גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים חדשים, שוכרים בקשיים: איך ייראה העידן החדש של הקניונים

ההודעה שאורי קילשטיין, מס' 2 בשופרסל, נבחר לנהל את פעילות הקניונים של עזריאלי היא רק אחד מהסימנים של העידן החדש בענף ● כל ענקי הנדל"ן המסחרי החליפו ראשים בשנים האחרונות, לקראת ההתמודדות מול אתגרי האונליין, הקניות בחו"ל - וגם הקורונה

אדם עם מסכה הולך ליד קניוני עזריאלי בתל אביב / צילום: Corinna Kern, רויטרס
אדם עם מסכה הולך ליד קניוני עזריאלי בתל אביב / צילום: Corinna Kern, רויטרס

דנה עזריאלי, יו"ר קבוצת הנדל"ן המניב שייסד אביה, הטילה השבוע פצצה כשהודיעה במהלך שיאו של הסגר השני על הקניונים, כי היא ממנה את אורי קילשטיין במקומו של ארנון תורן לתפקיד מנכ"ל פעילות הקניונים של הקבוצה. הבשורה הזו, ולא פחות העיתוי שלה, הצליחו להפתיע את כל הצדדים - הן את צמרת שופרסל, הן את צמרת עזריאלי והן את בכירי הענף.

עתה יתיישב קילשטיין על כיסא המנכ"ל של אחת מקבוצות הקניונים הגדולות בישראל, באחת התקופות המאתגרות ביותר שידע הענף. זאת, לאחר המכה החריפה שספג בעקבות משבר הקורונה והסגר שהוטל על החנויות בארץ, אשר האיצו אתגרים שהיו קיימים עוד הרבה קודם - שינויים בהרגלי הצריכה שכוללים מעבר לקנייה מקוונת ותחרות מצד אתרי קניות בינלאומיים, בהם ניתן לרכוש ללא מע"מ בקניות מתחת ל-75 דולר.

לפחות אתגר אחד נבלם מבחינת הקניונים, נכון להיום, והוא היקפי הקניות האדירים שהישראלים נהגו לבצע בנסיעות לחו"ל. קילשטיין ינהל כ-18 קניונים ומרכזי קניות בישראל, בשטח כולל של כ-350 אלפי מ"ר וכ-1,900 שוכרים.

אורי קילשטיין / צילום: סיון פרג'

סוף תקופה (1): מנהלים חדשים בקבוצות הקניונים

המעבר של קילשטיין לניהול תחום הקניונים בקבוצת עזריאלי מסכם למעשה סבב של חילופים משמעותיים בכל קבוצות הקניונים הגדולות, ויחד איתו אפשר לסמן גם סיום של תקופה. אחרי שנים ארוכות של יציבות, בשנתיים האחרונות הספיקו להתחלף קודקודים בכל שלוש קבוצות מרכזי הקניות הגדולות.

בתחילת 2018 מנכ"ל עזריאלי הנוכחי אייל חנקין תפס את מקומו של יובל ברונשטיין שהחזיק חמש שנים בתפקיד. ביולי 2019 נרשמו חילופים בקבוצת ביג, כשחי גאליס נכנס לנעליו של איתן בר-זאב שעבר לשמש כיו"ר. באוקטובר 2019 נכנס אופיר שריד לנעליו של אבי לוי, מנכ"ל קבוצת מליסרון.

כל המנויים הללו היו של מנהלים שגדלו וצמחו לאורך שנים בתוך אותה קבוצה. עזריאלי בחרה לפעול בדרך אחרת ופנתה להביא מנהל מבחוץ, בתוך אחת התקופות המאתגרות בתולדות הענף.

דנה עזריאלי / צילום: רמי זרנגר

סוף תקופה (2): הכוח כבר לא נמצא רק בידיים של הקניונים

השינוי הזה גם מסמל אולי את סופו של עידן, שבו ידם של הקניונים הייתה תמיד על העליונה, תקופה שבה הם נתפסו בענף כמי ש"מחזיקים את המפתחות" - סוג של שליטים בלתי מעורערים. זה אולי סופה של תקופה שבה הקניונים היו מחוזרים ונחשקים וששכר הדירה בהם והעומס על הפדיון הלך וטיפס - לא תמיד בהלימה למציאות ולשינויים איתה התמודדו השוכרים שלהם.

נראה כי תור הזהב של הקניונים נמצא בדמדומיו. עתה, הראשים החדשים שמנצחים על הפעילויות הזו כבר לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, ונדרשים להמציא את עצמם מחדש ולהביא פתרונות יצירתיים וחדשניים, אך כאלה שלא יידרכו על היבלות של השוכרים שלהן (למשל בדמות דוכנים שמביאים פדיון, אך חוסמים את החנויות שלהם).

נכון, עדיין ישנם כ-20 קניונים נחשקים ובולטים שהביקוש להתברג לתוכם במיקום נחשק יישאר קשיח. אך אותה קבוצה נחשקת מתחלקת בין קבוצות הקניונים הגדולות (וגם מחוץ להם), כשבמקביל קיים האתגר להתמודד גם עם היתר. עם הקניונים הקטנים יותר והנוצצים פחות, שלעיתים התשתיות שלהן שחוקות, שהמעליות בהן נתקעות או שהמדרגות הנעות שלהן לא זזות. שחלק מהשוכרים בהם מתקשים לייצר את הפדיונות שהיו נהוגים בעבר.

ולא, לא מדובר רק על קניונים שנמצאים בפריפריה. מדובר גם על קניונים בלב המדינה, אשר קבוצות האופנה הגדולות כבר זיהו שהפדיונות בהם יורדים בקורלציה ישירה להתחזקות הקניות באונליין בתחום האופנה, שעיקר הפדיונות שלהם, לפי מחקר שערכה ?? עבור "גלובס", מגיעים מאזור חיוג 03, כלומר מת"א וגוש דן.

המגמה הזו, לצד השפעות משבר הקורונה, מקלה על שחקניות כמו קסטרו או רנואר להרגיש בנוח יותר לעזוב קניונים כמו TLV בת"א או שבעת הכוכבים בהרצליה.

הכישורים הניהוליים: יתרון במסחר, חיסרון בנדל"ן

ונחזור לקילשטיין - ברמה הפרסונלית, מדובר במינוי מעניין - בחירה במנהל עם ניסיון של שנים בתחום קמעונאות המזון, הסחר, המכירה באונליין וכרטיסי האשראי. מינוי של אדם מוכר היטב לכל הספקים - קטנים כגדולים. כמשנה למנכ"ל וכמספר שתיים בשופרסל הוא נחשב למנהל מוערך הן בקרב מתחרים והן בקרב ספקים, ככזה שיש לו יכולות אנליטיות גבוהות. הוא אף סומן כמי שעשוי היה לתפוס ביום מן הימים את כיסא המנכ"ל בשופרסל, אם זה היה מתפנה.

עם זאת, קילשטיין לא מביא איתו ניסיון מובהק בחלק מהתחומים שבהם הוא עתיד לעסוק כעת: בעיקר נדל"ן. תחום זה בשופרסל מעולם לא היה תחת אחריותו, ובהתאם הוא מעולם לא נדרש לממשקים מול שוכרים ובראשם קבוצות בתחום האופנה או המסעדנות. אבל, לאור התמורות שתוארו כאן שמתרחשות בענף, לא בטוח שמדובר בחיסרון.

לקילשטיין אין ניסיון מובהק גם בתחום האופנה, שעד היום מהווה כ-70% מהתמהיל של הקניונים בישראל, מה שיכול להעיד על הרצון של דנה עזריאלי לשנות את תמהיל השוכרים בקניונים שלה - ימים יגידו.

הקשרים הישנים בשוק: עבודה מול שופרסל ומול H&M

שני ממשקים מעניינים גם חלקם קטן במארג הרחב צפויים להיות לקילשטיין. האחד, מול קבוצת שופרסל, ביתו ב-11 השנים האחרונות, ששוכרת ארבע חנויות במרכזים של קבוצת עזריאלי, הן תחת רשת שופרסל הוותיקה והן תחת רשת הפארם שלה Be. רשת הפארם נמצאת בתהליך צמיחה וזקוקה לדחיפה מהקניונים הגדולים כדי לשפר את פריסתה הגיאוגרפית במיקומים חלשים יחסית. קילשטיין למעשה יעבור לצד שיש לו השפעה ישירה על קבלת ההחלטות הזו.

אגב, היום גם ל-Be יש רק ארבע חנויות בקניונים של עזריאלי - במודיעין, עכו, בחיפה ובקרית אתא - והיא עדיין לא נכנסה לקניוני הדגל של הקבוצה באופן שיאפשר לה להתחרות בפריסה האדירה של סופר פארם. כעת יקבל קילשטיין מנדט להטות את הכף - לכאן או לכאן.

ממשק נוסף, הוא מול אחיו של קילשטיין - עמיחי קילשטיין, המשמש כיום כמנכ"ל קבוצת מאץ' ריטייל שבבעלות קבוצת יוניון של ג'ורג' חורש, והזכיינית הישראלית של הרשתות אייץ' אנד אם, אייץ' אנד אם הום, קוס, דייסו יפן, וגם מותגים נוספים שהחברה רוצה להביא לישראל, כמו אנד אדר סטוריז, תחתיה פועלות כיום כ-30 חנויות.

למרות הפריסה המצומצמת ביחס לענקיות מקומיות, כמו פוקס, גולף וקסטרו, המשקל הסגולי שלה כבד יותר, וזאת משום שבחלק ניכר מהקניונים החנויות של אייץ' אנד אם מהוות חנויות עוגן, הפרוסות על שטחים גדולים יחסים ונהנות מפדיונות גבוהים לצד תנאי שכירות נוחים יחסית במיקומים אטרקטיביים, בין היתר הודות לנחשקות שלה מאז עשתה עלייה לישראל לפני כעשור.

מסחר מקוון: האם המומחיות תבוא לידי ביטוי? 

תחום המסחר המקוון נחשב לחוזקה של קילשטיין, הודות לכך שהוא מגיע מחברה שמיצבה את עצמה כבעלת נתח הקניות הגבוה ביותר באונליין מתוך המחזור בישראל ואולי גם בעולם. עם זאת, התחום בעזריאלי לא חונה תחת האחריות של מנכ"ל הקניונים, תפקיד אליו הוא ייכנס בינואר 2021.

הפעילות הזו מנוהלת כיום באופן נפרד תחת החברה הבת עזריאלי קום, בניהולו עופר מרום, אשר מדווחת ישירות לדירקטוריון שלה בראשות דנה עזריאלי, ולא תחת מנכ"ל הקניונים כיום, כאמור ארנון תורן. בכל אופן, עזריאלי קום, גם על פי דוחותיה שלה, מגדירה את עצמה כמתחרה ישירה של אתר הסחר של שופרסל.

כך או כך, ברור כי מדובר בעידן חדש בקניוני עזריאלי, עם חילופים שמתרחשים בעיצומו של אחד המשברים הגדולים, אם לא הגדול שבהם, עבור הענף. נראה כי דנה עזריאלי מאמינה כי קילשטיין הוא האדם שיוכל לתת את הדחיפה קדימה שנחוצה כעת הקניונים של הקבוצה, ולהתמודד גם עם סגירות ועזיבות שעוד צפויים בעת הזו, וגם לייצר אטרקטיביות חדשה בעידן, שבו הודות לקורונה הקניונים הפכו למרחב שמעורר חשש להדבקה, בין היתר לאחר שהממשלה סימנה אותם ככאלה כשהקדימה לפתוח מרכזי קניות פתוחים בתום הסגר הראשון.

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים, המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב-10%-20% וזמן האספקה יתארך, וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; הבנקים עולים ב-1%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; מדד ניקיי עולה ב-1.4%


מדד הקוספי הדרום קוריאני מזנק בכ-2%, לאחר 10 ימים של עליות, הנג סנג יורד ב-0.5% ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית