גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליוני מעטפות הצבעה תקועות בדואר במדינות מתנדנדות

העיכובים בדואר מאיימים להשפיע על התוצאות במדינות שבהן הבחירות ב-2016 הוכרעו ברוב דחוק או קטן

מיון של מעטפות הצבעה בקליפורניה, אוקטובר / צילום: Mike Blake, רויטרס
מיון של מעטפות הצבעה בקליפורניה, אוקטובר / צילום: Mike Blake, רויטרס

מיליוני מעטפות הצבעה מוקדמת בדואר לא התקבלו עדיין בוועדות הבחירות במדינות המתנדנדות בארה"ב, היכן שעיכובים במסירות הדואר עלולים לגרום לכך שקולות לא יגיעו בזמן להיספר בבחירות לנשיאות.

יותר משבעה מיליון מעטפות הצבעה טרם הוחזרו לוועדות הבחירות ב-13 המדינות התחרויות ביותר, שמחייבות כי המעטפות עם הקולות יגיעו עד יום הבחירות או לפניו - כך עולה מניתוח של "וול סטריט ג'ורנל" שמתבסס על נתונים מ"פרויקט הבחירות בארה"ב". מדובר על כ-28% מ-24 מיליוני מעטפות ההצבעה שנשלחו בדואר באותן מדינות.

לעובדה שמדובר במדינות מתנדנדות יש משמעות כבירה שכן ברבות מהמדינות הללו, כמו מישיגן, וויסקונסין, אריזונה ופלורידה, ההצבעה הוכרעה ב-2016 ברוב מצומצם מאד, ובכמה מקרים בכמה אלפי קולות מצביעים. כך הופכת ההצבעה בדואר לקריטית בקביעת המנצח בבחירות לנשיאות הפעם.

מיון של מעטפות הצבעה בניו ג'רזי, אוקטובר / צילום: Seth Wenig, Associated Press

זמני מסירת הדואר הואטו

בשבוע שעבר הואטו זמני מסירת הדואר הדחוף בהשוואה לשבוע שלפניו ב-12 מ-13 המדינות התחרותיות ביותר, שיש להן תאריכי יעד נוקשים לקבלת הקולות, לפי נתונים של חברת המעקב אחרי הדואר GrayHair Software.

שירות הדואר מסר שכמות הדואר שעברה במערכת בשבוע שעבר הייתה חריגה, וכי הוא ממשיך "ליישם אמצעים בלתי רגילים לקידום וזירוז מעטפות ההצבעה במדינה", כולל הסעות נוספות, משמרות עבודה מוארכות לעובדי הדואר, וחלוקת דואר גם בימי ראשון.

קשה לדעת מה מספרן המדויק של מעטפות ההצבעה בדואר. כמה בוחרים שביקשו טפסי הצבעה בדואר כנראה לא מילאו אותם, והם יצביעו ביום הבחירות או בכלל לא. כמה מדינות, כמו קולורדו, שולחות בדואר אוטומטית מעטפות הצבעה לכל בוחר רשום, מה שמוביל להערכת-יתר אפשרית של היקף ההצבעות בדואר. מדינות רבות, כולל פלורידה ואריזונה, כלל לא משתמשות בהצבעות בדואר.

עד כה, שירות הדואר מסר שהוא טיפל ביותר מ-4.5 מיליארד דברי דואר פוליטיים ואלקטורליים, כולל 122 מיליון מעטפות הצבעה - יותר מפי שניים ביחס ל-2016. דובר של שירות הדואר מסר שהוא אינו מדווח על נתוני דואר פרטי שאינם שלו.

מסמכים שהוגשו שלשום על ידי שירות הדואר לבית משפט פדרלי במחוז קולומביה הראו שהשירות התקשה בשבועות האחרונים לעמוד ביעדי המסירה שלו, שנעים בדרך כלל בין שניים לחמישה ימי עסקים לדואר דחוף (first class).

תיבת דואר יעודית לבחירות בוושינגטון, אוקטובר / צילום: Nati Harnik, Associated Press

שיעור מסירה של מתחת ל-50%

ברמה הארצית, שירות הדואר מסר שרק 62% מהדואר הדחוף נמסר בזמן ביום שלישי שעבר, עם שיעור מסירה של מתחת ל-50% בערים כמו פילדלפיה ודטרויט באותו יום. המסירה השתפרה במקצת למחרת, ביום רביעי, ושיעור הדואר שנמסר בזמן עלה לכ-89%.

בדיווח לבית המשפט, שירות הדואר מסר גם שמעטפות הצבעה טופלו באופן כללי מהר יותר מדואר רגיל דחוף, אם כי בכמה אזורים היו עיכובים משמעותיים. ביום חמישי התעכבו 9% ממעטפות ההצבעה בפילדלפיה, ו-20% בדטרויט. במבט כללי, 94% ממעטפות ההצבעה נמסרו לוועדות הבחירות ביום חמישי שעבר.

דייויד פרטנהיימר, דובר שירות הדואר, מסר שהנתונים היומיים שפרסם בית המשפט אינם אמינים. "הנתונים כוללים יעדי מסירה של בית המשפט, והם אינם בני השוואה לנתונים הרגילים שלנו", הוא אמר.

בשבוע שהסתיים ב-23 באוקטובר, 80.85% ממעטפות ההצבעה נמסרו בזמן, ירידה מ-80% מוקדם יותר בחודש שעבר. שירות הדואר מסר שההאטה נבעה גם מהשפעת הקורונה, מנפח דברי הדואר המוגדל ומהמאמצים לתת עדיפות למעטפות ההצבעה.

מישיגן: התנהלות כאוטית בדואר

במישיגן, היכן שדונלד טראמפ זכה ב-2016 ברוב דחוק של 10,704 קולות, יותר מ-700 אלף קולות לא התקבלו בוועדות ההצבעה עד ה-29 באוקטובר, לפי נתוני פרויקט הבחירות. זמני המסירה היו בשבוע שעבר מעל שישה ימי עסקים, לפי GrayHair. השאלה היא כמה מהקולות הללו לא יגיעו במועד ולא ייספרו. תאריך היעד של מדינת מישיגן לספירת המעטפות הוא יום הבחירות.

במוקד המיון והמסירה של שירות הדואר במישיגן, היכן שחמישה מיליון דברי דואר מטופלים בכל יום, הסצינה נראית כאוטית ימים האחרונים: דואר פירסט קלאס נערם על המרצפות, וחלק מדברי הדואר הרגילים ממתין כבר תשעה ימים, למרות שעובדים נוספים ממלאים משמרות של 12 שעות, שבעה ימים בשבוע - כך לפי אחד העובדים במקום.

"אנחנו עוקבים מקרוב אחרי זרימת הדואר במתקן הזה ובמתקנים דומים ברחבי המדינה. חברי כוח המשימה של דואר הבחירות, יחד עם שירות הפיקוח של הדואר, נמצאים במישיגן כל יום ומטפלים באגרסיביות בנושאים הללו", אמר הדובר פרטנהיימר.

משפטנים אומרים שעיכובי הדואר במדינות עם תאריכי היעד הנוקשים עלולים להוביל לערעורים שיעכבו את פרסום תוצאות הבחירות. "זה מגדיל את הסיכויים להתדיינות", אמר אכיל ריד אמאר, פרופסור למשפט חוקתי ולמדע המדינה באוניברסיטת ייל.

בו זמנית, מספרי השיא של ההצבעה המוקדמת עשויים להגביל את ההשפעה של ההאטה במסירת דברי הדואר. יותר מ-93 מיליון איש כבר הצביעו עד יום שני בבוקר, לפי סוכנות הידיעות AP. "מחצית מהמצביעים כבר הצביעו, ומעטפות ההצבעה שלהם כבר נשלחו", אמר פרופסור אמאר.

עיכובים משמעותיים באריזונה וג'ורג'יה

באריזונה, היכן שטראמפ זכה ב-2016 ברוב של 91,234 קולות, נשלחו כבר 1,225,387 מעטפות הצבעה עד יום שלישי שעבר, לפי פרויקט הבחירות. אריזונה היתה שיאנית ארה"ב בעיכובים במסירת דואר בשבוע שעבר, עם זמן מסירה ממוצע של 7.3 ימי עסקים לדואר דחוף.

עיכובים דומים היו גם בג'ורג'יה, היכן ש-624,842 מעטפות הצבעה שנשלחו לבוחרים לא נשלחו בחזרה עד יום חמישי שעבר. ב-2016 ניצח טראמפ במדינה זו ברוב של 211,141 קולות, והסקרים מצביעים הפעם על מרוץ צמוד יותר. בשתי המדינות האלו, אריזונה וג'ורג'יה, המעטפות חייבות לחזור עד יום הבחירות כדי להיספר.

כמה מדינות, כולל פנסילבניה, צפון קרוליינה וקנזס, מחייבות שמעטפות ההצבעה ישאו חותמת דואר של יום הבחירות, אך אפשר לספור אותן מאוחר יותר. תאריכי היעד בכמה מדינות הן נושא להתדיינות משפטית.

עוד כתבות

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

לא נסוג ולא התנצל. באד באני מופיע בסופרבול השבוע / צילום: Reuters, Imagn Images

הכינוי של הזמר באד באני ניתן לו לאחר אירוע שחווה. מהו?

איזה שחקן NBA הפך לאחר פרישתו להיסטוריון וסופר, בכמה נמכר השבוע קלף פוקימון נדיר, ואיזה שיר הלחין מתי כספי לסרט "חגיגה בסנוקר"? ● הטריוויה השבועית

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים