גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים כבר לא מתלהבים מיהלומים. ותודה לליאונרדו דיקפריו ומייגן מרקל

המילניאלז כבר לא מתלהבים מיהלומים: זה יקר, לא אקולוגי ולא תמיד ברור מאין הגיעו וכיצד נכרו ● הפתרון הזול והמוסרי: יהלומי מעבדה ● כך נאלצה תעשיית היהלומים להשתנות מהיסוד - ותודה לליאונרדו די קפריו ומייגן מרקל

יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כשקאמיל מרטין-תומסן התחילה לחפש טבעת אירוסין עם מי שעתיד היה להפוך לבעלה, היא גילתה שהתהליך אינו פשוט כפי שקיוותה. עבור מרטין-תומס בת ה-45, אדריכלית ועוזרת דיקאן, העיצוב היה חשוב, אבל גם העניין המוסרי שמאחורי הטבעת. "הייתי ממש מתוסכלת מהערפול של תהליך קניית יהלום", היא אומרת. "לא יכולתי לחיות עם הידיעה שכדי שיהיה לי חפץ יפה, אני עלולה לפגוע באנשים או בכדור הארץ".

בני הזוג, שמתגוררים לסירוגין בברוקלין ובקופנהגן, ראו טבעות בחנויות יוקרה בארה"ב ובדנמרק, ובהמשך החלו לחפש יהלומי מעבדה. הם למדו שיהלומים שמיוצרים במעבדה זהים מבחינה כימית ליהלומים שנכרים מהאדמה: לשניהם יש כימיה פחמנית ומבנה קריסטל (והם גם מקבלים את אותם הדירוגים של קראט, חיתוך, בהירות וצבע). כשהשניים ראו שמחיר יהלומי המעבדה זול משמעותית מיהלומי הטבע, הבחירה הפכה פשוטה עבורם.

טבעות עם יהלומי מעבדה ברשת פרנק דרלינג הניו יורקית מתחילות ב-690 דולר, ובעיצוב מותאם אישית מחירן מתחיל בכ-1,500 דולר. בני הזוג כל-כך אהבו את מה שראו שם עד שקנו בה שתי טבעות אירוסין.

לאחרונה צץ זן חדש של מותגי יהלומים מקוונים שמציעים טבעות אירוסין עם יהלומי מעבדה - עניין שמאתגר את התפיסה המסורתית שהתכשיטים הנחשקים ביותר צריכים להיות מבוססים על יהלומים מהאדמה. ולא מדובר רק ביהלומי מעבדה, יש גם מותגים שמשתמשים ביהלומים ממוחזרים, ביהלומים עתיקים וגם בכאלה שנחתכים לצורות מודרניות. אומנם, שלא כמו יהלומי מעבדה, כאן העלויות דומות לאלה של יהלומים רגילים, אך הלקוחות אוהבים אותם בגלל שהם מזיקים פחות לסביבה.

מלבד "פרנק דרלינג" שהוזכרה, מותגים בולטים אחרים בשוק כוללים את C1V1L בניו יורק, סרמוני בלוס אנג'לס ו-Kimaï הלונדונית, שמיגן מרקל, רעייתו של הנסיך הארי, היא לקוחה שלו. חברות השקעות פרטיות מהמרות גם הן על הטרנד הזה, וכך גם כמה ידוענים. ביניהם, ליאונרדו דיקפריו שהשקיע ב-Diamond Foundry מסן פרנסיסקו, כשזו גייסה מעל 100 מיליון דולר ב-2015.

תהליך ההפקה במעבדה מתחיל ביהלום זעיר שנקרא גרעין יהלום (שלעיתים הוא ממכרה ולעיתים מופק בעצמו במעבדה). יש שתי טכניקות ליצירת יהלום חדש, שתיהן - שימוש בטמפרטורה גבוהה בלחץ או ציפוי באידוי כימי - מחקות את התנאים שיוצרים יהלומים במעבה האדמה, רק בקצב מהיר בהרבה. יצירת יהלום של קראט אחד (חמישית גרם או 200 מיליגרם) במעבדה נמשכת שבעה עד עשרה ימים. יהלום של שלושה קראט מצריך כחודש עבודה. אחר כך הם נחתכים לצורות המסורתיות.

