גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צעירים כבר לא מתלהבים מיהלומים. ותודה לליאונרדו דיקפריו ומייגן מרקל

המילניאלז כבר לא מתלהבים מיהלומים: זה יקר, לא אקולוגי ולא תמיד ברור מאין הגיעו וכיצד נכרו ● הפתרון הזול והמוסרי: יהלומי מעבדה ● כך נאלצה תעשיית היהלומים להשתנות מהיסוד - ותודה לליאונרדו די קפריו ומייגן מרקל

יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
יהלום מעבדה / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

כשקאמיל מרטין-תומסן התחילה לחפש טבעת אירוסין עם מי שעתיד היה להפוך לבעלה, היא גילתה שהתהליך אינו פשוט כפי שקיוותה. עבור מרטין-תומס בת ה-45, אדריכלית ועוזרת דיקאן, העיצוב היה חשוב, אבל גם העניין המוסרי שמאחורי הטבעת. "הייתי ממש מתוסכלת מהערפול של תהליך קניית יהלום", היא אומרת. "לא יכולתי לחיות עם הידיעה שכדי שיהיה לי חפץ יפה, אני עלולה לפגוע באנשים או בכדור הארץ".

בני הזוג, שמתגוררים לסירוגין בברוקלין ובקופנהגן, ראו טבעות בחנויות יוקרה בארה"ב ובדנמרק, ובהמשך החלו לחפש יהלומי מעבדה. הם למדו שיהלומים שמיוצרים במעבדה זהים מבחינה כימית ליהלומים שנכרים מהאדמה: לשניהם יש כימיה פחמנית ומבנה קריסטל (והם גם מקבלים את אותם הדירוגים של קראט, חיתוך, בהירות וצבע). כשהשניים ראו שמחיר יהלומי המעבדה זול משמעותית מיהלומי הטבע, הבחירה הפכה פשוטה עבורם.

טבעות עם יהלומי מעבדה ברשת פרנק דרלינג הניו יורקית מתחילות ב-690 דולר, ובעיצוב מותאם אישית מחירן מתחיל בכ-1,500 דולר. בני הזוג כל-כך אהבו את מה שראו שם עד שקנו בה שתי טבעות אירוסין.

לאחרונה צץ זן חדש של מותגי יהלומים מקוונים שמציעים טבעות אירוסין עם יהלומי מעבדה - עניין שמאתגר את התפיסה המסורתית שהתכשיטים הנחשקים ביותר צריכים להיות מבוססים על יהלומים מהאדמה. ולא מדובר רק ביהלומי מעבדה, יש גם מותגים שמשתמשים ביהלומים ממוחזרים, ביהלומים עתיקים וגם בכאלה שנחתכים לצורות מודרניות. אומנם, שלא כמו יהלומי מעבדה, כאן העלויות דומות לאלה של יהלומים רגילים, אך הלקוחות אוהבים אותם בגלל שהם מזיקים פחות לסביבה.

מלבד "פרנק דרלינג" שהוזכרה, מותגים בולטים אחרים בשוק כוללים את C1V1L בניו יורק, סרמוני בלוס אנג'לס ו-Kimaï הלונדונית, שמיגן מרקל, רעייתו של הנסיך הארי, היא לקוחה שלו. חברות השקעות פרטיות מהמרות גם הן על הטרנד הזה, וכך גם כמה ידוענים. ביניהם, ליאונרדו דיקפריו שהשקיע ב-Diamond Foundry מסן פרנסיסקו, כשזו גייסה מעל 100 מיליון דולר ב-2015.

תהליך ההפקה במעבדה מתחיל ביהלום זעיר שנקרא גרעין יהלום (שלעיתים הוא ממכרה ולעיתים מופק בעצמו במעבדה). יש שתי טכניקות ליצירת יהלום חדש, שתיהן - שימוש בטמפרטורה גבוהה בלחץ או ציפוי באידוי כימי - מחקות את התנאים שיוצרים יהלומים במעבה האדמה, רק בקצב מהיר בהרבה. יצירת יהלום של קראט אחד (חמישית גרם או 200 מיליגרם) במעבדה נמשכת שבעה עד עשרה ימים. יהלום של שלושה קראט מצריך כחודש עבודה. אחר כך הם נחתכים לצורות המסורתיות.

כדי להרגיע את החששות האתיים מכך שיהלומים שנכרו מהאדמה עלולים לממן טרור ואלימות של ארגוני מורדים, רוב חברות הכרייה מעניקות כיום ליהלומים שלהן אישור שנקרא "תהליך קימברלי", שמקורו בהחלטה של עצרת האו"ם משנת 2000 שיצרה סטנדרט בינלאומי שאמור להבטיח שהם לא מגיעים מאזורי עימות.

מבקרי האישור הזה טוענים שההתמקדות ב"יהלומי דמים" משכיחה צורות אחרות של ניצול עובדים, כולל עבודת ילדים ושכר לא הוגן, ושהמעקב אחרי התהליך נפסק אחרי החיתוך והליטוש של היהלום. יש חברות תכשיטים שהוסיפו סטנדרטים משלהן מעבר ל"תהליך קימברלי", כמו קבוצת דה בירס, שיצרה סטנדרט שכולל הקפדה נוספת על זכויות אדם ועל חוקי עבודה. בנוסף, החברה משתמשת בתוכנית מעקב עצמאית אחרי היהלומים עד שהם מגיעים לחנויות.

טסלה של יהלומי היוקרה

בלייקלי תורנטון, 34, השיק את חברת התכשיטים שלו שנקראת C1V1L ב-2019 והיא התמקדה בשרשראות וצמידים מתערובת של זהב וכסף. כדי להתרחב לטבעות אירוסין ועוד תכשיטי יוקרה הוא החל לשתף פעולה עם ספק יהלומי מעבדה, ומעיד שהכול משתנה "ברגע שהלקוחות מבינים שיהלומי מעבדה אינם דמויי יהלום. אני רואה ביהלומי מעבדה את טסלה של יהלומי היוקרה", הוא אומר, "אנשים שאולי חשבו לקנות מרצדס אבל אומרים לעצמם: ‘אני לא רוצה לקנות מנוע 12 בוכנות שיזהם את הסביבה של הילדים שלי'".

יחד עם זאת, ההשלכה הסביבתית המדויקת של ייצור יהלומי מעבדה בהשוואה לכריית יהלומים טבעיים אינה ברורה לגמרי. דוח "עתיד כדור הארץ" של ה-BBC ניסה בתחילת השנה להעריך אם תהליכי הייצור במעבדה נקיים יותר מכרייה, ולא הגיע למסקנה חותכת. הטענה הייתה שהעדר שקיפות מקשה על קבלת נתונים מדויקים בכל הנוגע לפליטת הפחמן בתהליך. אבל ניתוח מ-2014 של חברת הייעוץ פרוסט אנד סליבאן, לדוגמה, כן מצא שהפקת יהלומים טבעיים דורשת יותר מפי 2 אנרגיה בהשוואה לייצור במעבדה.

אי הוודאות הזו היא חלק מהסיבה לכך שג'ס האנה, 29, וצ'לסי ניקולסון, 31, הקימו את חברת הטבעות שלהן, Ceremony, שמשתמשת רק ביהלומים וזהב ממוחזרים (הן לא משתמשות במונח "טבעת אירוסין" כי מבחינת חלק מהלקוחות שלהן זו תפיסה מיושנת). העיצובים שלהן נקיים ומודרניים ורבים מהם מיועדים לשני המינים. "כל יהלום שאנחנו משתמשות בו הוא כבר בשרשרת האספקה", אומרת ניקולסון, "ולכן זה משהו שיש לנו שליטה עליו".

לשבת בבית ולבחור טבעת

יהלומים הפכו לשם נרדף לטבעות אירוסין מאז שנות ה-30, אז השיקה חברת היהלומים דה בירס קמפיין שיווקי מוצלח. היא העניקה יהלומים לכוכבי קולנוע עבור הצעות הנישואים שלהם, ואפילו הביאה מרצים לתיכונים להרצאות על יהלומים. בשנות ה-40 היא השיקה את קמפיין "יהלומים לנצח" שהפך למפורסם.

דה בירס משקיעה בטכנולוגיית יהלומי מעבדה בעיקר מפני שהיא רוצה להפוך אותם לרכיבים של תכשיטים לשימוש יומיומי, שלא בהכרח נחשבים להשקעה. קבוצת הייצור שלה, אלמנט סיקס, מתמקדת ביהלומי מעבדה כבר מסוף שנות ה-50, והחברה לצרכנים, לייטבוקס ג'ולרי, הושקה ב-2018 ומוכרת תכשיטים עם יהלומי מעבדה כחולים ו-ורודים בנוסף ללבנים. סגן נשיא קבוצת דה בירס, סטפן לוסייה, אומר שהקבוצה חששה ששיווק יהלומי מעבדה יבלבל את הצרכנים שרגילים ליהלומים טבעיים, ולכן היא הקימה את לייטבוקס (כחברה נפרדת).

יהלומי המעבדה זולים בהרבה מהמקור

ג'סיקה וורץ', 27, ודיסני ניוהאוס, 27, גדלו במשפחות יהלומנים בתעשיית היהלומים באנטוורפן. ב-2018 הן השיקו את חברת יהלומי המעבדה שלהן, Kimaï, עם תכשיטי אופנה: עגילים, מחרוזות ועגילים מטפסים, שאחד מהם ענדה כאמור מיגן מרקל בשנה שעברה.

אך יותר ויותר לקוחות מגיעים אליהן בגלל טבעות האירוסין. "לדור שלנו חשוב יותר המקור של הדברים הללו, מהיכן אנחנו קונים אותם", כתבו המייסדות באי-מייל. "הן רוצות אפשרות מעקב, אריזות מתכלות ולדעת שהאנשים שמעורבים בהכנת התכשיטים שלהן זוכים לשכר ותנאי עבודה הוגנים".

יש גם קונות צעירות שאינן מעוניינות במה שכרוך בדרך כלל בקניית טבעת אירוסין. עבורן התהליך הזה הוא מפחיד ולא מותאם אישית. האתר של פרנק דרלינג - המותג שבו מצאה האדריכלית מרטין-תומסן את הטבעת שלה - כולל אלמנטים של אמנות משעשעת ופונטים כחולים, שהופכים את רכישת הטבעת לאירוע פחות מונומנטלי.

הלקוחות בוחרות במחשב את העיצוב שלהן, את החומרים - 18 קראט צהוב, לבן, ורוד או פלטינה - את גודל הטבעת ואם הן מעדיפות יהלום מעבדה או ממוחזר. אם הן בוחרות לקנות טבעת אחידה, הן יכולות לחפש אפשרויות במאגר היהלומים הממוחשב.

הלקוחות יכולות גם לבחור טבעת מותאמת, ולשחק בערכת התנסות בבית שכוללת ארבעה סגנונות של טבעות חיקוי. "זו אופציה שבה רוב האנשים מעולם לא קנו בעבר, וכניסה לחנות תכשיטים היא דבר מפחיד", אומרת המייסדת המשותפת והמנכ"ל קיגן פישר, שהשיקה את החברה עם בעלה ג'ף סמית ב-2019. "בבית שלך, היכן שנוח לך, אף אחד לא מסתכל עליך ואתה יכול לעשות כמה צילומים שאתה רוצה. ככה יש הרבה פחות לחץ".

עבור דור המילניום, שידוע בהעדפת חוויות על פני חפצים, תג המחיר עשוי להיות הנקודה המשכנעת ביותר. "אתה יכול להוציא סכום כפול תמורת יהלום שנכרה מהאדמה, או לא לעשות את זה, ולצאת לירח דבש יפה יותר", אומרת פישר.

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה