גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכסוך לא נגמר: אורן יוניוב בדרך לקרב בינלאומי עם קבוצת WPP

לגלובס נודע כי עו"ד בעז בן-צור, המייצג את יוניון, שלח מכתבים לחלק מלקוחות קבוצת WPP בישראל, בבקשה להעביר לידי יוניון כל מידע על טרנזקציה כספית שיש להם עם הקבוצה, כדי שניתן יהיה להוציא צווי הוצאה לפועל ולעקל את הכסף

אורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון / צילום: איל יצהר
אורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון / צילום: איל יצהר

שנים לאחר שאורן יוניוב, בעלי חברת המדיה יוניון, הצליח לנצח את קבוצת הפרסום WPP בבוררות סביב השאלה מי ישלוט בחברה ולזכות בבעלות המלאה עליה, נראה כי בין הצדדים עומד להתחולל קרב משפטי נוסף, והפעם בבתי משפט בינלאומיים.

סימנים ראשונים לקרב המתקרב ניתן לראות בימים האחרונים: לגלובס נודע כי עו"ד בעז בן-צור, המייצג את יוניון, שלח מכתבים לחלק מלקוחות קבוצת WPP בישראל, ביניהם פרוקטר אנד גמבל, שסטוביץ', משרד הפרסום אדלר-חומסקי ואחרים, בבקשה להעביר לידי יוניון כל מידע על טרנזקציה כספית שיש להם עם הקבוצה, כדי שניתן יהיה להוציא צווי הוצאה לפועל ולעקל את הכסף. מדובר במכתב מאוד יוצא דופן בענף הפרסום, בו נוטים בד"כ שלא לערב לקוחות בסכסוכים המסחריים שבין סוכנויות הפרסום והמדיה.

המכתב חושף התנהלות שהתרחשה בשנים האחרונות בין הצדדים הרחק מאור הזרקורים, כמו למשל בוררות נוספת בה נידונו חובות בהיקף של כ-5.6 מיליון שקל של WPP ליוניון, שנוצרו מכך שבמהלך שנות הבוררות סבב א' יוניון שילמה עבור זמן הפרסום שנרכש עבור לקוחות משרד הפרסום y&r ישראל (שבבעלות WPP). בפברואר 2020 פסק הבורר לטובת יוניון, וההחלטה קיבלה תוקף של בית משפט, אולם למרות שעברו חודשים מאז, WPP נמנעת מלשלם.

"צווי העיקול תפסו רק חלק קטן ביותר מסכום החוב"

במכתב מתאר עו"ד בן-צור את השתלשלות הדברים מאז: "מרשתי פנתה לבית המשפט וקיבלה צווי עיקול המופנים נגד משרד y&r ישראל. צווי העיקול תפסו רק חלק קטן ביותר מסכום החוב. נכון להיום, חודשים רבים לאחר שניתן ואושר פסק הבוררות על-ידי בית המשפט המחוזי, משתמטת קבוצת WPP Plc. מפירעון החוב, ובכלל זה מתשלום הוצאות שנפסקו על-ידי בית המשפט, ומתנערת למעשה מהפעילות שהיא קיימה - ועדיין מקיימת בעקיפין - בישראל".

לדבריו, "את המסקנות שיש להסיק מהתנהלותה של קבוצה בינלאומית בעלת מוניטין דוגמת WPP Plc בישראל - וספק אם קבוצה זו הייתה מתירה לעצמה לנהוג כך במדינות אחרות - ניתן ואף כדאי להסיק. מכל מקום, מרשתי אינה מתכוונת לעבור על התנהלות זו לסדר היום. בכוונת מרשתי למצות את כל זכויותיה אל מול התנהלות נפסדת זו, ולפעול נגד גורמים שונים הפועלים במסגרת קבוצת פרסום זו ו/או קשורים עמה, בין בארץ ובין בעולם, ובכלל זה בדרך של הרחבת צווי העיקול וקבלת סעדים זמניים נוספים".

כאמור, במכתב מתבקשים הלקוחות להעביר מידע ליוניון כדי לאפשר לה לפעול: "חברתכם מצויה בקשרים עסקיים עם קבוצת WPP Plc., ובכלל זה מקיימת מולה התנהלות כספית. הנכם מתבקשים, אפוא, להבהיר בחוזר את טיב הקשרים שביניכם ובין קבוצת WPP Plc, ובפרט האם הנכם מחזיקים, מעת לעת, כספים ו/או זכויות עבור קבוצה זו. כאמור לעיל, לזכותה של מרשתי עומד חוב פסוק וחלוט בהיקף של למעלה מ-5,500,000 שקל, וכל גורם שיסייע לקבוצת WPP Plc להשתמט מפירעון חוב זה, במישרין או בעקיפין, עלול למצוא עצמו אחראי כלפי מרשתי", נכתב במכתב.

סכסוך משפטי ממושך

WPP היא קבוצת ההחזקות הגדולה בעולם בתחום הפרסום והמדיה. לפני למעלה מ-20 שנה, בעת שנדמה היה כי השלום עומד לפרוץ בישראל, הזדרזו קבוצות הפרסום הגדולות, ביניהן WPP, לרכוש משרדי פרסום מקומיים כדי שיהיו להם נציגויות בישראל. WPP רכשה פה שני משרדים גדולים - תחילה את טמיר-כהן (באמצעות סוכנות JWT) ובהמשך בשרשור של מהלך בינלאומי את שלמור-אבנון-עמיחי (באמצעות y&r).

שלמור-אבנון-עמיחי נמנה עם אחד משלושת המשרדים הגדולים, אך פרט לקריאטיב היה לו גם נכס כלכלי חשוב: שותפות עם ראובני-פרידן בחברת המדיה יונייטד, שהרוח החיה בהקמתה היה אורן יוניוב, לשעבר מנכ"ל ראובני-פרידן.

יונייטד עשתה חיל מתחילת דרכה והצליחה להשתלט על תקציבי מדיה גדולים שלא נוהלו עד אז במשרדים דוגמת שטראוס ופרטנר. אולם בסופו של דבר החברה פורקה בהוראת הממונה על ההגבלים דאז, רונית קן, ובעקבות זאת יוניוב, שנחשב לאיש החזק בה, חבר למשרד הפרסום שלמור-אבנון-עמיחי, לצורך הקמת חברת מדיה חדשה - יוניון.

השותפים לשעבר בראובני-פרידן לא אהבו את המהלך ופנו לבית המשפט בבקשה לעצור את שיתוף-הפעולה בין יוניוב לשלמור, ואכן בית המשפט קבע כי המשרד לא יוכל לעבוד עם יוניוב למשך שנה. בתגובה הוחלט אז בשלמור להפסיק את פעילותם בתחום המדיה. יוניוב הפעיל את החברה לבדו, תוך שהוא חותם על הסכמים עם לקוחות העוגן של יונייטד לשעבר. רק ב-2011, אחרי משא-ומתן ממושך, הוסכם בין יוניוב לקבוצת WPP (בעלי השליטה בשלמור) על הפיכתם לשותפים בחברה, כשבידי יוניוב 25% מהמניות, ובידי הקבוצה הבינלאומית 75%.

בסוף 2011 ספגה WPP מכה קשה, כשהתברר כי גדעון עמיחי, ממייסדי שלמור-אבנון-עמיחי, מתעתד תוך זמן קצר לפרוש מפעילות. הלקוחות הגיבו ברגליים, ותוך פרק זמן קצר איבד המשרד חלקים ניכרים מפעילותו, וממשרד הממוקם בשלישייה הפותחת, הפך למשרד שולי.

למכה הייתה אמורה להיות השפעה גם על חברת המדיה יוניון, אולם לקוחות שלמור היוו אז 50% מפעילותה, אך יוניון הצליחה לשמר את לקוחותיה (גם אלה של שלמור) ואפילו לגדול באופן משמעותי.

אל מול ההתרסקות של משרדי הקבוצה בישראל וההבנה כי על לפחות חלק מהסיכונים ידעו בקבוצה הבינלאומית כבר בזמן שנכנסו ביוניון כשותפים, סירב יוניוב לשבת בחיבוק-ידיים והגיש תביעה לבית המשפט, בטענה כי WPP הציגו בפניו מצג שב והטעו אותו ביודעין.

בזמן ההליך המשפטי ובמהלך הבוררות נותרה WPP פורמלית בעלת מניות, אך בפועל היא נושלה מכל יכולת לקבל החלטה ניהולית מעשית כלשהי, בגלל שהחוזה של יוניוב הותיר לו סמכויות ניהול כמעט בלתי מוגבלות. ב-2017 קבע הבורר כי WPP הטעו את יוניוב, ולכן החברה תישאר בבעלותו בלבד.

התשלום ליוניון לא נפרע גם לאחר סיום שתי בוררויות

אלא שבמהלך שנות הבוררות הראשונה וכחלק מההסכמי השותפות על יוניון, המשיכו לקוחות משרדי הפרסום שבבעלות WPP לרכוש מדיה באמצעות יוניון. יוניון שילמה על המדיה, והמשרדים אמורים היו להחזיר ליוניון את הכסף. במהלך הבוררות הבהירה החברה הבינלאומית כי לכשיסתיים ההליך המשפטי תיעשה ההתחשבנות הכספית. אולם כאמור התשלום לא נפרע גם לאחר סיום הבוררות, ואפילו לא בתום הבוררות השנייה.

כידוע, בינתיים התחוללו גם שינויים במצבה של WPP בישראל: המשרדים שבבעלותה המשיכו להיחלש, ולאחר שגם מיזוג בין שניהם לא עזר, החליטה הקבוצה על סגירת הנציגות בישראל. כיום הקשר היחיד שיש לה זה הסכם עם משרד הפרסום אדלר-חומסקי, המייצג את סוכנות גריי שבבעלותה. אדלר-חומסקי מטפלים בתקציבים בינלאומיים של WPP דוגמת קולגייט, דייסון ואחרים. עם זאת, ל-WPP יש נגיעה בעסקים שלא מתחום הפרסום - השקעות בסטארט-אפים, חברות יחסי ציבור וכאמור לקוחות בינלאומיים, מהם מקווים ביוניון לחלץ כספים.

אורן יוניוב, בעלי יוניון, בחר שלא להתייחס לידיעה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית