גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצרים מסתמנת כשער להפצת חיסון לקורונה למדינות מתפתחות

מצרים מציעה פלטפורמות להפצת החיסון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון ובאפריקה ● סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח

נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press
נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press

מצרים הופכת להיות שער עיקרי להפצת חיסון לקורונה למעצמות עולמיות שמעוניינות לייצא חיסונים למדינות מפותחות. השילוב של אוכלוסיית מצרים המונה כ-100 מיליון תושבים, יכולת ייצור החיסון והמיקום האסטרטגי הופך אותה לפלטפורמה מושכת ליצרני חיסונים מרוסיה, סין והמערב.

לפי פקידים סינים, הם רוצים להפוך את מצרים למוקד ייצור חיסונים לשוק האפריקאי, ויצרנית תרופות ממשלתית סינית כבר השיקה שותפות עם מצרים לניהול ניסויים בבני אדם. במקביל, חברה פרטית מצרית הסכימה לייבא עשרות מיליוני מנות חיסון בעסקה עם קרן ההון הריבונית הרוסית. מצרים היתה גם במו"מ לייבוא מיליוני מנות חיסון שמפתחים חוקרים באוניברסיטת אוקספורד בשיתוף עם אסטרה-זנקה.

כל העסקאות טעונות אישור של הפיקוח המצרי, וממשרד הבריאות המצרי לא התקבלה תגובה.

סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח על המחיר הטוב ביותר מיצרנים עולמיים של החיסונים, מציינים מומחים לבריאות.

"זה סוג של גיאופוליטיקה של חיסונים", אמר ד"ר ג'רום קים, מנהל מכון החיסון הבינלאומי בסאול, דרום קוריאה. "הם עושים בדיוק את מה שמדינות עם הכנסה גבוהה עושות, רק שלהם אין כסף, ולכן הם מנהלים מו"מ".

מערכת הבריאות במצרים היתה על סף קריסה בגל הראשון

המדינה המאוכלסת ביותר במזרח התיכון שיפרה את יכולת ייצור החיסונים שלה בעקבות התפרצות שפעת החזירים, H1N1, לפני עשר שנים. מאוחר יותר ניהלה מצרים קמפיין מוצלח למדי נגד שחמת הכבד מסוג C באמצעות בדיקות וטיפולים.

צוות מארגון הבריאות העולמי ביצע לאחרונה הערכה של מפעל ייצור החיסונים הראשי במצרים בשולי קהיר, והגיע למסקנה שהמפעל יזדקק רק לשינויים מינימליים כדי לייצר חיסון לקורונה. כך לפי ד"ר נעימה אל-עסאר, נציגת הארגון במצרים. "אלה היו חדשות טובות מיידיות", היא אמרה.

בתי החולים במצרים כרעו תחת הגל הראשון של התפרצות הקורונה, ואיגוד הרופאים במדינה הזהיר שמערכת הבריאות היתה על סף קריסה. הממשלה דיווחה על מעל 105,000 מקרי קורונה ו-6,000 מתים. הבדיקות פיגרו אחרי מדינות אחרות, ופקידי ממשלה אמרו שההתפשטות האמיתית של הנגיף היא כנראה גבוהה פי עשר מהשיעור המדווח. למרות ששיעור ההדבקות ירד, מקורות רשמיים חוששים מגל שני של המגפה בחודשים הבאים.

השקה מוצלחת של חיסון במצרים תהיה ניצחון פוליטי לממשלה, כאשר האוכלוסייה מתוסכלת יותר מן הכלכלה הרעועה  ודיכוי החירות. מחאות שקראו להדחת הנשיא עבדול פתאח א-סיסי פרצו ברחבי המדינה החל מחודש ספטמבר, ולפי ארגוני זכויות אדם כמעט 1,000 מפגינים נעצרו. "מבחינתם, זה הדבר שיאפשר להם לחזק את נוכחותם בקהילה העולמית ובקרב העם", אמר איימן סעבה, מוחמה בריאות ציבור בינלאומי בקהיר ומנכ"ל שמאסייה, ארגון לא ממשלתי לבריאות קהילתית.

החיסונים לקורונה מתוצרת סין צפויים להציע חלופה זולה וזמינה יותר לאלו שפותחו באירופה ובארה"ב, למרות חששות המומחים ביחס ליעילותם.

מצרים היא כעת אחת מארבע מדינות במזרח התיכון שבהן נבדקים חיסונים שפותחו בסין, לצד בחריין, איחוד האמירויות וירדן. במצרים, הממשלה מקדמת את החיסון של חברת סינופארם הממלכתית הסינית עם תשדירי טלוויזיה נוצצים, שמנסים לגייס 6,000 מתנדבים לניסוי. שרת הבריאות חאלה זאייד הזריקה לעצמה שני מנות חיסון דו-שלבי בספטמבר ובאוקטובר, כדי לסייע לגייס את המתנדבים.

העסקאות עשויות לקרב עוד יותר את מצרים לסין, זאת לאחר ששתי המדינות עשו בשנים האחרונות סדרת מהלכים להעמקת קשריהן.

סין היא משקיעה גדולה בפרויקטים ענקיים שהוביל הצבא המצרי, פרויקטים שהם בלב האג'נדה הכלכלית הממשלתית. מצרים הצטרפה גם ל"יוזמת החגורה והכביש" העולמית של בייג'ין, לרשת תשתיות עולמית, כדי להגדיל את השפעת סין.

סין מטפחת קשרים הדוקים יותר עם ממשלות במזרח התיכון על ידי הצעת שותפויות כלכליות, בלי שהיא מותחת ביקורת על הפרת זכויות אדם.

הנשיא סיסי, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-2013, ביקר לעיתים תכופות בבייג'ין בשנים האחרונות, והביע הערצה למודל הכלכלי והפוליטי הסיני. "קיבלנו את ההזדמנות הזו מסין, אך אנחנו פתוחים גם לדון בכל הזדמנות עם כל חברה אחרת", אמר עוואד טאג אל-דין, יועץ לענייני בריאות לנשיא סיסי.

מאמצי מצרים לקדם את החיסון הסיני העלו חששות בין הרופאים במצרים, שכבר חוששים מן הטיפול הממשלתי במגפה, אחרי שמאות עובדי מערכת הבריאות מתו מהנגיף בחודשים מאי-יוני.

למרות שהחיסון לא קיבל אישור, כמה בתי חולים במצרים כבר קראו לעובדיהם לקבל את החיסון של סינופארם. מסר טקסט שנשלח לרופאים בשני בתי חולים בקהיר ופורסם על ידי הוול סטריט ג'ורנל, ציטט הוראות ממשרד הבריאות לספק את החיסון לכל עובד רפואי שמעוניין בו. "זו רק תעמולה לשיפור מצב הרוח של האוכלוסייה", אמר רופא במחלקת קורונה בבית חולים באזור קהיר, בהתייחסו למתן החיסון לצוות הרפואי.

מוקדם יותר השנה נעצרו לפחות תשעה רופאים ומספר עובדי רפואה נוספים שהתלוננו על מחסור בבדיקות, ועל אי יכולתה של הממשלה לנקוט אמצעי זהירות בסיסיים להגנה על עובדים בבתי החולים.

רוסיה משחקת תופסת עם סין במצרים. קרן ההון הריבונית שלה חתמה על עסקה עם חברה מצרית פרטית בסוף ספטמבר להפצת 25 מיליון מנות של החיסון "ספוטניק 5" הרוסי. דובר של הקרן לא מסר פרטים נוספים על העסקה, ורק ציין שהיא ממתינה, כמו חיסונים זרים נוספים, לאישור להפצת החיסון במצרים.

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מהצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביל אקמן ואישתו נרי אוקסמן / צילומים: RICHARD BRIAN, רויטרס; ויקיפדיה, Noah Kalina

המיליארדר ביל אקמן: "בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה בגלל המלחמה"

אקמן ואישתו נורי אוקסמן רכשו בתחילת השנה כ־5% ממניות הבורסה תמורת כ־100 מיליון שקל ● "אני מאוד מתרשם מההנהלה, התוכניות העסקיות שלהם והיכולות הטכנולוגיות שלהם", כתב בציוץ ב-X

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבית משפט השלום צו חיפוש במשרד של שני עו"ד ● השניים טענו שהמסמכים נתפסו על ידי צו של בית משפט השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את הערעור שלהם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

"נעביר את ההתייקרויות ללקוחות": בדיפלומט מזהירים מאפשרות של העלאות מחירים

יבואנית המזון והטואלטיקה פרסמה את תוצאותיה לשנת 2023 ולרבעון האחרון והציגה צמיחה בהיקפי הפעילות בישראל וכן בפעילותה העולמית ● למרות זאת - החברה הזהירה, שוב, מפני אפשרות להעלאת מחירים בהמשך השנה

שאול גולדשטיין מנכ''ל חברת נגה - ניהול מערכת החשמל / צילום: ענבל מרמרי

הקץ להפסקות חשמל? זה הפתרון של המדינה

חברת נגה העבירה את תוכניתה לאגירת כ-2,500 מגה־וואט במתקנים ברחבי הארץ ● המהלך מאפשר לשמור הספק שלא נצרך ולהזרימו בעת הצורך

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

יאיר לפיד, יש עתיד / צילום: כדיה לוי

האם עסקת שליט בוצעה זמן לא רב לפני הבחירות לכנסת?

יש קשר בין עסקת גלעד שליט מ־2011 לבחירות שהתקיימו ב־2013? אנחנו לא מצאנו כזה ● המשרוקית של גלובס

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שביטלה עסקת רכישת דירות ב־97 מיליון שקל והשיא של רפאל

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: רפאל מסכמת שנה עם שיא בהכנסות ובצבר ההזמנות, הרווח של מיטרוניקס בירידה ומשק אנרגיה עברה לרווח של 1.6 מיליון שקל בזכות פרויקט יכיני, אזורים Living ביטלה רכישת 48 דירות בפרויקט בבני ברק וחברת הביטוח איילון עברה לרווח ● מדור חדש

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

שופט בית המשפט העליון חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

נציב התלונות על השופטים מצא תלונה נגד השופט חאלד כבוב כמוצדקת

בשנת 2019 השופט חאלד כבוב נתן שתי החלטות, במסגרת בקשות לצווים במעמד צד אחד, הקשורות לתיק בו ארבעת ילדיו היו מעורבים בעקיפין ● הנציב אורי שהם ציין כי תמוה שכבוב לא ידע על הדבר, שכן שמותיהם הופיעו בחלק מנספחי התיק, אך כבוב טען כי הנתונים נמצאו בשולי הנספחים, שכללו 200 עמודים

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עידן גרוס

רשות ניירות ערך הטילה עיצום בסך 700 אלף שקל על אי.בי.אי

העיצום, שהוטל בגין הפרות חוק איסור הלבנת הון, הוא הגבוה ביותר שהוטל לפי חוק זה על מפוקח של רשות ניירות ערך בשנים האחרונות ● אי.בי.אי בתגובה: "ב-2018, התקופה אליה מתייחס דוח הרשות, תחום המטבעות הדיגיטליים היה עדיין חדשני, ולא הייתה כל רגולציה שהסדירה את הנושא"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה מטפסת בכ-3%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1% ות"א 90 עולה ב-0.5% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע שיוגבל לפי מדרגות מקסימליות ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מירבי

ארגון הטרור שהצטרף לחזית נגד ישראל, והדרישה של גרמניה מאזרחים חדשים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארגון הטרור הסוני "הקבוצה האסלאמית" מצטרף לחיזבאללה בשל המלחמה בעזה, הקואליציה נגד החות'ים לא עומדת במשימה ובגרמניה דורשים מאזרחים חדשים לענות על שאלות על ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה