גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם נשיא ארה"ב מתכנן להשאיר "אדמה חרוכה" אחריו

חודשיים לפני סיום נשיאותו, טראמפ מתכנן להחזיר חיילים הביתה מבלי להיוועץ באיש, דורש ממדינות ומשופטים "להשליך" מאות אלפי קולות של מצביעים, מוסיף לטהר את צמרת הביטחון הלאומי, ומסרב להתחלק באיזשהו מידע עם הנשיא המיועד

הפגנות תמיכה בנשיא טראמפ ונגד "גניבת הבחירות" וה"זיופים" בספירת הקולות, בוושינגטון השבוע / צילום: Reuters, JIM URQUHART
הפגנות תמיכה בנשיא טראמפ ונגד "גניבת הבחירות" וה"זיופים" בספירת הקולות, בוושינגטון השבוע / צילום: Reuters, JIM URQUHART

נשיאות שנולדה, גדלה והגיעה אל פרקה בתוהו-בוהו גוועת עכשיו בתוהו-ובוהו. ענן של אי-ודאות מתארך והולך בשמי וושינגטון, ובעיצומו עומד הניסיון לנחש את כוונות הנשיא ואת מניעיו.

איש אינו מטיל ספק ברצונותיו. הוא לא ויתר על התקווה להפוך את תוצאות הבחירות, כפי שהעידו ציוציו בימים האחרונים, כולל הברכות ששיגר לרפובליקאים באחד ממחוזות מישיגן, כאשר שמע שהם סירבו לאשר את תוצאות הבחירות באזור דטרויט. לרוע מזלו, בקושי יבש הדיו הדיגיטלי על ציוץ הברכה, והרפובליקאים שסירבו שינו את דעתם והחליטו לאשר.

הנשיא התבשם ביום ג' בערב בידיעות ממדינת ג'ורג'יה שנמצאו "אלפי קולות לטובת טראמפ", והם מכרסמים את יתרונו הקטנטן של ג'ו ביידן במדינה הזו.

פרקליטו של הנשיא, רודי ג'וליאני, לא הצליח לשכנע שופט בפנסילבניה להשליך 700 אלף מעטפות הצבעה שהגיעו בדואר. "חרפה", קרא לעברו עורך דין שייצג שורה של ועדות-בחירות מקומיות. ג'וליאני אמר לשופט מחוזי (פדרלי) בעיר וויליאמספורט, כי "זיוף ארצי רחב-ממדים" הוא שהעניק ניצחון לביידן בבחירות לנשיאות. אתמול נודע, ששכר הטרחה היומי של ג'וליאני עשוי להגיע ל-20 אלף דולר, כנראה שיא חדש בתולדות המקצוע.

ניסיונות לבטל הצבעה בדואר מתנהלים עכשיו בשורה של מדינות, שבהן טראמפ הפסיד בהפרשים קטנים, או קטנים יחסית. שבועיים לאחר הבחירות, עשרה ימים לאחר שהתקשורת הכריזה על נצחון ביידן, הנשיא מוסיף להתכחש לתוצאות.

ביום ג' בלילה הוא הדיח את האיש, שהוא עצמו הפקיד ב-2017 על בטחונו הדיגיטלי של תהליך ההצבעה. המודח, כריס קרבס (Krebs), היה מקודם מנהל במייקרוסופט. כעסו של טראמפ יצא על חותם כשרות שקרבס העניק לתהליך ההצבעה. הוא סתר את תיאוריות הקונספירציה של הנשיא, שכללו האשמה מפולפלת על זיוף שיטתי במכונות הצבעה "בבעלות השמאל הקיצוני".

מרוץ שליחים בלי שליחים

כשלעצמה, הדחת קרבס לא הפתיעה. היא נחזתה עוד בשבוע שעבר, לאחר שטראמפ הדיח את שר ההגנה. המודח, מרק אספר, קנה את איבת הנשיא עוד בתחילת הקיץ, כאשר התנגד בפומבי לשימוש בצבא כדי לדכא מהומות אלימות ברחובות הערים.

לא ברור מה מהדחתו קשור בטינה אישית, ומה ממנה קשור בתכניות הנשיא להשתמש בצבא לתכלית כזאת או אחרת.

משהו מן הערפל התפזר ביום ג', כאשר שר ההגנה בפועל, כריסטופר מילר, הודיע כי עד ה-15 בינואר תתכווץ נוכחותה הצבאית של ארה"ב באפגניסטן ובעיראק לממדים כמעט חסרי משמעות. לשון אחר, הנשיא שומט את הקרקע מתחת למדיניות ארה"ב בשתי זירות מלחמה מרכזיות נגד הטרור, אולי בארבע (גם סומליה וסוריה על הכוונת). הוא עושה ברגעים האחרונים של נשיאותו, מבלי להימלך בדעת יורשו. זה כמעט חסר תקדים.

חשוב לציין, שבניגוד לישראל, נשיא אמריקאי אינו עומד בראש "ממשלת מעבר" לאחר הבחירות. לנשיא היוצא יש סמכויות מלאות, והוא רשאי להשתמש בהן. אבל נשיאים נזהרים מאוד שלא לכפות את העדפותיהם ארוכות הטווח על יורשיהם.

למשל, בתקופת המעבר של סוף 1992, מג'ורג' בוש האב לביל קלינטון, משבר הומניטרי בסומליה הגיע אל שיאו, והתעורר החשש שמיליונים ימותו. בוש רצה לשגר צבא, כדי להאכיל את הרעבים ולרפא את החולים. אבל פקודות ההמראה וההפלגה לא ניתנו אלא לאחר שקלינטון נתן את ברכתו. לימים קלינטון יצטער על הסכמתו, אבל זה עניין נפרד.

שני המשברים הכלכליים הגדולים ביותר של מאה השנה האחרונות הגיעו אל שיאם במהלך תקופת המעבר: ב-1932, מהרברט הובר אל פרנקלין רוזוולט, וב-2008, מג'ורג' בוש הבן אל ברק אובמה. גם הובר וגם בוש רצו לשתף פעולה עם יורשיהם. ב-1932 זה לא עבד, ב-2008 זה אמנם עבד. בשתי הפעמים שררה ההכרה, ששיתוף פעולה ייטיב יותר ממהלך חד-צדדי.

הפגנות תמיכה בנשיא טראמפ ונגד "גניבת הבחירות" וה"זיופים" בספירת הקולות, בוושינגטון השבוע / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

ד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הבולט ביותר בארה"ב לטיפול במגיפות, משתמש בדימוי מועיל לדבר על תקופת המעבר. הוא ממשיל אותה למרוץ שליחים, שבו המקל צריך לעבור מיד ליד מבלי לעצור. פאוצ'י מתכוון לטיפול במגפת הקורונה, אבל כוחו של הדימוי יפה כמעט לכל צד של פעילות הממשלה.

תדרוך מודיעיני בכאילו

כמעט כל מנהיגי העולם הכירו בג'ו ביידן כנשיא המיועד, והציעו את ברכותיהם. אפילו שני מעריציו הגדולים והגלויים של טראמפ, נרנדרה מודי מהודו ובנימין נתניהו, הרימו טלפון אל ג'ו כדי לנסות ולהבטיח את רצונו הטוב. אבל הנשיא המיועד מוסיף שלא לקבל תדרוכי מודיעין, או לאמיתו של דבר תדרוכים כלשהם.

ביום ג' הוא ערך כמו-תדרוך-מודיעין. נתנו אותו שורה של מי-שהיו: סגן היועץ לביטחון לאומי בממשל אובמה, סגן מנהל הסי.איי.אי לשעבר, השגרירה לשעבר באו"ם, מפקד הפעולות המיוחדות לשעבר במטכ"ל האמריקאי וראש פיקוד המרכז לשעבר (הכולל את המזרח התיכון ואת מרכז אסיה). זה אוסף מרשים כשלעצמו, אבל אינו יכול להיות תחליף לחומר מסווג שכל נשיא מיועד נהג לקבל בחצי המאה האחרונה.

מצב העניינים הזה מעורר אי נוחות גם בין רפובליקאים, אבל הם נזהרים שלא לדרוך על בהונותיו של הנשיא הנוח לכעוס ונוח לשמור טינה. סנאטור אחד ממדינת אוקלהומה, ג'יימס לאקפורד, שהעז לדבר בשבוע שעבר על הצורך לתדרך את ביידן, פחות או יותר חזר בו. הוא לא ממש התכוון, הוא אמר לערוץ טלויזיה ימני, המסרב להכיר בניצחון ביידן.

במהלך הצבעה על בחירת מנהיגי הסיעה הרפובליקאית בבית הנבחרים, אחד הנוכחים הציג למועמדים שאלה יחידה: האם הם חושבים שהנשיא צריך להודות בתבוסה? כולם השיבו בלאו.

"תפגע בידידינו ותענג את אויבינו"

ביטוי חשוב מאוד של אי נחת דווקא בקע השבוע מפי האיש העומד להיות הרפובליקאי החשוב ביותר בוושינגטון לאחר השבעת ביידן. האיש הוא מיץ' מקונל, מנהיג הרוב הרפובליקאי בסנאט, שבלי הסכמתו הנשיא המיועד לא יוכל למנות אף חבר אחד לקבינט שלו.

מקונל ביקר השבוע את הכוונה לדלל את מצבת הכוחות האמריקאיים באפגניסטן. "נסיגה מהירה תפגע בבעלי בריתנו ותענג את אויבינו", הוא אמר. הנסיגה תעניק "נצחון תעמולה גדול" לאל קאעידה ו"מקלט מחודש שבו יוכלו לחרוש מזימות נגד אמריקה".

אי הסכמה כה מפורשת עם טראמפ בשאלה מרכזית של ביטחון לאומי לא יצאה מפי מנהיג רפובליקאי בארבע השנים האחרונות. אולי זה סימן ששמשו של טראמפ שוקעת, ואולי זה סימן שבכירי המפלגה רוצים לחזור אל עקרונות שהנחו אותה לפני שטראמפ החליט להשתמש בה כקרש קפיצה לשאיפותיו הפוליטיות.

ב-70 השנה שקדמו לטראמפ, הרפובליקאים תמכו במדיניות חוץ אקטיבית, בהגנה על הדמוקרטיה המערבית, בשימוש בכוח כדי להגן על בעלי ברית במצוקה. הם היו התומכים הנלהבים ביותר בברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו). כל אלה הם לצנינים בעיני טראמפ, הסולד מפני כל מה שריח של שיתוף פעולה רב-צדדי נודף ממנו, ומתנגד גמור ל"מלחמות נצחיות" מעבר לים. גורלן של אפגניסטן, של עיראק, של סוריה, של הכורדים ושל סומליה אינו מעניין אותו.

הוא להוט עכשיו לממש את ההבטחה שהעניק לבוחריו עוד לפני ארבע שנים: להחזיר את כל החיילים הביתה. שר ההגנה המודח התנגד להחזרה כזאת, וגם בכירי הגנרלים שוללים אותה. נראה שחילופי הגברי בצמרת הפנטגון בשבוע שעבר נועדה בין השאר להבטיח שאיש לא ימנע אותו מלעמוד ב-15 בינואר בשדה התעופה אנדרוס, או בכל שדה אחר, כדי לקדם את החיילים החוזרים ולתבוע אשראי.

הסנאטור מקונל אמר על ההחזרה הזו שהיא "גרועה אפילו יותר מזו של אובמה", מעיראק, ב-2011. בעגת המטבח הרפובליקאית "גרוע אפילו יותר מאובמה" הוא גידוף חמור, במיוחד כאשר הוא מוטח בנשיא, שהעמיד את שלילת אובמה במרכז תכנית הפעולה שלו.

תאריך האישור של תוצאות הבחירות ממשמש ובא. מדינות יתחילו לחתום עליהן עוד השבוע. רוב התביעות המשפטיות כבר נדחו, והדעת נותנת שהן יוסיפו להידחות.

הקולות הנספרים ישנו את התוצאות פה ושם, אבל לא במידה שתשנה את התמונה הכללית. טראמפ לא יוכל להשתמט מהחלטה לאורך זמן. אם הוא יוסיף לסרב להכיר בתוצאות הבחירות לא יהיה מנוס מלהסיק שהוא מתכוון להשאיר אדמה חרוכה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"