גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות חיסונים סיניות בלחץ להוכיח שזריקות הקורונה שלהן יעילות

החברות לא פרסמו תוצאות של מבחנים קליניים מתקדמים, בעוד תוצאות מהיצרניות המערביות המובילות מראות שיש שלושה מועמדים מבטיחים לחיסון עובד

החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP
החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP

גובר הלחץ על יצרניות תרופות סיניות להראות תוצאות קליניות לכך שחיסוני הקורונה שלהן עובדים, לאחר שנתונים מוקדמים על שלושה חיסונים שפותחו במערב הראו יעילות מבטיחה בטיפול במחלה.

מוקדם יותר השבוע, אסטרהזנקה ואוניברסיטת אוקספורד הבריטית הודיעו שהחיסון שהן מפתחות עשוי להיות בעל יעילות שבין 62% ל־90%, ובכך הצטרפו לשתי מתחרות מערביות אחרות שפרסמו נתונים על החיסון בפיתוח. התוצאות עשויות לאפשר לארה"ב ולמדינות אחרות לתת אישור רגולטורי לחיסון ולהתכונן להפצתו באופן נרחב.

יצרניות חיסונים סיניות החלו במבחנים קליניים ביולי, בערך באותו זמן שהחברות פייזר ומודרנה החלו במבחנים. אחת הסיבות לכך שהסינים צריכים לחכות זמן רב יותר לתוצאות, אומרים מומחי בריאות הציבור, היא שהמדינות בהן חוקרים סינים מחפשים מתנדבים - כמו איחוד האמירויות הערביות או ברזיל - לא היו עדות להתפשטות מחודשת ומהירה של הקורונה כפי שהיה בארה"ב, מגרש הניסויים של יצרניות החיסונים המערביות הגדולות.

הניסויים צריכים ל"צבור" מספר מסוים של מקרי הדבקה לפני שהחוקרים יכולים להצדיק את חשיפת הגילוי מי מהנבדקים קיבל חיסון אמיתי ומי קיבל פלצבו כדי לחשב את אחוזי ההצלחה. 

"סין אמרה שתהפוך את החיסון שלה למוצר כלל עולמי אך אנו עוד מחכים לפרטים ולאחריותיות", אמר פיטר מאיבארדוק, מנהל עמותת ההגנה על צרכנים Public Citizen מוושינגטון.

הרשויות בסין לא חיכו לתוצאות הניסויים הקליניים המתקדמים והחלו לחסן אזרחים מחוץ לניסוי. קרוב למיליון סינים קיבלו חיסונים של חברת סינופארם הלאומית, מבלי שתהיה הוכחה מוצקה לכך שהוא יעיל, צעד שעורר דאגה בקרב מומחי בריאות ציבור מכל העולם.

בספטמבר, איחוד האמירויות הערביות חיסן עובדי בריאות בחיסון הסיני.

לפחות ממשלה אחת נמנעת משימוש בחיסון הסיני בגלל היעדר תוצאות קליניות. פני לוקיטו, ראשת הרשות למזון ולתרופות של אינדונזיה, אמרה למחוקקים במדינה בשבוע שעבר שהסוכנות שהיא עומדת בראשה תעכב מתן אישור לשימוש חירום בחיסון שפותח על ידי היצרנית הסינית הפרטית סינובאק ביוטק (Sinovac Biotech) לפחות עד סוף ינואר, אז היא מקווה שתוצאות ביניים מהמבחנים שהחברה עורכת כבר יהיו זמינות.

הרשויות באינדונזיה מבקשות ללכת בעקבות איחוד האמירויות הערביות ולאשר שימוש חירום בחיסון. הממשלה אמרה בחודש שעבר שהיא מתכננת לרכוש יותר מ-100 מיליון מנות חיסון של החיסון של סינובאק ובנוסף עשרות מיליוני חיסונים נוספים משתי יצרניות סיניות אחרות, שגם הן עוד לא הוציאו לאור תוצאות של ניסויים מתקדמים בחיסון. על פי הדובר של סינובאק, אינדונזיה כבר קיבלה 120 אלף מנות של החיסון שהיא מייצרת.

הניסויים המתקדמים של סינובאק מתרחשים גם בברזיל. חוקרים העוזרים לבצע ניסוי זה אומרים שיש להם כרגע 74 מקרי קורונה מאושרים בין המשתתפים, מספיק כדי לעשות ניתוח אמצע, והם צפויים לפרסם את התוצאות בראשית דצמבר. דובר של סינובאק אמר שהזמן לפרסום המידע תלוי בצוות בברזיל וב"תהליך המדעי", ולא ב"רצון האנושי".

הרגולטורית האינדונזית, לוקיטו, אמרה שהסוכנות שהיא עומדת בראשה לא הצליחה לקבל מידע קליני מברזיל. המבחנים הקליניים של סינובאק באינדונזיה החלו באוגוסט, יותר מאוחר מהמבחן בברזיל, ותוצאות ביניים מהניסוי באינדונזיה צפויות מתישהו בינואר.

יצרניות חיסונים סיניות היו צריכות לצאת מהמדינה על מנת לבצע ניסויים קליניים מפני שהקורונה הייתה תחת שליטה בסין במשך חודשים. היריבות המערביות של חברות אלה גם הן מנהלות ניסויים קליניים מחוץ לגבולות מדינותיהן, אם כי הן גייסו עשרות אלפי מתנדבים בארה"ב ובבריטניה, שם הקורונה הכתה קשה. חוקרים סינים לא יכלו לבצע ניסויים במקומות אלה בגלל המתח הגואה בין בייג'ינג למדינות המערב.

פייר א. מורגון, סגן נשיא בכיר לעסקים בינלאומיים בחברת קנסינו ביולוגיה (Cansino Biologics), המשתפת פעולה עם הצבא הסיני בפיתוח חיסון, אמר שלחברות כמו אסטרהזנקה ופייזר יש יתרון על מפתחי חיסון בסין על ידי זה שהן יכולות לבצע ניסויים קליניים בכל העולם, מפני שיש לחברות אלה עובדים מנוסים בביצוע הניסויים כמו גם קשרים עם סוכנויות רגולציה במדינות שונות. מורגון אמר שבקנסינו מצפים לראות תוצאות ביניים בתחילת שנה הבאה. הוא סירב לפרט מעבר לכך.

"יצטרכו להעלות את האמינות שלהם"

כבר במאי, נשיא סין שי ג'ינפינג הביע ציפיות שסין תנסה לשחק תפקיד מרכזי בניסיון לעזור לעולם להתגבר על המגפה על ידי שיתוף כל חיסון שתצליח לייצר. ישנם מומחי בריאות הציבור שאומרים שהיעדר נתונים מוצקים בינתיים עשוי לפעול נגד השאיפות של סין להפוך לספקית החיסונים המובילה בעולם.

"אם סין רוצה לייצא את החיסון שלה ככלי דיפלומטי במדינות בעלות הכנסה נמוכה, הם עדיין יצטרכו להעלות את האמינות שלהם", אמר סטיפן ג'. מוריסון, מומחה מדיניות בריאות עולמית במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. המשמעות היא המשך של ניסויים קליניים על מנת שניתן יהיה לספק נתונים ומידה מסוימת של שקיפות, אמר.

מספר גורמים עדיין עוזרים לסין במאמציה. תוכנית חלוקה עולמית של חיסונים שמכין ארגון הבריאות העולמי וסוכנויות בינלאומיות אחרות ככל הנראה לא תוכל לספק חיסונים למדינות מתפתחות עד סוף השנה הבאה. אותם אזורים לא יכולים להתחרות עם ארה"ב ומדינות מפותחות אחרות במרוץ לקבל הבטחה למנות ראשונות של החיסון מיצרניות מערביות, מה שפותח לבייג'ינג חלון הזדמנויות.

שיקול נוסף לממשלות - ויתרון פוטנציאלי לבייג'ינג - הוא שהמועמדים המובילים לחיסון בין המוצרים הסיניים בפיתוח יכולים להיות מאוחסנים בטמפרטורת קירור רגילה, שלא כמו שתי המתחרות המערביות, אחד מהן חיסון שפותח בידי פייזר בשיתוף ביונטק ואחד בפיתוח מודרנה, שיש לאחסן בהקפאה עמוקה.

החיסון של אסטרה זנקה, כמו המועמדים הסיניים, צריך רק קירור רגיל. בגאבי (Gavi), הארגון העוזר להשיג חיסונים תוכנית ההפצה העולמית, הביעו ביטחון בכך שיוכלו לקבל מאות מיליוני מנות חיסון מאסטרה זנקה לאחר שהחברה פרסמה נתונים מעודדים על יעילותו.

אינדונזיה, מקסיקו וברזיל הן בין המדינות המעורבות במגעים לרכוש את החיסון של אסטרהזנקה באופן עצמאי. כנשאל ראש חברת PT Bio Farma, יצרנית החיסונית הלאומית האינדונזית, למה אינדונזיה לא שוקלת רכישה של החיסונים של פייזר ומודרנה, אמר שהטמפרטורות הנמוכות מאוד בהן יש לאחסן את החיסונים יהפכו את ההפצה לעניין מסובך.

"אם נצטרך להשתמש בפייזר, לדוגמה, או מודרנה, נצטרך לבצע רכישות נוספות של מערכות אחסנה שיכולות לאחסן את החיסונים בטמפרטורות קיצוניות", אמר אונסטי בסיר, מנכ"ל ביו פרמה.

דיקי באדימן, אפידמיולוג אינדונזי באוניברסיטת גריפית' באוסטרליה, אמר שאפילו אם ייקח לתוצאות מסינובאק זמן להגיע, החיסון עדיין יכול מאוד לעזור באינדונזיה, מפני שהוא צפוי להיות זול ולא להזדקק לאחסון בטמפרטורות קיצוניות. "האתגר הגדול ביותר שלנו כרגע הוא התמודדות עם המגפה, כל עוד אנו מחכים", אמר באדימן.

רפאלה הואנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

דודי השמש תופסים את החלל על גגות הבניינים בישראל / צילום: גיא ליברמן

דודי השמש יוחלפו במשאבות חום ופאנלים סולאריים

על פי ההצעה החדשה של משרד האנרגיה, כל בניין חדש למגורים בישראל יחויב בהתקנת פאנלים סולאריים על הגג, משולבים עם משאבות חום ● החיסכון למשק מוערך במיליארדי שקלים

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

מהפכת ה-AI בפירמות עורכי דין / צילום: Shutterstock

תפקיד חדש נולד: פירמות עוה"ד כבר מרגישות את השפעות מהפכת ה־AI

למרות אזהרות של בתי המשפט משימוש לא מפוקח בבינה מלאכותית, פירמות עורכי הדין בישראל לא חוששות להטמיע כלי AI ● עוה"ד מסבירים כיצד משתמשים בכלים, מה הם מחפשים בעובדים בעידן החדש, ולמה עדיין מוקדם להספיד את התחום

מחבלי חמאס בעזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המסר של ישראל לחמאס: השבת החלל החטוף רן גואילי – תנאי להתקדמות בהסכם

באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

ג'ארד קושנר / צילום: Shutterstock, Alex Brandon

ג'ארד קושנר מצטרף למאבק על האחים וורנר. האם עסקת נטפליקס בסכנה?

במהלך שעשוי לאיים על עסקת נטפליקס לרכישת האחים וורנר שאושרה לאחרונה, פרמאונט מגישה הצעה נגדית ומביאה עימה חיזוק בלתי צפוי - קרן Affinity Partners שבה שותף ג'ארד קושנר ● ברקע: הסתייגות הנשיא טראמפ מהכוח הרב שהרכישה עשויה להביא לנטפליקס

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה ובוול סטריט לקראת החלטת הריבית

הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך צפוי לשדר שתהליך הפחתות הריבית יוצא להפסקה • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי.פ.מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בת"א; נקסט ויז'ן עולה בכ-3%, נאוויטס ב-2%

השקל נחלש הבוקר, 3.23 שקלים ● הראל: גירעון מתון יאפשר לבנק ישראל להוריד את הריבית בקצב מהיר ● IBI ממליץ על נאוויטס: "אפסייד של 29%" ● הפד צפוי להוריד הערב את הריבית, אך המשך ההורדות בספק ● אלקטרה נדל"ן ו-IBI מכרו מקבץ דיור בטמפה בכ-80 מיליון דולר●  אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, האנליסטים אופטימים

ארכיון / צילום: Shutterstock

כוננות לסופת "ביירון": צפי לכמויות גשמים גדולות והצפות

יחד עם כמות המשקעים צפויים להיות גם פרצי רוח של עד 80 קמ"ש ● בארגוני החירום מזהירים כי אין לחצות שיטפונות או אזורי הצפה בכביש, גם אם נראה שהדבר אפשרי, ולא לטייל באפיקי נחל ● בחברת החשמל תגברו את צוותי השטח

שלושת השרים התנגדו להצעת האוצר. מימין: מירי רגב, דוד אמסלם ואלי כהן / איור: גיל ג'יבלי

הטענות ללחצים והשרים שבלמו: כך נפלה היוזמה להקים שני נמלים

הצעת האוצר להקים נמלים פרטיים חדשים נעצרה לאחר נסיגת שרים מרכזיים ברגע האחרון ● גורמים שונים טענו כי הופעלו לחצים כבדים מצד יו"ר ועד נמל אשדוד עמית שרף - טענות שהוא מכחיש ● במקום מהלך נרחב שהיה מחזק את התחרות, הוחלט להקים צוות בחינה בלבד

אוניברסיטאות העילית האמריקאיות שקיבלו ציון נכשל בהתמודדות עם אנטישמיות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: חמאס ממשיך להתחזק בעזה, ניתוח חדש של האו"ם קובע כי "בעזה יש 68 טון של פסולת בניין", והדוח שמעניק ציונים למוסדות אקדמיים בארה"ב על התמודדות עם אנטישמיות ● כותרות העיתונים בעולם

גיורא אלמוגי, מנכל או פי סי אנרגיה / צילום: אפרת מזור

יצרנית החשמל של עידן עופר כבר שווה 20 מיליארד שקל. זה האיש שמוביל אותה

מניית או.פי.סי אנרגיה זינקה כמעט 130% בשנה האחרונה ● גיורא אלמוגי, מנכ"ל החברה מאז היווסדה, מספר על הזדמנויות הטמונות בביקוש הגדל לחשמל בארץ, התרחבות הפעילות בארה"ב, וגם על גיוסי הענק בשוק ההון: "אנחנו הדרך הכי נוחה של המוסדיים לצאת לחו"ל"

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוסס על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

דיוויד קוסטמן / צילום: נועם גלאי

בפעם השנייה השנה: אאוטבריין מפטרת כ-180 עובדים

Teads (לשעבר אאוטבריין) מבצעת עוד תוכנית רה-ארגון שכוללת פיטורי 10% ממצבת העובדים שלה, וצופה חיסכון של 35-40 מיליון דולר בשנה ● מניית החברה זינקה אתמול -20.6% לאחר שבתחילת השבוע היא נסחרה בשפל של כל הזמנים, ולאחר הזינוק במניה שווי החברה מגיע ל-67.5 מיליון דולר

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

אחרי 15 שנה: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמשנה כיוון לגבי "שבע המופלאות"

אד ירדני, נשיא חברת ייעוץ ההשקעות Yardeni Research, צופה כי התגברות התחרות בקרב חברות הטכנולוגיה הגדולות תאט את קצב הצמיחה של הרווחים שלהן בעתיד, וממליץ לתת משקל־יתר לסקטורים כמו ביטוח בריאות ותעשייה ● "בפועל, עמדתנו היא שכל חברה מתפתחת להיות חברת טכנולוגיה", כתב ירדני

הראל ויזל, בעלים ומנכ''ל קבוצת פוקס / צילום: כדיה לוי

הראל ויזל ואדם אדרי רכשו קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן

קבוצת משקיעים בראשות הראל ויזל ואדם אדרי רכשה קרקע ב-140 מיליון שקל למרכז מסחרי בקדימה צורן ● התוכנית לקרקע כוללת הקמת מרכז בילוי, פנאי ומסחר, משרדים ושירותים קהילתיים, בשטח בנוי של כ-30 אלף מ"ר ובהשקעה מוערכת של 600 מיליון שקל

הרב נתן אלנתן, יו''ר מטה התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מטה התכנון: הגדרת "בניין גבוה" תורחב עד 42 מטר ותוזיל עלויות בנייה

אם המהלך יאושר, יזמים לא יידרשו לבנות שני חדרי מדרגות ולהתקין מערכות נלוות בבניינים עד 12 קומות

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? ממחר אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

האוצר: תשלומי הריבית של המדינה יהיו גבוהים ב־50% ביחס לערב המלחמה

גיוס חוב של חצי טריליון שקל, סביבת ריבית גבוהה ופרמיית סיכון שטרם התאפסה הביאו לזינוק בהוצאות הריבית של ישראל ● הצד האופטימי: חלק ניכר יתגלגל לפנסיות של הישראלים

צילום: Shutterstock

מתמחור המניות ועד צמיחה כלכלית: 5 סיבות לאופטימיות המחודשת בוול סטריט

העליות בשוק לאחרונה מעידות שהמשקיעים רוחשים יותר אמון כיום למניות, וזה לא רק בגלל הייפ הבינה המלאכותית ● מדדים פופולריים לחישוב תשואה עודפת נוטים שוב לטובת המניות, נתוני מאקרו נותנים סיבה לתקווה, ומסתמן שגם סקטורים פחות נחשקים מצטרפים לחגיגה