גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ק מא פתח פה על הרגולטורים הסיניים וקיבל עונש חריף: מאחורי ביטול ההנפקה הגדולה בעולם

לפני שבוע וחצי ביקר בעל השליטה באנט גרופ את הרגולטורים הסינים והבנקים הממשלתיים על גישתם המיושנת ● הנקמה של אלו לא איחרה להגיע עם דחיית ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה של אנט גרופ, שאמורה היתה להתקיים ביום חמישי

ג'ק מא / צילום: רויטרס  Bobby Yip
ג'ק מא / צילום: רויטרס Bobby Yip

ג'ק מא יכול רק להצטער כרגע על הדברים שאמר ביום שבת, לפני שבוע וחצי, בכנס פיננסי בשנחאי. רגע לפני הנפקת הענק של חברת הפינטק שלו אנט גרופ, מא ביקר באופן בוטה את הרגולטורים הפיננסים הסינים על המנטליות המיושנת שלהם. "אנחנו לא יכולים לנהל שדה תעופה כפי שאנחנו מנהלים תחנת רכבת ואנחנו לא יכולים להשתמש בשיטות של אתמול לנהל את העתיד", אמר מא ביחס לרגולציה הפיננסית בסין.

מא הוסיף ותקף גם את הבנקים הסינים הממשלתיים, המתנהלים לדבריו כמו "בתי עבוט שדורשים בטחונות וערבויות על הלוואות". לפי מא, אשראי צריך להינתן על סמך מידע על הלקוחות, כמו שעושה אנט גרופ המתבססת על בינה מלאכותית וביג דאטה לקבל החלטות אשראי, ולא דרך איסוף ביטחונות.

בכל מדינה אחרת דברי הביקורת האלו לא היו משפיעים יותר מדי, אבל בסין הם גררו שרשרת של אירועים שהובילו לדחייה מדהימה ובלתי צפויה של הנפקת אנט גרופ, יומיים בלבד לפני שהמסחר במניה אמור היה להתחיל בבורסת סטאר בשנחאי ובבורסה בהונג קונג. אנט גרופ אמורה היתה לגייס לפחות 34.4 מיליארד דולר בשתי הבורסות, במה שתוכננה להיות ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה.

הרגולטורים הסינים אמנם כבר מגבשים כבר זמן רב כללים מחמירים יותר לפיקוח על חברות פינטק כמו אנט גרופ, אבל לא היה נראה שיש להם איזושהי כוונה להפריע להנפקת הענק להמשיך כסדרה. אחרי דברי הביקורת של מא פתאום כיוון הדברים השתנה.

בתגובה לביקורת של מא, פרסמו הרגולטורים הסינים שורה של מאמרים המתייחסים לאיום שמהוות חברות כמו אנט גרופ, המחלקות אשראי ללקוחות פרטיים ועסקים קטנים, על יציבות המערכת הפיננסית. המאמר הבוטה ביותר היה של גוו וופינג, האחראי על הגנת הצרכן ברגולטור הבנקים, שתקף את אנט גרופ ישירות.

גוו טען כי אנט גובה עמלות גבוהות מדי מהצרכנים ומספקת אשראי מהיר שמכניס צעירים ובעלי הכנסות נמוכות למלכודת חוב. גוו טען עוד כי המוצרים שמשווקת אנט דומים לאלו של הבנקים ולכן צריכה להיות מוטלת עליה רגולציה דומה לזו שעל חברות פיננסים מסורתיות.

הנקמה של הרגולטורים הסינים לא הסתיימה בכתיבת מאמרים. אתמול (ב') הזמינו ארבעה רגולטורים פיננסים סינים, ובראשם הבנק המרכזי, את מא, בעל השליטה באנט, ועוד שני מנהלים בכירים בחברה לתשאול. התשאול הזה הוביל את הבורסה בשנחאי להודיע היום (ג') לאנט גרופ כי הוא דוחה את ההנפקה כיוון שעלה חשש שמידע על ההתפתחויות לא נמסר במלואו למשקיעים. מאוחר יותר גם הבורסה בהונג קונג הודיעה על דחיית ההנפקה. קשה לשאר שהרגולטורים לא היו מודעים להשלכות של החלטתם לזמן את מא לפגישה סגורה, רגע לפני ההנפקה.

האיש העשיר בסין וגם מהנערצים ביותר

ג'ק מא השפיע על אורח חייהם היומיומי של סינים יותר מכמעט כל אדם אחר דרך שתי החברות שהקים, עליבאבא ואנט גרופ. עליבאבא הרגילה את הסינים לקנות ברשת כל דבר שהם חפצים בו ובכך איפשרה לכל סיני, לא משנה באיזה מקום נידח הוא חי, לקבל גישה למוצרים מכל העולם. אנט גרופ, שקמה כשלוחה בתוך עליבאבא לפני שפוצלה לחברה נפרדת ב-2011, לימדה את הסינים לשלם דרך הטלפון על כל מוצר ושירות, קטן ככל שיהיה, וגם להשקיע, לקנות ביטוחים ולקבל אשראי בלחיצת כפתור באפליקציה.

ההצלחות הללו הפכו את מא לאדם העשיר ביותר בסין אך גם לאחד האנשים הנערצים והאהובים ביותר במדינה. במערכת הסינית הקומוניסטית הנוקשה, אחד הסודות הגדולים להצלחה של מא לאורך השנים היתה היכולת שלו לתמרן פוליטית ולהתאים את עצמו לצרכים והדרישות של הממשל הסיני והמפלגה השולטת. מא אמנם ביקר לפעמים את הרשויות, אבל ידע באותה המידה לקדם במהירות את הנושאים שהיו חשובים לממשל. הביקורת שלו על הרגולטורים הסינים הפעם הוכיחה כי גם החושים הפוליטיים אולי כבר לא מחודדים כמו בעבר.

מא הודיע בספטמבר 2018 על פרישתו מתפקיד יו"ר פעיל של עליבאבא ושנה לאחר מכן פרישה זו נכנסה לתוקף. אז הכחיש מא כי לחצים ממשלתיים הובילו לפרישתו, אך רבים בסין העריכו כי הממשל הסיני חשב שהיזם המצליח הפך לפופולרי מדי ודחף אותו להוריד פרופיל. מא אכן הוריד מעט פרופיל לתקופה מסוימת, אבל ההנפקה של אנט ודברי הביקורת שלו החזירו אותו למרכז הבמה. הרשויות, כך נראה, החליטו להראות לו שוב מי הבוס, והתוצאה היא דחיית הנפקת הענק המצופה של אנט ברגע האחרון.

תהיה אשר תהיה הסיבה מאחורי הדחייה, התוצאה היא פיאסקו מביש לא רק עבור מא אלא עבור סין עצמה. הנפקת אנט גרופ היתה אמורה להירשם כהצלחה מסחררת של סין. באופן טבעי הבורסה של ניו יורק או נאסד"ק אמורות היו להיות גם המקום שבו יונפק פרויקט הפינטק המצליח של מא, אך על רקע מלחמת הסחר עם ארה"ב והדם הרע בין שתי המדינות אנט בחרה לצאת להנפקה בשנחאי ובהונג קונג. מא עצמו אמר בשבוע באותו פורום בשנחאי כי זהו "נס" שהנפקה כל כך גדולה מתרחשת מחוץ לניו יורק.

המוניטין של מא הביא להנפקה ביקושים אדירים של 2.8 טריליון דולר מלקוחות בסין היבשתית, כאשר הביקוש למניות בקרב לקוחות סינים פרטיים עלה על ההיצע פי 872. גם הדיווחים על כך שארה"ב שוקלת להכניס את אנט לרשימה שחורה של חברות סיניות לא פגעו בביקושי הענק. אלא שבסוף דווקא סין בעטה בדלי בעצמה עם ביטול ההנפקה ברגע האחרון. גם אם ההנפקה תחזור ותתקיים בתאריך מאוחר יותר, הנזק לתדמית הסינית כבר נעשה.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר