גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יצרניות חיסונים סיניות בלחץ להוכיח שזריקות הקורונה שלהן יעילות

החברות לא פרסמו תוצאות של מבחנים קליניים מתקדמים, בעוד תוצאות מהיצרניות המערביות המובילות מראות שיש שלושה מועמדים מבטיחים לחיסון עובד

החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP
החיסון לקורונה של חברת סינובאק הסינית / צילום: Eraldo Peres, AP

גובר הלחץ על יצרניות תרופות סיניות להראות תוצאות קליניות לכך שחיסוני הקורונה שלהן עובדים, לאחר שנתונים מוקדמים על שלושה חיסונים שפותחו במערב הראו יעילות מבטיחה בטיפול במחלה.

מוקדם יותר השבוע, אסטרהזנקה ואוניברסיטת אוקספורד הבריטית הודיעו שהחיסון שהן מפתחות עשוי להיות בעל יעילות שבין 62% ל־90%, ובכך הצטרפו לשתי מתחרות מערביות אחרות שפרסמו נתונים על החיסון בפיתוח. התוצאות עשויות לאפשר לארה"ב ולמדינות אחרות לתת אישור רגולטורי לחיסון ולהתכונן להפצתו באופן נרחב.

יצרניות חיסונים סיניות החלו במבחנים קליניים ביולי, בערך באותו זמן שהחברות פייזר ומודרנה החלו במבחנים. אחת הסיבות לכך שהסינים צריכים לחכות זמן רב יותר לתוצאות, אומרים מומחי בריאות הציבור, היא שהמדינות בהן חוקרים סינים מחפשים מתנדבים - כמו איחוד האמירויות הערביות או ברזיל - לא היו עדות להתפשטות מחודשת ומהירה של הקורונה כפי שהיה בארה"ב, מגרש הניסויים של יצרניות החיסונים המערביות הגדולות.

הניסויים צריכים ל"צבור" מספר מסוים של מקרי הדבקה לפני שהחוקרים יכולים להצדיק את חשיפת הגילוי מי מהנבדקים קיבל חיסון אמיתי ומי קיבל פלצבו כדי לחשב את אחוזי ההצלחה. 

"סין אמרה שתהפוך את החיסון שלה למוצר כלל עולמי אך אנו עוד מחכים לפרטים ולאחריותיות", אמר פיטר מאיבארדוק, מנהל עמותת ההגנה על צרכנים Public Citizen מוושינגטון.

הרשויות בסין לא חיכו לתוצאות הניסויים הקליניים המתקדמים והחלו לחסן אזרחים מחוץ לניסוי. קרוב למיליון סינים קיבלו חיסונים של חברת סינופארם הלאומית, מבלי שתהיה הוכחה מוצקה לכך שהוא יעיל, צעד שעורר דאגה בקרב מומחי בריאות ציבור מכל העולם.

בספטמבר, איחוד האמירויות הערביות חיסן עובדי בריאות בחיסון הסיני.

לפחות ממשלה אחת נמנעת משימוש בחיסון הסיני בגלל היעדר תוצאות קליניות. פני לוקיטו, ראשת הרשות למזון ולתרופות של אינדונזיה, אמרה למחוקקים במדינה בשבוע שעבר שהסוכנות שהיא עומדת בראשה תעכב מתן אישור לשימוש חירום בחיסון שפותח על ידי היצרנית הסינית הפרטית סינובאק ביוטק (Sinovac Biotech) לפחות עד סוף ינואר, אז היא מקווה שתוצאות ביניים מהמבחנים שהחברה עורכת כבר יהיו זמינות.

הרשויות באינדונזיה מבקשות ללכת בעקבות איחוד האמירויות הערביות ולאשר שימוש חירום בחיסון. הממשלה אמרה בחודש שעבר שהיא מתכננת לרכוש יותר מ-100 מיליון מנות חיסון של החיסון של סינובאק ובנוסף עשרות מיליוני חיסונים נוספים משתי יצרניות סיניות אחרות, שגם הן עוד לא הוציאו לאור תוצאות של ניסויים מתקדמים בחיסון. על פי הדובר של סינובאק, אינדונזיה כבר קיבלה 120 אלף מנות של החיסון שהיא מייצרת.

הניסויים המתקדמים של סינובאק מתרחשים גם בברזיל. חוקרים העוזרים לבצע ניסוי זה אומרים שיש להם כרגע 74 מקרי קורונה מאושרים בין המשתתפים, מספיק כדי לעשות ניתוח אמצע, והם צפויים לפרסם את התוצאות בראשית דצמבר. דובר של סינובאק אמר שהזמן לפרסום המידע תלוי בצוות בברזיל וב"תהליך המדעי", ולא ב"רצון האנושי".

הרגולטורית האינדונזית, לוקיטו, אמרה שהסוכנות שהיא עומדת בראשה לא הצליחה לקבל מידע קליני מברזיל. המבחנים הקליניים של סינובאק באינדונזיה החלו באוגוסט, יותר מאוחר מהמבחן בברזיל, ותוצאות ביניים מהניסוי באינדונזיה צפויות מתישהו בינואר.

יצרניות חיסונים סיניות היו צריכות לצאת מהמדינה על מנת לבצע ניסויים קליניים מפני שהקורונה הייתה תחת שליטה בסין במשך חודשים. היריבות המערביות של חברות אלה גם הן מנהלות ניסויים קליניים מחוץ לגבולות מדינותיהן, אם כי הן גייסו עשרות אלפי מתנדבים בארה"ב ובבריטניה, שם הקורונה הכתה קשה. חוקרים סינים לא יכלו לבצע ניסויים במקומות אלה בגלל המתח הגואה בין בייג'ינג למדינות המערב.

פייר א. מורגון, סגן נשיא בכיר לעסקים בינלאומיים בחברת קנסינו ביולוגיה (Cansino Biologics), המשתפת פעולה עם הצבא הסיני בפיתוח חיסון, אמר שלחברות כמו אסטרהזנקה ופייזר יש יתרון על מפתחי חיסון בסין על ידי זה שהן יכולות לבצע ניסויים קליניים בכל העולם, מפני שיש לחברות אלה עובדים מנוסים בביצוע הניסויים כמו גם קשרים עם סוכנויות רגולציה במדינות שונות. מורגון אמר שבקנסינו מצפים לראות תוצאות ביניים בתחילת שנה הבאה. הוא סירב לפרט מעבר לכך.

"יצטרכו להעלות את האמינות שלהם"

כבר במאי, נשיא סין שי ג'ינפינג הביע ציפיות שסין תנסה לשחק תפקיד מרכזי בניסיון לעזור לעולם להתגבר על המגפה על ידי שיתוף כל חיסון שתצליח לייצר. ישנם מומחי בריאות הציבור שאומרים שהיעדר נתונים מוצקים בינתיים עשוי לפעול נגד השאיפות של סין להפוך לספקית החיסונים המובילה בעולם.

"אם סין רוצה לייצא את החיסון שלה ככלי דיפלומטי במדינות בעלות הכנסה נמוכה, הם עדיין יצטרכו להעלות את האמינות שלהם", אמר סטיפן ג'. מוריסון, מומחה מדיניות בריאות עולמית במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים. המשמעות היא המשך של ניסויים קליניים על מנת שניתן יהיה לספק נתונים ומידה מסוימת של שקיפות, אמר.

מספר גורמים עדיין עוזרים לסין במאמציה. תוכנית חלוקה עולמית של חיסונים שמכין ארגון הבריאות העולמי וסוכנויות בינלאומיות אחרות ככל הנראה לא תוכל לספק חיסונים למדינות מתפתחות עד סוף השנה הבאה. אותם אזורים לא יכולים להתחרות עם ארה"ב ומדינות מפותחות אחרות במרוץ לקבל הבטחה למנות ראשונות של החיסון מיצרניות מערביות, מה שפותח לבייג'ינג חלון הזדמנויות.

שיקול נוסף לממשלות - ויתרון פוטנציאלי לבייג'ינג - הוא שהמועמדים המובילים לחיסון בין המוצרים הסיניים בפיתוח יכולים להיות מאוחסנים בטמפרטורת קירור רגילה, שלא כמו שתי המתחרות המערביות, אחד מהן חיסון שפותח בידי פייזר בשיתוף ביונטק ואחד בפיתוח מודרנה, שיש לאחסן בהקפאה עמוקה.

החיסון של אסטרה זנקה, כמו המועמדים הסיניים, צריך רק קירור רגיל. בגאבי (Gavi), הארגון העוזר להשיג חיסונים תוכנית ההפצה העולמית, הביעו ביטחון בכך שיוכלו לקבל מאות מיליוני מנות חיסון מאסטרה זנקה לאחר שהחברה פרסמה נתונים מעודדים על יעילותו.

אינדונזיה, מקסיקו וברזיל הן בין המדינות המעורבות במגעים לרכוש את החיסון של אסטרהזנקה באופן עצמאי. כנשאל ראש חברת PT Bio Farma, יצרנית החיסונית הלאומית האינדונזית, למה אינדונזיה לא שוקלת רכישה של החיסונים של פייזר ומודרנה, אמר שהטמפרטורות הנמוכות מאוד בהן יש לאחסן את החיסונים יהפכו את ההפצה לעניין מסובך.

"אם נצטרך להשתמש בפייזר, לדוגמה, או מודרנה, נצטרך לבצע רכישות נוספות של מערכות אחסנה שיכולות לאחסן את החיסונים בטמפרטורות קיצוניות", אמר אונסטי בסיר, מנכ"ל ביו פרמה.

דיקי באדימן, אפידמיולוג אינדונזי באוניברסיטת גריפית' באוסטרליה, אמר שאפילו אם ייקח לתוצאות מסינובאק זמן להגיע, החיסון עדיין יכול מאוד לעזור באינדונזיה, מפני שהוא צפוי להיות זול ולא להזדקק לאחסון בטמפרטורות קיצוניות. "האתגר הגדול ביותר שלנו כרגע הוא התמודדות עם המגפה, כל עוד אנו מחכים", אמר באדימן.

רפאלה הואנג השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר בשבוע הבא

לפני פריצת המערכה מול איראן, השוק בישראל העריך כי הבנק המרכזי יוריד את הריבית במשק בהחלטת הריבית בספטמבר ● כעת יש מי שמעריכים בהסתברות של 50% כי הפחתת הריבית תוקדם כבר לחודש אוגוסט

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון, יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

המנצחים והמפסידים מהתחזקות השקל / איור: גיל ג'יבלי

היבואנים ירוויחו, אל על צפויה להוציא מיליונים: המנצחים והמפסידים הגדולים מהתחזקות השקל

המלחמה מול איראן דחפה את השקל לשיאים חדשים מול הדולר והפכה אותו לאחד החזקים בעולם ● התחזקות המטבע המקומי תגדיל את רווחי היבואנים, אבל תפגע בחברות שכיכבו השנה כמו אל על ואלביט ● גם בעלי נכסים בחו"ל כמו נתן חץ וחיים כצמן צפויים להפסיד מהתפנית במט"ח ● וגם: S&P 500 בשיא כל הזמנים, אבל החוסכים בארץ רושמים הפסדים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

אחרי הפיטורים - ספינת הדגל של בני לנדא הגישה בקשה לעיכוב הליכים

לפני כשבועיים ביצעה לנדא דיגיטל פרינטינג של בני לנדא מהלך קיצוצים במסגרתו פוטרו יותר מ-100 עובדים ● כעת הגישה החברה לבית המשפט בקשה לעיכוב הליכים, לאחר שנקלעה לחובות של 1.7 מיליארד שקל ● עם זאת, בחברה מאמינים כי יוכלו להשתקם

השקל מתחזק, אבל מחירי המזון לא יורדים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק ומחירי הסחורות בירידה, אז למה ההוזלות לא מגיעות לצרכנים?

הדולר נחלש, מחירי הסחורות בירידה - אבל המחירים בסופר לא צפויים לזוז בקרוב ● בכירים בתעשייה מסבירים כי היבואנים והיצרנים לא ממהרים להוזיל בשל התנודתיות הרבה של השקל, התחייבויות עבר וקשיים לוגיסטיים ● ירידות מחירים, אם יגיעו, לא צפויות לפני 2026

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

בזו אחר זו, החברות בקבוצת לנדא נקלעו לקשיים: מה עובר על הקבוצה של יזם העל?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

''הזמן הכי טוב לקנות''. פוסט על OST בקבוצת הנוכלים בוואטסאפ / צילום: צילום מסך

ההונאה הושלמה: מטא גררה רגליים, המניה הסינית קרסה - והמתחזים ברחו עם הכסף

קבוצות וואטסאפ "אקסקלוסיביות", הבטחות לתשואות חלומיות והתחזות לדמויות מפתח בשוק ההון: כך פעלה התרמית סביב מניית OST הסינית - שהתרסקה והשאירה אלפי משקיעים בעולם עם הפסדים כבדים ● איך תגנו על עצמכם בזמן שמטא מתקשה לבלום את התופעה?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

המשקיעים שוויתרו והמשמעות לעובדים: מאחורי ההתרסקות של חברת הדפוס של בני לנדא

לנדא דיגיטל פרינטינג הגישה אתמול בקשה לעיכוב הליכים בשל החלטת המשקיעים האירופאים להפסיק להזרים לה הון ולחדול מהענקת הלוואות ● מה הביא להתרסקות החברה המבטיחה, ובמה שונה הקריסה של לנדא דיגיטל פרינטינג מקריסת לוסיקס, חברת היהלומים הסינתטיים של בני לנדא?

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"