כדי להרגיע את החששות האתיים מכך שיהלומים שנכרו מהאדמה עלולים לממן טרור ואלימות של ארגוני מורדים, רוב חברות הכרייה מעניקות כיום ליהלומים שלהן אישור שנקרא "תהליך קימברלי", שמקורו בהחלטה של עצרת האו"ם משנת 2000 שיצרה סטנדרט בינלאומי שאמור להבטיח שהם לא מגיעים מאזורי עימות.

מבקרי האישור הזה טוענים שההתמקדות ב"יהלומי דמים" משכיחה צורות אחרות של ניצול עובדים, כולל עבודת ילדים ושכר לא הוגן, ושהמעקב אחרי התהליך נפסק אחרי החיתוך והליטוש של היהלום. יש חברות תכשיטים שהוסיפו סטנדרטים משלהן מעבר ל"תהליך קימברלי", כמו קבוצת דה בירס, שיצרה סטנדרט שכולל הקפדה נוספת על זכויות אדם ועל חוקי עבודה. בנוסף, החברה משתמשת בתוכנית מעקב עצמאית אחרי היהלומים עד שהם מגיעים לחנויות.

טסלה של יהלומי היוקרה

בלייקלי תורנטון, 34, השיק את חברת התכשיטים שלו שנקראת C1V1L ב-2019 והיא התמקדה בשרשראות וצמידים מתערובת של זהב וכסף. כדי להתרחב לטבעות אירוסין ועוד תכשיטי יוקרה הוא החל לשתף פעולה עם ספק יהלומי מעבדה, ומעיד שהכול משתנה "ברגע שהלקוחות מבינים שיהלומי מעבדה אינם דמויי יהלום. אני רואה ביהלומי מעבדה את טסלה של יהלומי היוקרה", הוא אומר, "אנשים שאולי חשבו לקנות מרצדס אבל אומרים לעצמם: ‘אני לא רוצה לקנות מנוע 12 בוכנות שיזהם את הסביבה של הילדים שלי'".

יחד עם זאת, ההשלכה הסביבתית המדויקת של ייצור יהלומי מעבדה בהשוואה לכריית יהלומים טבעיים אינה ברורה לגמרי. דוח "עתיד כדור הארץ" של ה-BBC ניסה בתחילת השנה להעריך אם תהליכי הייצור במעבדה נקיים יותר מכרייה, ולא הגיע למסקנה חותכת. הטענה הייתה שהעדר שקיפות מקשה על קבלת נתונים מדויקים בכל הנוגע לפליטת הפחמן בתהליך. אבל ניתוח מ-2014 של חברת הייעוץ פרוסט אנד סליבאן, לדוגמה, כן מצא שהפקת יהלומים טבעיים דורשת יותר מפי 2 אנרגיה בהשוואה לייצור במעבדה.

אי הוודאות הזו היא חלק מהסיבה לכך שג'ס האנה, 29, וצ'לסי ניקולסון, 31, הקימו את חברת הטבעות שלהן, Ceremony, שמשתמשת רק ביהלומים וזהב ממוחזרים (הן לא משתמשות במונח "טבעת אירוסין" כי מבחינת חלק מהלקוחות שלהן זו תפיסה מיושנת). העיצובים שלהן נקיים ומודרניים ורבים מהם מיועדים לשני המינים. "כל יהלום שאנחנו משתמשות בו הוא כבר בשרשרת האספקה", אומרת ניקולסון, "ולכן זה משהו שיש לנו שליטה עליו".

לשבת בבית ולבחור טבעת

יהלומים הפכו לשם נרדף לטבעות אירוסין מאז שנות ה-30, אז השיקה חברת היהלומים דה בירס קמפיין שיווקי מוצלח. היא העניקה יהלומים לכוכבי קולנוע עבור הצעות הנישואים שלהם, ואפילו הביאה מרצים לתיכונים להרצאות על יהלומים. בשנות ה-40 היא השיקה את קמפיין "יהלומים לנצח" שהפך למפורסם.

דה בירס משקיעה בטכנולוגיית יהלומי מעבדה בעיקר מפני שהיא רוצה להפוך אותם לרכיבים של תכשיטים לשימוש יומיומי, שלא בהכרח נחשבים להשקעה. קבוצת הייצור שלה, אלמנט סיקס, מתמקדת ביהלומי מעבדה כבר מסוף שנות ה-50, והחברה לצרכנים, לייטבוקס ג'ולרי, הושקה ב-2018 ומוכרת תכשיטים עם יהלומי מעבדה כחולים ו-ורודים בנוסף ללבנים. סגן נשיא קבוצת דה בירס, סטפן לוסייה, אומר שהקבוצה חששה ששיווק יהלומי מעבדה יבלבל את הצרכנים שרגילים ליהלומים טבעיים, ולכן היא הקימה את לייטבוקס (כחברה נפרדת).

יהלומי המעבדה זולים בהרבה מהמקור

ג'סיקה וורץ', 27, ודיסני ניוהאוס, 27, גדלו במשפחות יהלומנים בתעשיית היהלומים באנטוורפן. ב-2018 הן השיקו את חברת יהלומי המעבדה שלהן, Kimaï, עם תכשיטי אופנה: עגילים, מחרוזות ועגילים מטפסים, שאחד מהם ענדה כאמור מיגן מרקל בשנה שעברה.

אך יותר ויותר לקוחות מגיעים אליהן בגלל טבעות האירוסין. "לדור שלנו חשוב יותר המקור של הדברים הללו, מהיכן אנחנו קונים אותם", כתבו המייסדות באי-מייל. "הן רוצות אפשרות מעקב, אריזות מתכלות ולדעת שהאנשים שמעורבים בהכנת התכשיטים שלהן זוכים לשכר ותנאי עבודה הוגנים".

יש גם קונות צעירות שאינן מעוניינות במה שכרוך בדרך כלל בקניית טבעת אירוסין. עבורן התהליך הזה הוא מפחיד ולא מותאם אישית. האתר של פרנק דרלינג - המותג שבו מצאה האדריכלית מרטין-תומסן את הטבעת שלה - כולל אלמנטים של אמנות משעשעת ופונטים כחולים, שהופכים את רכישת הטבעת לאירוע פחות מונומנטלי.

הלקוחות בוחרות במחשב את העיצוב שלהן, את החומרים - 18 קראט צהוב, לבן, ורוד או פלטינה - את גודל הטבעת ואם הן מעדיפות יהלום מעבדה או ממוחזר. אם הן בוחרות לקנות טבעת אחידה, הן יכולות לחפש אפשרויות במאגר היהלומים הממוחשב.

הלקוחות יכולות גם לבחור טבעת מותאמת, ולשחק בערכת התנסות בבית שכוללת ארבעה סגנונות של טבעות חיקוי. "זו אופציה שבה רוב האנשים מעולם לא קנו בעבר, וכניסה לחנות תכשיטים היא דבר מפחיד", אומרת המייסדת המשותפת והמנכ"ל קיגן פישר, שהשיקה את החברה עם בעלה ג'ף סמית ב-2019. "בבית שלך, היכן שנוח לך, אף אחד לא מסתכל עליך ואתה יכול לעשות כמה צילומים שאתה רוצה. ככה יש הרבה פחות לחץ".

עבור דור המילניום, שידוע בהעדפת חוויות על פני חפצים, תג המחיר עשוי להיות הנקודה המשכנעת ביותר. "אתה יכול להוציא סכום כפול תמורת יהלום שנכרה מהאדמה, או לא לעשות את זה, ולצאת לירח דבש יפה יותר", אומרת פישר.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי, ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים