גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכי חברת אקסון חושפים תחזית פסימית למחירי הנפט

ענקית הנפט והגז הורידה את תחזיות המחיר שלה לרוב העשור הקרוב, כך חושפים מסמכים פנימיים של החברה

בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס
בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס

ענקית הנפט אקסון מובייל  מוביל (Exxon Mobil) הורידה את גובה התחזיות שלה לרוב העשור הקרוב, כך נתגלה לוול סטריט ג'ורנל על פי מסמכים פנימיים של החברה שהגיעו לידי העיתון.

כחלק מהליך פנימי של תכנון פיננסי שנערך בסתיו, קיצצה אקסון את תחזיותיה למחירי הנפט העתידיים בכל אחת משבע השנים הקרובות בין 11% ל־17%, על פי המסמכים.

הצמצום המשמעותי רומז שהחברה מטקסס מצפה שהשלכות מגפת הקורונה יימשכו על פני רוב העשור הקרוב. תעשיית הדלק הפחמי מתמודדת בנוסף לנגיף גם עם מקורות אנרגיה מתחדשים ומכוניות חשמליות, כמו גם עם ההשלכות הצפויות משינוי האקלים ברחבי העולם.

שלא כמו כמה מיריבותיה, אקסון לא מפרסמת באופן פומבי את תחזיותיה על מחירי סחורות, שהיא מתייחסת אליהן כמידע פנימי. ישנם משקיעים שלחצו על אקסון לפרסם את התחזיות, מתוך טענה שהן חיוניות להבנת תוכניות החברה והערך העתידי של נכסיה.

בשנת 2019, אקסון ביצעה תחזית פנימית שמחירי נפט ברנט, קנה המידה העולמי, ינועו סביב ממוצא של 62 דולר לחבית במשך חמש השנים הקרובות ואחר כך יעלה המחיר ל־72 דולר בשנים 2026 ו־2027, כך נכתב במסמכים.

הקיץ, החברה הורידה את התחזית הזו לבין 50 ל־55 דולר לחבית במהלך חמש השנים הבאות, ואז עלייה ל־60 דולר בשנים 2026 ו־2027, על פי המסמכים שבראשם רשום תאריך בספטמבר.

כיום נסחר נפט ברנט במחיר של כ­־47 דולר לחבית לאחר עלייה במחיר השבוע שהביאה את המחירים לרמה הגבוהה ביותר מאז האביב.

תחזית המחיר החדשה של אקסון השפיעה כל עיצוב התוכנית הכלכלית של החברה, עליה היה צפוי חבר הנאמנים שלה להצביע החודש, כך לפי מנהל בכיר בחברה. דובר של אקסון סירב לומר מהן תחזיות המחיר הנוכחיות שלה והוסיף שהחברה משתמשת בטווח של מחירים לפיתוח התוכנית העסקית שלה.

הלחץ גובר אחרי שלושה רבעונים רצופים של הפסדים

שנים ארוכות בהן מחירי הנפט יישארו נמוכים יפעילו אפילו יותר לחץ על אקסון, אשר הציגה שלושה רבעונים רצופים של הפסדים השנה בפעם הראשונה אי פעם, ולפני המגפה נמצאה בעיצומה של תוכנית להוציא 230 מיליארד דולר על מנת לשאוב עוד כמיליון חביות נפט וגז טבעי ליום עד שנת 2025.

בעוד אקסון לא מגלה את התחזיות שלה, הודעותיה הפומביות של החברה לגבי העתיד של תעשיית הנפט לטווח הרחוק לאחר המגפה נשמעו מעודדות.

באוקטובר אמרה החברה למשקיעים שהמצב הנוכחי, שבו ההשקעה בייצור נפט וגז מועטה, עשוי להשאיר את העולם עם צורך לדלקים מבוססי פחמן בשנים הקרובות. בהודעה שפורסמה על האתר של אקסון באוקטובר, מנכ"ל החברה דארן וודס הגדיר את מצוקתה של התעשייה כזמנית ואמר שהצורך במוצרים של אקסון יגבר בעתיד הקרוב.

"אפילו כשלוקחים בחשבון את ההשפעה קצרת הטווח של הקורונה על הביקוש, הטיעונים המצביעים על כך שכדאי בכל זאת להשקיע - ברורים", כתב.

סטיפן ליטלטון, ראש מחלקת היחסים עם משקיעים של אקסון, אמר שהחברה משערכת השקעה בהון על פני טווח זמן של עשור, ושהקורונה לא שינתה את תחזיתה ארוכת הטווח. אקסון לא ביטלה אף פרויקט צפוי עקב המגפה, רק השהתה אותם לזמן מה, אמר.

"הנתונים הבסיסיים לא השתנו; הדבר היחיד שהשתנה הוא התזמון, מפני שאני יודעים שאוכלוסיות יגדלו ואיתן גם השגשוג הכלכלי", אמר ליטלטון בריאיון.

אקסון נאבקת להגיע לכיסוי הדיבידנד שלה, 15 מיליארד דולר בשנה, במחירים הקיימים, ולוותה חוב השנה כדי לעשות זאת. בינתיים היא הצליחה לשלם, שלא כמו יריבות שלה כולל רויאל דאטש של (Royal Dutch Shell) ובריטיש פטרולאום (BP), אשר קיצצו את הדיבידנד שהן מחלקות במהלך השנה עקב תזרים המזומנים הנמוך.

החברה קיצצה עשרה מיליארד דולר מההוצאות שלה בהון אחרי שהמגפה החלה והודיעה שהיא עשוי לפטר עד 15% מכוח האדם שלה ברחבי העולם, מה שמיתרגם לכ־14 אלף משרות כולל עובדי קבלן. אקסון גם אמרה שתוריד את תקציב ההון שלה לבין 16 מיליארד ל־19 מיליארד בשנה הבאה.

אפילו לאחר קיצוצים אלה, תזדקק אקסון לכך שמחירי הנפט יהיו בין 55 ל־65 דולר לחבית בשנת 2021 על מנת לכסות את ההוצאות שלה בהון ובדיבידנד, מעריכים אנליסטים.

של הורידה באופן פומבי את תחזיות המחיר שלה ביוני, וחזתה שחבית ברנט תגיע למחיר של 50 דולר בשנת 2022 לפני שתגיע למחיר לטווח ארוך של 60 דולר. כתוצאה מהרביזיה בתחזיות, החברה אמרה שתוריד את ערכם של חלק מנכסי הנפט והגז שלה בסכום שמגיע עד 22 מיליארד. גם בריטיש פטרולאום קיצצה את תחזיות המחיר של והורידה את ערכם של נכסים במיליארדי דולרים.

המעמד של אקסון התדרדר בשנים האחרונות

אקסון הודיעה באוקטובר שהיא עשויה להוריד את ערכם של נכסים בגז טבעי שהיו מוערכים בכ-30 מיליארד דולר, אך הוסיפה שזה לא אמור לפגוע בתחזיותיה לגבי מחירים בטווח הרחוק יותר. בעשורים האחרונים, החברה לעתים רחוקות הורידה את ערכו של נכס כלשהו. מנהלים במשך שנים טענו שהחברה שמרנית מאוד בהחלטות ההשקעה שלה ובוחרת פרויקטים שיצליחו לעבוד מבחינה פיננסית בכל תנאי סביבה מבחינת מחיר סחורות.

יחד עם זאת מעמדה של אקסון כחברת נפט במחיר נמוך הידרדר בשנים האחרונות. ביראג' ורחטאריה, אנליסט בחברת RBC Markets, אמר שנקודת האיזון של החברה היא הגרועה מבין המתחרות שלה והוסיף שברמת ההוצאה הנוכחית, ייצור הנפט והגז שלה צפוי להצטמק.

וודס אמר למשקיעים במרץ שאקסון בחנה טווח של מחירי סחורות גם על פי תנאי שוק קשים ובמחירים נמוכים. אם מחירי הנפט ימשיכו להיות סביב 40 דולר לחבית במשך שנים, תסריט שוודס הגדיר כלא סביר, אקסון עדיין תוכל להתמודד עם רמות החבות שלה.

"הייתי אומר לך בנוסף, שאם נמצא את עצמנו במצב חסרת תקדים זה עוד חמש שנים, אז נשנה את התוכניות שלנו", הוסיף.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר