן אולי בחזית בית הספר. ראש העיר הורה למשטרה להציב שוטרים מול בית הספר, והמחאה לא הגיעה. ריקאר אמר שגם בית הספר קיבל איומים. המנהל פנה במקביל להורים ונפגש עם כמה מהם כדי להרגיע את המצב, אך האב סירב להיפגש עם המורה.

הרוצח גר במרחק של 70 ק"מ

ביום שישי, עבדולאך אבויאזידביץ' התקרב לתלמידים מחוץ לבית הספר וביקש מהם לזהות עבורו את פטי. הוא נולד במוסקבה, התגורר בצרפת כפליט חוקי והיה מוכר למשטרה רק בשל עבירות קלות כקטין, אמר ריקאר. הוא התגורר בעיירה בנורמנדי, במרחק כ-70 ק"מ מזירת הפשע.

שוטר מקומי גילה את גופתו של פטי ערופת ראש, עם פצעי דקירה בראש ובחזה, סמוך לבית הספר ובדרך לביתו הסמוך של המורה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ אחרי חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש בעזה

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג דחה את הערעור שהגישה מדינת ישראל על צווי המעצר שהוצאו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט ● ה-FBI סיכל פיגועי תופת בארה"ב בערב השנה החדשה; חמשת העצורים - פרו-פלסטינים ● שנה לאחר נפילת משטר אסד ובצל המכות שספג המחנה הפרו-איראני בזירות השונות, נחשף קרע עמוק בתוך "ציר ההתנגדות" ● עדכונים שוטפים

מימין: אייסו קאנט, מייסד פולסייד וג'ייסון ורנר, מייסד פולסייד / איור: גיל ג'יבלי

חברת ה־AI ששווה מיליארדים מגיעה לישראל ופוזלת למערכת הביטחון

חד־הקרן האמריקאי פולסייד, שמפתח מנוע פיתוח תוכנה אוטונומי המתחרה בג'מיני, רוצה לגייס את המהנדסים מישראל ● הוא כבר חתם עם כמה מענקיות הביטחון בארה"ב, כולל משרד ההגנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מניות הטכנולוגיה נפלו, ברודקום איבדה 5.5%

מדד הנאסד"ק ירד בכ-0.6% ● מניות הטכנולוגיה הגדולות איבדו גובה ● הזהב נסחר לזמן קצר בשיא חדש של כל הזמנים ● מחירי הנפט סביב שפל של ארבע שנים ● הביטקוין צנח לרמה של 86 אלף דולר ● "רוטציה סקטוריאלית גדולה" - בתי ההשקעות בארה"ב מסמנים את ההזדמנות הבאה בוול סטריט

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה בנובמבר - 2.4%; מחירי הדירות ירדו חודש שמיני ברצף

האינפלציה ירדה בחודש נובמבר ב-0.5%, בהתאם לצפי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: סעיף הטיסות, סעיף ירקות ופירות טריים וסעיף תרבות ובידור ● מנגד, סעיף המזון רשם עלייה של 0.4% ● יניב פגוט, סמנכ"ל המסחר של הבורסה לני"ע: "סביבה נוחה לבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק כבר ב-5 בינואר"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בכיר אמריקני: לא נאפשר לנתניהו להרוס את המוניטין של טראמפ בנוגע להסכם בעזה

טראמפ על חיסול ראאד סעד: אנחנו בודקים אם ישראל הפרה את הפסקת האש ● בישראל עוקבים בדאגה אחר עסקאות החמקנים שמקדמות מדינות במזרח התיכון מול הממשל האמריקני וחוששים מפגיעה ביתרון האיכותי של חיל האוויר ●  טראמפ: מדינות נוספות מצטרפות לכוח הייצוב הבין-לאומי בעזה ● דיווחים שוטפים

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן צנחה אחרי הדוחות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, ננעלה אמש במחיר שמשקף לחברה הישראלית תשואה שלילית של 41.5% מההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

בעקבות הירידות בוול סטריט: בורסות אסיה נופלות

מדד הדאקס יורד בכ-0.6% ● בורסת הונג קונג נפלה בכ-1.6% ● וול סטריט ננעלה בירידות אתמול, כאשר המשקיעים המשיכו לצאת ממניות הטכנולוגיה - הבוקר החוזים העתידיים אדומים ● שחקניות ה-AI המרכזיות ברודקום ואורקל סיימו את היום בירידות של כ-5.5% וכ-3%, בהתאמה ● מחירי הנפט בשפל של כארבע שנים ● מחיר הזהב עלה אתמול לשיא חדש של כל הזמנים

הודעה שנשלחה בקבוצת וואטסאפ של מתחזים / צילום: צילום מסך

הונאת הרשת החדשה: הבטיחו תשואה חלומית, ואז המניה נפלה בכ־90%

מתחזים ברשת שכנעו משקיעים ישראלים להשקיע במניה של קבוצת מסעדות מלזית ● הם התחזו לדמויות מוכרות בשוק, וכך זינקה המניה בכ־150% - אך קרסה לאחר בריחת מארגני ההונאה שמכרו את החזקותיהם ● ברקע, פלטפורמות כמו מטא מתקשות לבלום את התופעה

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

מה מציעות ספקיות החשמל הפרטיות לצרכנים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החשמל מתייקר, אבל יש פתרונות: כך תחסכו עד 20% דרך הספקיות הפרטיות

רק אחד מכל 10 משקי בית התניידו לספקיות פרטיות מאז נכנסה רפורמת החשמל לתוקף, חרף העובדה שמדובר במהלך פשוט יחסית ● הנחות קבועות של אחוזים בודדים או מסלולים עם חיסכון של עד 20% בשעות הלילה: מה כדאי לדעת על המסלולים שמציעות החברות השונות ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בתל אביב; מדד ת"א־‏נפט וגז נפל בכ-2.5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית ג'י סיטי נפלה במעל 7% ● אר פי אופטיקל מזנקת בעקבות הצהרת כוונות של לקוח ביטחוני מקומי ● ג'נרל אלקטריק חיסלה החזקותיה בפלסאנמור, המניה מזנקת ● היום יתפרסמו נתוני האינפלציה, הצפי הוא שהמחירים ירדו ב-0.5% בנובמבר ● מיטב: לשוק הנדל"ן בישראל יהיה קשה להתאושש ● פערי הריביות בעולם מעוררים תסיסה בשוק המטבע, בעיקר בשווקים המתעוררים

האם "התסריט הגרוע ביותר" עבור ישראל בעזה בדרך להתממש?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היום שאחרי הפיגוע הקטלני באוסטרליה, 25 מדינות צפויות לדון מחר בשליחת כוחות בינלאומיים לעזה, ואנטישמיות בחגיגות החנוכה באמסטרדם ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

משגרים ללא רקטות אמריקאיות: הצעד של ממשל טראמפ נגד אלביט

עפ"י דיווח של אתר דיפנס אקספרס, ארה"ב לא מאשרת למדינות אירופה להשתמש ברקטות וטילים אמריקאים במשגרים של אלביט ● הסיבה לצעד החריג היא חשש ל"דליפות טכנולוגיות", אך במשרד ההגנה הגרמני מציינים כי ניתן לטפל בחשש הזה בעזרת עדכוני תוכנה

הציבור מעדיף פיקדונות על הקרנות הכספיות של רשות ני''ע / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות הכספיות של רשות ניירות ערך לא הצליחו לנגוס בפיקדונות של הבנקים

ברשות ני"ע קיוו שהשקת הקרנות הכספיות המתחדשות תסיט אליהן כספים מהפיקדונות, אלא שכחצי שנה לאחר מכן המצב עגום: רק שני בתי השקעות מוכרים את הקרנות והמשקיעים מדירים את כספם מהמוצר, שמנהל מיליונים בודדים ● בקרנות טוענים: "הבנקים לא משווקים אותנו"

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי אי שוויון / צילום: Shutterstock

בקרוב יתפרסמו נתונים על אי־השוויון בישראל. מה צריך לדעת כשקוראים אותם?

אחד הנתונים הכלכליים שמעוררים הכי הרבה עניין הוא אי־השוויון • לאילו היבטים הוא מתייחס, ואיך בכלל מודדים אותו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

מהחוק לגנזך: איך נחלשו ההבטחות למילואימניקים על צמצום שירות ב-2026

גוברות ההערכות שמשרתי המילואים יעברו ב-2026 שנה נוספת של היעדרויות ממושכות מהבית והעבודה - זאת למרות הבטחות הממשלה להקלה בעומס השירות, בעקבות המציאות החדשה שלאחר המלחמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ נגד BBC: תובע 10 מיליארד דולר על "השחרת שמו"

נשיא ארה"ב טוען כי ב-BBC ערכו קטעים מנאום שנשא ב-6 בינואר 2021, מה שיצר מצג שווא כאילו הוא קרא לתומכיו לפרוץ לבניין הקפיטול ● טראמפ מנהל תביעות גם נגד "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ועיתון באיווה - שלושתם הכחישו את הטענות

קפיצה של 60% באקזיטים - במחיר הפסד / אילוסטרציה: Shutterstock

דוח חדש חושף את מכירת החיסול בהייטק הישראלי

האקזיטים של וויז וסייברארק אומנם הזניקו את שווי העסקאות הישראליות ב-340% השנה - אך יחד עם זאת, בנטרול העסקאות הללו, גודל עסקת הרכישה הממוצעת ירד ב-40%: מ-268 מיליון דולר ב-2024 ל-160 מיליון דולר בלבד

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה בישראל?

הכלכלנים מביעים אופטימיות לגבי המשך התמתנות האינפלציה במדד המחירים לצרכן של חודש נובמבר ● לדבריהם, המדד צפוי לרדת ב־0.4% עד 0.55%, והאינפלציה השנתית צפויה להישאר על רמה של כ־2.5% או אף לרדת קלות