גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצרים מסתמנת כשער להפצת חיסון לקורונה למדינות מתפתחות

מצרים מציעה פלטפורמות להפצת החיסון למאות מיליוני בני אדם במזרח התיכון ובאפריקה ● סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח

נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press
נשיא סין במכון המחקר הרפואי של הצבא בבייג'ין. לומד על התקדמות החיסונים לקורונה / צילום: Ding Haitao, Associated Press

מצרים הופכת להיות שער עיקרי להפצת חיסון לקורונה למעצמות עולמיות שמעוניינות לייצא חיסונים למדינות מפותחות. השילוב של אוכלוסיית מצרים המונה כ-100 מיליון תושבים, יכולת ייצור החיסון והמיקום האסטרטגי הופך אותה לפלטפורמה מושכת ליצרני חיסונים מרוסיה, סין והמערב.

לפי פקידים סינים, הם רוצים להפוך את מצרים למוקד ייצור חיסונים לשוק האפריקאי, ויצרנית תרופות ממשלתית סינית כבר השיקה שותפות עם מצרים לניהול ניסויים בבני אדם. במקביל, חברה פרטית מצרית הסכימה לייבא עשרות מיליוני מנות חיסון בעסקה עם קרן ההון הריבונית הרוסית. מצרים היתה גם במו"מ לייבוא מיליוני מנות חיסון שמפתחים חוקרים באוניברסיטת אוקספורד בשיתוף עם אסטרה-זנקה.

כל העסקאות טעונות אישור של הפיקוח המצרי, וממשרד הבריאות המצרי לא התקבלה תגובה.

סין ורוסיה בחנו מדינות נוספת באזור, כולל איחוד האמירויות, אך גודלה של מצרים, מיקומה והניסיון שלה בייצור חיסונים מעניקים לממשלתה קלף מיקוח על המחיר הטוב ביותר מיצרנים עולמיים של החיסונים, מציינים מומחים לבריאות.

"זה סוג של גיאופוליטיקה של חיסונים", אמר ד"ר ג'רום קים, מנהל מכון החיסון הבינלאומי בסאול, דרום קוריאה. "הם עושים בדיוק את מה שמדינות עם הכנסה גבוהה עושות, רק שלהם אין כסף, ולכן הם מנהלים מו"מ".

מערכת הבריאות במצרים היתה על סף קריסה בגל הראשון

המדינה המאוכלסת ביותר במזרח התיכון שיפרה את יכולת ייצור החיסונים שלה בעקבות התפרצות שפעת החזירים, H1N1, לפני עשר שנים. מאוחר יותר ניהלה מצרים קמפיין מוצלח למדי נגד שחמת הכבד מסוג C באמצעות בדיקות וטיפולים.

צוות מארגון הבריאות העולמי ביצע לאחרונה הערכה של מפעל ייצור החיסונים הראשי במצרים בשולי קהיר, והגיע למסקנה שהמפעל יזדקק רק לשינויים מינימליים כדי לייצר חיסון לקורונה. כך לפי ד"ר נעימה אל-עסאר, נציגת הארגון במצרים. "אלה היו חדשות טובות מיידיות", היא אמרה.

בתי החולים במצרים כרעו תחת הגל הראשון של התפרצות הקורונה, ואיגוד הרופאים במדינה הזהיר שמערכת הבריאות היתה על סף קריסה. הממשלה דיווחה על מעל 105,000 מקרי קורונה ו-6,000 מתים. הבדיקות פיגרו אחרי מדינות אחרות, ופקידי ממשלה אמרו שההתפשטות האמיתית של הנגיף היא כנראה גבוהה פי עשר מהשיעור המדווח. למרות ששיעור ההדבקות ירד, מקורות רשמיים חוששים מגל שני של המגפה בחודשים הבאים.

השקה מוצלחת של חיסון במצרים תהיה ניצחון פוליטי לממשלה, כאשר האוכלוסייה מתוסכלת יותר מן הכלכלה הרעועה  ודיכוי החירות. מחאות שקראו להדחת הנשיא עבדול פתאח א-סיסי פרצו ברחבי המדינה החל מחודש ספטמבר, ולפי ארגוני זכויות אדם כמעט 1,000 מפגינים נעצרו. "מבחינתם, זה הדבר שיאפשר להם לחזק את נוכחותם בקהילה העולמית ובקרב העם", אמר איימן סעבה, מוחמה בריאות ציבור בינלאומי בקהיר ומנכ"ל שמאסייה, ארגון לא ממשלתי לבריאות קהילתית.

החיסונים לקורונה מתוצרת סין צפויים להציע חלופה זולה וזמינה יותר לאלו שפותחו באירופה ובארה"ב, למרות חששות המומחים ביחס ליעילותם.

מצרים היא כעת אחת מארבע מדינות במזרח התיכון שבהן נבדקים חיסונים שפותחו בסין, לצד בחריין, איחוד האמירויות וירדן. במצרים, הממשלה מקדמת את החיסון של חברת סינופארם הממלכתית הסינית עם תשדירי טלוויזיה נוצצים, שמנסים לגייס 6,000 מתנדבים לניסוי. שרת הבריאות חאלה זאייד הזריקה לעצמה שני מנות חיסון דו-שלבי בספטמבר ובאוקטובר, כדי לסייע לגייס את המתנדבים.

העסקאות עשויות לקרב עוד יותר את מצרים לסין, זאת לאחר ששתי המדינות עשו בשנים האחרונות סדרת מהלכים להעמקת קשריהן.

סין היא משקיעה גדולה בפרויקטים ענקיים שהוביל הצבא המצרי, פרויקטים שהם בלב האג'נדה הכלכלית הממשלתית. מצרים הצטרפה גם ל"יוזמת החגורה והכביש" העולמית של בייג'ין, לרשת תשתיות עולמית, כדי להגדיל את השפעת סין.

סין מטפחת קשרים הדוקים יותר עם ממשלות במזרח התיכון על ידי הצעת שותפויות כלכליות, בלי שהיא מותחת ביקורת על הפרת זכויות אדם.

הנשיא סיסי, שעלה לשלטון בהפיכה צבאית ב-2013, ביקר לעיתים תכופות בבייג'ין בשנים האחרונות, והביע הערצה למודל הכלכלי והפוליטי הסיני. "קיבלנו את ההזדמנות הזו מסין, אך אנחנו פתוחים גם לדון בכל הזדמנות עם כל חברה אחרת", אמר עוואד טאג אל-דין, יועץ לענייני בריאות לנשיא סיסי.

מאמצי מצרים לקדם את החיסון הסיני העלו חששות בין הרופאים במצרים, שכבר חוששים מן הטיפול הממשלתי במגפה, אחרי שמאות עובדי מערכת הבריאות מתו מהנגיף בחודשים מאי-יוני.

למרות שהחיסון לא קיבל אישור, כמה בתי חולים במצרים כבר קראו לעובדיהם לקבל את החיסון של סינופארם. מסר טקסט שנשלח לרופאים בשני בתי חולים בקהיר ופורסם על ידי הוול סטריט ג'ורנל, ציטט הוראות ממשרד הבריאות לספק את החיסון לכל עובד רפואי שמעוניין בו. "זו רק תעמולה לשיפור מצב הרוח של האוכלוסייה", אמר רופא במחלקת קורונה בבית חולים באזור קהיר, בהתייחסו למתן החיסון לצוות הרפואי.

מוקדם יותר השנה נעצרו לפחות תשעה רופאים ומספר עובדי רפואה נוספים שהתלוננו על מחסור בבדיקות, ועל אי יכולתה של הממשלה לנקוט אמצעי זהירות בסיסיים להגנה על עובדים בבתי החולים.

רוסיה משחקת תופסת עם סין במצרים. קרן ההון הריבונית שלה חתמה על עסקה עם חברה מצרית פרטית בסוף ספטמבר להפצת 25 מיליון מנות של החיסון "ספוטניק 5" הרוסי. דובר של הקרן לא מסר פרטים נוספים על העסקה, ורק ציין שהיא ממתינה, כמו חיסונים זרים נוספים, לאישור להפצת החיסון במצרים.

עוד כתבות

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה