גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי אולפנים וטאלנטים, אבל עם בעל בית: וואלה חלש מתמיד, אך עם אופק

תיק 4000 ומעורבותו של המנכ"ל העוצמתי של וואלה דאז, אילן ישועה, הותירו את האתר יתום בזירה שהפכה ליותר ויותר תחרותית ● רכישתו ע"י אלי עזור והפוטנציאל בתוך הארסנל של בעל הבית החדש, מסמנים היפוך מגמה

בית וואלה בתל אביב. מערכת שמצאה את עצמה בסיטואציה בלתי אפשרית / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! News
בית וואלה בתל אביב. מערכת שמצאה את עצמה בסיטואציה בלתי אפשרית / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! News

עד לפני שנים ספורות וואלה היה אתר שסימן את המבט של תחום הדיגיטל בישראל קדימה. היכולת להשתנות, החיבור לקבוצת תקשורת גדולה ושאפתנות עסקית של מנכ"ל עם חזון, הפכו את האתר לא רק לאחד משלושת האתרים הגדולים בישראל, בכל הקשור לתנועת גולשים ולצריכת תוכן, אלא גם למעין 'מעבדת ניסויים' של אתרי התוכן בישראל.

אילן ישועה, שישב בכיסא המנכ"ל, דחף אותו להיכנס לתחומים חדשים - הוקמו אולפנים יקרים ומושקעים, וגויסו טאלנטים מוכרים מתחום החדשות - במטרה להפוך את האתר לחברת חדשות שתהווה תחליף לטלוויזיה.

ישועה. מעורב בנסיונות ההשפעה / צילום: ניב אהרונסון, וואלה! news

ישועה גם השקיע מיליוני שקלים בפיתוח חברת דאטה. החברה הייתה אמורה להפוך את המידע שזרם בזרועות השונות של הקבוצה האם שהחזיקה באתר - בזק - לכסף, וישועה חיפש אפיקי הכנסה חדשים, שיסייעו בשיפור מודל ההכנסה של האתר.

אבל לצד חזון עסקי, הסתבר כי ישועה היה מעורב בניסיונות בעל השליטה דאז, שאול אלוביץ', להשפיע על אופן הסיקור באתר, כפי שבא לידי ביטוי בקלטות שישועה עצמו חשף בפני המשטרה, וכפי שמצויין בכתב האישום בתיק 4000.

להתנהלות זו של ישועה הייתה השלכה גם על עתידו המקצועי - הוא עזב שנה לאחר מכן - אבל בעיקר על תדמיתה של וואלה כמערכת חדשות מקצועית ואמינה ועל תחושת החופש והמקצוענות של עיתונאי המערכת שמצאו את עצמם בסיטואציה בלתי אפשרית.

כל אלה יצרו אפקט מצטבר על האתר. את התוצאות, לפחות ברמה הכלכלית, ניתן היה לראות בבירור השנה. החקירות וכתב האישום הזיזו הצידה את הבעלים לשעבר של קבוצת בזק שאול אלוביץ', וזירזו את ההחלטה של הקבוצה לנסות למכור את האתר.
בסופו של דבר וואלה נותר ללא מנהל שידחוף אותו קדימה, ללא בעלים שמוכנים להשקיע בו, עם תדמית קשה וללא אופק ברור. ההשקעות באולפנים הופסקו, רוב הטאלנטים הבכירים שוחררו וחברת הדאטה נסגרה.

בא לשכונה בחור חדש

לנהל חברה ללא אופק ברור זה בעייתי בכל תחום - בוודאי בשוק הדיגיטל שמשתנה כל העת. והשוק בהחלט לא קפא על שמריו בתקופה שהפעילות בוואלה קפאה - נהפוך הוא. דווקא בשנה האחרונה נולד מתחרה חדש בשוק - אתר N12 מקבוצת קשת - שאיים על שני האתרים הגדולים האחרים: ynet ו-וואלה.

האתר החדש העיר את השוק בסטנדרטים החדשים שהביא, והכריח את המתחרים לחדד את המיצוב והבידול שלהם מול האחרים. ההצלחה של וואלה אומנם לא נמחקה לחלוטין - עדין פעלה בו מערכת עיתונאית פעילה שמייצרת תוכן, ויש לו נכסים דיגיטליים שמניבים תנועת גולשים, אבל האתר נחלש מאוד. הזמן 'על המדף' לא שיחק לטובתו - וזה עוד לפני משבר הקורונה שטלטל את כל יצרני התוכן בכך שהקטין את עוגת הפרסום.

למרות החלשות של וואלה, הטראפיק שהאתר מייצר שמר אותו אטרקטיבי במחיר מסוים לגורמים בתחום המדיה. אלו נזקקו לו לצורך קפיצת מדרגה או כקיצור דרך להקמת פעילות בתחום - בעיקר קבוצת המדיה של איש העסקים אלי עזור וערוץ רשת 13.

במקביל נראה כי בקבוצת בזק הפנימו השנה שהמחיר שביקשו עבור האתר בתחילת הדרך (180 מיליון שקל) איננו ריאלי, ושהימים שחולפים רק שוחקים את ערכו יותר, ולכן קיבלו החלטה סופית למכור אותו.

בחודשים האחרונים נדמה היה כי נותר רק מתמודד רציני והחלטי אחד לרכישת האתר: אלי עזור, שהמתין בסבלנות לאורך חודשים ארוכים שהמחיר של וואלה ירד. אבל דווקא אז, בישורת האחרונה, התעוררו מחדש ברשת 13 ונלחמו על האפשרות לרכוש את האתר. רשת הציעו 45 מיליון שקל, מה שהביא את עזור לשפר את הצעתו ל-55 מיליון שקל ולזכות בו.

עזור. לייצר סינרגיה עם עסקיו / צילום: ניב אהרונסון, וואלה! news

לנקודה הזאת בזמן מגיע וואלה, אומנם חלש מתמיד, אבל לראשונה מאז 2018 עם אופק. לאתר יש בעלים חדשים שלא רק רואה בו עסק אסטרטגי, אלא גם יכול בכמה פעולות פשוטות יחסית לייצר סינרגיה לעסקיו האחרים ולשפר בכך את הביצועים העסקיים של כולם.

פרט לוואלה מחזיק עזור בשליטה בעוד מספר כלי מדיה ביניהם תחנות הרדיו האזורי 103 ו-99 FM, ערוץ צ'רלטון המפעיל את ערוצי הספורט 1-4, העיתון מעריב, קבוצת ג'רוזלם פוסט וחברת שילוט החוצות 'חוצות זהב'.

כדי להפוך את התוכן לטלוויזיוני לא נדרש כמעט כלום, למעט להדליק מצלמה. בתאגיד השידור הציבורי כאן, עושים זאת בהצלחה מסוימת ואין סיבה שמה שעובד בתאגיד לא יעבוד בוואלה.

נזכיר כי גם לוואלה יש טאלנטים משל עצמם - למשל ברק רביד שהגיע מחדשות 13 ומצליח לספק גם על הפלטפורמה האינטרנטית בלבד סיפורים בלעדיים מרשימים. כך שבהתנהלות מחושבת, וואלה יכול במהירות להפוך למשמעותי.

הכוח החדש של אלי עזור

עזור מקפיד לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך אך נחשב לבולדוזר שיודע להרוויח גם במקומות שאחרים נכשלים בהם. הוא נחשב למי שיש לו כוח על מפרסמים ופוליטיקאים.

לכלי התקשורת שלו הוא מצליח לעיתים להביא תקציבים מעל לראשיהם של משרדי הפרסום ושל דרג המנהלים הגבוה ביותר. גם לפני שרכש את וואלה ההפסדים של האתר לא היו דרמטיים, ובשוק מעריכים כי בהתנהלות נכונה עזור יוכל תוך מספר שנים מועט להרוויח ולכסות את ההשקעה.

אבל כסף הוא לא הכול, בטח לא בתחום התקשורת, ו-וואלה הוא קפיצת מדרגה משמעותית עבורו, שמציבה אותו גם תדמיתית במשחק של הגדולים - עם כוח והשפעה של חברת חדשות בידיים.

ניסיון העבר מלמד עד כמה קל לבעלי כלי תקשורת להתבלבל ולהפעיל את הכוח הזה לטובת אינטרסים ישירים או עקיפים שלהם - כלכליים ופוליטיים.

האיש עדיין נחשב לאניגמה בתעשייה, והקשרים והאינטרסים שלו אינם גלויים וידועים - וזאת בתקופה שבה אנחנו כבר יודעים עד כמה שקיפות חשובה בעסק הזה. אחרי הכול, אין כמו ההיסטוריה של וואלה כדי להוכיח עד כמה הכוח החדש של אלי עזור עלול להיות מסוכן.

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם