גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסמכי חברת אקסון חושפים תחזית פסימית למחירי הנפט

ענקית הנפט והגז הורידה את תחזיות המחיר שלה לרוב העשור הקרוב, כך חושפים מסמכים פנימיים של החברה

בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס
בית זיקוק של אקסון מוביל בטקסס / צילום: Jessica Rinaldi, רויטרס

ענקית הנפט אקסון מובייל  מוביל (Exxon Mobil) הורידה את גובה התחזיות שלה לרוב העשור הקרוב, כך נתגלה לוול סטריט ג'ורנל על פי מסמכים פנימיים של החברה שהגיעו לידי העיתון.

כחלק מהליך פנימי של תכנון פיננסי שנערך בסתיו, קיצצה אקסון את תחזיותיה למחירי הנפט העתידיים בכל אחת משבע השנים הקרובות בין 11% ל־17%, על פי המסמכים.

הצמצום המשמעותי רומז שהחברה מטקסס מצפה שהשלכות מגפת הקורונה יימשכו על פני רוב העשור הקרוב. תעשיית הדלק הפחמי מתמודדת בנוסף לנגיף גם עם מקורות אנרגיה מתחדשים ומכוניות חשמליות, כמו גם עם ההשלכות הצפויות משינוי האקלים ברחבי העולם.

שלא כמו כמה מיריבותיה, אקסון לא מפרסמת באופן פומבי את תחזיותיה על מחירי סחורות, שהיא מתייחסת אליהן כמידע פנימי. ישנם משקיעים שלחצו על אקסון לפרסם את התחזיות, מתוך טענה שהן חיוניות להבנת תוכניות החברה והערך העתידי של נכסיה.

בשנת 2019, אקסון ביצעה תחזית פנימית שמחירי נפט ברנט, קנה המידה העולמי, ינועו סביב ממוצא של 62 דולר לחבית במשך חמש השנים הקרובות ואחר כך יעלה המחיר ל־72 דולר בשנים 2026 ו־2027, כך נכתב במסמכים.

הקיץ, החברה הורידה את התחזית הזו לבין 50 ל־55 דולר לחבית במהלך חמש השנים הבאות, ואז עלייה ל־60 דולר בשנים 2026 ו־2027, על פי המסמכים שבראשם רשום תאריך בספטמבר.

כיום נסחר נפט ברנט במחיר של כ­־47 דולר לחבית לאחר עלייה במחיר השבוע שהביאה את המחירים לרמה הגבוהה ביותר מאז האביב.

תחזית המחיר החדשה של אקסון השפיעה כל עיצוב התוכנית הכלכלית של החברה, עליה היה צפוי חבר הנאמנים שלה להצביע החודש, כך לפי מנהל בכיר בחברה. דובר של אקסון סירב לומר מהן תחזיות המחיר הנוכחיות שלה והוסיף שהחברה משתמשת בטווח של מחירים לפיתוח התוכנית העסקית שלה.

הלחץ גובר אחרי שלושה רבעונים רצופים של הפסדים

שנים ארוכות בהן מחירי הנפט יישארו נמוכים יפעילו אפילו יותר לחץ על אקסון, אשר הציגה שלושה רבעונים רצופים של הפסדים השנה בפעם הראשונה אי פעם, ולפני המגפה נמצאה בעיצומה של תוכנית להוציא 230 מיליארד דולר על מנת לשאוב עוד כמיליון חביות נפט וגז טבעי ליום עד שנת 2025.

בעוד אקסון לא מגלה את התחזיות שלה, הודעותיה הפומביות של החברה לגבי העתיד של תעשיית הנפט לטווח הרחוק לאחר המגפה נשמעו מעודדות.

באוקטובר אמרה החברה למשקיעים שהמצב הנוכחי, שבו ההשקעה בייצור נפט וגז מועטה, עשוי להשאיר את העולם עם צורך לדלקים מבוססי פחמן בשנים הקרובות. בהודעה שפורסמה על האתר של אקסון באוקטובר, מנכ"ל החברה דארן וודס הגדיר את מצוקתה של התעשייה כזמנית ואמר שהצורך במוצרים של אקסון יגבר בעתיד הקרוב.

"אפילו כשלוקחים בחשבון את ההשפעה קצרת הטווח של הקורונה על הביקוש, הטיעונים המצביעים על כך שכדאי בכל זאת להשקיע - ברורים", כתב.

סטיפן ליטלטון, ראש מחלקת היחסים עם משקיעים של אקסון, אמר שהחברה משערכת השקעה בהון על פני טווח זמן של עשור, ושהקורונה לא שינתה את תחזיתה ארוכת הטווח. אקסון לא ביטלה אף פרויקט צפוי עקב המגפה, רק השהתה אותם לזמן מה, אמר.

"הנתונים הבסיסיים לא השתנו; הדבר היחיד שהשתנה הוא התזמון, מפני שאני יודעים שאוכלוסיות יגדלו ואיתן גם השגשוג הכלכלי", אמר ליטלטון בריאיון.

אקסון נאבקת להגיע לכיסוי הדיבידנד שלה, 15 מיליארד דולר בשנה, במחירים הקיימים, ולוותה חוב השנה כדי לעשות זאת. בינתיים היא הצליחה לשלם, שלא כמו יריבות שלה כולל רויאל דאטש של (Royal Dutch Shell) ובריטיש פטרולאום (BP), אשר קיצצו את הדיבידנד שהן מחלקות במהלך השנה עקב תזרים המזומנים הנמוך.

החברה קיצצה עשרה מיליארד דולר מההוצאות שלה בהון אחרי שהמגפה החלה והודיעה שהיא עשוי לפטר עד 15% מכוח האדם שלה ברחבי העולם, מה שמיתרגם לכ־14 אלף משרות כולל עובדי קבלן. אקסון גם אמרה שתוריד את תקציב ההון שלה לבין 16 מיליארד ל־19 מיליארד בשנה הבאה.

אפילו לאחר קיצוצים אלה, תזדקק אקסון לכך שמחירי הנפט יהיו בין 55 ל־65 דולר לחבית בשנת 2021 על מנת לכסות את ההוצאות שלה בהון ובדיבידנד, מעריכים אנליסטים.

של הורידה באופן פומבי את תחזיות המחיר שלה ביוני, וחזתה שחבית ברנט תגיע למחיר של 50 דולר בשנת 2022 לפני שתגיע למחיר לטווח ארוך של 60 דולר. כתוצאה מהרביזיה בתחזיות, החברה אמרה שתוריד את ערכם של חלק מנכסי הנפט והגז שלה בסכום שמגיע עד 22 מיליארד. גם בריטיש פטרולאום קיצצה את תחזיות המחיר של והורידה את ערכם של נכסים במיליארדי דולרים.

המעמד של אקסון התדרדר בשנים האחרונות

אקסון הודיעה באוקטובר שהיא עשויה להוריד את ערכם של נכסים בגז טבעי שהיו מוערכים בכ-30 מיליארד דולר, אך הוסיפה שזה לא אמור לפגוע בתחזיותיה לגבי מחירים בטווח הרחוק יותר. בעשורים האחרונים, החברה לעתים רחוקות הורידה את ערכו של נכס כלשהו. מנהלים במשך שנים טענו שהחברה שמרנית מאוד בהחלטות ההשקעה שלה ובוחרת פרויקטים שיצליחו לעבוד מבחינה פיננסית בכל תנאי סביבה מבחינת מחיר סחורות.

יחד עם זאת מעמדה של אקסון כחברת נפט במחיר נמוך הידרדר בשנים האחרונות. ביראג' ורחטאריה, אנליסט בחברת RBC Markets, אמר שנקודת האיזון של החברה היא הגרועה מבין המתחרות שלה והוסיף שברמת ההוצאה הנוכחית, ייצור הנפט והגז שלה צפוי להצטמק.

וודס אמר למשקיעים במרץ שאקסון בחנה טווח של מחירי סחורות גם על פי תנאי שוק קשים ובמחירים נמוכים. אם מחירי הנפט ימשיכו להיות סביב 40 דולר לחבית במשך שנים, תסריט שוודס הגדיר כלא סביר, אקסון עדיין תוכל להתמודד עם רמות החבות שלה.

"הייתי אומר לך בנוסף, שאם נמצא את עצמנו במצב חסרת תקדים זה עוד חמש שנים, אז נשנה את התוכניות שלנו", הוסיף.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ בגודל שינוע בין 80 ל-180 מ"ר ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

לשכת רה"מ: "השינויים שמבקש חמאס - לא מקובלים על ישראל"

למרות חילוקי הדעות, צוות המו"מ ימריא מחר לקטאר ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה