גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות מחפשות פתרונות יצירתיים למניעת שחיקה של עובדים בימי המגפה

מימי חופש בהפתעה ועד קבוצות תמיכה הדדית וסדנאות ניהול אמפתי למנהלים ● חברות אמריקאיות רבות כמו דל, HP, רשת הילטון ואחרות מחפשות פתרונות לתחושות הדכדוך והשחיקה שיצר עידן הקורונה

"לתמיכה רגשית הקש 3" / איור: חן ליבמן
"לתמיכה רגשית הקש 3" / איור: חן ליבמן

באמצע ישיבת צוות בשיחת ועידה בווידאו עם כל הקולגות, אמר לפתע ניק פרופוף בקול רם מה שבעצם הרגישו כולם: שהוא מרגיש שחוק. פרופוף, מנהל מחלקת ההנדסה בחברת הנפקת הכרטיסים Eventbrite, סיפר לעמיתיו שהוא לא יצא מהבית ימים שלמים במשך כמה שבועות. הוא התגעגע לראות את חבריו ואת הקולגות שלו באופן אישי. אפילו טיול בטבע ביערות של צפון קליפורניה לא עזר לו למלא מצברים. "שחיקה מעבודה זה משהו נבזי. זה לא אור אדום שפתאום נדלק", אמר. "זה משהו שקורה לאט, וכך אנשים מופתעים כשזה נופל עליהם".

אחרי שפרופוף שיתף את הקולגות, רבים מהם העזו לומר שגם הם מותשים מהעבודה ומהחיים בזמן מגפה. אחת התוצאות של השיחה הזו הייתה שפרופוף החל להוביל פגישות של "הכרה בשחיקה" לעובדים אחרים, ונתן לאנשי הצוות פורום שבו יכלו לשתף את רגשותיהם ולשמוע עצות מפי מומחי בריאות הנפש לגבי דרכי התמודדות.

היוזמה הזו היא אחת מניסויים רבים המתרחשים בתאגידים ברחבי אמריקה, כאשר מנהלים מסתכלים על ים הפרצופים בזום ומתחילים לחשוש. קץ המגפה עדיין אינו נראה באופק, ומנהלים אומרים שרבים מהעובדים־מרחוק שלהם מרגישים מדוכאים, נמאס להם והם חוששים מהעתיד. חברות מאמצות מדיניות חדשה וחלקן אף מחלקות מענקים כדי לפוגג מועקה בקרב העובדים.

"אנחנו עומדים לפני הגל השני או השלישי, ואנשים חוששים מאוד שכך ייראה ה'נורמלי החדש', וכמה עוד אפשר להמשיך כך?", אמר מת'יו שולייר, קצין מנהלה ראשי ברשת מלונות הילטון. "אני לא חושב שעוד הבנו מה ההשלכות הנפשיות שיש לכל זה עלינו".

בנוסף להרחבת הגישה לייעוץ ולשירותי בריאות הנפש, מעסיקים רבים מנסים גישות אחרות, כגון התעקשות על כך שעובדים יתנתקו בסוף היום מהמחשב, ואף מספקים הדרכות ייעודיות למנהלים. בחודשים האחרונים, אנטוניו נרי, מנהל ראשי בהיולט פקארד, עודד בוסים בחברת הטכנולוגיה להתקשר לעובדים שלהם ולשאול מה שלומם. "אתם חייבים לעשות מאמץ", אמר. "אל תניחו שדואר אלקטרוני מספיק, כי דואר אלקטרוני אינו אישי".

סמינרים על התמודדות


ג'ימי אתרידג', מנכ"ל חברת הייעוץ אקסנטורה, ביקש לאחרונה מ-27 עובדים הכפופים לו ישירות להשתתף בסמינר בן שעתיים וחצי על התמודדות טובה יותר עם קולגות שעומדים מול אתגרים בתחום בריאות הנפש. כולם השתתפו.

אתרידג' אומר שהוא מקבל באופן שגרתי הודעות דואר מעובדים המפרטים בפניו את האתגרים שעימם הם מתמודדים בזמן המגפה. אך ליועצים יש נטייה לקפוץ לתוך מצבים ולהפוך לפותרי בעיות, "סיכון מקצועי" כפי שהגדיר אותו אתרידג'. בהדרכה הדגישו ליועצים שלפעמים הקשבה לא שיפוטית יכולה לעזור יותר.

הפתרונות לא צריכים להיות יקרים או מסובכים, אומרים מנהלים בכירים. ב־Eventbrite שינו לאחרונה את תוכנית ההדרכה למובילי צוותים, ומתמקדים בדרכים שבהן אפשר להיות יותר אמפתים למועסקים העובדים מהבית. כעת מלמדים בוסים להתחיל פגישות אחד־על־אחד מול עובדים במשפט פשוט שאמור לבטא רגש כן, אומר דיוויד הנרהן, אחראי משאבי האנוש של החברה. במקום "מה שלומך" גנרי לפני שעוברים לנושא השיחה, עדיף לשאול "איך אתה באמת, באמת מרגיש?". אחרי שהוא מציב שאלה כזו, הנרהן שומר על שתיקתו, אפילו במחיר דממה מביכה.

בעזרת עידוד קל, עובדים רבים נפתחים לגבי רגשותיהם האמיתיים ומשתפים באתגרים אישיים. "זו טקטיקה פשוטה שכל מנהל יכול להשתמש בה", אמר. "אבל היא צריכה להיות בזיקה לאמפתיה אמיתית, בזה שבאמת יהיה אכפת".

חברות אחרות נקטו צעדים לשיפור המורל בתקופת הקורונה. חברת הבינוי וההנדסה מק'קינסטרי מסיאטל החלה לשלוח "מזכר בנושא חדשות טובות" בימי שישי: "הי, הנה שמונה דברים טובים שקרו השבוע", אמר דין אלן, המנכ"ל. זה עשוי להיות משוב מלקוח מרוצה או פרטים על עסקה חדשה שסגרה החברה בהצלחה.

שולייר, מרשת הילטון, מעודד מנהלים וצוותים לנהל שיחות זום מפארקים וממקומות אחרים מחוץ לבית. מנהלים רבים אומרים שאפילו למצוא דרך לגרום לעובדים לעזוב את המחשב זה משהו שדורש מחשבה כיום. תקשורת גבן, חברת יחסי ציבור מקולומבוס, אוהיו, החלה להציע לעובדים שלה "ימים אישיים מיוחדים" בחודשים האחרונים, ימי חופש בודדים שבהם מעודדים עובדים להתנתק. באוסטין, טקסס, רייאן וורץ', מנכ"ל דוש, אפליקציה המחזירה כסף לצרכנים על קניות, יזם סוף שבוע ארוך של שלושה ימים. בישיבת זום ביום חמישי הודיע במפתיע שלמחרת לא עובדים.

מנהלים רבים אומרים שהמפתח הוא להיות ערניים. כדי למנוע שחיקה לפני שהיא מתרחשת. ביצרנית המחשבים דל אומרת ג'ניפר דיוויס, מנכ"לית בכירה של נושאים תאגידיים, שבמהלך המגפה הצוות שלה פיתח דרך לסמן לקולגות שהם "מעל הקו" - מרגישים טוב ומסוגלים לעזור - או "מתחת לקו" וזקוקים לעזרה של אחרים.

הביטוי עוזר לאנשים להעביר באיזה מצב נפשי הם נמצאים מבלי לחשוף פרטים אישיים. "אף אחד לא שואל שאלות. הם פשוט שואלים: ‘אוקיי, איך אפשר לעזור?'", אומרת דיוויס.
קבוצות תמיכה ספציפיות למגפה, גם הן יעילות. יותר מ־1,500 עובדים של דל הצטרפו לקולגות שלהם בקבוצות תמיכה מקוונות המוקדשות לטיפול בילדים או לתחושת בדידות בקרב עובדים הגרים לבד. "זה נותן לך מקום בטוח להוריד את ההגנות", אומרת דיוויס.

דיוויס אומרת שהיא עוזרת לקולגות שלה להתמודד בכך שהיא כנה לגבי האתגרים שהיא עומדת מולם, כמו ההחלטה האם לתת לשלושת ילדיה המתבגרים ללכת לבית הספר באופן פיזי או מקוון. לעתים, כשהפגישות מתארכות, דיוויס מתחילה לבשל ארוחת ערב - ואומרת לצוות שלה שהיא מבצעת כמה מטלות במקביל, מולטי-טאסקינג. "אם לא אומר לצוות במפורש ואתן דוגמה אישית בכך שאני אופה עוגה ומקיימת פגישת עבודה באותו זמן, הם לא ידעו שיש להם רשות לעשות אותו דבר", אמרה דיוויס.

הצעות לנוגדי שחיקה

1. לעודד עובדים לקחת חופשות. יש חברות המציעות ימי "דאגה עצמית" מיוחדים או מאפשרים יציאה מוקדמת מהעבודה.

2. להרחיב את הגישה לייעוץ ולשירותי בריאות הנפש. מעסיקים שיתפו אפליקציות בנושא או הביאו מתאמי בריאות נפש שיעזרו לעובדים לדאוג לעצמם.

3. לבקש ממנהלים לבדוק את מצב העובדים באופן אישי. אפילו מחווה פשוטה כמו שיחת טלפון במקום משלוח דואר אלקטרוני יכולה להביא לתוצאות טובות.

4. להציע למנהלים הדרכות על ניהול תוך אמפתיה. ניהול עובדים בזמן מגפה הוא מיומנות מסוג חדש, כך שהדרכה לגבי איך לשים לב לבריאות הנפשית של עובדים קולגות עשויה לעזור.

5. ליצור דיאלוג כאשר עובדים מראים רגש אמיתי. לא מספיק לשאול "מה שלומך". צריך לחקור מעט על מנת להבין את מצבם האמיתי של העובדים. 

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים