גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תביעה לא שגרתית של אלביט הדמיה: מעשי מרמה של עשרות מיליוני שקלים נעשו בתקופת מוטי זיסר המנוח

שמונה שנים לאחר מכירת עסקי הנדל"ן שלה בארה"ב טוענת אלביט הדמיה, כי בכיריה באותה תקופה פעלו להוצאה של עשרות מיליוני שקלים, שלא כדין, מקופתה - באמצעות תשלום דמי תיווך ● על פי התביעה מימנו כספים אלו את הקמת עסקי הנדל"ן של דוד זיסר, וזאת בשעה שאביו מוטי זיסר כבר נמצא הלכה למעשה במצב של חדלות פירעון ● דוד זיסר בתגובה: "הנסיון לשרבב אותי לתביעה מופרך וחסר בסיס"

רון הדסי יו"ר ומנכ"ל אלביט הדמיה / צילום: איל יצהר
רון הדסי יו"ר ומנכ"ל אלביט הדמיה / צילום: איל יצהר

שמונה שנים לאחר מכירת עסקי הנדל"ן של אלביט הדמיה והחברה הבת פלאזה סנטרס בארה"ב, מגיעה עסקת הענק לביהמ"ש. בכתב תביעה שהוגש אתמול לביהמ"ש המחוזי בת"א, טוענות השתיים ל"מעשי מרמה והונאה מתוכננים וחמורים ביותר" שהתבצעו כלפיהן על-ידי בכירים בהנהגתו של בעל השליטה לשעבר מוטי זיסר.

זיסר עצמו נפטר ממחלת הסרטן לפני ארבע שנים, כך שאת התביעה מגישות כעת שתי החברות כנגד ארבעה גורמים נוספים שהיו קשורים לטענתן למעשי המרמה וההונאה. גורמים אלו כוללים את עורך הדין פיליפ מאייר, את דוד זיסר (בנו של מוטי זיסר), את שמעון יצחקי, שכיהן בתפקידים בכירים בחברות שבשליטת זיסר, וכן את רן שטרקמן, ששימש בתקופה המדוברת כמנכ"ל פלאזה סנטרס.

את התביעה הגיש בשם שתי החברות עו"ד מיכאל גינסבורג ממשרד גרוס-קלינהנדלר-חודק (GKH), והיא נקבעה על סך של 60 מיליון שקל לצורכי אגרה. על פי התביעה, מדובר במעשי מרמה והונאה שהביאו להוצאה של עשרות רבות של מיליוני שקלים, שלא כדין, מקופתן של אלביט הדמיה ופלאזה סנטרס, ולגרימת נזקים כבדים לשתי החברות, לרבות בדרך של קנסות מנהליים בסך של מאות אלפי דולרים.

"אין עסקינן בעצימת עיניים או בהתנהגות רשלנית גרידא, אלא בהליכה בדרך מודעת ובנתיב אשר תוצאותיו היו ברורות מראש, ולא בדיעבד", טוענות התובעות. כתב התביעה הוגש רק כעת, בשל הזמן הארוך שלקח לתובעות להתחקות אחרי מסלול הכסף שנלקח מהן לטענתן, שלא כדין. זיסר, שנפטר כאמור ב-2016, היה בעל השליטה באלביט הדמיה עד הסדר החוב שנערך לחברה בשנת 2014. אלביט הדמיה עצמה הייתה בעלת השליטה בפלאזה סנטרס.

נקלעו למשבר נזילות חריף

סיפור המעשה מתחיל בפברואר 2010, כאשר אלביט ופלאזה התקשרו (באמצעות חברה בת שהוחזקה בחלקים שווים) עם קרן הנדל"ן האמריקאית איסטגייט פרופרטי בהסכם למיזם משותף לרכישת נכסי נדל"ן מסחרי בארה"ב. אלביט ופלאזה החזיקו ב-45.5% מהמיזם ואילו איסטגייט החזיקה ביתרה.

במסגרת המיזם נרכשו 49 מרכזי קניות בארה"ב. עם זאת, כבר באוקטובר 2011 החליט המיזם המשותף להציע למכירה את נכסי הנדל"ן שלו, בעקבות משבר נזילות חריף שאליו נקלעו אלביט ופלאזה, ושהוביל בסופו של יום להסדרי חוב של שתי החברות, שהושלמו ב-2014.

לצורך סיוע במכירת הנכסים התקשר המיזם בהסכם תיווך עם בנק ההשקעות האמריקאי ג'יי.פי מורגן. ההסכם כלל עמלת תיווך של 0.5% שישלם המיזם לבנק בגין מכירת הנדל"ן.

למרות זאת, התקשר זיסר ב-15 בנובמבר 2011 בשמן של אלביט ופלאזה בלבד (וללא השותפה איסטגייט) בהסכם נוסף למתן שירותי תיווך עם חברה אנונימית בשם לינקסרב, שמקום מושבה בבליז ובעליה אינם ידועים. בהסכם נקבעה עמלת תיווך של 0.9% מהתמורה הכוללת שתשולם למיזם (כולל את איסטגייט), כלומר כמעט כפול מהעמלה שתשולם לג'יי.פי מורגן.

לטענת התובעות, לינקסרב הייתה חברה ריקה מתוכן שהוקמה חודש אחד קודם לכן, ואף פורקה בינואר 2013, כמה חודשים לאחר השלמת העסקה למכירת הנדל"ן בארה"ב. עוד נטען בתביעה, כי יום למחרת (16 בנובמבר 2011) התקשרה לינקסרב בהסכם עם חברה זרה אחרת בשם מינסטרל, שלפיו תסייע מינסטרל באיתור רוכשים לנכסים בארה"ב תמורת עמלה של 0.88% מהמכירה (98% מהעמלה שתשולם ללינקסרב).

חשבונית על 13 מיליון דולר מלינקסרב

ב-21 ביוני 2012 מכר המיזם המשותף את עיקר נכסי הנדל"ן שלו (47 מרכזים מסחריים) לענקית ההשקעות האמריקאית בלקסטון ולחברת ניהול הנכסים DDR בתמורה לסכום של כ-1.43 מיליארד דולר וברווח נאה. ג'יי.פי מורגן, שהוביל את עסקת המכירה מטעמו של המיזם, קיבל על כך עמלה של 6.75 מיליון דולר מהמיזם.

חודשיים לאחר מכן קיבלו אלביט ופלאזה חשבוניות ובהן דרישה להעביר עמלת תיווך והחזר הוצאות בסך של 13 מיליון דולר מלינקסרב, וזאת למרות שלטענת השתיים ללינקסרב ולמינסטרל לא הייתה שום מעורבות במכירת הנכסים. על פי הנטען בתביעה, "על מנת להסוות את הקשר בין זיסר ללינקסרב, צורפו החשבוניות להודעת דוא"ל ממקור אנונימי שנשלחה לברכה זיסר ביום 6.8.2012, ובה דרישה להעביר את החשבוניות לזיסר".

במקביל לכך, מינסטרל הנפיקה ללינקסרב ארבע חשבוניות בסך כולל של 12.75 מיליון דולר. על החשבונות חתם בשם מינסטרל עו"ד פיליפ מאייר (נתבע מס' 1) שלטענת התובעות "ניהל ותחזק עבור זיסר מנגנון להברחת נכסים, אשר שימשו בסופו של יום למימון עסקיו של בנו של זיסר".

על פי התביעה, כספים אלו מימנו את הקמת עסקי הנדל"ן של  דוד זיסר (נתבע מס' 2) וזאת בשעה שאביו, מוטי זיסר עצמו, כבר נמצא הלכה למעשה במצב של חדלות פירעון. אלא שמיד עם ביצוע התשלום ללינקסרב, הרים רואה החשבון של פלאזה סנטרס, נועם יוחאי מ-KPMG, דגל אדום בנושא.

במכתב לסמנכ"ל הכספים של פלאזה רוי לינדן, הציגה KPMG סדרת שאלות ביחס להסכם. באוגוסט 2012 אף נערכה ישיבה של ועדת הביקורת של פלאזה, ובה טען רו"ח יוחאי כי לא הצליח לזהות את בעלי המניות של לינקסרב, כדי להבטיח שהעסקה עימה איננה עסקת בעלי עניין.

בישיבה השתתפו יו"ר ועדת הביקורת שמעון יצחקי (נתבע מס' 3) ומנכ"ל פלאזה רן שטרקמן (נתבע מס' 4). לאחר הישיבה נדרשו השניים לחתום על הצהרה מפורשת, שלפיה הסכם לינקסרב אינו בגדר עסקה עם צד קשור.

"בהתאם לדרישה זו שטרקמן ויצחקי חתמו על הצהרה זו, תוף שהם מכשירים באופן אקטיבי את הסכם לינקסרב. וזאת, תוך התעלמות מופגנת מהדגלים האדומים שהתנוססו לגבי ההסכם מול לינקסרב ואשר צוינו בפניהם במפורש על-ידי KPMG ובכלל זה, העובדה שדמי התיווך שולמו על-ידי אלביט ופלאזה בלבד, ללא השתתפות השותף האמריקאי.

"זאת בנוסף להתקשרות המיזם בהסכם תיווך דומה עם ג'יי.פי מורגן, בנק השקעות מכובד שגבה דמי תיווך נמוכים בהרבה; העובדה שלינקסרב התאגדה בסמוך לחתימת ההסכם במקלט מס כך שברור שלא היו לה ניסיון, יכולות ומשאבים לבצע את התחייבויותיה; העובדה שגם בפועל ללינקסרב לא הייתה כל מעורבות בעסקת מכירת נכסי הנדל"ן; ועוד", נכתב בכתב התביעה.

אלביט הדמיה היא כיום חברה ללא גרעין שליטה, שמונהגת מאז הסדר החוב שנחתם ב-2014 בידי היו"ר והמנכ"ל רון הדסי. אותו הסדר כלל מחיקת ענק של חובות לנושי החברה, בהיקף של כ-1.8 מיליארד שקל, עיקרם למחזיקי האג"ח, והמרתם למניות. בעקבות ההסדר, מחזיקות כיום שתי קרנות ההשקעה הזרות יורק ו-DK, שהובילו את הסדר החוב, מניות אלביט הדמיה המהוות בסך הכול כרבע מהון החברה, הנסחרת בשווי זניח של פחות מ-40 מיליון שקל.

פלאזה סנטרס (שבה מחזיקה אלביט הדמיה 45% מההון) הובילה הסדר חוב ללא מחיקות, ולאחריו יצאה במסע מימושים לפירעון חובותיה. עם זאת, כיום היא נמצאת במצב של חדלות פירעון בשל גירעון של 228 מיליון שקל בהון העצמי והיעדר נזילות משמעותית, כאשר סך החוב למחזיקי האג"ח עומד על כ-350 מיליון שקל.

עו"ד רם ז'אן, מטעם דוד זיסר, מסר כי "הניסיון לשרבב את מר דוד זיסר לתביעה מופרך וחסר בסיס. נגיב לדברים בפירוט בביהמ"ש".

שמעון יצחקי ורן שטרקמן מסרו כי טרם קיבלו את כתב התביעה, ושיגישו את התייחסותם לאחר קבלתו. את תגובתו של פיליפ מאייר לא ניתן היה לקבל.

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי